37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Με καταμετρημένο το 97,42% των ψήφων το Σοσιαλιστικό Κόμμα παίρνει 43,7%αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 1,1% και τις έδρες του από 164 σε 169. Ενισχυμένο κατά 5 έδρες και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Η νίκη αυτή των Σοσιαλιστών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπ' όψιν ότι, για πρώτη φορά από το θάνατο του Φράνκο, η Καθολική Εκκλησία κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τους σοσιαλιστές και να υπερψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα.
Στη διάρκεια της τετραετίας που πέρασε το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέρασε μια σειρά σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων. που προκάλεσαν την οργή της Καθολικής Εκκλησίας και της ισπανικής Δεξιάς, όπως η αποκατάσταση των θυμάτων του Φράνκο, σειρά νομοθετημάτων για την προστασία των γυναικών, το γάμο των ομοφυλόφιλων και τη μαζική νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Χαμένοι της εκλογικής αναμέτρησης η Ενωμένη Αριστερά (-1,1% και και -3 έδρες) και η Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (το μοναδικό Κόμμα στην Ισπανία που θέτει ζήτημα κατάργησης της Μοναρχίας).

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Οι υποψήφιοι της Αριστεράς αυξάνουν θεαματικά τα ποσοστά τους. Σύμφωνα με συνολική εκτίμηση του Ινστιτούτου BVA το σύνολο της Αριστεράς Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα συγκεντρώνουν 47,5% έναντι 40% του κυβερνώντος κόμματος. Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι η Κομμουνιστές, οι Πράσινοι και η Λίγκα. Η Μασαλία, που εδώ και 20 χρόνια ελέγχεται από τη Δεξιά, ενδέχεται να περάσει στην Αριστερά καθώς ο απερχόμενος Δήμαρχος Ζαν Κλωντ Γκωνταίν παίρνει 41% έναντι 40,1% του κοινού υποψηφίου Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, Ριζοσπαστών της Αριστεράς και Πράσινων. 14 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμα του Μπερνάρ Ντελανοέ (41,9%) έναντι της υποψήφιας του κυβερνώντος κόμματος στο Παρίσι. Ο σοσιαλιστής Δήμαρχος προσδοκά στο δεύτερο γύρο και τις ψήφους των Πράσινων (6,7%) ενώ η δεξιά αντίπαλός του κάνει έκκληση στους Κεντρώους του Μπαϊρού (8,6%).

Γιάννης Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)