37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Ο Βενιζέλος, οι φόροι και οι Μανιάτες...

Έτσι, για να ξαλεγράρουμε κάπως από τα πολιτικά, να γνωρίσουμε...

"...Μια άγνωστη σελίδα της Μάνης από τον Μιχάλη Γρ. Μπατσινίλα:

Το 1928 η Κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Ε. Βενιζέλο αποφάσισε να φορολογήσει την Μάνη με την φορολογία της "δεκάτης", όπως ονομάστηκε στο λάδι 12% ανά οκά. Οι επαρχίες Γυθείου και Οιτύλου που αποτελούσαν την ιστορική Μάνη ένεκα της προσφοράς τους στο Εθνικό Αγώνα της Ανεξαρτησίας δεν πλήρωναν φόρο στο λάδι.

Στις 28 Οκτωβρίου 1928 ημέρα Κυριακή πήγαν στην Αρεόπολη οι Οιτυλιώ
τες και από την επαρχία Γυθείου μόνο οι Βαχιώτες. Είχε στηθεί τραπέζι για φορολογία και για δημοπρασία των φόρων αλλά εξαγριωμένοι οι Μανιάτες τα πέταξαν τα τραπέζια, ο έφορος κρύφτηκε και ματαιώθηκε η δημοπρασία. Μερικοί που ήξεραν γράμματα μπαίνουν στην εφορία (το οίκημα ήταν του Τζαούτου από την Τσίπα) και ψάχνοντας εύρισκαν τα χαρτιά τους και τα έσκιζαν, όμως οι πιο πολλοί που δεν ήξεραν γράμματα τους παρακαλούσαν να βρούνε και τα δικά τους, όμως μη παίρνοντας ανταπόκριση βάζουν φωτιά στα χαρτιά και καίγεται η εφορία.

Ο Βενιζέλος στέλνει το Τάγμα Σκαπανέων και την Σχολή Υπενωμοταρχών Χωροφυλακής δια ξηράς, και δια θαλάσσης ένα πολεμικό το "Λέων" στον όρμο του Οιτύλου, με διοικητή τον Στόλαρχο Βαβούρη που είχε παντρευτεί Βοιτυλιώτισσα την Ελισάβετ Κουρμπέλη να μεσολαβήσει για την κίνηση των Μανιατών και να τους καθηλώσει σαν πιο κατάλληλος. Πράγματι αποβιβάστηκαν στο Λιμένι επίνειο της Αρεόπολης με ένα μικρό πλοιάριο και ανέβηκαν στην Αρεόπολη. Τότε οι Βοιτυλιώτες πήραν τ' άρματα τους και πολλοί Αρεοπολίτες περικυκλώνοντας την Αρεόπολη, η πολιορκία κράτησε 24 ώρες. Μετά κατέβηκε ο Νομάρχης και εσυμβίβασε τα πράγματα. Ως πρωταίτιους της κατάστασης θεώρησαν και έστειλαν κατηγορούμενους 15 Οιτυλιώτες, με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης και 14 Αρεοπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος τους Δημήτριος Παναγιώτου Θεοδωρικάκος. Από το Οίτυλο ήσαν 15 οι εξής:

1. Πέτρος Νικολάου Πέτρουλας πρόεδρος Οίτυλου., 2. Παναγιώτης Κύκαρης, 3. Πέτρος Σαλπά, 4. Ιωάννης Βουνισέας, 5. Θεοδόσης Βουνισέας, 6. Νικόλαος Βουνισέας, 7. Νικόλαος Στρατηγέας, 8. Χαρίλαος Μπαρούνης, 9. Σταύρος Πέτρουλας, 10. Πέτρος Μπογέας (12), 11. Μήτσος Γεωργουλέας, 12. Μιχάλης Δεγρέας, 13. Στέφανος Σπανέας, 14. Γεώργιος Βουνισέας, μαθητής Γυμνασίου κατηγορήθηκε χωρίς να λάβει μέρος στην επανάσταση, 15. Δεν τον έμαθα.......

Οι πρόεδροι Οιτύλου και Αρεόπολης ήσαν οι μόνοι που συνελήφθησαν και έκαναν 6 μήνες φυλακή, οι άλλοι όλοι φυγοδικούσανε. Έγιναν 3 δίκες, η πρώτη στην Τρίπολη με αναβολή, η δεύτερη στην Καλαμάτα με αναβολή κι η τρίτη στην Καλαμάτα με αθώωση.

Έτσι η Μάνη με την στάση τους αυτή διατήρησε το καθεστώς, που την εξαιρούσε εντελώς από την φορολογία της δεκάτης, διότι η Κυβέρνηση αποφάσισε τελικά, να μη πληρώνει κανένας Μανιάτης φόρο.

Οίτυλο κ' Αρεόπολη εκάμανε τη στάση,
μα τους εκόπηκε χαρτί κ' ο νόμος θα δικάσει.
Δεν ζήτησαν προνόμια τίποτες να τους δώσει,
μόνο για φόρο μίλησαν λίγο να ελαττώσει.
Η Μάνη δεν επλήρωνε απ' το Εικοσιένα,
όπως το γράφουν τα χαρτιά, που βρίσκονται γραμμένα..."


Αυτά γίνονταν τότε... Αλλά και σήμερα, μου φαίνεται, υπάρχουν πολλοί ακόμα που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να... πληρώνουν φόρους!..

http://mani.org.gr/periodikomani/

Κ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)