37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΒΡΕ ΜΠΑΣ ΚΙ Ο ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΦΑΛΑΚΡΟΣ;

«Ο πνιγμένος είναι φαλακρός» σχολίασε ο φίλτατος Φιλελεύθερος Τζουτζές στην προηγούμενη ανάρτηση του Γιώργου όπου επισημαίνονταν ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ισλανδίας μεταφράζεται το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στη γλώσσα της χώρας. Κι εγώ τον αποπήρα. Φοβούμαι όμως ότι έχει δίκιο, μόνο που ο πνιγμένος δεν είναι οι αναγνώστες του Κομμουνιστικού Μανιφέστου εν έτει 2008, αλλά οι γκουρού το Φιλελευθερισμού.
Λίγες μονάχα μέρες κράτησε η ευωχία των χρηματιστηριακών αγορών για την επιστροφή στον Κέυνς, μέσω Ομπάμα.Η αναμενόμενη σημερινή ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε ύφεση προκάλεσε την αναμενόμενη βουτιά: -5,19% το Λονδίνο, -5,88% η Φρανκφούρτη, -5,59% το Παρίσι, -5% πριν κλείσει η συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη. Η ανακοίνωση του Κογκρέσου ότι θα εγκρίνει $500 δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη της Οικονομίας απλώς φρενάρησε την πτώση.
Η κρίση είναι πιο βαθιά και θα είναι πιο μακροχρόνια, ομολογούν τώρα οι οικονομολόγοι.
Δεν είναι η ώρα να επιχαίρει κανείς για την επαλήθευση των δυσοίωνων προβλέψεών του. Ουδείς ποτέ αναγνώρισε στην κασάνδρα το δίκιο της.Γιατί αυτό που μόλις άρχισε θα βυθίσει στη φτώχια εκατοντάδες ακατομμύρια ανθρώπων, θα προκαλέσει πολλές χιλιάδες θανάτων από την ασιτία και πάλι κστο τέλος, κάποιοι θα χτίσουν περιουσίες πάνω στη δυστυχία των πολλών.
Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον; ΟΧΙ ΒΈΒΑΙΑ. Αρκεί να γίνουν οι σωστές δράσεις. Γιατί καλός ο Κέυνς, αλλά αν τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης περιοριστούν στην τόνωση της κατανάλωσης τότε θα πέσουμε από τη Σκύλα της οικονομικής κρίσης στη Χάριβδη της κλιματικής αλλαγής.
Χρειάζονται γενναίες δημόσιες επενδύσεις στην Πράσινη Οικονομία. Η οποία μπορεί να γεννήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τις επιδοτήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία. Κι επειδή δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε ένα διακόπτη κι όλα να αλλάξουν μονομιάς - οι λάτρεις τέτοιων ριζικών λύσεων προκάλεσαν απίστευτες συμφορές στο παρελθόν - πρέπει να υπάρξει μια σωστή δόση στήριξης των επαγγελμάτων της παραδοσιακής οικονομίας της κατανάλωσης και των νέων επαγγελμάτων της Πράσινης Οικονομίας.
Δεν είναι κακό να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία, τουναντίον πρέπει να προβλεφθεί η δραστική μείωσή τους. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να σχεδιαστούν άμεσα θέσεις εργασίας γι αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους στην αυτοκινητοβιομηχανία σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Οι ήπιες μορφές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, που θα βασίζεται σε συμπληρωματικές καλλιέργειες η παραγωγή νέων υπηρεσιών και η δραστική μείωση του χρόνου εργασίας πρέπει να είναι μερικές από τις λύσδεις που θα επιλεγούν.
Με αυτή την έννοια οι «λύσεις» Ομπάμα και Μπράουν μπάζουν χοντρά. Κι αν θέλουμε να μη συμπεριφερθούμε σαν το φαλακρό πνιγμένο, πρέπει κάτι να κάνουμε.

Γιάννης Χρ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τους φαλακρούς υπάρχει ένα παλιό φάρμακο, ίσως πιο παλιό και από το κεφάλαιο του Μαρξ: το γλύψιμο της αγελάδας. Οικολογικό ναι, αποτελεσματικό όμως;

leon είπε...

Να που όσο ζει κανείς μαθαίνει. ήξερα πολλά για το γλύψιμο της αγελάδας.Πολύ δε περισσότερα για το σκατό της. Αλλά ότι κάνει καλό στη φαλάκρα του πνιγμένου, πρώτη φορά το ακούω

Γιάννης Χρ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)