37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Dalit: Προτίμησαν τον Μωάμεθ...

Στο blog "Αφημένες κάποιες σκέψεις", που παρακολουθώ με ενδιαφέρον, έχει αναρτηθεί μια συνεντευξή του Ινδού δημοσιογράφου Rao Swan προς την Αφροδίτη (την μπλόγκερ). Εκεί αναφέρει κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και γι αυτό το μεταφέρω:

"...
Α: Τίθεται θρησκευτικό ζήτημα στην Ινδία;
Rao Swan: Όχι. Όχι, είμαι κατηγορηματικός. Στην Ινδία το 12% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Μάλιστα πρόκειται για Dalit που έχουν προσχωρήσει στον μουσουλμανισμό.
Α: Για ποιό λόγο; Πείτε μας αν θέλετε λίγα περισσότερα για το ζήτημα των Dalit.
Rao Swan: Στην ινδουιστική ιεραρχία, το σύστημα καστών, η τελευταία κάστα ιεραρχικά είναι οι Dalit, ή αλλιώς "ανέγγιχτοι". Η κάστα αυτή ιστορικά συνδέεται με επαγγέλματα"μολυσματικά" , όπως ο καθαρισμός τουαλετών με τα χέρια. Σήμερα υπάρχουν 250 εκατομμύρια Dalit. Εγώ είμαι Dalit. Οι Dalit στην Ινδία αποκλείονται απο την κοινωνική ζωή της Ινδίας, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στους ναούς, να πάνε σχολείο, και κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές , σε συγκεκριμένους καταυλισμούς μακριά από πόλεις και χωριά που διαμένουν οι ανώτερες κάστες. Το όνομα "ανέγγιχτοι" προκύπτει από μια συγκεκριμένη πρακτική: τους Dalit οι ανώτερες κάστες δεν επιτρέπεται ούτε να τους αγγίζουν. Για να ξεφύγουν λοιπόν από τη μοίρα των Dalit, αρκετοί καταφεύγουν στην αλλαγή θρησκεύματος. Έτσι εξηγείται το υψηλό νούμερο των μουσουλμάνων στην Ινδία (100 εκ.)
Α: Οι Ινδοί στην Ελλάδα διατηρούν αυτή τη διαστρωμάτωση; Πόσοι απο αυτούς είναι Dalit;
Rao Swan: Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στους 17 χιλιάδες Ινδοί. Το 60 % αυτών είναι Dalit. Οι ανώτερες κάστες προσπαθούν να διατηρήσουν την ιεράρχιση, αλλά είναι γελοίο. Δουλεύουμε στις ίδιες χαμηλού επιπέδου δουλειές..."

Κ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)