Άκουσα τον Ράμφο στη συνέντευξη που έδωσε στο Σαββίδη για λογαριασμό της ΕΤ3. Γνωρίζω σε ικανοποιητικό βαθμό τη σκέψη του και συμμερίζομαι πλήρως την διαπίστωσή του ότι η κρίση είναι συστημική, ότι ο έλληνας δεν έχει συνείδηση πολίτη και ότι δίνει πρωτοκαθεδρία στην οικογένεια έναντι του κράτους. Διαφωνώ όμως στην εκτίμηση ότι η δυνατότητα αλλαγής θα δοθεί από κάτω και θεωρώ τουλάχιστον υπεραισιόδοξο ότι μια τέτοια ευκαιρία δίνεται από τις δημοτικές εκλογές.
Θεωρώ ότι η πιθανότητα να γίνουν θετικές αλλαγές υπέρ του κράτους και της πολιτικής συνείδησης παρέχεται μέσω της αδυναμίας της κυβέρνησης να κάνει πίσω στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που τώρα παίρνει και που επιβάλλονται από το μηχανισμό στήριξης. Αντίθετα δηλαδή με αυτούς που πιστεύουν ότι τα μέτρα είναι ολέθρια, θεωρώ ότι μερικά από αυτά αποτελούν εφαλτήριο για να αλλάξει η δομή τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας μας.
Θα δώσω το πιο χειροπιαστό παράδειγμα που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε σοβαρά αποτελέσματα. Θα την πληρώσουν βέβαια και αθώοι και αδύναμοι. Είναι οι παράπλευρες απώλειες. Ποτέ μια μεγάλη μεταρρύθμιση δεν έγινε αναίμακτα.
Φανταστείτε όμως ότι είναι η πρώτη και μοναδική φορά που μας δίνεται στα σοβαρά η ευκαιρία να μεταστρέψουμε την οικονομία που εδράζεται στη φοροδιαφυγή σε μια κατεύθυνση όπου η συνέπεια στις φορολογικές μας υποχρεώσεις θα είναι αυτονόητη. Αυτό πλέον δεν είναι οικονομική αλλά συστημική αλλαγή διότι σημαίνει συνείδηση πολίτη και σεβασμό στο κράτος.
αέρα πατέρα
5 σχόλια:
Συμφωνώ απόλυτα! Είχαμε, έχουμε, μείνει πολύ πίσω ως κοινωνία, θεωρώντας ότι όλα αυτά τα περί μεταρρυθμίσεως των δομών της Πολιτείας, είναι για τους κουτόφραγκους!Ελπίζω να γίνουν τώρα, ότι δεν έγιναν τα προηγούμενα τριανταπέντε χρόνια! Απλώς τώρα θα είναι πιο οδυνηρό!
Δεν άκουσα τι είπε ο Ράμφος χτες, αλλά πιστεύω ότι και η υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική. Ίσως πιο σημαντική από τα ζητήματα εξυγείανσης της πολιτικής μας ζωής. Εκεί πρέπει να γίνει μια πραγματική επανάσταση, να φύγουν τα λαμόγια, να στηριχθούν θεσμοί εξυγειαντικοί και να μπουν σαφείς κανόνες. όσο για τα άλλα, θα κάνω μια ανάρτηση σήμερα.
Κ.Λ.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί σε ότι αφορά την ευχή που εκφράζεις φίλε Κ.Λ. Το ζήτημα που τίθεται όμως είναι κατά πόσο μπορούμε να περιμένουμε ότι σε αυτές τις εκλογές μπορούν να κατέβουν συνδυασμοί και μάλιστα συντονισμένοι μεταξύ τους που να θέλουν πραγματικά την εξυγίανση. Αυτό θα σήμαινε ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, πράγμα που δεν ισχύει. Γι αυτό εξακολουθώ να πιστεύω ότι στην παρούσα φάση η οποιαδήποτε αλλαγή θα πυροδοτηθεί από τα πάνω.
Παρακολούθησα και εγώ την εκπομπή με το Σ.Ράμφο στην ΕΡΤ 3. Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα από την τοποθέτησή του για την αρχή μιας ανάτασης με αφετηρία της επερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές είναι κατ΄αρχήν μια προβολή του συγκεκριμένου Πολιτικού συστήματος σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.Δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις με τους μηχανισμούς τους επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο πεδίο αντιπαράθεσης όμοιο (και χειρότερο ) με εκείνο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.Μάλιστα τα πράγματα είναι χειρότερα στο επίπεδο αυτό γιατί ακριβώς ,όπως λέει και ο Σ.Ράμφος ,το Κράτος έχει εκμηδενιστεί από την οικογένεια ο πολίτης έχει εξαφανιστεί από το φυσικό πρόσωπο, πολύ περισσότερο κατά την γνώμη μου, απ΄ότι στό επίπεδο της κεντρικής Διακυβέρνησης .Η φαυλότητα και η διαφθορά που χαρακτηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αυτές τις ρίζες και είμαι απολύτως απισιόδοξος ότι υπάρχει ελπίδα οι επερχόμενες εκλογές να αλλάξουν κάτι . Αντιθέτως πεποίθησή μου είναι ότι αν μπορώ να ελπίζω σε μια ανάταση της κοινωνίας από την συστημική της κρίση ίσως αρκεί και ένα μόνον πρόσωπο για να την πυροδοτήσει.
Στις πρώτες εκλογές του "Καλλικράτη", μην περιμένετε θαύματα! Λόγω κεκτημένης ταχύτητας τα ψιλολαμόγια και λόγω "τεχνογνωσίας", θα αλωνίσουν, χωρίς να φταίει ο κ. "Καλλικράτης", φυσικά! Όταν οι πολίτες καταλάβουν ότι στο προσεχές μέλλον θα μας ενδιαφέρει περισσότερο το ποιός θα βγει Δήμαρχος και λιγότερο ποιός Πρωθυπουργός, Κυβερνήτης ή όπως αλλιώς θα τον λέμε, τότε θα γίνεται η επιλογή και η εκλογή με πιο υπεύθυνα κριτήρια! Αισιόδοξος; Ίσως! Όμως ,όπως γράφω και κάπου στο blog μου, ότι είχαμε μέχρι τώρα ως τοπική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να μας κάνει και πολύ υπερήφανους!
Δημοσίευση σχολίου