37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Ξέρει κανείς ότι το περιβόητο Π.Α.Μ.Ε. κλείνει σχολεία με το έτσι θέλω, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία διδασκόντων ή διδασκομένων δεν είναι πάνω από 5%;

Ξέρει κανείς ότι τα ίδια κάνουν και σε εργοστάσια αλλά και σε Δ.Ε.Κ.Ο. όπου μάλιστα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη απεργία λέγοντας ότι θα πληρωθεί και το μεροκάματο!;

Ξέρει κανείς ότι η κυβέρνηση και τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία έχουν δώσει εντολή να μην προκαλείται το Π.Α.Μ.Ε., ουσιαστικά δηλαδή να κάνει ότι θέλει;

Ξέρει κανείς ότι η αστυνομία έχει δώσει παρόμοιες εντολές και οι αστυφύλακες κρύβονται για να μη προκαλέσουν με την στολή τους!;

Ξέρει κανείς ότι τα ξεφτέρια του Π.Α.Μ.Ε. επικαλούνται το (αστικό!) σύνταγμα και το δικαίωμα στην απεργία ενώ ξεχνούν ότι πρόκειται για δικαίωμα και όχι υποχρέωση;

Ξέρει κανείς ότι στο Π.Α.Μ.Ε. συμπράττει και ο γραφικός ΑΝΤΑΡΣΥΑ του σύντροφου Χάγιου και μάλιστα πρωτοστατεί στις τραμπούκικες ενέργειες;

Ξέρει κανείς ότι ο σύντροφος Χάγιος είναι αυτός που επί Χούντας, όταν αντίσταση έκαναν οι τσαγανάτοι, έλεγε ότι οι κομμουνιστές δεν πρέπει να εκθέσουν τις δυνάμεις τους;


Θηρίον το Αλύπητον

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ νομιμοποιηθηκε τυπικα απο τον Καραμανλη Α΄ αλλα ουσιαστικα απο τον Ανδρεα Παπανδρεου που το περιελαβε στις "αλλες δημοκρατικες δυναμεις" ενω αλλαξε και τη σημειολογια του εμφυλιου πολεμου απο κεντρο + δεξια κατα ΚΚΕ οπως ηταν στην πραγματικοτητα σε δηθεν δεξια εναντιον αντιδεξιας αδειαζοντας ιστορικα ακομη και τον πατερα του,πρωθυπουργο του 1944.
Ταυτοχρονα νομιμοποιησε στη κοινη συνειδηση του ελληνικου λαου και τα ανατολικα καθεστωτα,το προτυπο του ΚΚΕ.
Η αντιληψη αυτη συνεχισθηκε και μετα την καταρρευση του ανατολικου μπλοκ ωστε να εξασφαλιζεται προβαδισμα του ΠΑΣΟΚ εναντι της ΝΔ που αναγορευθηκε ο μονος απογονος των "κακων".
Βλεποντας οτι δεν τα βγαζει περα η ΝΔ που αλλωστε δεν εχει διανοουμενους σοβαρους για να ανατρεψει τη αριστεροστροφη ιδεολογια ηλθε και αυτη σε συνδιαλλαγη με το ΚΚΕ επι Καραμανλη Β΄για να εξασφαλισει ανοχη και ουδετεροτητα της αριστερας απεναντι στο διδυμο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Ετσι εγινε ιδεολογικος ρυθμιστης της δημοκρατιας το ΚΚΕ.
Οσα λοιπον συμβαινουν ειναι φυσιολογικα.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Μια μικρή ένσταση αγαπητέ Ανώνυμε: Το ΚΚΕ, δε νομιμοποιήθηκε "ουσιαστικά" από τον Ανδρέα! Λεηλατήθηκε, κυριολεκτικά, από αυτόν προκειμένου να εγκαθιδρύσει απρόσκοπτα, το κρατικοδίαιτο κομματικό καθεστώς! Οι "αντιστασιακές" συντάξεις σε ανθρώπους που στην κατοχή ήταν βρέφη, ο μαζικός επαναπατρισμός συμπατριωτών μας που είχαν διαφύγει στις Ανατολικές χώρες προς αποφυγή των συνεπειών της ήττας στον Εμφύλιο και η συνταξιοδότησή τους από τα υπάρχοντα ταμεία (κυρίως το ΝΑΤ και το ΙΚΑ)ήταν το τίμημα της εξαγοράς!Αυτό το τελευταίο, υπήρξε και η απαρχή της κατάρρευσής τους για την οποία τώρα πληρώνουμε όσοι με συνέπεια επι 35 χρόνια καταβάλαμε τις εισφορές μας!
Η "πολιτική ασυλία" προς το συνδικαλιστικό κομμάτι της αριστεράς και "αντιπαροχή" της ανοχής της με θέσεις στο Δημόσιο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη ιστορική και πολιτική ανατροπή αυτού που κάποιος Ιταλός διατύπωσε με τη φράση "Ουαί τοις ηττημένοις"!
Γιατί εδώ, στη χώρα του παράδοξου, την ιστορία τη γράφουν οι στρατιωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά ηττημένοι!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός ο Ανώνυμος...
Να συμπεριλάβει όμως στην ανάλυσή του και τη ζημιά που έκανε η χούντα. Ο Παπανδρέου δεν έδρασε εν κενώ, για να "αδειάσει" τον πατέρα του...
Κ.Λ.

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Η ταπεινή γνώμη του θηρίου είναι ότι οι συνθήκες κατά την κατοχή και τον εμφύλιο ήταν τελείως διαφορετικές από τις σημερινές.

Οι δυτικές δημοκρατίες ήταν ακόμη αποικιοκρατικές, φύσει και θέσει ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, η εργατική τάξη ήταν μαζική και συμπαγής, κυρίως στις βιομηχανικές χώρες, πραγματικό αντικείμενο καταπίεσης και εκμετάλλευσης και απέναντί τους, τόσο οι κομμουνιστές όσο και η μεγάλη πατρίδα τους ΕΣΣΔ φάνταζαν πράγματι σαν η ελπίδα ενάντια στην αδικία.

Πριν τον πόλεμο, στην Ελλάδα, λόγω της μικρής εργατικής τάξης αλλά και της ακραία ταξικής πολιτικής του ΚΚΕ, η πρόσβασή του στο λαό και η εκλογική δύναμή του - όταν ήταν νόμιμο - ήταν περιορισμένη.

Στην κατοχή, η εθνικοαπελευθερωτική πολιτική του και οι πολιτικές συμμαχίες του μέσα στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ απέδωσαν και συσπείρωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας - έχω άλλωστε προσωπική εμπειρία γιατί μεγάλωσα μέσα στον κύκλο εκείνων των αγωνιστών - το μεγαλύτερο μέρος από τους αγνότερους πατριώτες και ανιδιοτελείς ανθρώπους. Ανθρώπους που ανεξάρτητα από την εμπλοκή τους ή όχι στον εμφύλιο, ταλαιπωρήθηκαν και κυνηγήθηκαν ανελέητα από το μετεμφυλιακό κράτος. Αυτό το κομμάτι το υπερπηδά ο φίλος Σαλωνίτης. Αυτό όμως είναι εκείνο ακριβώς που νομιμοποιεί, τουλάχιστον στη συνείδηση τη δικιά μου, την αποκατάσταση που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου και πρόκειται για τεράστια συμβολή του στο κλείσιμο του γιγαντιαίου χάσματος του εθνικού διχασμού.
Αυτό ακριβώς μας κάνει σήμερα να συζητάμε σαν πεισμένοι δημοκράτες, ανεξάρτητα αν προερχόμαστε από παρατάξεις που παλιότερα σφαζόντουσαν.

Σήμερα που οι δυτικές δημοκρατίες, σαν αποτέλεσμα των εξωτερικών και εσωτερικών πιέσεων και με βάση το δημοκρατικό πολίτευμα που επιτρέπει να εκδηλώνονται με ενέργεια αυτές οι πιέσεις διαφοροποιήθηκαν προς το ανοιχτότερο και ανεκτικότερο ενώ από την άλλη ο κομμουνισμός κατέρρευσε φτάνοντας στα όρια του, η ύπαρξη και η δράση των κομμουνιστικών και γενικότερα μαρξιστικών κομμάτων είναι ένα κακόγουστο και επικίνδυνο αστείο.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

"Ο φίλος ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ",γνωρίζει επίσης από πρώτο χέρι πολλά από την περίοδο εκείνη, καθόσον η αντίσταση ουδενός ήταν μονοπώλιο !
Ο πατέρας του, έφεδρος αθυπολοχαγός πυροβολικού στην Αλβανία, υπήρξε για ένα διάστημα, μετά τη διάλυση του 5/42 Συντάγματος του Ψαρρού στη Στρώμη μέλος της αντάρτικης ομάδας του Αρη στην περιοχή! Έλαβε μάλιστα μέρος και στην ανατίναξη της Γέφυρας της Παπαδιάς, ενώ αποστολή έκτακτη συνέβαλε στο να μην είναι και στην ομάδα της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου!
Ανοησία μου που την υπέροχη και γλαφυρότατη αφήγηση του πατέρα μου, δεν την κατέγραψα!Την έχει καταγράψει σε δύο κασέτες ο Αμφισσιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Γάτος. ο οποίος μου είχε υποσχεθεί ότι θα μου δώσει αντίγραφο! Όμως, δυστυχώς πέθανε κι αυτός πριν ένα χρόνο περίπου, χωρίς να υλοποιήσει την υπόσχεσή του!
Καμιά "υπερπήδηση", επομένως!
Απλά διαφωνώ με το "δόγμα" ότι "...ο Ανδρέας έκλεισε το γιγαντιαίο χάσμα του εθνικού διχασμού"! Αυτό το έκανε η ζωή και η καθημερινότητα των δεκαετιών που ακολούθησαν και στις οποίες ο Ανδρέας δεν συμμετείχε!Ο Καραμανλής, με την προοπτική αίτησης για είσοδο στην ΕΟΚ νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ο Ανδρέας για τους γνωστούς λόγους λεηλάτησε την αριστερά ίνα πληρωθεί το ρηθέν του σημειώματος της Γιάλτας!

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Βλέπω ότι τα πήρες φίλε μου. Κακώς. Ξαναδιάβασε λίγο προσεκτικότερα το σχόλιό μου.
α. Φυσικά και δε μιλάω για μονοπώλιο.
β. Δεν κάνουμε σύγκριση πατεράδων. Εγώ γνώρισα τον δικό μου κι εσύ τον δικό σου και είναι τιμή μας.
γ. Το πήδημα που κάνεις αφορά στην περίοδο που πολλοί αγνοί αγωνιστές που στο κάτω - κάτω δεν συμμετείχαν στον εμφύλιο βρέθηκαν στο στόχαστρο του μετεμφυλιακού κράτους, στα πλαίσια του οποίου περίοπτη θέση είχαν και γερμανοτσολιάδες δοσίλογοι και έφτυσαν αίμα, καταστάσεις που προφανώς εσύ δεν τις γνώρισες ούτε τις γνωρίζεις.

Παρόλα αυτά, εμείς που τα ζήσαμε, έχουμε το πολιτικό θάρρος να παραδεχόμαστε ότι η ιδεολογία του μαρξισμού έδειξε τα όρια της και την παταγώδη αποτυχία της. Θα χαιρόμουνα να έβλεπα κι απ' την άλλη πλευρά πιο νηφάλια προσέγγιση.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Το μόνο πράγμα που με κάνει να τα "παίρνω" πλέον, είναι τα σγυρίγματα της ελληνικής διαιτησίας! Αν είδες το χθεσινό με τη Μάντζεστερ θα έβλεπες τρείς φάσεις σαν κι αυτή που ο γελοίος έδωσε πέναλτι σε βάρος του Θρύλου!Δε σφύριξε καμία!

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Έβλεπα το άλλο ματς και δεν τα είδα. Έχεις δίκιο για το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ. Όσο για τα υπόλοιπα, η ουσία των όσων υποστηρίζω στέκλεται στο εξής απλό : Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε για το ποιος έκλεισε το χάσμα, αυτό το κλείσιμο πρέπει να το εσωτερικεύσουμε. Δηλαδή, χωρίς να απαρνηθούμε το παρελθόν μας που εξακολουθεί να είναι κομμάτι του εαυτού μας, να το ξεπεράσουμε και να σταθούμε στο παρόν.
Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πρώην αριστερό και μπορώ και θέλω να συζητήσω με πρώην δεξιούς.

Το πρώην δεν είναι τυχαίο. Εξαφανίζει την πόλωση. Εφόσον σήμερα έχουμε κοινούς στρατηγικούς στόχους, δεν είναι καλό να επικεντρωθούμε σ' αυτούς;

Vatopedinos είπε...

Μη μαλώνετε βρε!
Ποια Αριστερά, Δεξιά και Πράσινα Άλογα!
Κάτοικοι της Χώρας της Φαιδράς Πορτοκαλέας είμαστε!
Όλα καλά και όλα ωραία!

Ανώνυμος είπε...

Δεν τους εχουμε ολοι τους κοινους στρατηγικους στοχους.
Μια ιδεολογια δεν εξαφανιζεται οσο υπαρχουν ανθρωποι που την υπερασπιζονται και η παραδοσιακη ιδεολογια της αριστερας ειναι ακομη ζωντανη στην Ελλαδα ακομη και εκτος ΚΚΕ σε πολυαριθμες οργανωσεις.
Η αντιληψη δηλαδη οτι πρεπει να φυγουμε απο την ΕΕ και να κρατικοποιησουμε μεγαλο μερος της οικονομιας υπαρχει σε πολλα στρωματα ιδιως τωρα που πιεζονται οικονομικα.
Η αμηχανια των μεγαλων κομματων και ειδικα του ΠΑΣΟΚ που περιγραφεται απεναντι στο ΠΑΜΕ οφειλεται στο οτι δεν ειναι σε θεση να αντιπαρατεθουν ιδεολογικα με τις αποψεις αυτες.
Για να το κανουν αυτο θα επρεπε να περασει η Ελλαδα απο τη διαδικασια αποτιμησης του ολοκληρωτισμου οπως η υπολοιπη Ευρωπη,πραγμα που δεν εγινε και δεν μπορει να γινει χωρις την και αναθεωρηση της κατοχικης ιστοριας οπως επικρατησε μεταπολιτευτικα.
ΥΠενθυμιζω οτι η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα της οποιας ολα τα κομματα καταψηφισαν το μνημονιο του Συμβουλιου της Ευρωπης για τα εγκληματα του κομμουνισμου.η μονη χωρα οπου υπαρχει ακομη ακροαριστερη τρομοκρατια και η χωρα με το μεγαλυτερο αντιαμερικανισμο οπου και ειδησεις ενεργειων των ΗΠΑ υπερ της Ελλαδος υποβαθμιζονται συστηματικα π.χ. λιγες μερες πριν τη συνοδο κορυφης ο υπουργος ΟΙκονομικων των ΗΠΑ Γκαιτνερ πηγε στο Βερολινο και πιεσε τη Μερκελ να ικανοποιησει καποια απο τα ελληνικα αιτηματα για το χρεος.Η ειδηση αυτη αναφερθηκε στις εφημεριδες χωρις κανενα σχολιασμο ενω βεβαιως και ο ΓΑΠ που εχει διασυνδεσεις εκει και πιθανα ζητησε την παρεμβαση δεν τολμησε να πει κατι οπως "ευχαριστω τις ΗΠΑ" μετα απο οσα εγιναν οταν ειχε πει κατι παρομοιο ο Σημιτης.

leon είπε...

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπάρχει κόσμος που είναι δέσμιος της "ομαδικής κοινωνίας" που αποτελεί την ψυχολογική βάση του ολοκληρωτισμού και του αναχρονισμού.

Το δεν έχουμε "όλοι" του ίδιους στρατηγικούς στόχους είναι προφανές και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση. Στο δικό μου σχόλιο δεν υπάρχει το "όλοι". Θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως μέσα στα μεγάλα κόμματα που μπορούν να τα βρουν. Όχι όλοι.

Εμένα με αποκαρδιώνει περισσότερο η "λαϊκή δεξιά" που ταλανίζει τη ΝΔ.

Όσο για την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στις δυναμικές μειοψηφίες, τα ίδια κάνανε και οι προηγούμενες γιατί πολύ απλά, τα Μέσα, οι οργανώσεις, οι Λαζόπουλοι, η παγιδευμένη κοινωνία σε τελευταία ανάλυση, απαγορεύουν την αντίδραση σε αυτές.

Vatopedinos είπε...

Και Κουκουεδολόγοι και Σοβιετολόγοι!

Ανώνυμος είπε...

Οι καλύτεροι έχουν χάσει όλα τους τα πιστεύω,
ενώ οι χειρότεροι δονούνται από ένταση και πάθος.
William Butler Yeats 1865-1939

Θηρίον το Αλύπητον είπε...

Δε συμμερίζομαι την απαισιοδοξία του Γέιτς. Ίσως είμαι απ' τους χειρότερους...

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)