37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Καλογερίστικες κομπίνες νυν και αεί...

Η πρόσφατη ιστορία με τη Μονή Βατοπεδίου και τους αμφισβητούμενους τίτλους της για περιοχές φιλέτα δεν είναι κάτι καινούριο. Η Αθωνίτικη κοινότητα έχει πολύ μακρά ιστορία παραγωγής πλαστών εγγράφων (χρυσόβουλα, αργυρόβουλα και μολυβδόβουλα Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, καθώς και σιγγίλια Πατριαρχών) προκειμένου να σφετεριστεί γαίες και ακίνητα.
Το χρυσόβουλο που επικαλείται η Μονή Βατοπεδίου για τη Βιστωνίδα, είναι εξώφθαλμα πλαστό, διότι υποτίθεται ότι εκδόθηκε το έτος 1080 από τον Ανδρόνικο Α' τον Κομνηνό. Όμως το 1080 βασίλευε ο Νικηφόρος Βοτανειάτης και όχι ο Ανδρόνικος Α' Κομνηνός, που βασίλευσε 100 ολόκληρα χρόνια αργότερα(1183 - 1185). Αρκούσε λοιπόν μια ματιά στον κατάλογο των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων για να αποδειχθεί η απάτη, που Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους, στελέχη Υπουργείων και Υπουργοί «δεν είδαν» την εξώφθαλμη πλαστογραφία.
Πριν όμως σταθώ σε μια ενδιαφέρουσα πολιτική πτυχή της υπόθεσης δεν αντέχω στον πειρασμό να διηγηθώ κάτι ανεκδοτικό.
Πριν 20 χρόνια, αναδηφώντας στα οθωμανικά χειρόγραφα του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, έπεσα πάνω σε ένα φιρμάνι του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με το τυπικό των φιρμανιών πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Σουλτάνου καταγράφεται όλο το ιστορικό της υπόθεσης.Έτσι έμαθα ότι «οι κάτοικοι της Ιερισσού, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι και Εβραίοι, έστειλαν αντιπροσωπεία στην Υψηλή Πύλη αποτελούμενη από τους προύχοντες της κάθε κοινότητας, προκειμένου να ζητήσουν από το Σουλτάνο ν επικυρώσει τα δικαιώματα του χωριού επί εύφορων γαιών που έχει σφετεριστεί η Ι.Μ (δε θυμάμαι το όνομά της) του Αγίου Όρους. Η Ι.Μ.... επέδειξε μολυβδόβουλο του Αλεξίου Α' του Κομνηνού, βάσει του οποίου της είχαν παραχωρηθεί οι επίδικες γαίες. Κατόπιν τούτου ο Σουλτάνος αποφάσισε πως εφ' όσον με απόφαση του Ρωμιού Αυτοκράτορα οι γαίες ανήκουν στο μοναστήρι, έτσι πρέπει να γίνει και απέρριψε το αίτημα των κατοίκων της Ιερισσού».
Λίγους μήνες αργότερα, εργαζόμουν στα εκδοθέντα και σχολιασμένα βυζαντινά αρχεία της εν λόγω μονής. Βρήκα το επίμαχο μολυβδόβουλο, για το οποίο ο επιμελητής της έκδοσης αποφαίνται κατηγορηματικά πως «είναι πλαστό».
Η υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, πέραν της αμιγώς ελληνικής της διάστασης έχει και κυπριακή. Ο Ηγούμενος Ευφραίμ είναι ο αδελφός του κ. Κουτσού, ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Ακροδεξιάς, φανατικού πολέμιου του Σχεδίου Ανάν. Χθες είδα τον κ. Κουτσού να διαρρυγνύει τα ιμάτιά του, ότι το κόμμα του δε χρηματοδοτείται από την Ι. Μ. Βατοπεδίου. Κι επειδή βέβαια όταν, χωρίς κανείς να σε ρωτήσει κάτι εσύ βγαίνεις και το διαψεύδεις στην πραγματικότητ παραδέχεσαι πως «έτσι έχουν τα πράγματα» διερωτώμαι αν οι ιερές κομπίνες σταματάνε στη μάσα ή αν μέσω αυτής η ΝΔ χρηματοδοτεί ένα ακροδεξιό κόμμα στην Κύπρο, και για ποιους λόγους προβαίνει στην ενέργεια αυτή, όταν στην Κύπρο υπάρχει ομόλογ κόμμα, το ΔΗΣΥ, που όμως της έχει βγει τα τελευταία χρόνια υπερβολικά «φιλοευρωπαϊκό» άρα πρόσφορο σε «εθνική μειοδοσία» (άλλωστε είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν, σε αντίθεση με τους «υπερήφανους» Τασούλη και Κουτσού).

Γιάννης Χρ.

1 σχόλιο:

Ηδύλη είπε...

Γιάννη βλέπω άμεσα ανταποκρίθηκες στην επιθυμία που σου εξέφρασα χθες βράδυ. Και πες στον Leon ότι σας επισκέπτομαι όσο συχνά μπορώ.
Ηδύλη

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)