37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Ο Στέλιος Ράμφος έχει αφιερώσει μεγάλο τμήμα της σκέψης του στο θέμα της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας. Σπουδαίο έργο του, σχετικό με το ζήτημα αυτό είναι "Το αίνιγμα και η μοίρα" που αναφέρεται στον ισχυρό συμβολισμό του οιδιπόδειου μύθου.

Ο Ράμφος θεωρεί μείζον θέμα του ελληνικού προβλήματος την ανυπαρξία αυτοσυνείδητης ταυτότητας, το να ξέρουμε δηλαδή εμείς οι ίδιοι ποιοι είμαστε και να μη λαμβάνουμε την εικόνα μας από τους άλλους.

Μπαίνω στον πειρασμό να υποστηρίξω ότι το πρόβλημα αυτό ταλανίζει και τις "μικρομέγαλες" ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Οι ομάδες αυτές έχουν οξύ πρόβλημα ταυτότητας. Την ταυτότητά τους την προσλαμβάνουν στη σχέση τους με τον Θρύλο. Νικάνε τον θρύλο; Αισθάνονται πρωταθλητές κόσμου ακόμη κι αν είναι εικοσιπέντε βαθμούς πίσω στη βαθμολογία. Χάνουν; Καταβαραθρώνονται ψυχολογικά ακόμη κι αν παραμένουν στη διεκδίκηση ενός τροπαίου, όπως το Κύπελλο Ελλάδας.

Αγαπητοί Αδαμίδηδες, Ζαγοράκηδες, παικτάκια και οπαδοί : Προσπαθείστε να καταλάβετε ποιοι πραγματικά είστε. Ίσως αυτό σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι - φυσικά όχι από τον Θρύλο αλλά απ' αυτό το χάλι που είστε τώρα.

Θηρίον το Ολυμπιακόν

1 σχόλιο:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

"Την ταυτότητά τους την προσλαμβάνουν σε σχέση με το Θρύλο"!
Τα είπες όλα!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)