37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Δυστύχημα στο Πέραμα και ΠΑΣΟΚ

Έχω γράψει πολλές φορές ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η επικοινωνιακή του πολιτική, αλλά η απουσία πολιτικής. σε σημείο που να φαντάζω κουραστικός. Το χθεσινό δυστύχημα στο Πέραμα με τις τραγικές του συνέπειες μου δίνει την ευκαιρία να κάνω πιο σαφές το τι εννοώ.
Είδαμε το ΚΚΕ να φέρνει το θέμα στη Βουλή. Είδαμε το ΠΑΜΕ να κάνει τό σύνηθες τσίρκο του στον Πειραία, με τους συνδικαλιστές του να προσπαθούν ανεπιτυχώς να μιμηθούν τα φρικιά των Εξαρχείων. Από την πλευρά τους ορθώς έπραξαν. Ποια ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο περιστατικό; Καμία. Ουδείς σκέφτηκε να βγάλει χθες μια ανακοίνωση, όχι φυσικά για να προσπαθήσει να «τη βγει από αριστερά στο ΚΚΕ», αλλά για να προβάλει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.
Να πει ότι το τρομερό δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατο 8 ανθρώπων που αγωνίζονταν να ζήσουν τις οικογένειές τους και δεν περιφρόνησαν τις δυνάμεις της φύσης κάνοντας extreme sports, οφείλεται στο ότι κάποιοι εργολάβοι στέλνουν ανθρώπους στο μεροκάματο του τρόμου, χωρίς να παίρνουν κανένα από τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα.
Να πει ότι αυτά τα ανθρωπάκια - κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αποκαλέσεις ανθρώπους - στέλνουν κόσμο να παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του για να κερδίσουν πέντε δεκάρες παραπάνω. Και αν υπενθυμίσει ότι, αν υπήρχε επ[ιθεώρηση εργασίας και λειτουργούσε όπως θα όφειλε να λειτουργεί σε κάθε σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, στην οποία η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία, όλα αυτά δε θα είχαν συμβεί. Γιατί ο εργολάβος θα είχε συλληφθεί και θα του είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.
Απλά πράγματα, που για να περάσουν από το νου κάποιου ανθρώπου, πρέπει απλώς να έχει κάνει μεροκάματα. Όχι επικίνδυνα, αλλά μεροκάματα. Να έχει πιει μια φορά κρασί με τους ανθρώπους που κάνουν μεροκάματο.
Αυτοί οι άνθρωποι λείπουν πια από το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και έχει αφήσει ένα σημαντικό κομμάτι των παλιών του ψηφοφόρων, χωρίς τους οποίους όμως δεν έχει ελπίδα να κερδίσει εκλογές, στο έλεος του κάθε ΚΚΕ.

ΓΙΆΝΝΗς χΡ.

5 σχόλια:

σίβυλλα είπε...

Τι συνέβη, την Πέμπτη 24 Ιούλη, στο «Σινούκ» και γιατί το πέπλο σιωπής
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/07/24_26.html


Tο πλοίο Esmeralda, σύμβολο των ατιμώρητων εγκλημάτων, κατέπλευσε σήμερα στις 9 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/07/t-esmeralda-9.html

σίβυλλα είπε...

Η Ευρώπη είναι δεξιά χάρη στην ανυπαρξία μιας αριστεράς

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/06/blog-post_1117.html

Ανώνυμος είπε...

Έχω προσωπική εμπειρία από τις συνθήκες εργασίας στα αμπάρια και τις σεντίνες των προς επισκευή πλοίων στην ζώνη του Περάματος.Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι άθλιες είναι απάνθρωπες.Μπροστά σ΄αυτό το μεροκάματο η δουλειά στην οικοδομή είναι σαν να μαζεύεις λουλουδάκια στους αγρούς παρέα με τη κοκκινοσκουφίτσα (και να μην υπάρχει και ο κακός ο λύκος ). Το θέμα που αφορά την ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι στην Ελλάδα ένα χαριτωμένο ανέκδοτο.Και όμως θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ( οι περίφημες κατασυκοφαντημένες ντιρεκτίβες της ΕΟΚ ) θα αρκούσε απλή εφαρμογή του για να αποφεύγαμε δεκάδες θανάτους και χιλιάδες από σοβαρά ατυχήματα κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει όμως πολιτική βούληση ,δεν υπάρχουν σοβαρές δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που να έχουν επίγνωση των κινδύνων που καιροφυλακτούν για να τους σκοτώσουν .Πολιτική βούληση απαιτείται για οργανωθούν τα μπουρδέλα που λέγονται Επιθεωρήσεις Εργασίας για να απαιτούν από τις επιχειρήσεις την τήρηση του θεσμικού πλαισίου και σε οποιαδήποτε παράβαση να μπορούν να το επιβάλλουν. Και στους εργαζόμενους αναλογεί μερίδιο ευθύνης Η εργασία σε χώρους που προβλέπει εδικό εξοπλισμό ( παπούτσια βαρέως τύπου, γάντια , κράνη , καλύπτρες ματιών κ.α ) γίνεται με σαγιονάρες και τίποτε άλλο…..Στις περισσότερες δε περιπτώσεις τους έχει παρασχεθεί ο εξοπλισμός αλλά η άγνοια τους μαζί με την ανευθυνότητα της επιχείρησης και την ανυπαρξία επιθεωρήσεων εργασίας δημιουργεί το κατάλληλο εκρηκτικό μίγμα για το επόμενο εργατικό ατύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε προσεχώς.. Αν αντί για τα εργατικά ατυχήματα έγραφα για την οδική ασφάλεια στα ίδια συμπεράσματα ακριβώς θα κατέληγα. Τελικά ενδιαφέρεται κανείς για την ζωή των εργαζομένων μας , ενδιαφέρεται κανείς για του νέους μας που κατατακρεουργούνται στους Ελληνικούς δρόμους?? Θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή βαθύτατα Πολιτικά απουσιάζουν από την ατζέντα των πολιτικών κομμάτων ( το μόνο ενδιαφέρον τους είναι η συγγραφή επικήδειων και η αποστολή συλλυπητηρίων στα θύματα ).

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ΑπΙφ, δυναμική επανεμφάνιση.
Προσυπογράφω. Ας αφήσουμε τα πυροτεχνήματα κι ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά.

Φιλελεύθερος τζουτζές.

fractal είπε...

Διστύχημα έχει καταντήσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Διστύχημα και για μας όλους όσους πιστέψαμε και χτυπηθήκαμε (από όλες τις πλευρές) για τις ιδέες που ευαγγελίζονταν...

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)