37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

«1. Πλημμελήματα ή κακουργήματα, που τελούνται από Υπουργό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού από το κατ' άρθρο 86 του Συντάγματος Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και αν ο Υπουργός έχει παύσει να έχει την ιδιότητα αυτή.
2. Τυχόν συμμέτοχοι συμπαραπέμπονται και δικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
3. Οι αξιόποινες πράξεις της παραγράφου 1, οι οποίες δεν τελέσθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού, δικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, των ειδικών ποινικών νόμων και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
»

Τα ανωτέρω περιλαμβάνει στο άρθρο 1 ο νόμος 3126/2003 γνωστός και ως νόμος «περί ευθύνης υπουργών».
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1ρητά αναφέρεται πως «οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, δικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Κ. και του ΚΠΔ» δηλαδή κανονικά, όπως δικάζονται όλες οι αξιόποινες πράξεις των απλών ανθρώπων…
Τώρα και παρόλο που γνωρίζω λίγα νομικά κολλυβογράμματα, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μια καραμπινάτη αξιόποινη πράξη που αναφέρεται σε φοροδιαφυγή μεγάλου χρηματικού ύψους (κακούργημα, αφού είναι πάνω από 150.000 ευρώ) και σε ξέπλυμα μαύρου, παράνομου χρήματος, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως όλες οι συναφείς αξιόποινες πράξεις όλων των υπολοίπων παρεπιδημούντων και ειδικά για τον κ. Μαντέλη, ο οποίος μάλιστα είχε και το «σθένος» να ομολογήσει το έγκλημά του, όλοι λένε ότι «δυστυχώς, οι πράξεις αυτές έχουν παραγραφεί με την παραγραφή που προβλέπει το Σύνταγμα και ο 3126/2003…
Η πράξη αυτή ΔΕΝ έχει παραγραφεί. Κι ο λόγος είναι απλός: Δεν αφορά η πράξη της αποδοχής ενός υψηλού χρηματικού ποσού, όπως αυτά που αποδέχτηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ο Μαντέλης, τα υπουργικά του καθήκοντα. Ο ίδιος είπε ότι τα χρήματα αυτά αποτελούσαν χορηγία για τον προεκλογικό του αγώνα (άλλα αδικήματα προκύπτουν εδώ) και όχι ως «μίζα» για να βάζει υπογραφές.
Κατά συνέπεια και μετά από την δημόσια ομολογία του πρώην υπουργού, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να κινηθεί η αρμόδια εισαγγελική αρχή και να ασκήσει κατ’ αυτού την ποινική δίωξη.
Για να μη πούμε ότι και ο πρόεδρος και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, σε αυτή που ο Μαντέλης ομολόγησε τα αδικήματα που έχει διαπράξει, αφού έχουν όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες, κατά το Σύνταγμα, του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, θα έπρεπε ΗΔΗ να έχουν λειτουργήσει αρμοδίως…
Όλα τα άλλα είναι… ας μη το γράψω καλύτερα…
Να εκφράσω μόνο την αγωνία μου. Όλοι ενεργούν και πράττουν ως να μην έχουν συνείδηση του πού βρισκόμαστε. Ως να μην έχουν αντιληφθεί τι έγινε χτες, με την κυνική ομολογία ενός πρώην υπουργού ότι "τα έπιανε"...
Όταν θα κολυμπάμε στο χάος, τότε θα είναι αργά.
Ξυπνήστε!
Κ.Λ.

1 σχόλιο:

αέρα πατέρα είπε...

Φυσικά και δε διαφωνώ με την παραδειγματική αντιμετώπιση των ενόχων. Ανησυχώ όμως σφόδρα με την αντιμετώπιση της κρίσης ως αποτέλεσμα και μόνο της δράσης λαμογίων. Ο έλληνας πάντα επιζητεί την ευκολία και το μαγικό και τον εξυπηρετεί η υπεραπλούστευση. Πιστεύω απόλυτα και το έχω διατυπώσει με κάθε αφορμή ότι η κρίση είναι συστημική και περιλαμβάνει τους πάντες και όχι μόνο κάποια λαμόγια. Να το πω απλά, όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε λαμογίστικα. Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις. Ας πούμε ότι ο x θέλει να κόβει τιμολόγια και αποδείξεις. Το τιμολόγιο όμως έχει Φ.Π.Α. Ο πελάτης δε θέλει να πληρώνει ΦΠΑ και πάει στον ανταγωνιστή του που δεν κόβει τιμολόγιο. Τι θα κάνει ο x; Ή θα κλείσει το μαγαζί ή θα συμμορφωθεί στη λογική της πιάτσας. Ξέρεις τι ζημιά έχει το κράτος έτσι; Ο κάθε Μαντέλης είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο καλός μας x όμως αναφωνεί και κράζει : τα λαμόγια.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)