ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΟΣ
Εργα και ημέρες του γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα από την πολυετή ενασχόλησή του με την ΠΑΕ Πανιώνιος ως την πρόσφατη εμπλοκή του στον Ηρακλή
Ο περιφερόμενος «απλός φίλαθλος»
Οταν ο δημοφιλής τραγουδιστής κ. Αντώνης Ρέμος αποφάσιζε να αναλάβει τα διοικητικά ηνία της ΠΑΕ Ηρακλής ως ο καταλληλότερος για να συσπειρώσει τους οπαδούς της ομάδας, παλαιούς και νέους παράγοντες και εν τέλει να εμπνεύσει δίνοντας, αν όχι όραμα τίτλων, τουλάχιστον μια προοπτική ανάκαμψης στον υπό διάλυση σύλλογο της Θεσσαλονίκης, αναζητούσε υποστηρικτές. Οι πρώτοι που θα τον βοηθούσαν οικονομικά είχαν βρεθεί και ήταν εκλεκτά μέλη της οικογένειας της ομάδας. Αλλά ουδείς εκ των κκ. Μπάμπη Ξανθόπουλου, Φώτη Κορκόβελου, Νίκου Χαΐτογλου και όλων των υπολοίπων που θα παρελάμβαναν την ΠΑΕ από τον κ. Γιώργο Σπανουδάκη θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που εκλήθη να αναλάβει ο πρώην ισχυρός παράγων του Πανιωνίου κ. Αχιλλέας Μπέος. Εκτός από φίλος και συνεργάτης του τραγουδιστή, ο εκ Βόλου καταγόμενος και πολύτεκνος κ. Μπέος είχε ένα ακόμη κοινό στοιχείο με τον κ. Ρέμο: προβάλλεται ως αυτοδημιούργητος αφού μεγάλωσε στις ΗΠΑ (έχει αμερικανικό διαβατήριο) πλένοντας πιάτα, ενώ όταν ήλθε στην Ελλάδα ξεκίνησε δουλειές με νυχτερινά κέντρα. Αν και αρχικά είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής του κ. Μπέου στα πράγματα του Ηρακλή κατά δήλωση και των δύο, η συνέχεια τους διέψευσε. Ο κ. Μπέος ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στις πρώτες δύσκολες ημέρες της διοίκησης Ρέμου βρίσκοντας την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ύστερα από έναν χρόνο απουσίας. Ποιος είναι όμως ο ποδοσφαιρικός παράγων κ. Μπέος ή ο «απλός φίλαθλος Αχιλλέας», όπως ο ίδιος δήλωνε παλαιότερα οσάκις οι αθλητικοί δικαστές τον τιμωρούσαν με στέρηση εισόδου στα γήπεδα ή και έκπτωση από τα εταιρικά και διοικητικά αξιώματα στην ΠΑΕ Πανιώνιος.
«Για ό,τι συμβαίνει στην ομάδα είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος» τόνιζε στην πρώτη - και τελευταία - συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ηρακλή ο κ. Αχιλλέας Μπέος καταγγέλλοντας τον προπονητή κ. Βαγγέλη Βλάχο, ο οποίος σχολίασε δημοσίως «ψωνίσαμε από τα πανέρια» για την ποιότητα των παικτών που επιλέχθηκαν (βασικά από τον κ. Μπέο). Ο κ. Βλάχος (που και αυτόν ο κ. Μπέος τον είχε επιλέξει) απάντησε αναλόγως «στην ομάδα κουμάντο κάνω εγώ και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν Μπέο να μπαίνει στα αποδυτήρια» και εν συνεχεία απολύθηκε. Στο ξενοδοχείο όπου συναντήθηκαν για να λύσουν τις... διαφορές τους ο κ. Βλάχος απευθυνόμενος στον κ. Μπέο φέρεται να είπε: «Με εσένα, χοντρούλη, θα τα πούμε αργότερα...».
Εκσφενδονίστηκαν τραπέζια και λίγο αργότερα η ΠΑΕ με ανακοίνωσή της άφηνε να εννοηθεί ότι ο κ. Βλάχος είχε «επιστρατεύσει» φουσκωτούς για προστασία τους οποίους... δανείστηκε από τον πολυθρύλητο Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος παρεμπιπτόντως βρέθηκε στο ίδιο μέρος! Κατά μαρτυρίες παρισταμένων, στο ξενοδοχείο σημειώθηκε επεισόδιο Μάκη - Αχιλλέα, ενώ ο δεύτερος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης θα πει: «Πρώτη φορά έχω δει δίμετρη... αδελφή με μουστάκι, αδελφή σε νοσοκομείο για να μην παρεξηγηθούμε!».
Ο κ. Μπέος δεν θα μακροημερεύσει στον Ηρακλή. Λίγο πριν από την έναρξη του ματς με τον Εργοτέλη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με επιστολή του παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι «αυτή την κρίσιμη χρονικά στιγμή ο φίλαθλος κόσμος του Ηρακλή επιβάλλεται να παραμείνει ενωμένος και σε καμία περίπτωση διχασμένος», προλαμβάνοντας τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των οπαδών του Γηραιού αλλά και ορισμένων μελών της διοίκησης εξαιτίας της παρουσίας του. Ο πρόεδρος του Ηρακλή κ. Αντώνης Ρέμος έσπευσε να απευθύνει «ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Αχιλλέα. Μάγκες σαν αυτόν σπανίζουν στις ημέρες μας. Με στήριξε έμπρακτα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον Ηρακλή» πιστώνοντας στον κ. Μπέο «το νοικοκυριό της ομάδας, το χαμηλό μπάτζετ και την πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση του συλλόγου».
* Ντριμπλαδόρος και εκτός γηπέδων
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη - διαχειριστή νυχτερινών κέντρων κ. Μπέου στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποτελούσε χρήσιμο υλικό για έναν... Μπαλζάκ. Από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα που πέρασαν από τα διοικητικά ομάδων, μόνιμος «πελάτης» των αθλητικών δικαστών εξαιτίας των εντάσεων που δημιουργούσε εντός και εκτός γηπέδων. Επανεμφανίστηκε στα διοικητικά την περίοδο 1999-2000, όταν πήρε τις μετοχές της ΠΑΕ Πανιώνιος από τον Δήμο Νέας Σμύρνης και ενώ οι φήμες περί ατασθαλιών στην κυανέρυθρη ΠΑΕ οργίαζαν.
Τα χρέη από φορολογικές παραβάσεις υπολογίστηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ έπειτα από παρέμβαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τα οποία όμως εξανεμίστηκαν καθώς ο κ. Μπέος εκμεταλλεύτηκε την περιώνυμη (χαριστική εν πρώτοις για ΚΑΕ Αρη και ΠΑΟΚ) υπουργική απόφαση του κ. Βενιζέλου για την υπαγωγή των αθλητικών ΑΕ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Τότε ο κ. Μπέος έχρισε πρόεδρο και «ιδιοκτήτη» των μετοχών της ΠΑΕ Νέος Πανιώνιος τον γνωστό αοιδό λαϊκών ασμάτων Λευτέρη Πανταζή (ΛεΠα επί το καλλιτεχνικόν και κατά κόσμον Ελευθέριο Παγκοζίδη) επειδή ο νόμος περί ειδικής εκκαθάρισης προϋπέθετε αποκλεισμό παλαιών στελεχών στη νέα διοίκηση. Ο ίδιος ο κ. Μπέος κράτησε τον αυτοχαρακτηρισμό του «απλού φιλάθλου»...
Πριν από τον Ηρακλή και αμέσως μετά την αποχώρησή του από τον Πανιώνιο ο κ. Μπέος επιχείρησε να αγοράσει την ΠΑΕ Παναχαϊκή αλλά δεν συμφώνησε με τον κ. Κώστα Μακρή και τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Εθνικού Αστέρα, τον οποίο ήθελε να συγχωνεύσει με την πατρινή ΠΑΕ. Ανεπιτυχής ήταν και η προσπάθειά του να εμπλακεί με την ομάδα που αγαπά, τη Νίκη Βόλου.
Το πέρασμα του κ. Μπέου από τον Πανιώνιο συνοδεύτηκε από πολλές καταγγελίες. Ο Μίλινκο Πάντιτς είχε καταγγείλει απόπειρες ντοπαρίσματος, ενώ μαζί με τον Αντώνη Σαπουντζή είχαν βρει τα αυτοκίνητά τους καμένα ύστερα από μια βαριά εντός έδρας ήττα (4-1) από τον ΟΦΗ. Η ιστορία του αγώνα με την Ντιναμό Τιφλίδας (η UEFA έστειλε ελεγκτές για να διερευνήσουν καταγγελίες για στημένο παιχνίδι) δεν είχε συνέχεια αφού ουδέν αποδείχθηκε.
* Κατά «πρεζάκηδων» και υπέρ ακτιβιστών
Ανέκαθεν ο κ. Μπέος αντιμετώπιζε προβλήματα με αντίπαλες αλλά και οικείες κερκίδες. Στον Πανιώνιο είχε κλείσει τη θύρα που κάθονταν οι οργανωμένοι οπαδοί «Πάνθηρες», τους οποίους είχε χαρακτηρίσει «πρεζάκηδες» αλλά αργότερα ανακάλεσε. Σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ λίγες εβδομάδες μετά το περίφημο παιχνίδι Πανιωνίου - Ντιναμό Τιφλίδας οπαδοί της Ενωσης του ζητούσαν «άσο ημίχρονο, διπλό τελικό». Εκείνος δεν δίστασε να κατευθυνθεί προς το μέρος τους προ(σ)καλώντας τους «όποια αδερφή θέλει να έρθει να μου το πει κατάμουτρα»...
Το ίδιο «πολιτισμένος» ήταν και ο διάλογός του με τον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς - τον οποίο ποτέ δεν συμπαθούσε - στη Νέα Σμύρνη όταν ο τελευταίος ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ. Αντί γλαφυρών στιχομυθιών είχαμε... μπουνιές.
Κάποια στιγμή, όταν του είχε επιβληθεί ποινή στέρησης φιλάθλου ιδιότητας και δεν του επέτρεπαν την είσοδο στην αίθουσα της ΕΠΑΕ, ο κ. Μπέος επέμεινε με αποτέλεσμα να... σφηνώσει στην πόρτα. Πάντως, παρά το large μέγεθός του, έχει τον τρόπο να ελίσσεται. Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που συνέβη λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σεκιουριτάδες των γραφείων της ΟΕ «Αθήνα 2004» απαγόρευαν σε ακτιβιστές να επιδώσουν ψήφισμα στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Τυχαία περνούσε απ' έξω ο κ. Μπέος, οι ακτιβιστές του έδωσαν το ψήφισμα και σε ελάχιστο χρόνο ήταν στο γραφείο της κυρίας Αγγελοπούλου!
Οι χαροκαμένες μάνες, το συνδικάτο και οι νεκροθάφτες
Για μία εξαετία περίπου (ως τη μεταβίβαση των μετοχών του Πανιωνίου στον εφοπλιστή κ. Κώστα Τσακίρη τον Ιούνιο του 2006) ο κ. Αχιλλέας Μπέος τροφοδότησε τον Τύπο με ορισμένες σκηνές αλήστου μνήμης. Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι οξύτατες αντιπαραθέσεις του με τον κ. Αλέξη Κούγια και με τον κ. Βίκτωρα Μητρόπουλο. Μνημειώδες είναι το περιστατικό στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2005. Ο κ. Μπέος ζήτησε από τον κ. Κούγια να συντομεύσει την ομιλία του και διημείφθη ο ακόλουθος εκπληκτικός διάλογος:
Αχ. Μπ.: «Μη μας πεις πάλι για τις 12.000 δίκες που έχεις κερδίσει...».
Αλ. Κ.: «Δεν μας λες εσύ τι δουλειά κάνεις;».
Αχ. Μπ.: «Κι εσένα τι σε νοιάζει; Η Εφορία είσαι;».
Αλ. Κ.: «Οχι, έτσι, για να μάθουμε...».
Αχ. Μπ.: «Δεν κλέβω πάντως χαροκαμένες μάνες...».
Αλ. Κ.: «Ποιος, εσύ που δέρνεις τον κόσμο;».
Αχ. Μπ.: «Εγώ, μωρή παλιοχαμούρ..., δεν απειλώ παιδάκια, παλιαδερφ...».
Με την τελευταία κουβέντα έφυγε η μπουνιά προς τον κ. Κούγια, ο οποίος ξαπλώθηκε στο πάτωμα. Αν και οι δύο άνδρες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το συμβάν ενώπιον του αθλητικού δικαστή, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος τους διέψευσε καταθέτοντας ότι και γροθιά έπεσε και ακατονόμαστες εκφράσεις εκτοξεύθηκαν.
Ομηρικές ήταν και οι αντιπαραθέσεις του κ. Μπέου με τον κ. Β. Μητρόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε μαζί με τον αδελφό του Θωμά «εγκεφάλους του οργανωμένου συνδικάτου που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και καθορίζει τις ομάδες που θα ανεβούν ή θα κατεβούν κατηγορία». Ο κ. Β. Μητρόπουλος απάντησε χαρακτηρίζοντας τον κ. Μπέο «χαρτορίχτρα και... καφετζού», προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο κ. Μπέος ευθυγραμμίστηκε με τις απόψεις του (τότε) υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη επειδή πήρε από τη ΓΓΑ 88 εκατ. δρχ.»!
Πάντως ο κ. Μπέος, ενώ είχε κατηγορήσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ως νεκροθάφτες του ελληνικού ποδοσφαίρου, συντάχθηκε μαζί τους στη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artid=183402&dt=09/09/2007#ixzz0mfpPNc3o
2 σχόλια:
Στη φωτό, σε χρέη ...προπονητή;
Όλα τα πιάνεις.
Δημοσίευση σχολίου