37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ έζησα κάτι απίστευτο. Δέχθηκα επίθεση από αγέλη σκύλων, πέντε τον αριθμό, στο κέντρο της Αθήνας, στην Ηρώδου του Αττικού, στις 22.30 και παρουσία 10 τουλάχιστον ατόμων.
Δε με σοκάρισε το γεγονός της επίθεσης. Μου έχουν ξαναεπιτεθεί αγέλες σκύλων. Και επειδή είχα σκύλο επί 15 χρόνια, όποτε είχε συμβεί κάτι τέτοιο είχα βρει τρόπο να τους ηρεμίσω. Αυτή τη φορά δεν είχα το χρόνο. Δέχθηκα την επίθεση ταυτόχρονα από τέσσερις μεριές και χωρίς προειδοποιητικά γαβγίσματα. Πριν προλάβω να καταλάβω τι συμβαίνει ήδη ένας από αυτούς κρέμονταν από το χέρι μου που είχα ήδη σηκώσει για να αποφύγω το δάγκωμά του. Του έδωσα μια καρπαζιά και με άφησε χωρίς να με ξαναενοχλήσει και μοίρασα κλωτσιές σε άλλους δυο που με είχαν ήδη δαγκώσει στα πόδια και προσπαθούσαν να με ρίξουν κάτω.
Εκείνο που με σοκάρισε ήταν ότι κανείς από τους 10 παριστάμενους δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να με βοηθήσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μάχη μου με την αγέλη κράτησε περίπου ένα πεντάλεπτο. Στο διάστημα αυτό πέρασαν από μπροστά μου τουλάχιστον πενήντα, ναι 50, άνθρωποι. Ούτε ένας από αυτούς δε θεώρησε σκόπιμο να ασχοληθεί με έναν άνθρωπο που με το παντελόνι του κουρέλια μάχονταν με πέντε αγριεμένους σκύλους.
Η περιπέτειά μου έλαβε τέλος όταν εμφανίστηκαν, ενώ είχα αρχίσει να ανησυχώ σοβαρά, δυο νεαροί φρικούληδες,που από απόσταση τριάντα μέτρων κατάλαβαν τι συμβαίνει, σφύριξαν στους σκύλους και αυτοί με άφησαν επιτέλους στην ησυχία μου. Να ε'ίναι καλά τα παιδιά, με βοήθησαν να μαζέψω τα πράγματά μου και με συνόδεψαν μέχρι την Αμαλίας να πάρω ένα ταξί.
Ο απολογισμός; Ένα παντελόνι κουρέλια και άφθονες εκδορές στα πόδια. Εκείνο όμως που με πόνεσε πραγματικά ήταν η αδιαφορία των περαστικών για τα τεκταινόμενα. Θαρρείς και δεν κινδύνευε ένας άνθρωπος. πολύ φοβούμαι ότι αν στη θέση μου ήταν κάποιος άλλος και είχε πανικοβληθεί, το Σάββατο τα τηλεοπτικά δελτία θα είχαν να λένε για τον άμοιρο που τον κατασποάραξαν τα άγριοα σκυλιά. Όλοι οι κατ' επάγγελμα κινδυνολόγοι θα ζητούσαν την άμεση θανάτωση όλων των αδέσποτων, και ένας άνθρωπος θα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση σοβαρά τραυματισμένος.
Δεν τα βάζω με τα σκυλιά. Πρόλαβα να δω ότι όλα ήταν ράτσας, άρα εγκαταλειμμένα από κάποοιους ανθρώπους. Ούτε και θέλω να ζητήσω τη θανάτωσή τους. Θα ήταν σα να ζητούσα τη θανατική καταδίκη όλων των ανθρώπων γιατί κάποιος αλήτης προσπάθησε να με σκοτώσει.
Κλυδωνίστηκε όμως η πίστη μου στον Άνθρωπο. αναρωτιέμαι τι σκατά έχουμε πιει και έχουμε γίνει ΤΟΣΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ.
Και μια λεπτομέρεια. Αυτοί που αδιαφόρησαν ήταν όλοι τους παρέες καλοντυμένων που πήγαιναν για διασκέδαση.

Γιάννης Χρ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πιο πιθανό είναι ότι οι περαστικοί φοβήθηκαν τα σκυλιά και δεν ήξεραν τί να κάνουν. Εδώ που τα λέμε κι'εγώ δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να βοηθήσω.
Κατά τα άλλα , "εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης". Γνωστά αυτά.
Θα τα πούμε σύντομα από κοντά.

Γιώργος

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη μου νομίζω ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να διηγηθεί παρόμοια παραδείγματα - όχι τέτοιας έντασης βέβαια - για την αναισθησία των νεοελληναράδων. Ιδίως στις μεγαλουπόλεις και ακόμα περισσότερο στην Αθήνα. Πάντως επιμένω να διατηρώ κάποιες αυταπάτες ότι στις γειτονιές τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα. Στο κέντρο τα πάντα είναι απρόσωπα. Και πάλι καλά που βρέθηκαν τα δύο φρικάκια... Ίσως η νεολαία - όχι όλη φυσικά - αντιτάξει αντισώματα...
Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Δέκα παριστάμενοι και δεκάδες
περαστικοί και δεν έκαναν
τίποτε;!!! Τόση αναισθησία πια;!!!
Οι πιο πολλοί τομάρια είμαστε
πάντοτε, αλλά όχι κι έτσι! Και
μετά γαβγίζουμε για κρατική
αναλγησία και σκυλίσια ζωή...
Και αξιώνουμε και διεκδικούμε.
Για τον κ.λο μας, βέβαια.
Το παρήγορο είναι η συμπεριφορά
των νέων.
'Οσο για τα αδέσποτα (των
πόλεων), είμαι υπέρ της
θανάτωσής τους, ελλείψει
οποιασδήποτε ικανοποιητικής
λύσης του σοβαρότατου πλέον
ζητήματος, που έχει προκύψει
από την κυκλοφορία τους σε
όλες σχεδόν τις πόλεις.
Αυστηρότατες δε κυρώσεις στα
ανθρωποειδή...φιλόζωα, που
τα πετάνε σαν στυμμένες
λεμονόκουπες. Αν και εφόσον
εντοπιστούν.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,
θ' αντιδρούσες βάσει του
ενστίκτου της αυτοσυντήρησης,
ελλείψει εμπειρίας ή ειδικής
ικανότητας. Αρκεί να επιδείκνυες
στοιχειώδη ψυχραιμία, το κύριο
"μυστικό" σε τέτοιες
περιπτώσεις. Ο φόβος και ακόμα
χειρότερα ο πανικός μπορούν
ν' αποβούν μοιραίοι.

Κ.Λ.,
συμφωνώ πως στις γειτονιές
και στις μικρές πόλεις τα
πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)