37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Ο Σημίτης και το Β΄κύμα του εκσυγχρονισμού...

Ο Κ. Σημίτης υπήρξε ο μοναδικός σύγχρονος πρωθυπουργός που κυβέρνησε χωρίς να χρησιμοποιήσει «μεγάλα λόγια» και «κούφια συνθήματα». Συνεπής στις αντιλήψεις του, απόλυτα ρεαλιστής και ωμός, όσον αφορά τα πολιτικά εργαλεία που χρησιμοποίησε, είναι ταυτόχρονα και ο μόνος σύγχρονος έλληνας πρωθυπουργός που έφερε σε πέρας τους στόχους που έθεσε, για τα οκτώ χρόνια της ηγεμονίας του.

Το μόνο σίγουρο και οφθαλμοφανές είναι ότι η Ελλάδα του 2004 δεν ήταν η Ελλάδα του 1995. Ήταν πολύ καλύτερη και διέθετε πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα. Ανήκε στην «καρδιά» της Ευρώπης, είχε ισχυρό νόμισμα, πληθωρισμό κάτω από το 3%, ανάπτυξη που άγγιζε το 5 και το 6%, ευοίωνες προοπτικές στην οικονομία, καλές σχέσεις με ΟΛΟΥΣ τους γείτονές της, σεβαστή άποψη στα διεθνή fora, ανεκτές σχέσεις με την Αμερική, βρισκόταν μια ανάσα πριν από την οριστική λύση τόσο του Κυπριακού, όσο και κάποιων χρόνιων προβλημάτων με την Τουρκία.

Φυσικά είχε και πολλά, ακόμη, προβλήματα: Αυξημένη ανεργία, αρτηριοσκληρωτικό κρατικό μηχανισμό (παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν), αναχρονιστικό πολιτικό σύστημα, έντονη, διάχυτη διαφθορά. Όμως όσα και όποια κι αν ήταν – και εξακολουθούν να είναι – τα προβλήματα, το μόνο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό ρεύμα που αποκλήθηκε «εκσυγχρονιστικό» και ο πολιτικός του ηγήτορας, τα είχαν καταφέρει πολύ περισσότερο απ’ όσο είχαν ίσως ελπίσει ότι τελικά θα τα κατάφερναν…

Φυσικά μετά ήρθε η… «αντεπανάσταση»… Η «άλλη» Ελλάδα… Ο πομφόλυξ Καραμανλής, ο (αείμνηστος πλέον) Χριστόδουλος, η «επανίδρυση του κράτους», η μετριότητα που ασφυκτιούσε στο περιθώριο, τα παρωχημένα οικονομικά συμφέροντα, ο φόβος και η ανασφάλεια ενός λαού που είχε μεγαλώσει με τη «δραχμούλα» και τώρα δεν μπορούσε καν να προφέρει το ευρώ…

Και λέω «φυσικά» γιατί είναι απόλυτα φυσικό, μετά από τόσες μεγάλες και βαθιές αλλαγές, να ακολουθήσει ένα διάστημα οπισθοδρόμησης, ώστε να ισορροπήσουμε κάποια στιγμή σε μια νέα θέση και να αναδειχτούν οι νέοι στόχοι και νέες πολιτικές.

Όμως μπροστά μας έχουμε τη βαθιά κρίση που διέρχεται το ΠΑΣΟΚ και δεν λέει να αναταχθεί. Μια κρίση που έχει να κάνει και με την γενικότερη, παγκόσμια πλέον κρίση, που μαστίζει περισσότερο τις αδύναμες οικονομίες και τις χώρες εκείνες οι οποίες δεν φρόντισαν να θωρακίσουν με σύγχρονους, ισχυρούς θεσμούς τις κοινωνίες τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο κι αν φαίνεται αυτό παράδοξο, επιτείνει αυτή την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, αφού όσο περνά ο χρόνος αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο αναξιόπιστη και απογοητευτική για τα μεγάλα πληθυσμιακά στρώματα της κοινωνίας.
Η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης και σε στοιχειώδεις ακόμα τομείς, φέρνει την απαξίωση της πολιτικής. Από αυτή τη ροπή της κοινής γνώμης, που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις, δεν διασώζεται κανείς. Πιθανές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα στην απαξίωση. Και το «οπισθοδρομικό στάδιο» θα διαρκέσει δραματικά πολύ…

Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να προσπαθήσει να ξεπεράσει την κρίση του. Όλοι όσοι αποτελούν ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες αυτής της μεγάλης δημοκρατικής ραχοκοκαλιάς, θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, από τον Πρόεδρο, μέχρι το τελευταίο στέλεχος. Ιδιαίτερα όσοι έχουν την ικανότητα να χαράζουν πολιτικές και να συνθέτουν οραματικούς στόχους.
Η νευρικότητα, η ανυπομονησία, η αίσθηση του χαμένου, αξίζουν μόνο στους προορισμένους να εξαφανιστούν από το προσκήνιο…
Ο ρεαλισμός, η ψυχραιμία, η παγίωση του αισθήματος της κοινής πορείας, και η σιγουριά του μελλοντικού νικητή, είναι τα μοναδικά ψυχολογικά εργαλεία αυτών που θα φανούν στο μέλλον πολύ πιο χρήσιμοι από ένα απλό κόμμα διαμαρτυρίας…
Κ.Λ.

9 σχόλια:

xazopouli είπε...

Παιδάκια, αν δεν το καταλάβατε, το ΠΑΣΟΚ βγήκε απο την κρίση του τον περασμένο Νοέμβρη...

Τέρμα οι καρεκλίτσες... Να πηγαίνετε σχολείο, να σπουδάσετε, να γίνεται ΑΞΙΟΙ, να να διεκδικήσετε την δουλεία που σας αρμόζει, σύμφωνα με τα προσόντα σας...

Διαφορετικά, παιδάκια, να γίνετε... γαλάζια...

Ανώνυμος είπε...

Εμείς "χαζοπούλι" μου και σχολείο πήγαμε και γράμματα μάθαμε και δουλειές βρήκαμε - χωρίς να μας διορίσει κανένας...
(Εξ άλλου, ποτέ μας δεν ήμασταν μέλη του ΠΑΣΟΚ...)

Μάλλον λάθος πόρτα, λοιπόν, χτύπησες για να δώσεις τις συμβουλές σου.

Πάντως, δεν πειράζει. Καλόδεκτες...
(Αν διάβαζες και λιγάκι προσεκτικότερα τα κείμενά μας...)
Κ.Λ.

leon είπε...

Χαζοπούλι είσαι όνομα και πράμα. Ανήκεις σε μια γενιά ανθρώπων που διαβάζουν κάτι, αντιπαραβάλλουν αυτό που διάβασαν με το ποιηματάκι που τους έμαθαν, κι αν δεν ταυτίζονται αυτά τα δυο απόλυτα χυδαιολογούν σε βάρος του αιρετικού.
Μάθε λοιπόν Χαζοπούλι ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ μπήκαμε την εποχή που, αν σε συλλαμβάνανε να μοιράζεις προκηρύξεις του ΠΑΣΟΚ καταδικαζόσουν σε 9 μήνες φυλακή για «περιύβριση της Αρχής μετ' ίδιαζούσης θρασύτητος σε συνδυασμό με το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού» και την εξέτειες στον Κορυδαλλό.
Πήραμε απόσταση από το ΠΑΣΟΚ στο διάστημα 1977 - 1982, όταν τα λαμόγια που μέχρι τότε το ελεεινολογούσαν, οσμιζόμενα εκλογική νίκη χίμηξαν όπως οι μύγες στο μέλι να δηλώσουν σοσιαλιστές.
Η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 1981 - 1989 κάποιους από εμάς τους βρήκε σύμφωνους και κάποιους ριζικά αντίθετους. Παραμείναμε όμως παρέα.
Αυτό το blog είναι ένα blog διαλόγου μεταξύ φίλων. Επειδή δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τα ελληνικά σου, κι αν κρίνω από τη δυσκολία σου να ξεχωρίσεις τη δουλειά από τη δουλεία δεν πρέπει να είναι σπουδαία, θέλω να σου επισημάνω ότι διάλογος προϋποθέτει δυο πράγματα: καλή πίστη και ικανότητα να σέβεσαι απόψεις με τις οποίες δε συμφωνείς και, ενδεχομένως, να σου είναι και δυσάρεστες. Όσοι διαθέτουν αυτά τα δυο πράγματα είναι ευπρόσδεκτοι στην παρέα μας κι ας μην έχουμε διαβεί τους ίδιους δρόμους.
Οι υπόλοιποι μας αφήνουν αδιάφορους. Αν λοιπόν θέλεις να γίνεις μέλος αυτής της παρέας οφείλεις πρώτα απ' όλα μια συγνώμη προς ανθρώπους προς τους οποίους χυδαιολόγησες χωρίς να τους γνωρίζεις.

Γιάννης Χρ.
Υ.Γ. Μάθε επίσης ότι κανείς από εμάς δεν πήρε ποτέ «καρεκλίτσα». Ούτε κομματική, ούτε σε δημόσιο οργανισμό. Κάποιοι από εμάς έχτισαν τη σταδιοδρομία τους στον ιδιωτικό τομέα, εκεί που για να βγάλεις μεροκάματο πρέπει να ιδρώσεις, και κάποιοι άλλοι ανήκουν στη μειοψηφία εκείνη των κρατικών λειτουργών που σέβονται τον ιδρώτα των ανθρώπων από τους φόρους των οποίων αμείβονται

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που το πλοίο είχε βρει την ρώτα του , μετά τις τελευταίες εντυπωσιακές πολιτικές πρωτοβουλίες , ( επιστροφή του ΟΤΕ στο Δημόσιο - πρόταση για Δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη - συνεργασία με Συνασπισμό και τόσες άλλες ) και κάλπαζε σε όλες τις Δημοσκοπήσεις ήρθε ο Σημίτης να μας αποπροσανατολίσει με την διαφωνία του και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον στόχο. Ευτυχώς ο Πρόεδρος την κατάλαβε την δουλειά και μαζί με τα τάγματα εφόδου τα αυτοαποκαλούμενα χαζοπούλια ( ομολογώ πολύ πετυχημένος αυτοπροσδιορισμός ) κατατρόπωσε τον εσωτερικό εχθρό για μια ακόμη φορά. Τι άλλο μας περιμένει άραγε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων? Ίσως μια πρόταση για Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό,ή ακόμη καλλίτερα ένα Δημοψήφισμα για την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ? Μετά από αυτές τις προτάσεις μπορεί να μας συμπαθήσει και ο Τσίπρας άλλωστε.Όπως καταλάβατε η απογοήτευση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε θυμό , όχι γιατί θα τρώμε στην μάπα για πολλά χρόνια ακόμη την παρέα της συμφοράς αλλά γιατί όλο και περισσότερο το Πασόκ μετατρέπεται σε κόμμα ενός πανικόβλητου και φοβισμένου προέδρου πλαισιωμένου από ένα απολιτίκ επιτελείο επιλεγμένων χαζοπουλιών που έχουν δαιμονοποιήσει την πολιτική διαφωνία Μέχρι τις Ευρωεκλογές όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σωθεί το προεδρικό λαδάκι του Γιώργου ( που για να μην το ξεχνάμε οι περισσότεροι από μας πιστέψαμε ότι θα ξαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο ) προσοχή στα πτηνά!!

Ανώνυμος είπε...

Είχα καιρό να μπω στο blog λόγω αυτοεξορίας μου στη Σύρο (πλάκα κάνω, μη μου τα σούρετε όπως στο χαζοπούλι). Με πρόλαβαν γεγονότα σπουδαία για τα οποία δεν έχω και ικανή πληροφόρηση. Επειδή όμως δεν είμαι ο μετρ της συγκυρίας, δεν έχει και τόσο σημασία αυτό.
Φαίνεται πάντως ότι μάλλον το μεγάλο ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας άφησε χρόνους και παρέμεινε ένα άδειο καύκαλο χελώνας. Ας μη ντραπούμε να παραδεχτούμε, όσοι διαφωνούσαμε τότε, ότι δικαιώθηκε ο Βενιζέλος και εκείνοι που τον υποστήριξαν στην εκτίμησή του ότι το ΠΑ.ΣΟΚ με τον Γιώργο πάει για συρρίκνωση.
Όσο πάντως και αν με λυπεί το τέλος εποχής του ΠΑ.ΣΟΚ δεν χάνω την ελπίδα μου και εξακολουθώ να υποστηρίζω τις βασικές αρχές και αξίες του φιλελεύθερου τζουτζέ.
Κι επειδή φθάνω στα μεγάλα ξεκινώντας από τα μικρά, θέλω να κάνω μια κριτική στο blog το οποίο κι εγώ λατρεύω, όπως και οι φίλοι που το έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και την πολλές φορές υψηλού επιπέδου αρθρογραφία και σχολιογραφία τους.
Ο φιλελεύθερος τζουτζές, συμβουλευόμενος τα πολύτιμα στατιστικά, διαπιστώνει ότι ενώ έχουμε καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό νέων εισόδων, ο αριθμός των ημερήσιων επισκέψεων παραμένει σταθερός.
Αυτή η διαπίστωση με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το blog δεν είναι ελκυστικό για τους περιηγούμενους την blogόσφαιρα και παραμένει ένας τόπος συνάντησης για λίγους φίλους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.
Όμως, αυτές οι φοβερές και τρομερές επιθέσεις που γίνονται σε όποιον καινούργιο επισκέπτη διαφωνεί, θυμίζουν γιούργια με σκουπόξυλο για να διώξουμε τα ανεπιθύμητα πουλιά από το κτηματάκι του παππούλι μας. Καλά το καταλάβατε, θυμίζουν λίγο Γιώργο μαινόμενο. Θυμίζουν επίσης λιγάκι τον χαϊδευτό μου τον Λαζόπουλο που βρίσκει τα εύκολα θύματα για να τα κατασπαράξει και να κάνει εκπομπή.
Μια ευχή: Ας είμαστε πραγματικά διαφορετικοί και ας ανεχόμαστε το διαφορετικό, συζητώντας και ίσως πείθοντας. Φυσικά δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου.
Με αγάπη, φιλελεύθερος τζουτζές.

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα είναι ότι τώρα, βάζουν άρθρα μας μπλογκς της... πλευράς Βενιζέλου!!!
(βλέπε karsilamas.blogspot.com)
Δεν είναι για γέλια; Και για κλάματα, αν θέλετε;
Κ.Λ.
(Πάντως ένα δίκιο τόχεις, τζουτζέ:
Πρέπει να είμαστε ευγενικότεροι με τους επισκέπτες μας...
Ακόμα κι αν μας ξεχέζουν άδικα...)

leon είπε...

Να με συγχωρεί η χάρη σας αγαπητοί μου φίλοι. Εγώ δε γουστάρω να μπουκάρει το κάθε τσουτσέκι να πετάει τη μαλακία του και μετά εμείς να πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
Καλοδεχούμενος όποιος επιθυμεί να σχολιάσει τα λεγόμενά μας, ακόμα και να μας τα χώσει.
Με τη μοναδική προϋπόθεση ότι θα αποδέχεται την αρχή του καλόπιστου διαλόγου, όπως την περιέγραψα στο «χαζοπούλι».
Γιατή ο σεβασμός του άλλου είναι ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Γιάννης Χρ.

Ανώνυμος είπε...

Όταν αρχίσει ο τσακωμός, τα σχόλια πέφτουνε σαν το χαλάζι. Άδικο έχουνε οι άνθρωποι της τηλεόρασης που καλούνε στα παράθυρα τους πιο καβγατζήδες;
Γιάννη αδικείς το εξαιρετικά συγκροτημένο προφίλ σου όταν εκτρέπεσαι σε χρήση κοσμητικών. Το χαζοπούλι δεν μας είπε τσουτσέκια, ούτε ότι λέμε μαλακίες. Μια παραίνεση έκανε να πάμε σχολείο. Άλλο τώρα αν εμείς βαριόμαστε να ξαναπεράσουμε αυτή την διαδικασία, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ. Άλλωστε, άλλοι πενηνταρίσαμε προ πολλού και άλλοι πενηνταρίζουμε.
Τώρα για μένα προσωπικά, το να γίνω γαλάζιος δεν το βλέπω, γιατί ανήκω σε μια γενιά που δεν έβλεπε στρουμφάκια.
Φιλελεύθερος και τζουτζές.

leon είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,
Προφανώς έχουμε κάνει διαφορετικές αναγνώσεις στο σχόλιο του ΧΑΖΟΠΟΥΛΙΟΥ. Ή έχεις γίνει, επικίνδυνα για τον εαυτό σου, επιεικής προς αυτούς που σε βρίζουν.Πριν αποκαλέσω το ΧΑΖΟΠΟΥΛΙ τσουτσέκι, περίμενα 24 ώρες να κάνει κάποια επανόρθωση για τα όσα βαριά κι αστήρικτα μας είχε προσάψει. Δεν το έκανε, όχι τυχαία κατά την άποψή μου. Για εμένα άνθρωποι σαν το ΧΑΖΟΠΟΥΛΙ που πετάνε λάσπη κι εξαφανίζονται, ήταν είναι και θα είναι εχθροί. Κι ως τ΄ρτοιους θα τους αντιμετωπίζω.

Γιάννης Χρ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)