37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Να καταργηθούν τα συνέδρια.

Έχουμε μπει αισίως στην τρίτη μέρα του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και η αίσθησή μου είναι ότι για άλλη μια φορά, μαζεύτηκαν σε ένα μεγάλο χώρο μερικές χιλιάδες άτομα - που με μαθηματική ακρίβεια πόρρω απέχουν από το να αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία - τα οποία χαζεύουν δεξιά κι αριστερά πίνοντας καφέδες και κουτσομπολεύοντας.

Α... και μαγειρεύοντας τις λίστες...

(Στα παλιότερα συνέδρια γινότανε και κανένα καμάκι... αλλά βλέπετε τα χρόνια πέρασαν και οι σύντροφοι/σες βάρυναν...)


Με το καθαρά πολιτικό μέρος του θέματος θα ασχοληθούν - ως συνήθως πάλι - καμμιά διακοσαριά στελέχη και πολλά λέω... Οι μέρες θα περάσουν με τις ομιλίες των γνωστών "ηγετών" του κινήματος και μετά θα πάμε στην ποθούμενη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Ε.Σ.

Και πάπαλα...

Αυτό ήταν. Το 8ο Συνέδριο θα περάσει στην ένδοξη ιστορία του Κινήματος κι εμείς θα συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε πως, αφού με τον ήλιο τα βάζουμε, με τον ήλιο τα βγάζουμε, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε...


Προτείνω να καταργηθούν τα συνέδρια. Πρόκειται για μια χρονοβόρα, χρηματοβόρα και ενεργοβόρα διαδικασία που αποτελεί μια ολοκάθαρη κοροϊδία για όλους - και περισσότερο για την κοινωνία.

Τίποτα δεν καθορίζεται σε ένα συνέδριο πλέον. Τίποτα καινούριο δεν ακούγεται και τίποτα το αυθόρμητο δεν ξεπετιέται. Οι γνωστές γραφειοκρατίες των κομμάτων έχουν εκ των προτέρων καθορίσει και ποιοί θα μετέχουν και τι θα πουν και ποιούς θα ψηφίσουν.


Το συνέδριο εκλαμβάνεται μόνο ως γεγονός, χωρίς παραπέρα εξέλιξη. Δεν παράγει νέα πράγματα και δεν μπορεί να παράξει, από τη φύση του.


Ας τα καταργήσουμε. Δεν βλέπω το λόγο να θεωρούμε αυτή την κωμωδία ως "το κορυφαίο όργανο του Κινήματος"...

Ας αντικατασταθούν τα συνέδρια με πλατειές ολομέλειες του Ε.Σ., οι οποίες θα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και θα επικυρώνουν με διαδικασίες έντιμες και απόλυτα ελεγχόμενες από τη βάση, τα συμπεράσματα των συζητήσεων που θα γίνονται σε κάθε οργάνωση και - ακόμα καλύτερα - τα δημοψηφίσματα για θέματα που καίνε τον κόσμο και που θα πρέπει να εκφράζει αυθεντικά τη γνώμη του. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε αυτές οι διαδικασίες - που θα είναι πολύ πιο παραγωγικές - να παρακολουθούνται από όποιον θέλει, μέσω διαδικτύου.

Ας εκλέγεται το Ε.Σ. κάθε τέσσερα χρόνια από τη βάση, όπως ο Πρόεδρος.


Μόνον έτσι, με το πέρασμα σε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, ουσίας και ευχερούς ελέγχου, θα μπορέσουμε να σπάσουμε αυτές τις "πέτρινες" γραφειοκρατίες των κομμάτων και να πάμε σε μια οργανωτική και πολιτική συγκρότηση καθαρά πολιτική.


Αμ έπος, αμ έργον, σύντροφε Πρόεδρε και οι συν αυτώ "καταστατικολογούντες"...


Αν θέλετε "ν' αλλάξουμε την Ελλάδα"... θα πρέπει "ν' αλλάξουμε πρώτα εμείς"...

Στην ουσία, όχι στα λόγια.


Κ.Λ.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα συνέδρια μπορεί απλά να είναι συγκέντρωση εδρών. Το πολύ-πολύ λοιπόν να περιμένουμε καμιά ομοβροντία!
Φιλελεύθερος και τζουτζές.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)