37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Με τη διεθνή τραπεζική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί παγκοσμίως οι επενδύσεις παρέλυσαν και πολλές χώρες βρίσκονται προ αδιεξόδου.
Είναι αμφίβολο αν ακόμη και το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει τις οικονομίες των χωρών που απειλούνται και θα χρειαστεί η βοήθεια της Ιαπωνίας και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να καταρτιστεί ένα βασικό πρόγραμμα βοήθειας.
Το ΔΝΤ διαθέτει 250 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δάνεια όλων των ειδών ενώ για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα βοήθειας των χωρών που αντιμετωπίζσουν κρίση θα απαιτηθεί γραμμή πίστωσης τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Στην τραγική λίστα κινδύνου βρίσκονται Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Τουρκία, Ν. Αφρική, Αργεντινή, Ισλανδία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Οι παραπάνω χώρες στρέφονται για βοήθεια προς τις ΗΠΑ καθώς τα προϊόντα που εξάγουν κατευθύνονται κυρίως προς την αμερικανική αγορά.»
(Από την ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος σήμερα)

Αν προσέξουμε τη λίστα των χωρών που ετοιμάζονται να σφυρίξουν «κανόνι» θα δούμε ότι οι περισσότερες ανήκουν σε αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε «Ανατολικό Μπλοκ»… Για φανταστείτε τους λαούς αυτών των χωρών!.. Μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, καλούνται να δουν και το δεύτερο οικονομικό σύστημα στο οποίο έλπισαν, να καταρρέει…
Μετά το σοσιαλισμό κι ο καπιταλισμός… Και τώρα, πού θα στραφούν; Πάλι πίσω; Μάλλον όχι. Ίσως δούμε ξανά τον εφιάλτη των δικτατοριών να επανέρχεται στην Ευρώπη. Και τότε πια, όλα θα είναι άνεξέλεγκτα…

Κ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)