37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Περί Σημίτη και Παπανδρέου

Εδώ και καιρό θέλω να γράψω για άλλα πράγματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, χωρίς εμείς να παίρνουμε χαμπάρι, πολύ περισσότερο από όσο αντιλαμβανόμαστε. Όμως η διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού από το κόμμα του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρός του και, με αυτή την ιδιότητα, Πρωθυπουργός επί οκταετία έχοντας κερδίσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις με υποχρεώνει να αλλάξω τροπάριο.
Πιστεύω ότι πριν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τα, εκ πρώτης όψεως, ακατανόητα πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τη δήλωση του Αλέκου Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου στον οποίο αναγνωρίζω διαχειριστικές αρετές, αλλά διαφωνώ ριζικά με τη φιλελεύθερη ιδεολογία του: «Στις προηγμένες Δημοκρατίες οι τέως Πρωθυπουργοί δε διαγράφονται, αποτελούν μέρος των θεσμών». Η λέξη κλειδί είναι «προηγμένες». Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και, κατ' επέκταση στο ΠΑΣΟΚ, στερούνται λογικής αν δεχθούμε ότι η Ελλάδα είναι προηγμένη Δημοκρατία. Προσωπικά πιστεύω ακριβώς το αντίθετο.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του 65ετούς Εμφυλίου, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και χωρίς ο εκάστοτε ηττημένος των εκλογών να αποπειράται τη δια της βίας κατάληψη της εξουσίας. Είναι μια σημαντική πρόοδος, όμως από μόνη της δεν αρκεί για να μιλάμε για προηγμένη Δημοκρατία. Και τούτο διότι:
  • Ναι μεν η διάκριση των εξουσιών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, όμως οι πρώτοι που δε θέλουν να το ξέρουν είναι οι δικαστές. Οι οποίοι κάθε φορά που δυσκολεύονται να απονείμουν Δικαιοσύνη αναφωνούν: «Μα πώς να αποδώσεις Δικαιοσύνη όταν δεν ξέρεις τι θέλουν; (Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ).
  • Πήρε είκοσι ολόκληρα χρόνια για τη θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων για την πρόσληψη των Δημοσίων λειτουργών (ΑΣΕΠ) κι ευθύς, με προεξάρχοντες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όλοι έσπευσαν να το καταργήσουν στην πράξη. Να θυμίσω ότι επρόκειτο για μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές διακηρύξεις της ΝΔ, η οποία βεβαίως και τηρήθηκε. Μη μας εκπλήσσει λοιπόν που κυριαρχεί ακόμα στο πολιτικό σκηνικό.
  • Η έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας, στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων είναι άγνωστη λέξη. Όταν γίνεται προσπάθεια εκδημοκρατισμού των δομών ενός κόμματος από τα κάτω οι αιρετικοί παραδίδονται στην πυρά. Κι όταν η προσπάθεια αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της ηγεσίας του κόμματος (οκταετία Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου 2004 - 2007), τότε αυτή γίνεται καταγέλαστη στο εσωτερικό του κόμματος και στην κοινή γνώμη, «διότι δε διαθέτει πυγμή» (Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο ΣΥΝ, μετά 15 χρόνια ψωλαρμενίσματος έχει κάνει σοβαρές προόδους στο ζήτημα αυτό).
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να συνεκτιμήσουμε τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ παίρνοντας υπ' όψη μας το πραγματικό κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Ας κάνουμε την παραδοχή, που ισχύει λόγω των τριών παραπάνω επισημάνσεων και όχι μόνο, ότι η Ελλάδα είναι μια προηγμένη τριτοκοσμική δημοκρατία. Τότε τα πράγματα αποκτούν άλλη διάσταση:
Η από ηθική άποψη κατάπτυστη ενέργεια της διαγραφής του Κώστα Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθίσταται ορθή και επιβεβλημένη ενέργεια, που καθυστέρησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Προϋπόθεση για να ισχύσει η προηγούμενη εκτίμηση είναι οι αθρόες διαγραφές από το ΠΑΣΟΚ οιουδήποτε εφεξής έχει άποψη αντίθετη με αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκτά επιτέλους «κύρος ηγέτη», όχι γιατί προωθεί συμμετοχικές διαδικασίες, στο κόμμα και στην κοινωνία, αλλά διότι αποφασίζει και διατάσσει. Εκτιμώ ότι, πριν περάσουν τρεις μήνες, το ηγετικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου θα έχει αναβαθμιστεί στην κοινωνία. Με δυο λόγια η διαγραφή Σημίτη είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη ενέργεια, ως πρώτο βήμα για να αποκτήσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ τροχιά διακυβέρνησης της χώρας. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι όταν, με τέτοιες λογικές, το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές δε θα διαφέρει σε τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία, όπως δε διέφερε και στη δεκαετία 1985 - 1995.
Σήμερα η δημόσια υπεράσπιση του έργου, στον τομέα του εκσυγχρονισμού των θεσμών της κοινωνίας, των κυβερνήσεων Σημίτη είναι σχεδόν εξ ίσου επικίνδυνη με τη δημόσια υπεράσπιση του δικαιώματος των Μακεδόνων να δηλώνουν Μακεδόνες. Όμως αυτή είναι η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία ανελεύθερη, που απεχθάνεται τις καθαρές λύσεις, που απεχθάνεται να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, μια κοινωνία που ακόμα θέλει «ένα Βασιλιά για να μας θαμπώνει, με λειρί στο κούτελο, με φωνή τρομπόνι». Για να αλλάξει αυτή η κοινωνία χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα. Σε ό,τι μας αφορά δεν ξέρω αν έχουμε το κουράγιο να την κάνουμε, γι αυτό και διστάζω να μεμφθώ άλλους που δεν την κάνουν.

Γιάννης Χρ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα περί καθυστέρησης του ελληνικού κράτους τα έχουμε ξανασυζητήσει και θα τα συζητήσουμε πάλι, στο μέλλον.
Όμως, Γιάννη μου, στο προκείμενο, υπάρχει μια λεπτομέρεια, που και μόνος σου την επισήμανες: Αυτό, (η διαγραφή Σημίτη ή και γω δεν ξέρω ποιού άλλου) θα έπρεπε να είχε γίνει το 2004, όχι το 2008 και μετά από δύο χαμένες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η πυγμή ενός ηγέτη - στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας που προδιέγραψες πολύ εύστοχα στο κείμενό σου - εκδηλώνεται από την αρχή. Όχι όταν αυτός έχει αμφισβητηθεί κατά κόρον.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Γιώργης θα έπρεπε να επιζητά τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής μας ζωής, όπως ελπίσαμε από την αρχή ότι θα έκανε και όχι να καταφεύγει στις συνταγές "Αντρέα", που και δεν του ταιριάζουν και δεν έχουν πολιτικό - ουσιαστικό - αποτέλεσμα για τον ποθούμενο εκσυγχρονισμό της πολιτικής...
Αν τώρα, καθυστερημένα, θέλει να υποκριθεί τον "σκληρό ηγέτη", σίγουρο είναι ότι θα τα κάνει θάλασσα...
Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Ας δούμε λοιπόν τη μη-τριτοκοσμική πολιτική του εκσυγχρονιστή Σημίτη στο Κυπριακό και τις εκλογές του 2004.
Ως γνωστόν οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει στις 9 Απριλίου 2000.
Βάσει του Συντάγματος σε περίπτωση εξαντλήσεως της τετραετίας οι εκλογές προκηρύσσονται μέχρι 45 ημέρες μετά τη λήξη της τετραετίας.Ο κανονικός χρόνος των εκλογών δηλαδή ήταν το Μάιο του 2004.
Από πουθενά μέχρι το Δεκέμβριο του 2003 δεν προέκυπτε πιθανότης επισπεύσεως των εκλογών.
Η ημερομηνία εντάξεως των νέων χωρών και της Κύπρου στην ΕΕ ήταν η 1η Μαίου 2004.Για να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη θα έπρεπε να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τότε με υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν.Η κυβέρνηση Σημίτη όπως προκύπτει από τις παραπάνω ημερομηνίες είχε καθε συνταγματική δυνατότητα να εξαντλήσει την τετραετία και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού αλλάζοντας τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ριζικά.
Αντί αυτού εγκατέλειψε τη θέση της.
Πότε όμως την εγκατέλειψε;Όταν αντελήφθη ότι άλλαξαν θέση οι Τούρκοι και θα υποστήριζαν το Σχέδιο Ανάν.
Στις 15-12-2003 έγιναν οι εκλογές των Τουρκοκυπρίων κατά τις οποίες για πρώτη φορά νίκησε ο Μεχμέτ Ταλάτ διακηρυγμένος υποστηρικτής του Σχεδίου και όχι ο Ντενκτάς αντίπαλος του Σχεδίου.Ποιά ήταν η αντίδραση Σημιτη;Πανηγύρισε τη διαφαινόμενη επιτέλους αποδοχή του κοσμοσωτήριου κατά τα λόγια του Σχεδίου από τους Τούρκους;Φυσικά όχι.
Η αντίδρασή του ήτο η φυγή και η παραίτηση μετά από λίγες ημέρες υπέ ρ του Γ.Παπανδρέου.Βεβαίως τα ελεγχόμενα από τον ίδιο ελληνικά ΜΜΕ απέφυγαν να αναφερθούν στις εξελίξεις του Κυπριακού αλλά για όλους τους παρακολουθούντες η σύνδεση ήταν προφανής και έγινε βεβαιότης όταν αμέσως προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 7 Μαρτίου.
Απλούστατα τόσο ο Σημίτης όσο και γενικότερα η "δημοκρατική παράταξη" δεν άντεχαν το βάρος της συγκρούσεως με τους Ελληνοκυπρίους για το αντιδημοφιλές Σχέδιο Ανάν.Το υποστήριζαν εκ του ασφαλούς μπλοφάροντας και βασιζόμενοι στην άρνηση των Τούρκων.Όταν όμως η μπλόφα απεκαλύφθη εγκατέλειψαν εσπευσμένως την εξουσία προκηρύσσοντας εκλογές που ήξεραν ότι θα χάσουν για να φορτώσουν τα δύσκολα στην αντίπαλη παράταξη.
Πρότυπό τους ήταν άλλωστε ο γεναρχης της "δημοκρατικής παράταξης" Ελευθέριος Βενιζέλος ο
οποίος αφού πήγε το στρατό στη Μικρά Ασία όταν κατάλαβε ότι ήταν αδύνατη η νίκη προκήρυξε εκλογές που έχασε και κατόρθωσε να φορτώσει την αναπόφευκτη καταστροφή στους αντιπάλους του.
Το διαχρονικό αυτο κόλπο του "στρίβειν δια των χαμένων εκλογών" της "δημοκρατικής παράταξης" χρησιμοποίησε και ο μέγας εκσυγχρονιστής Σημίτης γι
α το Σχέδιο Ανάν ελπίζοντας να φορτώσει τα πάντα ως συνήθως στη "δεξιά".
Δυστυχώς για σας ο νεότερος Καραμανλής απεδείχθη ασυνήθιστα διορατικός για πολιτικός της δεξιάς
και έτσι ο παράδεισος της εξουσίας
στν οποίο ελπίζατε να επανέλθετε συντόμως είναι ακόμη εκτός βεληνεκούς.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε.
Το έργο του Σημίτη για τα ελληνικά δεδομένα είναι τεράστιο, όπως και το έργο του Βενιζέλου, του οποίου το όνομα ατυχέστατα χρησιμοποίησες για να κάνεις συγκρίσεις. Το ζήτημα με τον Βενιζέλο έχει πια λυθεί ιστορικά και η τεράστια προσφορά του έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως από την παράταξη που τον πολέμησε λυσσαλέα και απεργάστηκε ακόμη και την φυσική εξόντωσή του.
Ελπίζω ότι προτιμάς την σημερινή Ελλάδα από την Ελλάδα της Μελούνας.
Επίσης νομίζω ότι πρέπει να εκλάβω μάλλον σαν καλαμπούρι τις αιτιάσεις περί τακτικισμού του Σημίτη και την πρεμούρα ημών (ποίων εξ ημών άραγε;) να επανέλθουμε στην εξουσία (όπου ημείς δεν υπήρξαμε ποτέ).
Η μόνη πρεμούρα που βλέπω είναι του Καραμανλή και των κουμπάρων, όλων των αποχρώσεων, να συνεχίσουν το πραγματικά σπουδαίο έργο τους, στο οποίο προσφυώς δεν αναφέρεσαι καθόλου.
Επειδή όμως πραγματικά ταιριάζουμε γιατί είμαι κι εγώ καλαμπουρτζής, σύντομα θα καθιερώσω στήλη "κουμπαριές" όπου θα αναφέρομαι αποκλειστικά σε γεγονότα που θα αποδεικνύουν περίτρανα την διορατικότητα Καραμανλή και λοιπών κουμπάρων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι τα αρπακτικά με την επιστημονική ονομασία "κουμπάροι" διαθέτουν καταπληκτική (δι)όραση.
Πάντα φιλικός, ειδικά με τους καλαμπουρτζήδες, ο φιλελεύθερος τζουτζές.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά είπε ο τζουτζές, τον Βενιζέλο τον έχει κρίνει η ιστορία και δεν περιμένουμε αστήρικτες θεωρίες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα για να εξηγήσουμε ιστορικά γεγονότα. Απλά, ανατρέχουμε στις πηγές. Ας διαβάσει λοιπόν ο φίλος ανώνυμος το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά, για το '22 και το χάος που επικρατούσε στην αντιβενιζελική - βασιλική παράταξη, που κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα "να γυρίσουν τα παιδιά μας από το μέτωπο" και "κάτω ο κλέφτης βενιζέλος". Δεν υπήρχε πολιτική βούληση για τη συνέχιση του πολέμου στο μικρασιατικό μέτωπο και φυσικά δεν υπήρχε όραμα για το μέλλον. Μόνο η μίζερη "ψωροκωσταίνικη" λογική του να κυβερνάμε εμείς και να βολεύουμε τα φιλαράκια μας, αυτή δηλαδή που επικρατεί στην δεξιά πάντα και φυσικά και σήμερα.
Αντί λοιπόν να ψάχνουμε τις... μύχιες προθέσεις του Βενιζέλου για να δικαιολογήσουμε την ήττα, ας κοιτάξουμε να μελετήσουμε τα γεγονότα... (επαναφορά αποτυχημένων αξιωματικών, αδρανοποίηση των έμπειρων βενιζελικών, λανθασμένη εκτίμηση των εκατέρωθεν δυνάμεων και φυσικά ψοφοδεής αντιμετώπιση του εχθρού από τον "Διάδοχο", που επανήλθε μετά βαϊων και κλάδων για να λουστεί την ήττα...)

Όσον αφορά το Σημίτη και το σχέδιο Ανάν, εδώ πια η φαντασία του ανώνυμου ξεπερνά κάθε όριο!
1. Οι εκλογές έγιναν τον Μάρτιο και όχι αργότερα, διότι ακριβώς υπήρχαν χίλιες δυο δεσμεύσεις από την Ελλάδα, τόσο στο θέμα των ολυμπιακών αγώνων, όσο και στο κυπριακό, που έπρεπε να υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουν.
2. Το σχέδιο Ανάν 5 το τορπίλισε ο Παπαδόπουλος, με την συμπαράσταση του Καραμανλή, από τις κουίντες - αφού ο συγκεκριμένος ούτε ήξερε τι συζητούσαν στη Λουκέρνη τότε - και μετά ανέλαβε ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός να το αποτελειώσει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ήθελε - και δεν θέλει - να φορτωθεί την οικονομική επιβάρυνση μιας λύσης του κυπριακού. Καλά βολεύονται πολλοί και διάφοροι έτσι, χωρίς λύση, στο διηνεκές...
3. Ας μας πει ο ανώνυμος, γιατί τάχα να μη θέλει ο Σημίτης να λυθεί το κυπριακό; Και μπήκε στον κόπο να συλλάβει αυτό το καταχθόνιο σχέδιο περί εκλογών;
4. Το σχέδιο Ανάν 5, έτσι όπως τελικά συγκροτήθηκε στη Λουκέρνη, ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματευτικών προσπαθειών που έγιναν εκεί, επί τόπου. Θα μπορούσε φυσικά να είναι καλύτερο, αν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκαναν ειλικρινά τη δουλειά τους και δεν μουρμούριζαν αδιάφορα. Έτσι κι αλλιώς οι τουρκοκύπριοι θα το ψήφιζαν, γιατί θέλουν διακαώς να μπουν στην Ε.Ε. Θα ήταν έτσι μάλλον δύσκολο για τον ελληνοκυπριακό λαό να το απορρίψει με αυτή την ευχέρεια, τον Απρίλη, έτσι όπως έγινε τελικά.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι αυτή η συντηρητική παράταξη, που έρχεται πάντα στην εξουσία με τυο σύνθημα "κάτω οι΄κλέφτες", για να... αρχίσει το κλέψιμο αυτή, δεν είχε ποτέ της εθνική στρατηγική, παρά μόνο τη λίμα της για την εξουσία...
Εμείς φίλε ανώνυμε δεν τα λέμε και δεν τα γράφουμε αυτά για να γλύψουμε κάποτε μια σταγόνα μέλι, που θα μας πετάξει κάποιος εξουσιαστής, από όποια πλευρά...
Εμείς διαφέρουμε...
Μην μας παρεξηγείς λοιπόν και μη μας ταυτίζεις - από πλευράς προθέσεων - με τους "αγωνιστές" της όποιας παράταξης.
Εμείς εδώ, τον πόνο μας λέμε...
Και ασκούμε κριτική ΣΕ ΟΛΟΥΣ...
Φιλικά
Κ.Λ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)