37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...

Η ανάρτηση του φίλου μας του Κώστα «ό,τι λάμπει... μπορεί να είναι και ντενεκές» με προβλημάτισε. Για εμένα το ζητούμενο δεν είναι ούτε αν ούτε πότε θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά τι θα προσδοκά από αυτό η κοινωνία. Αν κερδίσει τις εκλογές για να ικανοποιήσει κάποιο κοινωνικό αίτημα, όπως έγινε το 1981 και το 1996, τότε το εκλογικό σώμα θα το κρίνει με βάση την τήρηση ή μη των υποσχέσεών του και για την ικανότητά του να τις υλοποιήσει αξιοπρεπώς. Κι αυτό μπορεί να του δώσει και δεύτερη τετραετία, ακόμα και τρίτη.
Αν αντιθέτως, όπως και το 1993, κερδίσει τις εκλογές χωρίς η κοινωνία να περιμένει κάτι από αυτό, απλώς έχει σκυλοβαρεθεί να τρώει στη μάπα τα γαλάζια λαμόγια, τότε δυο τινά θα συμβούν, πολύ πιθανό δε και τα δυο μαζί.
• Ελλείψει κάποιου κριτηρίου αξιολόγησης, θα αξιολογηθεί αρνητικά ό,τι και αν κάνει, όσο καλά κι αν το κάνει.
• Αντί στη διακυβέρνηση τον τόνο να τον δώσουν άνθρωποι με κάποια οράματα και κάποιους στόχους, θα τον δώσουν κάποια Μεγάλα Λαμόγια (με κεφαλαία).
Το ζητούμενο λοιπόν είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές όταν θα γίνουν. Αν κρίνω δε από τις απαντήσεις του κοινού στις δυο χθεσινές δημοσκοπήσεις - ειδικά στην ερώτηση για το αν βρίσκουν πειστικό το κοινωνικό του πρόγραμμα (52% αρνητικές απαντήσεις), την ίδια στιγμή που έδιναν προβάδισμα εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου - τα πράγματα οδεύουν περισσότερο προς μια εκλογική νίκη τύπου 1993. Κι αυτό δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρο, πολύ περισσότερο που πιστεύω ότι λίγα πράγματα μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει αυτή την τάση.

Γιάννης Χρ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευφυώς αντιπαραβάλεις τις εκλογές '81, '96 (στοχευμένες πολιτικές) με αυτή του '93.
Ωστόσο πιστεύω (ααααανν βέβαια κερδίσει το ΠαΣοΚ...) πως θα υπάρχει πίεση από ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας προς αλλαγές, τουλάχιστον όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του κρατικού τομέα.
Πάντως διάγουμε ρευστή περίοδο και τίποτε δεν είναι υπολογήσιμο ως μέγεθος...
Κ.Λ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)