37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Ανακύκλωση; Τόσο εύκολα, τόσο απλά;;;

Μια έντονη δυσπιστία με καταλαμβάνει κάθε φορά που κατεβάζω την τσαντούλα μου με τα ανακυλώσιμα απορρίμματα, για να τα αποθέσω κι εγώ, όπως κάθε καλός και συνειδητοποιημένος πολίτης, στον μπλε κάδο που βρίσκεται στη γωνία του δρόμου μου.

"Καλά, είναι δυνατόν όλα αυτά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα να ...ανακυκλώνονται στ' αλήθεια; Και πού γίνεται αυτό το θαύμα; Σε ποιούς χώρους, σε ποιά εργοστάσια; Γιατί δεν μας τα έχουν δείξει ποτέ μέχρι τώρα; Γιατί δεν έχω δει ποτέ να κόβει κορδέλα έστω κάποιος υπουργός; Για κάτι τέτοια ψοφάνε..."



Θα μου πείτε, είμαι δύσπιστος από τη φύση μου. (Αφού στην Ελλάδα ζω.)

Μπορεί όντως να τα έχουμε καταφέρει. Να ανακυκλώνουμε αυτό το περίφημο 40% που απαιτεί - με επιβολή μεγάλων ποινών - από τον Απρίλιο του 2006 η Ε.Ε. και να προχωράμε και για το 60%, για το έτος 2011, με βήματα γοργά και σταθερά.



Μπορεί πράγματι να υπάρχουν οι χώροι, τα εργοστάσια. Μπορεί εκατοντάδες συνάνθρωποί μας να εργάζονται εκεί, να γίνεται ο διαχωρισμός των υλικών και να μεταφέρονται ποιός ξέρει πού, σε ποιές βιομηχανίες για να ανακυκλωθούν...



Μπορεί όμως και να συμβαίνει κάτι άλλο... Που εμείς να μην ξέρουμε. Και να μην πρέπει να μάθουμε...

Είναι τεράστια τα χρηματικά ποσά - ποινές που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες αλλά και το κράτος κι η τοπική αυτοδιοίκηση στα ταμεία της Ε.Ε. αν όλα αυτά δεν συμβαίνουν... Αν με λίγα λόγια κοροϊδεύουμε τους κουτόφραγκους γι άλλη μια φορά.



Το όλο έργο ανακύκλωσης έχει αναλάβει η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) που έχει και σχετικό σάιτ http://www.herrco.gr/

Στο σάιτ αυτό ανέτρεξα, αλλά δεν βρήκα καμιά φωτογραφία του έργου που συντελείται, που να με πείθει. Μόνο αυτή που αναδημοσιεύω και εδώ και που κι αυτή... μόνο απορίες μου γεννάει!..



Θα το ψάξω κι άλλο.

Όποιος έχει κάποιες πληροφορίες, καλό είναι να τις δημοσιεύσει, για να πληροφορηθούμε κάποια πράγματα περισσότερο.



Είπαμε... στην Ελλάδα ζούμε και πρέπει να είμαστε δύσπιστοι...

Κ.Λ.

3 σχόλια:

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Η ανακύκλωση καλή είναι αλλά...

Αλλά παγκόσμια αντιμετωπίζεται ως διαφήμηση και επιχειρηματική ευκαιρία, χωρίς να δίνεται πραγματική σημασία στο περιβάλλον.

Δες τιε γίνεται με τις ηλεκτρονικές συσκευές: http://gasimakop.blogspot.com/2007/12/blog-post_08.html

Ανώνυμος είπε...

Σα να έχει δίκιο ο φίλος γ. ασημακόπουλος...

Το ζήτημα της ανακύκλωσης έχει πολλές παραμέτρους.
Προτρέπω κι άλλους να διαβάσουν τη συγκεκριμμένη ανάρτηση στο http://gasimakop.blogspot.com/2007/12/blog-post_08.html
Θα το διαπιστώσουν...

Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

1. Η Ανακύκλωση είναι πολιτική και περιβαλλοντική αναγκαιότητα. Το 85% των απορριμάτων που όταν απλώς απορρίπτονται ρυπαίνουν.

2. Επιτακτική ανάγκη είναι η εκπόνηση μιας πολιτικής περιορισμού των απορριμμάτων. Που σημαίνει πρωτίστως περιορισμό άχρηστων συσκευασιών.

3. Η διαφορά στη διαχείριση της Ανακύκλωσης από Δήμο σε Δήμο μπορεί να είναι η μέρα με τη νύχτα. Κι αυτό γιατί το κλειδί είναι η ουσιαστική ή όχι δέσμευση του κάθε Δήμου. Ο Δήμος Αμαρουσίου, επί μήνες πριν αρχίσει το πρόγραμμα επένδυσε σε χρήματα και σε εργασία υπαλλήλων του για να ενημερώσει τους δημότες. Και το πρόγραμμα λειτουργεί. Ο Δήμος Ελευσίνας υλοποιεί αυτή την εποχή ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών πόρτα - πόρτα. Όχι μόνο για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, αλλά και για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του λαμβάνοντας υπ' όψιν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες τωνβδημοτών. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα επιτύχει.Στον αντίποδα, ο Δήμος Αθηναίων κάνει ό,τι μπορεί για να αποτύχει η Ανακύκλωση και να προωθήσει την καύση των απορριμμάτων. Δεν έχει ενημερώσει ποτέ τους δημότες, οι κάδοι αλλάζουν θέση σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις,και παρ' όλο που σημαντικός αριθμός δημοτών έχουν ενημερωθεί από μόνοι τους, ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να τους αποθαρρύνει.

Γιάννης Χρ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)