37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ, GAMW THN OR8OGRAFIA MOY!


Λόγια της ρούγας...

Η μικρή μας γειτονιά. Μια μικρή αυλή των θαυμάτων, μια ρούγα, όπως τις έχουμε στη μνήμη μας από μικρά παιδιά… Αυτό είναι η Ελλάδα…
Κι όπως όλες οι ρούγες, έτσι κι αυτή, βολεύεται στην αναπαραγωγή της δικής της καθημερινότητας και στην αυτιστική εμμονή προς το ασήμαντο, αλλά διεγερτικό. Γύρω μας κι άλλες ρούγες, με τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες να δίνουν το σήμα της εποχής… Και κάπως έτσι πορεύεται η Ελλαδάρα μας κι η Ευρώπη κι ο κόσμος όλος…

…Κι άντε τώρα ν’ αφήσεις την Πετρούλα, το Ρουβά και τον Παλαιοκώστα και να ασχοληθείς με την οικονομία (πέραν του να ψαχουλεύεις την τσέπη σου) και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, που πολλοί λένε περνάει και δεν μας ακουμπάει, παρά μόνο γκρινιάζουμε και φοβόμαστε τζάμπα και βερεσέ, αδέρφια μου αλήτες πουλιά…

Σήμερα στα ΝΕΑ ο Σημίτης δημοσιεύει ένα άρθρο αρκετά διαφωτιστικό. Για την οικονομία ο λόγος και για το πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την κρίση της. Δίνω ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτά που κατά καιρούς λέει ο Σημίτης, γιατί πιστεύω ότι είναι και ο μόνος από το πολιτικό προσωπικό της χώρας που διατηρεί ακόμα την ψυχραιμία του και μπορεί να προτείνει καλά μελετημένες πολιτικές, που, είτε αρέσει σε πολλούς είτε όχι, είναι και οι μόνες που δίνουν μια λύση…
Σήμερα λοιπόν ο Σημίτης ανοίγει τη συζήτηση και στη χώρα μας (στην Ευρώπη έχει ήδη ανοίξει από καιρό) για την δυνατότητα – μέσα από την κρίση – να αποκτήσει επιτέλους η Ε.Ε. ενιαία κέντρα πολιτικής. Η σωτηρία των μικρών χωρών της ευρωζώνης καθώς και των λεγόμενων «νέων χωρών» είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αν θέλει η Ε.Ε. να προχωρήσει. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί, είναι να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο ελέγχου και άσκησης πολιτικής, για να διασφαλιστεί βέβαια και το κατά πόσο οι χώρες αυτές θα εφαρμόσουν την επιλεγμένη οικονομική πολιτική και δεν θα κάνουν (γι άλλη μια φορά) του κεφαλιού τους…
Το ζήτημα αργά ή γρήγορα θα τεθεί. Και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα έχουμε ένα «Υπουργείο Οικονομικών» της Ε.Ε. και ταυτόχρονα τα οφέλη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ή αν θα εξακολουθήσουμε να ανακατεύουμε τη φασουλάδα με τον Παπαθανασίου ή με κάποιον τέλος πάντων άλλον ξυλοσχίστη του ιδίου φυράματος…
Πολλοί θα εναντιωθούν. Θα βγουν στα κεραμίδια, ουρλιάζοντας για «εθνική ανεξαρτησία» κλπ…
Προσωπικά με ανακούφιση θα δεχόμουν επιτέλους η Ε.Ε. να βαθύνει την ενοποίηση μέσω τέτοιων κεντρικών «υπουργείων», που θα έβαζαν τέλος και σε πολλά προβλήματα, απ’ αυτά που μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε, όπως διαφθορά, κομματικό κράτος, παραλυμένη δημόσια διοίκηση, ασφάλεια κλπ…
Όσο για την «εθνική μας ανεξαρτησία και υπερηφάνεια» ας την αναζητήσουμε όταν έρθει η ώρα κάτω από τα χαριτωμένα φουστανάκια της Πετρούλας ή – το πολύ – πολύ στο αστραφτερό χαμόγελο του Sakis!

(Ουάου!)…
Κ.Λ.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Η φασιστική επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών μου επεφύλλασσε μια μεγάλη - αν και απολύτως αναμενόμενη - απογοήτευση. Την ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η παρουσία του αειθαλούς Αντώνη Καρρά - πλησιάζει, αν δεν έχει πατήσει τα 90 - στη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Περικλής Κοροβέσης, δεν έχει αξία για εμένα. Όχι γιατί δεν τρέφω βαθύτατο σεβασμό στο πρόσωπο του Αντώνη Καρρά, αλλά γιατί ξέρω πως εκπροσωπούσε τον εαυτό του και όχι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα ήταν εκεί, αν εκτός από τον Αντώνη Καρρά στη συνέντευξη τύπου, είχε φροντίσει να καταδικάσει την επίθεση στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πράγμα που δεν έκανε. Αντιθέτως, έσπευσε με έκτακτες δηλώσεις να καταδικάσει - ως όφειλε - την επίθεση στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η νέα γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο ασφαλές κλίμα της Μεταπολίτευσης, έχουν απόλυτη αδυναμία να διακρίνουν και να αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις του παρακράτους.
Όπως επιδεικτικά αρνήθηκαν να καταγγείλουν τις επανειλημμένες δολοφονικές επιθέσεις της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κατά μεταναστών.
Όπως επιδεικτικά αδιαφόρησαν για τη δολοφονία 70 νέων ανθρώπων στα τελευταία 10 χρόνια από σφαίρες αστυνομικών οργάνων, μέχρι που τους ξύπνμησε βίαια η εξέγερση της νεολαίας μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, αρνούνται να δουν ότι εκκολάπτεται και πάλι το αυγό του φιδιού.
Στη δημοκρατική τους ευαισθησία δε χωρούν ενοχλητικές - για τις απόψεις τους και όχι για την ικανότητά τους να επηρεάζουν μέρος της κοινωνίας - μειοψηφίες όπως οι Αντιρρησίες Συνείδησης.
Στην κοινωνική τους δικαιοσύνη δε χωρούν φτωχοδιάβολοι που έχουν κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, ανάμεσα σε ναρκοπέδια, έχουν διασχίσει φουρτουνιασμένες θάλασσες μέσα σε σκυλοπνίχτες, για ένα κομάτι ψωμί. Δε χωρούν πρεζόνια και αποκλίνουσες ως προς την κοινωνική τους συμπεριφορά μειονότητες, όπως οι Ρομά (μιλάμε για τους γύφτους που τραγούδησαν ένας Παλαμάς κι ένας Λουντρέμης).
Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις των ανθρώπων. Απλώς μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη έχοντας γνωρίσει αυτούς που την έχουν ανάγκη από τις βιντεοταινίες και την τηλεόραση, στην καλύτερη περίπτωση από τον κινηματογράφο. Μιλούν για Δημοκρατία αγνοώντας πως αυτή κρίνεται κάθε μέρα για το σεβασμό που επιδεικνύει προς τις μειοψηφίες.
Θέλω όμως να τους θυμίσω τη μαρτυρία ενός Γερμανού ευαγγελιστή επισκόπου, που γνώρισε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ.
«Στην αρχή οι Ναζί κυνηγούσαν του Κομμουνιστές. Εγώ δεν ήμουν Κομμουνιστής. Μετά κυνήγησαν τους Εβραίους. Εγώ δεν ήμουν Εβραίος. Μετά κυνήγησαν τους Καθολικούς. Εγώ δεν ήμουν Καθολικός. Όταν ήρθε η σειρά μου δεν υπήρχε κανείς να με υπερασπιστεί».
Πολύ φοβούμαι ότι δεν είναι μακριά η ώρα που οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες θα γίονουν και αυτοί θύματα της βίας. Όμως, όπως και στη δεκαετία του '30, με εξαίρεση τότε τους Ισπανούς και τους Αυστριακούς, βλέπουν το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται και δεν κάνουν τίποτα για να το σπάσουν.

Γιάννης Χρ.

Επανάσταση του 1909: τα είχαμε καταφέρει και τότε...


Εκατό χρόνια κλείνουν το προσεχές δεκαπενταύγουστο, από την θρυλική «Επανάσταση του 1909», την επανάσταση του Γουδή, όπως την αποκαλούμε οι νεώτεροι. Νομίζω αξίζει τον κόπο να ανατρέξουμε, με την ευκαιρία αυτή σε κείνη την τόσο σημαντική περίοδο της ιστορίας μας, που πολλοί έχουν αρχίσει εσχάτως να την συγκρίνουν με τη σημερινή και δεν έχουν και πολύ άδικο.
Στην ουσία επρόκειτο για μια ανταρσία των κατώτερων αξιωματικών του στρατού και του ναυτικού, που τελικά είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αυτό της εμφάνισης του μεγάλου Ελευθέριου Βενιζέλου στο κατώφλι της ιστορίας μας…
Πριν λίγες μέρες, ανατρέχοντας ξανά στην Ιστορία της Ελλάδος του Κορδάτου, διάβασα ένα καταπληκτικό, που δεν αντέχω τον πειρασμό να το μεταφέρω κι εδώ:
Μόλις εκδηλώθηκε το Κίνημα στου Γουδή, παραιτήθηκε η κυβέρνηση Δ. Ράλλη και ορκίστηκε ο Κ. Μαυρομιχάλης νέος πρωθυπουργός. Αυτός είχε το σχέδιό του. Ήθελε να κάνει τον καλό στους εξεγερμένους και γι αυτό ζήτησε συνεννόηση μαζί τους. Οι εξεγερμένοι συνεδρίασαν και απέστειλαν στο νέο πρωθυπουργό κατάλογο με τις θέσεις – αιτήματά τους. Ανάμεσα σ’ αυτά, περιέλαβαν σε περίοπτη θέση και το αμίμητο:
«Να δοθεί αμνηστία στους εξεγερμένους αξιωματικούς και οπλίτες»!..
Το είχε επιβάλει ο Αρχηγός της επανάστασης, ο Συνταγματάρχης Ζορμπάς και οι φίλοι του.
Ο Πάγκαλος (ο εμπνευστής της επανάστασης) τραβούσε τα μαλλιά του. Και πολλοί άλλοι βέβαια.
«Πώς είναι δυνατό να εκλιπαρούμε αμνηστία, αφού έχουμε νικήσει; Αμνηστία από ποιους; Από τους ανύπαρκτους;»
Και τότε σε ολόκληρο τον τύπο της Ευρώπης γράφτηκε το αμίμητο:
«Οι Έλληνες κατόρθωσαν να εξευτελίσουν ακόμη και αυτή την έννοια της επανάστασης!»
Τελικά τόχει φαίνεται το DNA μας…
Κ.Λ.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ασφάλεια - Δικαιοσύνη - Ξεφτίλα...

Δεν τα λέμε εμείς... Τα απίστευτα χάλια μας και την ξεφτίλα μας τα διεκτραγωδεί πλέον ολόκληρη η υφήλιος... Δυστυχώς...

Από το σημερινό ΒΗΜΑ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ «Δύο Βέλγοι στην κόλαση της Ελληνικής Αστυνομίας» .
Με αυτόν τον εξαιρετικά σαφή τίτλο η έγκυρη βελγική εφημερίδα «Le Soir» αναφέρεται με δισέλιδο δημοσίευμά της στις «περιπέτειες» που έζησαν τον περασμένο Νοέμβριο στο λιμάνι της Πάτρας ένας βέλγος πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής, ο Γιουσούφ αλ Χατζί, και ο δεκαεξάχρονος γιος του Ναντέρ. Σε δηλώσεις του προς τη βελγική εφημερίδα ο 53χρονος Γιουσούφ αλ Χατζί, ο οποίος πριν από 16 χρόνια έλαβε πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο και στη συνέχεια βελγική υπηκοότητα, αναφέρει ότι στις 13 Νοεμβρίου 2008 είχε μεταβεί στην Πάτρα μαζί με τον ανήλικο γιο του, για να συναντήσει υποψήφιους αγοραστές του αυτοκινήτου του. Η πώληση του αυτοκινήτου δεν πραγματοποιήθηκε και- όπως αναφέρει- κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Πάτρα τον πλησίασαν δύο νεαρά άτομα τα οποία μιλούσαν αραβικά. Του δήλωσαν ότι διέμεναν στην Αμβέρσα του Βελγίου επιδεικνύοντας τις σχετικές άδειες παραμονής και τον παρακάλεσαν να τους πάρει μαζί του, λέγοντας μάλιστα ότι είχαν πέσει θύματα κλοπής και γι΄ αυτό δεν είχαν αποσκευές. Οταν αγόρασαν τα εισιτήρια και κατευθύνθηκαν προς το πλοίο, τους περικύκλωσαν- σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Γιουσούφ αλ Χατζί- έλληνες αστυνομικοί. Συνέλαβαν τον ίδιο, τον γιο του και τους άλλους δύο, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν σύροι λαθρομετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου στην Ελλάδα είχε απορριφθεί. Μ ετά την πρώτη ανάκριση στο Αστυνομικό Τμήμα του λιμανιού της Πάτρας, ο Αλ Χατζί καταγγέλλει ότι ο ανήλικος γιος του και οι δύο Σύροι μεταφέρθηκαν σε άλλο μέρος όπου δεμένοι σε καρέκλες και με τη χρήση βίας (σκαμπίλια, κλωτσιές κτλ.) πιέστηκαν ο μεν πρώτος να υπογράψει ότι γνώριζε τους δύο Σύρους από παλιά, οι δε Σύροι ότι έδωσαν χρήματα για τη μεταφορά τους στην Αμβέρσα. Το βράδυ πατέρας και γιος το πέρασαν, όπως αναφέρουν, κλεισμένοι σε ένα κελί-«κοντέινερ» στην άκρη ενός δρόμου. Το «κοντέινερ» ήταν εντελώς άδειο και το μόνο που υπήρχε ήταν δύο μικρά παραθυράκια. Οταν ο γιος του αισθάνθηκε άσχημα, ο Γιουσούφ ζήτησε βοήθεια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση. Εξάλλου δεν τους έδωσαν φαγητό, ενώ μόνο το πρωί τους επετράπη να πάνε στην τουαλέτα. Την επομένη ο ανήλικος Ναντέρ αφέθηκε ελεύθερος και μόνος στους δρόμους της Πάτρας. Τη μεθεπομένη ο 53χρονος καταδικάστηκε εντός ενός τετάρτου της ώρας, όπως αναφέρει, σε φυλάκιση 32 μηνών εξαγοράσιμη αντί 20.000 ευρώ. Παρέμεινε άλλες έξι ημέρες στο «κοντέινερ του μεσονυκτίου» μαζί με άλλους πέντε ή δέκα κρατουμένους. Στο διάστημα αυτό φαγητό τού έφερνε ο γιος του μία φορά την ημέρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ενώ επίσης μία φορά την ημέρα είχε το δικαίωμα να πηγαίνει στην τουαλέτα με χειροπέδες και δεμένος με άλλο συγκρατούμενό του. Στο μεταξύ η κόρη του Γιουσούφ στο Βέλγιο κατάφερε να μαζέψει τις 20.000 ευρώ και ήλθε στην Ελλάδα για να αποφυλακίσει τον πατέρα της, ο οποίος είχε ήδη μεταφερθεί στις φυλακές του Ναυπλίου. Απαιτήθηκαν άλλες 11 ημέρες για την αποφυλάκισή του. Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου ο Γιουσούφ μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στην Αθήνα. Παρέμεινε, όπως αναφέρει, το βράδυ σε έναν χώρο συγκέντρωσης προσφύγων, με δύο τουαλέτες, όπου ήταν στοιβαγμένοι 600 άνθρωποι, και την επομένη το πρωί «πέταξε» για το Βέλγιο, όπου έκτοτε απολαμβάνει την ελευθερία του. Εχει ήδη καταφύγει στη Διεθνή Αμνηστία και καταλήγοντας στη συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα αναφέρει τα εξής: «Δεν το καταλαβαίνω. Στην Ελλάδα μάς αντιμετώπισαν σαν ζώα. Ετσι άλλωστε αντιμετωπίζουν εκεί όλους τους πρόσφυγες. Δεν πρόκειται για τη Ζιμπάμπουε,ούτε για τη Συρία, αλλά μια δημοκρατική, υποτίθεται, χώρα της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κυβερνάται από την Αστυνομία».

Για τη μεταφορά:
Κ.Λ.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Θέλανε αίμα (κι αυτοί...)


Μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών (ένα κλίμα που ολοένα και περισσότερο πια το συνηθίζουμε…) προστίθεται και αυτή η πολύ περίεργη επίθεση, χτες το βράδυ, στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, με χειροβομβίδα.
Η επίθεση έγινε πολύ νωρίς, στις 10:00 το βράδυ και το πιο σημαντικό: Ήταν δολοφονική, όχι απλά «προπαγανδιστική». Δηλαδή αυτοί που το έκαναν, ήθελαν να σκοτώσουν. Στο Στέκι εκείνη την ώρα συνεδρίαζε μια επιτροπή αντιρρησιών συνείδησης, κάπου 15 – 20 άτομα. Η χειροβομβίδα πετάχτηκε στο τζάμι του παραθύρου της αίθουσας που συνεδρίαζαν και – ευτυχώς ήταν διπλό και άντεξε – μετά έπεσε σε ένα παρτέρι όπου και έσκασε. Δηλαδή από τύχη δεν είχαμε νεκρούς! (Άραγε πόσο τυχαία ήταν κι η εκτέλεση του 15χρονου;)
Κάποιοι θέλουν αυτό το χώρο – των Εξαρχείων – στο δρόμο, στις φωτιές και στην πρόκληση καταστολής λατινοαμερικανικού τύπου. Παρέα με τις «σέχτες» και τις «χέστες»…
Εδώ και καιρό έχουμε διατυπώσει (με το Γιάννη Χρ.) την υποψία – βεβαιότητα, ότι έχει ήδη δομηθεί ένα παρακράτος στη χώρα μας. Τα φαινόμενα μας πείθουν ότι το παρακράτος αυτό έχει ερείσματα στην Αστυνομία, στη Δικαιοσύνη, στην ΕΥΠ και σε κύκλους επιχειρηματικούς. Και φυσικά στο κυβερνών κόμμα.
Για μια ακόμη φορά εκφράζω τους φόβους μου για χειρότερες καταστάσεις. Το ξαναλέω: Αυτό το έκτρωμα ανικανότητας και φαυλότητας (η ΝΔ) δεν θα φύγει εύκολα… Θα δώσει τον «υπέρ πάντων» αγώνα του πρώτα… Έναν αγώνα τόσο βρόμικο, όσο και ο βίος κι η πολιτεία τους…


(Η φωτογραφία είναι από το indymedia. Μπορεί κανείς να διακρίνει το παράθυρο και κάτω, τη ζαρτινιέρα...)
Κ.Λ.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

VIVA MEXICO!


ΠΡΟΤΑΣΗ


Μια πρόταση από το Μεξικό για έξοδο από την κρίση.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Πρόταση στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια

Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε σήμερα, μεταξύ πολλών άλλων, και την πρόσληψη, με διεθνή διαγωνισό, Συμβούλου για την Ασφάλεια των Φυλακών.
Πιστεύω ότι κακώς, σε χαλεπούς καιρούς αύξησης της ανεργίας, αναζητάτε το Σύμβουλο εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα διαθέτουμε τους καλύτερους: τους Αδελφούς Παλαιοκώστα και τον κ. Αλκέτ Ριζάι. Πιστεύω ότι θα θεωρήσουν τιμή τους μια πρόταση από μέρους σας και θα σας κάνουν και οικονομική πρόταση.

Μετά τιμής διατελών

Γιάννης Χρ.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ: απορίες αφελούς

  1. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, ορθώς, τις καθαιρέσεις του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου του, του Γενικού επιθεωρητή Φυλακών και του Διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού. Γιατί δεν καθαιρέθηκε και ο Αρχιφύλακας, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της φυλακής και κύριος υπεύθυνος για την αποτροπή αποδράσεων; Μήπως γιατί η θέση αυτή είναι περιζήτητη και τοποθετείται σε αυτή πάντα πρόσωπο προσκείμενο στο βαθύ Κράτος του εκάστοτε κυβερνώντος Κόμματος;
  2. Οι παρουσιαστές των δελτίων των 20.00 εγκαλούσαν με άναρθρες κραυγές - δε μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς ο λόγος τους - τους φύλακες της βάρδιας διότι δεν πυροβόλησαν το ελικόπτερο των δραπετών. Από πότε στην Ελλάδα εκτελούνται άνθρωποι για τέλεση πλημμελήματος; (Για τους μη γνωρίζοντες η απόδραση από τη φυλακή είναι πλημέλημα και τιμωρείται με τετράμηνη φυλάκιση).
  3. Απεδείχθη ότι οι φύλακες - κακώς - πυροβόλησαν κατά του ελικοπτέρου και μάλιστα το πέτυχαν. Αν το είχαν χτυπήσει στο δοχείο καυσίμων ή στον έλικα, το ελικόπτερο θα είχε πέσει σε κάποιο σπίτι και θα μετυρούσαμε άγνωστο αριθμό αθώων θυμάτων. Τι θα έκαναν τότε όλοι αυτοί οι παρουσιαστές των δελτίων που εγκαλούσαν τους φύλακες γιατί «δεν είχαν πυροβολήσει»; Μήπως θα εκραύγαζαν, και πάλι άναρθρα, «κατά της εγκληματικής ανευθυνότητας των φυλάκων που προκάλεσαν μακελιό»;
  4. Γιατί επί τρια χρόνια δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή νέας απόδρασης με ελικόπτερο; Μήπως και αυτό εντάσσεται στην επανίδρυση του Κράτους;
  5. Γιατί ο αστυφύλακας που είχε εκδώσει Δελτίο αστυνομικής Ταυτότητας στο Στεφανάκο, ενώ ο τελευταίος καταζητούνταν, μόλις αυτός συνελήφθη βρέθηκε από το Αστρυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης στην Αστυνομική δύναμη των Φυλακών Κορυδαλλού;
  6. Γιατί ο ίδιος αστυφύλακας «έτυχε» να είναι σε υπηρεσία την ώρα της απόδρασης των δυο «ιπποτών των ορέων» και μάλιστα «αυτοτραυματίστηκε» ενώ προσπαθούσε να πυροβολήσει το ελικόπτερο; (σ.σ. Ο Στεφανάκος δικάζεται αυτές τις ημέρες ως οργανωτής της προηγούμενης απόδρασης των Παλαιοκώστα Ριζάι)
Ακροτελεύτια, προβοκατόρικη και προφανώς στερούμενη τεκμηρίωσης ερώτηση:
Ρε μπας και τα εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι Μυλωνάς και Παναγόπουλος κατέληξαν στα προεκλογικά ταμεία της ΝΔ με αντάλλαγμα την «απόδραση Παλαιοκώστα»;

Γιάννης Χρ.

ΑΠΟΡΙΑ


Κώστα, συγγνώμη, δεν το ξεκαθάρισα: Ο Ζαχό θα πηδήξει απ' το μπαλκόνι;

Μία είναι η λύση! Να ξαναγινόμαστε πάλι "πιτσιρίκοι"!

(Επειδή τώρα πλέον, όπως και ο φιλελεύθερος τζουτζές ευφυώς παρατήρησε, δεν χωρά ο πολιτικός λόγος – τα είπαμε, τα ξαναείπαμε… - ούτε η σοβαρότητα, σε αυτή τη μοναδική και ανεπανάληπτη φάση της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας, μόνος τρόπος για να εκφραστούμε απομένει αυτός του φίλτατου «πιτσιρίκου». Ας τον μιμηθούμε λοιπόν ελπίζοντας ότι, όπως είπε κι ο Πάγκαλος, ο θεός σύντομα θα λυπηθεί την Ελλάδα) :

Μια μεγάλη έκπληξη επιφύλασσε σήμερα ο κ. Αντώναρος, στο press-room, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων:
Χαμογελώντας μέχρι τ’αυτιά, τους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας, αφού διαπίστωσαν ότι αυτά τα πέντε χρόνια που βρίσκονται στην διακυβέρνηση του τόπου έκαναν τα πάντα και πλέον δεν μένει τίποτε άλλο να κάνουν, αποφάσισαν να επαναλάβουν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες αυτών των χρόνων, τώρα μάλιστα που μπαίνουμε στην κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Η αρχή έγινε με την επανάληψη της απόδρασης Παλαιοκώστα – Ριζάι από τα φυλακές Κορυδαλλού, με ελικόπτερο.
Η απόδραση αυτή, πριν τρία χρόνια, είχε γεμίσει ρίγη συγκινήσεως τον πληθυσμό, που ενδεής διαπίστωνε ότι, χάρη στις προσπάθειες αυτής της κυβερνήσεως, τίποτε δεν είναι αδύνατο σ’ αυτή τη ζωή. Και ότι όλοι μπορούμε να ελπίσουμε ότι κάποτε θα αποδράσουμε…
Το γεγονός – διαπίστωσε πασιχαρής ο κ. Αντώναρος – ξάφνιασε ευχάριστα το φιλοθεάμον κοινό, αφού έγινε Κυριακή μεσημέρι κι ενώ το πόπολο βαριεστημένο παρακολουθούσε άχαρες επαναλήψεις σήριαλ στις οθόνες των τηλεοράσεών του…
Ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι ετοιμάζονται και θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες επαναλήψεις - χάπενινγκς, όπως π.χ.
* Η πτώση του Ζαχόπουλου από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε,
* Η σύλληψη των «κουμπάρων» έξω από γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών και η αυτόματη τοποθέτηση χειροπέδων στα χέρια τους
* Ο εμπρησμός τριών χωριών της Ηλείας (που δυστυχώς την είχαν γλιτώσει κατά την θερινή επέλαση της φωτιάς το 2007)
* Η εκτέλεση ενός ακόμα 15χρονου στο παρκάκι της Πλατείας Εξαρχείων, από χαπακωμένο φρουρό του νόμου και της τάξης....

Ανήμερα της Εθνικής πλέον Επετείου της 7ης Μαρτίου (όταν δηλαδή άρχιζε πριν από πέντε χρόνια το εθνοσωτήριο έργο της Επανίδρυσης ) θα διενεργηθεί λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου ο Πρωθυπουργός, υπό τους ήχους της "Ορχήστρας για μαντολινάτα" του Φώτη Αλέπωρου, θα παρασημοφορήσει τους πρωτεργάτες αυτού του ανυπέρβλητου έργου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
* ο Πανίκας Ψωμιάδης,
* ο Μαργαρίτης Τζίμας
* 0 Ιωάννης Τραγάκης και
* η Φεβρωνία Πατριανάκου.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει τιμής ένεκεν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ ο κ. Πρετεντέρης θα αναλύσει μαζί με άλλους ειδικούς μια σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ολοφάνερα ότι προηγείται ο πρωθυπουργός στην προτίμηση των ψηφοφόρων.
Ακόμα, ο κ. Λάκης Λαζόπουλος, θα προβεί σε λεπτομερή καταμέτρηση των σαρδάμ του Γ. Παπανδρέου, από την εποχή που φοιτούσε στο δημοτικό, μέχρι και τις μέρες μας.

Τέλος, την ίδια μέρα, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, απλοί άνθρωποι του λαού μας, θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, θα ψήσουν αρνιά, θα πιούν μπύρες και θα συγχαρούν ο ένας τον άλλο γιατί σε πείσμα της κοινής λογικής αυτοί ψήφισαν δύο φορές δαγκωτό Νέα Δημοκρατία, βάζοντας τα γυαλιά με τον τρόπο αυτό στον υπερεκτιμημένο φιλόσοφο της αρχαιότητας Αριστοτέλη, που (ο αφελής) νόμισε ότι ο αστυνομικός είναι μπουζούκι…
Κ.Λ.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΚΙ ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ ΦΩΣ

Είμαστε μια κοινωνία σε κατάθλιψη. Την κατάθλιψη τη βιώνουμε κυρίως σαν απουσία νοήματος που μας οδηγεί σε παραίτηση.

Κάποιοι, λίγοι, ψάχνουν υστερικά το νόημα σε απονενοημένα διαβήματα βίας που στρέφεται εναντίον εαυτών και αλλήλων. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς δραστηριότητες τύπου Ε.Α. και Σέχτας.

Η γενικευμένη παραίτηση έχει την αντανάκλασή της και στο log μας που έχει φτωχύνει. Ευτυχώς που υπάρχει και η "κυβέρνηση" ΝΔ που μας διασκεδάζει λίγο. Αλλά κι αυτή μοιάζει πια σαν χιλιοπαιγμένη επιθεώρηση. Πόσα καινούργια νούμερα να παρουσιάσει;

Οι άλλοι όλοι είναι θεατές που βαριούνται να φάνε και ποπ-κορν. Ο καταθλιπτικός λήθαργος είναι η σημερινή μας πραγματικότητα. Τουλάχιστον να λείπανε οι Σέχτες. Αφού κοιμόμαστε που κοιμόμαστε, να μην έχουμε κι αυτόν τον θόρυβο πάνω απ' τα κεφάλια μας.

Φιλελεύθερος Τζουτζές

ΚΡΙΣΗ


Αυτό το θέλει κανείς να βγάλω κάνα φράγκο να φάω;

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΣΕΚΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ


Μ...Ι


Πως τάκανε έτσι αυτή η κυβέρνηση!

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ


Να δώσουμε κάτι στο Γιάννη να χαρεί!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ


Φιλάκια και να σας ξαναδούμε τον επόμενο αιώνα!

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ


ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Εξαίρετη η εικαστική απεικόνιση που προτείνει ο Κώστας. Νομίζω ότι καταδεικνύει απολύτως πιστά την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με ένα αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα.
Όσο για εσένα Φιλελεύθερε Τζουτζέ, ου μην αλλά και Παπαρολάγνε, υποψιάζομαι ότι, υπό την κάλυψη της παρουσίασης ωραίων εικόνων λειτουργεείς ως κυβερνητικός πεμπτοφαλαγγίτης

Γιάννης Χρ.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΞΕΝΕΡΩΜΑ


Επειδή είναι αυτοί τρόμπες, θα ξενερώσουμε εμείς ρε Κώστα με αυτά τα παρτσακλά που μας βάζεις;

Αποκατάσταση


Αποκαθιστώ την πραγματικότητα:

ΑΥΤΗ είναι η κυβέρνηση - στρουθο-κωλο-κάμηλος...

Κ.Λ.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Θα μας κουφάνουν κι εμάς!..

Πριν από λίγες ημέρες, στη βουλή, ο Θ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν πεντέμισι χρόνια τώρα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να μην έχει κάνει ούτε ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπως κάνουν σχεδόν κάθε μήνα οι αντίστοιχοι υπουργοί των άλλων χωρών της Ε.Ε. προκειμένου να προωθήσουν αποτελεσματικά τα εγχώρια συμφέροντά τους.
Εισέπραξε την οργίλη αντίδραση των ΜΜΕ… και την απάντηση από τον ίδιο τον κ. Σουφλιά, ότι «είμαι κουφός και δεν ακούω τι μου λένε και δεν μπορώ και να ταξιδεύω»… Ούτε λίγο ούτε πολύ, μια απόλυτα δικαιολογημένη ερώτηση κατέληξε να θεωρηθεί «αγενής» και «απρεπής»…
Μα αν ο κ. Σουφλιάς έχει πρόβλημα υγείας, ας πάει στο σπίτι του. Δεν είναι δα κι ο σύγχρονος Ελευθέριος Βενιζέλος!.. Ένας μέτριος πολιτικός είναι, από δαύτους είναι πια γεμάτη η πολιτική μας σκηνή.
Αλλά όχι…
Ο κ. Σουφλιάς ευρίσκεται υπό την θάλπη του κ. Μπόμπολα, του κ. Λαμπράκη, του κ. Βαρδινογιάννη… και κάμποσων άλλων κυρίων – δυναστών των ελληνικών ΜΜΕ… Ο κ. Σουφλιάς είναι ο άρχοντας που μοιράζει τα δημόσια έργα. Είναι – λόγω της γνωστής ανικανότητας του "μπούλη πρωθυπουργού" – ο άτυπος πρωθυπουργός της χώρας.
Αν κι εδώ που τα λέμε, έχει και κάποιο δίκιο ο «άρχοντας του θεσσαλικού κάμπου»…
Σάμπως κι άλλοι συνάδελφοί του που ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες έχουν πετύχει τίποτε;
Για αναψυχή πάνε…
Κ.Λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση έχει έτοιμη τη λύση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1934: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Είναι μια ελάχιστα γνωστή επέτειος στην Ελλάδα. Στις 12 Φεβρουαρίου του 1934 η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που όμως έλεγχε τους Δήμους της Βιέννης, του Λϊντς και των υπόλοιπων βιομηχανικών κέντρων της χώρας και, επωφελούμενο του θεσμικού πλαισίου, είχε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κοινωνικής αναδιανομής του πλούτου, με μαζική κατασκευή εργατικών κατοικιών, δωρεάν πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη, προγράμματα επιμόρφωσης των εργαζομένων, δωρεάν πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επενδύσεις στον πολιτισμό.
Το πρόγραμμα αυτό είχε ήδη εφαρμοστεί στη Βιέννη κατά την περίοδο 1930 - 1934 με εξαιρετική επιτυχία. Οι εργατικές κατοικίες ήταν, και είναι ακόμα, υποδείγματα σωστής δόμησης, αν φυσικά το κριτήριο είναι η σωστή αναλογία δομημένου χώρου και ελεύθερων χώρων και ο σωστός προσανατολισμός και φωτισμός των διαμερισμάτων. Το πρόγραμμα δημόσιας υγείας ήταν το πρώτο στο είδος. Χιλιάδες εργατών παρακολουθούσαν τα μαθήματα επιμόρφωσης ενηλίκων. Ο, σπάνιος για την εποχή, άνεμος ελευθερίας που έπνεε στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, είχε φέρει σε αυτήν ό,τι πιο ξεχωριστό υπήρχε στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Η επιτυχία του προγράμματος στη Βιέννη απέφερε μεγάλα εκλογικά κέρδη για τους Σοσιαλδημοκράτες στις Δημοτικές εκλογές του 1993. Ανάλογα προγράμματα σχεδιάζονταν και στους υπόλοιπους Δήμους που κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Κι αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από το καθεστώς του Καγκελάριου Ντόλφους. Στις 12 Φεβρουαρίου 1934 τέθηκε εκτός νόμου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Που όμως περίμενε αυτή την εξέλιξη και είχε οργανώσει την αντίσταση στις εργατικές συνοικίες. Στο Λίντς οι μάχες κράτησαν μια μέρα, γύρω από τα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η Βιέννη αρνήθηκε να υποκύψει. οι μάχες με το Στρατό κράτησαν τέσσερις μέρες. επί τέσσερις μέρες το πυροβολικό βομβάρδιζε τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών, που είχαν αποδειχτεί φρούρια απόρθητα για το πεζικό. Ο απολογισμός ήταν 1000 νεκροί, πολλές εκατοντάδες τραυματίες, πολλές δεκάδες χιλιάδες συλλήψεων. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έμελλε να αφήσουν τα κόκαλά τους στα Στραρτόπεδα συγκεντρώσεων των Ναζί.
Η απελπισμένη αντίσταση των εργατών της Βιέννης ήταν η πρώτη αντίσταση στην επέλαση του φασισμού. Την ίδια εποχή στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες ψήφιζαν, σε κλίμα απίστευτης τρομοκρατίας, λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, τα έκτακτα μέτρα που ζητούσε ο Καγκερλάριος Χίτλερ. ανοίγοντας το δρόμο για τη δική τους εξόντωση.

Γιάννης Χρ.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΝΔ: ΛΑΓΟΙ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ

Πρώτος ελάλησεν ο εκ των Ηρακλειδών της «Λαϊκής Δεξιάς» κ. Ιωάννης Μανώλης. «Να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Καραμανλής ακόμα και ανα χάσουμε τις εκλογές, αλλιώς το κόμμα θα διασπαστεί. Υπάρχει κόμμα μέσα στο κόμμα που απεργάζεται την εξ εφόδου κατάληψη της νεοδημοκρατικής εξουσίας από τους Νεοφιλελεύθερους και τη Ντόρα Μπακογιάννη». Κι όταν του υπέδειξαν ότι «δε λέγονται τέτοια πράγματα μπροστά στα παιδιά», άρχισε να απειλεί ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. «Βρε αμάν, μην το κάνεις, μια κουβέντα είπαμε!», έσπευσαν σύμπαντες. Καθ' ότι αν αντί της παραίτησης από τοβουλευτικό αξίωμα επιλέξει την παραίτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πάει περίπατο η δεδηλωμένη.
Από κοντά και ο κ. Δελατόλλας. Θα τα βροντήξει και θα φύγει ο Καραμανλής αν χάσει τις εκλογές και θα πάει στις ΗΠΑ να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα, έφα στο χθεσινό δελτίο του ΑΝΤ1. Για περισσότερα; «Πάρτε αύριο το ΠΟΝΤΙΚΙ να πουλήσουμε και κανένα φύλλο», μας είπε.
Και τι διαβάσαμε σήμερα στο ΠΟΝΤΙΚΙ; Ότι ο Καραμανλής έχει αποφασίσει να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας της ΝΔ, και να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να κάνει πανεπιστημιακή καριέρα στο Πανεπιστήμιο TUFTS (Νεοελληνιστί, το κλέβω από το ΠΟΝΤΙΚΙ, προφέρεται «τάφτς» που παραπέμπει στο «τά 'φτυσε» εις απταιστον θετταλικήν διάλεκτον). Είχα πάντα κάποιες ενστάσεις για την αμερικανική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αυτές αφορούσαν όμως στους προσανατολισμούς της. Αν συμβεί αυτό που περιγράφω, θα χάσω πάσα ιδέα. Εκτός κι αν στο εν λόγω Πανεπιστήμιο υπάρχει τμήμα μελέτης γκαζοντενεκέδων και δη ξεγάνωτων.
Το πιο ωραίο όμως είναι οι - μέχρι στιγμής - φήμες ότι ο κ. Ιωάννης Μανώλης μετέβαλε άποψιν. Δεν παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος λέει. Αλλά θα πει στους συναδέλφους του «Αν θέλετε να παραιτηθώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ευχαρίστως. Από το βουλευτικό αξίωμα όμως δε γίνεται να παραιτηθώ, με έχουν εκλέξει οι Αργείοι (όπως λέμε αργείτικο πεπόνι).
Τίνος λαγοί είναι οι εν λόγω κύριοι;
Της κυρίας Θεοδώρας, που βιάζεται να γίνουν εκλογές για να διεκδικήσει την ηγεσία κόμματος και όχι αποκόμματος; Πιθανόν, αλλά πόσα τάξανε στο Μανώλη για να απαρνηθεί την «ψυχή» του;
Του ίδιου του Πρωθυπουργού μας για να βγούμε όλοι στους δρόμους και να φωνάζουμε κλαίγοντας γοερά «Μη φεύγεις μη, με πόνο σου φωνάζω»;
Του Πρωθυπουργού πάντα, αλλά στο πλαίσιο μιας μεθόδευσης «όσο πιο γρήγορα την κάνουμε τόσο καλύτερα» γι' αυτό βουρ για εκλογές; Κι επειδή πρέπει να έχουμε ένα πρόσχημα τί το πιο ελεγχόμενο από τον «πιστό» Μανώλη; Κι αυτό πιθανό, αλλά ακόμα κι αυτό προϋποθέτει στοιχειώδη εκτελεστική ικανότητα και ουδείς σε αυτή την κυβέρνηση τη διαθέτει.
Να πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της προϊούσας διάλυσης του μπάχαλου που λέγεται ΝΔ και να ισχύει απλώς το «ο σώζων σωζέτω την εαυτού ψυχήν»; Κι αυτό δεν είναι απίθανο.
Σε ό,τι με αφορά κλίνω προς την τελευταία εκδοχή. Τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές. Μετά...Όπως είπε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, η Δευτέρα μετά τις εκλογές είναι μια άλλη μέρα. Για όλους.

Γιάννης Χρ.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο

Ένα ενδιαφέρον κείμενο για το Mall στο Μαρούσι. Αξίζει να διαδοθεί, μιας και τα ΜΜΕ περί άλλα τυρβάζουν.

Γιώργος



Πιστεύεις ότι η λογοκρισία και ειδικά η ολοκληρωτική εξαφάνιση μιας είδησης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα δικτατορικών, αυταρχικών, ολοκληρωτικών καθεστώτων; ; Σου δίνουμε την ευκαιρία να αλλάξεις γνώμη! Στην Ελληνική δημοκρατία του 21ου αιώνα, με τα εκατοντάδες έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάθε άποψης, σύνθεσης και διαφορετικών συμφερόντων, μια σημαντική είδηση δεν δημοσιεύτηκε ΠΟΥΘΕΝΑ. Και όταν λέμε πουθενά ευνοούμε ΠΟΥΘΕΝΑ! Και όποιος αμφιβάλει, ιδού οι μηχανές αναζήτησης ιδού και το ψάξιμο. Γιατί; Γιατί η είδηση αφορά το Mall του ομίλου Λάτση στο Μαρούσι. Γι' αυτό το θέμα η λογοκρισία κρατά χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς αφορά τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Διαβάστε την είδηση (όπως ήρθε με mail) και την έκκληση που ακολουθεί: ------------------ Καταδίκη για το mall Athens στο πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου ------------------ Στις 19 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην Δημάρχου ΤΖΑΝΙΚΟΥ - ( Δήμαρχος Αμαρουσίου επί κατασκευής MALL) σχετικά με την προσφυγή πολιτών, για τις παρανομίες του Δημάρχου και άλλων εμπλεκόμενων για την οικοδόμηση του παράνομου μεγαθήριου THE MALL. Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον πρώην Δήμαρχο σε 12 μήνες φυλακή με τελεσίδικη απόφαση. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του πρώην Δημάρχου ότι το Μall ωφέλησε το Μαρούσι, ότι δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο Δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο. Αλλά και η τελική έκκληση της συνηγόρου του κ. Τζανίκου για μείωση της ποινής λόγω πρότερου έντιμου βίου και λόγω μη ταπεινών αιτιών δεν έγινε δεκτή. Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη δίκη εντός του 2009 που έχει σχέση με την κατασκευή του MALL καθώς έχουν προσδιορισθεί και άλλες 6 δίκες, μία μάλιστα εξ αυτών ζητάει 600 εκ. ευρώ αποζημίωση υπέρ του Δήμου Αμαρουσίου από τις κατασκευαστικές του κ. ΛΑΤΣΗ και τον πρώην Δήμαρχο για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη Ο Δήμος Αμαρουσίου. Μια απόφαση λοιπόν που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι σε αυτόν τον αγώνα για την διάσωση των ελεύθερων χώρων δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν και Δημόσιοι λειτουργοί που υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον. ------------------------------------------------------------------------------------------ Άσχετα με το πόσο ενδιαφέρει η είδηση τον καθένα και την καθεμία μας, το γεγονός της ολοκληρωτικής της απάλειψης από τον τύπο, με χουντικά ποσοστά της τάξης του 100%, αποτελεί πρόκληση για τις ελευθερίες όλων μας. Αποτελεί ακόμα σαφή απόδειξη ότι μια δικτατορία οικονομικών συμφερόντων επιβάλλεται πιο ασφυκτικά παρά ποτέ στη ζωή μας και γράφει την ιστορία όπως γουστάρει. Αν το θάψιμο μιας σημαντικής είδησης στα ψιλά μας εξοργίζει, η ολοκληρωτική της εξαφάνιση μας εξαγριώνει. Θα τους αφήσουμε να αποφασίζουν τι πρέπει να μαθαίνουμε και τι όχι; Όπως οι "από κάτω" τους αναγκάσαμε να βγάλουν την Κούνεβα από τα ψιλά... έτσι και πάλι πρέπει να τους δείξουμε ότι ΔΕΝ κρατάνε πια την ενημέρωση στα χέρια τους, ότι η δικτατορία στην ενημέρωση έχει αντίπαλο. Χιλιάδες αντίπαλους! Στείλετε αυτή την είδηση σε φίλους/ες, γνωστούς/ες, συνάδελφους/ισσες - Ανεβάστε την στο internet Σε μερικές εβδομάδες θα την γνωρίζουν ακόμα και όσοι δεν τους ενδιέφερε... Κομμένες ειδήσεις;... Όσοι παίζουν με τα ψαλίδια να προσέχουν μην κοπούν οι ίδιοι! Διαβάστε σχετικά με το Mall από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ (Ιανουάριος 2006, Φεβρουάριος 2006, Μάρτιος 2006) Δείτε και κάτι ενδιαφέρον για τη λογοκρισία σχετικά με το Mall

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ


Αν τους συναντήσετε μην τους αγνοήσετε. Αξίζουν.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Απάνθισμα "Πιτσιρίκου"...

"...Οι αγρότες παίρνουν τα τρακτέρ, κάνουν πέντε χιλιόμετρα και βγαίνουν και κλείνουν την εθνική οδό. Σιγά την κινητοποίηση - στην Αθήνα πρέπει να έρθουν οι αγρότες για να γίνει του Κουτρούλη ο γάμος.
Φανταστείτε να μπούνε μέσα στην Αθήνα οι αγρότες και να πάνε στο Σύνταγμα με τις αγελάδες και τα πρόβατα.
Σκεφτείτε πόσο εντυπωσιακό θα είναι –εκεί που θα διαδηλώνουν οι αγρότες μπροστά στη Βουλή και θα χύνουν τα λάδια μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη- να πλακώσουν και οι αντιεξουσιαστές, οι μπάτσοι, οι μαθητές, οι κουκουλοφόροι, οι τρομοκράτες και οι απαγωγείς. Θα γίνει της Πόπης! Θα ξανακάνουμε Χριστούγεννα!
Φανταστείτε τα τρακτέρ να ανεβαίνουν την Ερμού, από πίσω τα γελάδια και τα κατσίκια, από πίσω οι αντιεξουσιαστές και από πίσω οι μπάτσοι. Θα ξαναγίνουμε πρώτη είδηση σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου. Πρώτα θα παίζει ο Κοκκινούλης και μετά ο Ομπάμα.
Αν μάλιστα ρίξει και λίγο χιόνι, θα είναι όλα υπέροχα..."

.................................................................................

"...Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες αγρότες χρησιμοποιούν τα τρακτέρ για να κλείσουν την εθνική οδό. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι τόσο χοντροί που, αν κάτσουν τρεις τέσσερις ο ένας δίπλα στον άλλον, κλείνουν άνετα και τα δυο ρεύματα της εθνικής οδού. Αυτές τις μέρες, αν δεν έχεις διαβάσει πως κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, έχεις την εντύπωση πως κάνουν κινητοποιήσεις οι χοντροί. Ελπίζω όταν οι αγρότες λένε "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" να μην εννοούν τα δικά τους κιλά, γιατί -σε αυτήν την περίπτωση- η χώρα θα καταρρεύσει οικονομικά..."

...............................................................................

"...Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι επαναστάτες δίνουν τόσο βαρύγδουπα ονόματα στις οργανώσεις τους: 17 Νοέμβρη, 1η Μάη, Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας, Επαναστατικοί Πυρήνες, Επαναστατικός Αγώνας, Σέχτα Επαναστατών. Θα μπορούσαν κάλλιστα να δίνουν πιο trendy ονόματα στις οργανώσεις τους, όπως «Καυτά αγόρια με μεγάλα όπλα», «Άντρες έτοιμοι για όλα», «Κάναμε επαναστατική οργάνωση γιατί δεν βρίσκαμε γκόμενα», «Είμαστε οι καυλοπυρέσσοντες νεανίες και μόλις τελειώσαμε»..."

Οι "αριστεροδέξιοι πατριώτες" ξιφούλκησαν και πάλι...

Ξιφούλκησαν εσχάτως οι "αριστεροδέξιοι πατριώτες", αυτή τη φορά κατά του Ομπάμα, εμμέσως πλην σαφώς, με αφορμή την καινούρια ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για την χώρα μας.
Σ' ένα τόπο όπου ψυχωσικοί μπάτσοι φυλάνε κορυφαίους στόχους όπως ο αμερικανός πρέσβης, όπου τις νύχτες καίγονται τράπεζες, αυτοκίνητα, όπου πυροβολούνται εν ψυχρώ μπάτσοι και αστυνομικά τμήματα από τρελαμένους ναρόντνικους, όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ψεκάζεται θρασύτατα σαν κατσαρίδα, όπου η αστυνομία είναι διαλυμένη και φοβισμένη...
...οι "πατριώτες" της συμφοράς κρυφοκοιτάζουν έντρομοι από την κλειδαρότρυπα του μικρόκοσμού τους και βλέπουν οχτρούς και δαίμονες που επιβουλεύονται τα άγια και όσια της φυλής!
Κι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι απλά εισπράττουμε τις συνέπειες του αναχρονισμού μας σε μια παγκόσμια κοινωνία που απαιτεί ανοικτά σύνορα, ανοικτά μυαλά και ασφάλεια.
Σε λίγο θα ψάχνουμε τουρίστα με το κυάλι. Κάτι η κρίση, κάτι η βία που γίνεται πια καθημερινή υπόθεση, θα μας φταίνε οι ταξιδιωτικές οδηγίες των άλλων...
...κι όχι ο κακός μας ο καιρός...
Κ.Λ.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Γεια σου αθάνατη Δεξιά!..

Αντιγράφω το πιο κάτω κείμενο από σημερινή ανάρτηση στο site του indymedia. Αν αληθεύουν όλα αυτά - λέω αν... - τότε πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας και πλέον τα πράγματα είναι σκούρα από κάθε άποψη... Κι έπειτα αναρρωτιούνται κάποιοι γιατί τους έχουν πάρει με τις πέτρες και τα παιδάκια!..

"...Πριν δυο βδομάδες περίπου τα 3 τμήματα της Γ' Γυμνασίου σχολειου του κέντρου πραγματοποίησαν επίσκεψη στη βουλή με τη συνοδεία των καθηγητών τους. Στη ξενάγηση στη βουλή ακολουθούσε και μια αστυνομικός με πολιτικά. Φανερά επηρρεασμένη απο τα προσφατα γεγονότα της εξέγερσης, συμπεριφερόταν στους μικρους μαθητές προκλητικά. Στο τέλος της διδακτικής επίσκεψης μοιράστηκαν φόρμες αξιολόγησης οι οποίες έπρεπε να συμπληρωθούν ανώνυμα από τους μαθητές και αφορούσαν την κριτική αξιολόγηση της βουλής σαν σύστημα αντιπροσώπευσης, του συστήματος των τριών εξουσιών, των κτιριακών εγκαταστάσεων, και άλλα. Στο τέλος υπήρχε ερώτηση κριτικής του συνοδού ασφάλειας της βουλής, όπου υπήρχε δυνατότητα προσθήκης συμπληρωματικού σχόλιου.Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην αξιολόγηση ήταν σε μεγάλο ποσοστό απόλυτα αρνητικές στη κλίμακα 5 έως 1. Το ίδιο έγινε και με την κριτική στη φρουρό ασφαλειας και κάποια παιδιά συμπλήρωσαν το σχετικό παράθυρο για περισσότερα σχόλια που υπήρχε στο ερωτηματολόγιο που έπρεπε να συμπληρωθεί ανώνυμα. Τα αποτελέσματα των απαντήσεων της έρευνας φαίνεται δεν άρεσαν στους κρατούντες της βουλής και αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά στην έρευνα που πραγματοποίησαν με το παρακάτω δημοκρατικό τρόπο. Επικοινώνησαν με το σχολείο στο οποίο έκαναν σαφές ότι ευθύνεται για την άποψη των παιδιών για την βουλή, που είναι αρνητική. Ζήτησαν να δοθούν τα ονόματα των παιδιών που συμπλήρωσαν με αρνητικά σχόλια.
Με την πάροδο των ημερών τα ονόματα δεν δόθηκαν από τους μαθητές παρά τις πιέσεις.Οι απειλές μέσω του 15μελούς είναι συνεχείς ότι αν δεν πείτε τα ονόματα θα κοπούν όλες οι εκδρομές για να βρεθούν τυχόν καταδότες, αλλά μάταια.
Η βουλή έθεσε τους καθηγητές προ των ευθυνών τους και εμμέσως πλην σαφώς απειλεί με δευτεροβάθμιο πειθαρχικό.
Αποστέλει λοιπόν τα ερωτηματολόγια για γραφολογικό !!! έλεγχο στο σχολείο να εξακριβωθεί στη πράξη, ποιοί συμπλήρωσαν το κουτάκι με τις παρατηρήσεις !!! Η αστυνομικός ασφαλείας που ήδη έτριζε η καρέκλα της από τα εσωτερικά μαχαιρώματα για την περίοπτη θέση με τα αναγκαία κονέ, βρήκε ευκαιρία για αποδιοπομπαίους τράγους και ζήτησε η ίδια να δοθούν τα ονόματα και να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας και μεταμέλειας. Σήμερα μάλιστα πήγε η ίδια στο σχολείο να πάρει τα ονόματα και για να πιέσει. ΔΗΛΑΔΗη Βουλή η οποία μέσα από τις διαδικασίες της έχει θεσμοθετήσει ανεξάρτητες αρχές για την προστασία προσωπικών δεδομένων, έρχεται τώρα που δεν της αρέσει η εικόνα της (προφανώς στο σύνολο των σχολείων) και παρεμβαίνει απρόκλητα και βάναυσα προσπαθώντας να τρομοκρατήσει δασκάλους και μαθητές, καταργώντας το απόρρητο της συνέντευξης μιας έρευνας και αλλοιώνοντας με αυτό το τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνας την οποία πιθανά θα δημοσιεύσει και θα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ή πιθανά και να την στείλει στην ΕΕ ή όπου αλλού. Γιατί ύστερα από αυτό το γεγονός του κατατρεγμού, ποιό σχολείο θα τολμάει να πάει στη βουλή και να τολμήσει κάποιος μαθητής να γράψει αρνητικά σχόλια στο ανώνυμο ερωτηματολόγιο που του δίνει η βουλή, όσο και αν τα πιστεύει. Αφού απειλείται άμεσα και ο όποιος δάσκαλος να παραπεμφθεί σε δευτεροβάθμιο και ο όποιος μαθητής να του την έχουν στημμένη σαν συνήθη ύποπτο για μια ολόκληρη ζωή. Αν και το σχολείο είναι άσυλο, παρόλαυτά η φρουρός ασφαλείας μπαίνει και απαιτεί ονόματα παιδιών να βγουν από γραφολογικό έλεγχο που απαιτεί να κάνει το ίδιο το σχολείο !!! και τα ονοματα τα οποία θα χρησιμοποιήσει όπως αυτή νομίζει !!! και προφανώς θα τα δώσει σε χρήση σε όποιον μηχανισμό αυτή εξυπηρετεί και μη τα είδατε τα παιδιά. Χωρίς να έχει γίνει κάποια "παραβατική" κατά τον νόμο συμπεριφορά, πταίσμα, πλημμέλημα κάτι τέτοιο, αλλά απλά έχει κατατεθεί αίτηση από την ίδια την Βουλή για διατύπωση της κριτικής σκέψης των παιδιών την οποία συνήθως εκθειάζουν και παροτρύνουν οι διάφοροι πολιτικοί και πνευματικοί κύκλοι όταν τους βολεύει.Γιατί, η διακίνηση ιδεών και κριτικής σκέψης είναι δικαίωμα του καθένα και από τα πρωταρχικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αυτό διαφεύγει από τις υπηρεσίες της βουλής που παριστάνει και καλά τον οικοδεσπότη στην νεολαία, την οποία ταυτόχρονα φροντίζει να καθυποτάξει, να καταστείλει, να τρομοκρατήσει με κάθε τρόπο θεμιτό και αθέμιτο μικρά παιδιά και υπάλληλους δασκάλους. Και ύστερα αναρωτιέται ο μηχανισμός της Βουλής για τα αρνητικά σχόλια των παιδιών για τις λειτουργίες της και για την εικόνα που παρουσιάζει και πως θα την βελτιώσει. Και με αυτές τις ενέργειες που δρομολόγησε, βρήκε τώρα η Βουλή τον τρόπο να πείσει όλους για τα δημοκρατικά ιδεώδη που υπηρετεί, πως τα υπηρετεί και πως σέβεται την όποια τυχόν αντίθετη άποψη και για αυτό πρέπει να απολαμβάνει του πλήρους και απόλυτου σεβασμού όλων ανεξαιρέτως (και των 11χρονων και των αγέννητων)....... ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ..........ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΟΛΟΥΣ...."


Για την αντιγραφή
Κ.Λ.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Malkolm-X 1925 - 1965: Το αδιέξοδο της απολυτότητας...

Πυρέσσων και καταρροών τις τελευταίες ημέρες, αναγκαστικά, τα βράδια, καθόμουν στο σπιτάκι μου και διάβαζα (τι άλλο να έκανα;)
Επιτέλους τελείωσα την καταπληκτική αυτοβιογραφία του Μάλκολμ Χ, που αποτελείται από 640 σελίδες κι όσο νάναι δεν διαβάζεται άρπα – κόλα.

Μεγάλη μορφή των Αφροαμερικανών ο Μάλκολμ Χ (κατά κόσμο Μάλκολμ Λιτλ) που δυστυχώς στα τελευταία 17 χρόνια της σύντομης ζωής του αγκύλωσε το σπινθηροβόλο πνεύμα του και νέκρωσε τις ολοζώντανες αισθήσεις του ασπαζόμενος ένα παράξενο δόγμα – κράμα ισλαμισμού και παράνοιας (αυτό του ψευδοπροφήτη Ελιγιά Μουχάμαντ), καταναλώνοντας έτσι με τρόπο άδικο ένα τεράστιο ταλέντο πολιτικής αγκιτάτσιας.

Βέβαια πριν την γνωριμία του με το δόγμα του Μουχάμαντ, ο Μάλκολμ δεν ήταν παρά ένας νεαρός φτωχοδιάβολος του υποκόσμου του Χάρλεμ, που επιβίωνε με «λαμογιές», με μικροπαρανομία και με τη γοητεία του σαν αρσενικό. Στη φυλακή που βρέθηκε στα 20 του χρόνια ανακάλυψε το διάβασμα, (τη μελέτη καλύτερα) και φυσικά τον… Ελιγιά Μουχάμαντ…

Είναι εντυπωσιακό, αλλά καθόλου ανεξήγητο, πώς αυτός ο νεαρός μικροληστής και ναρκομανής με μιας απαρνήθηκε κάθε τι που τον συνέδεε με το παρελθόν του και δόθηκε από την αρχή ολόψυχα στον αγώνα των μαύρων κατά του ρατσισμού διά της προπαγάνδισης των δογμάτων του ιδιότυπου ισλαμισμού στον οποίο εντάχθηκε.

Το τέλος ήταν τραγικά αποκαλυπτικό…
Ο Μάλκολμ Χ ανακάλυψε πως ίσως μόνον αυτός να… πίστεψε με τέτοια αφοσίωση στους κανόνες και τις απαγορεύσεις του Ελιγιά Μουχάμαντ. Ο ίδιος ο «εντιμότατος προφήτης» διέθετε ερωμένες (κοινώς γκόμενες) με τις οποίες είχε κάνει αρκετά νόθα παιδιά, ενώ η μοιχεία τιμωρείτο με διαγραφή από τις τάξεις των πιστών. Ακόμα διέθετε μια στρατιά φρουρών, συμβούλων, βοηθών κλπ, πολυτελές σπίτι, ακόμα και ιδιωτικό τζετ για τις μετακινήσεις του. Ο Μάλκολμ είχε ζήσει συνειδητά επί δώδεκα χρόνια χωρίς ν’ αγγίξει γυναίκα και δεν διέθετε τίποτε, μόνο ένα σπίτι που του είχε παραχωρήσει η αδελφότητα και ένα αυτοκίνητο που επίσης του είχε παραχωρήσει ο Μουχάμαντ για να κινείται σε όλη τη χώρα και να κηρύσσει το λόγο του ισλάμ. Πικραμένος άρχισε να διερωτάται μεγαλόφωνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν να διαγραφεί προσωρινά.

Ανυπότακτη φύση ο Μάλκολμ, άρχισε να αυτονομείται. Να ασκεί κριτική. Να οργίζεται όχι μόνο με τον «διάβολο» (δηλαδή τον λευκό άνθρωπο) αλλά και με την υποκρισία και την ψευδοηθική που επικρατούσε στο περιβάλλον του Ελιγιά Μουχάμαντ. Πιστοί οπαδοί του τώρα πια δεν είχαν απομείνει παρά τα φτωχαδάκια του Χάρλεμ, τα παλιά του φιλαράκια, στα οποία και τακτικά απευθυνόταν με πύρινους λόγους. Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις ένα κομάντο από αυτά που ο ίδιος είχε στο παρελθόν οργανώσει για λογαριασμό του Ελιγιά Μουχάμαντ, τον έφαγε λάχανο…

«Στο βλέμμα του στάλαζε το πικρό τέλος» είχα αναφέρει σε ένα παλιότερο σημείωμά μου για τον Άρη Βελουχιώτη… Ταιριάζει η φράση αυτή και για τον Μάλκολμ Χ. Σήμερα αποτελεί ένα θρύλο για τα φτωχαδάκια του Χάρλεμ, που θολά από το μακρινό παρελθόν ανασύρουν τη μορφή του πολλές φορές συγχέοντάς τον με τους «Μαύρους Πάνθηρες»… Ο θάνατός του τον έκανε αθάνατο στην ιστορική μνήμη του λαού του. Ξέπλυνε τα λάθη του, τις αγκυλώσεις του, τις εμμονές του…

Όμως ο Μάλκολμ Χ δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει αποδεκτός από το σύστημα. Ποτέ δεν θα πλαισιώσει στο μαρτυρολόγιο των Αφροαμερικανών τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ήταν – και παραμένει – στην επίσημη ιστορία του αφροαμερικανικού κινήματος ένας αιρετικός.
Κ.Λ.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ


Η ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Στο μεταξύ στην Τουρκία. Ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Στέλιου Κούλογλου

Ηταν τεχνητή η ένταση με την Τουρκία για αγορά όπλων;

Ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου



Την περασμένη εβδομάδα, η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ξαναήρθε στο προσκήνιο μέσω των ελληνικών ΜΜΕ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν καθόλου, την ίδια ώρα που στην Κωνσταντινούπολη έδιναν το όνομα Ελληνα γιατρού σε έναν δρόμο. Μόλις προχθές μάθαμε το μυστικό: θα αγοράσουμε νέα όπλα...

Το θέμα ξεκίνησε 15 μέρες πριν, με ένα δημοσίευμα στο “Εθνος της Κυριακής”, που διαπίστωνε ότι οι Τούρκοι στρατηγοί προωθούσαν “την αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο”. Ακολούθησαν συνεχείς ειδήσεις και δημοσιεύματα για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και τις κατάλληλες αναχαιτίσεις. Στο αποκορύφωμα της έντασης, μια τουρκική φρεγάτα έφτασε τόσο κοντά στην Ραφήνα που, όπως διαβάσαμε δεξια αριστερά, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να την δει από την κρεβατοκάμαρα του.

Το περίεργο είναι ότι η οι Τούρκοι δεν πήραν είδηση απ' όλα αυτά (δες διπλανή συνέντευξη). Αντίθετα, τις ίδιες μέρες στον Αγιο Στέφανο, την παλιά συνοικία της Κωνταντινούπολης που τώρα ονομάζεται Yesilkoy, συνέβαιναν ορισμένα καινοφανή για την Τουρκία περιστατικά. Ο δήμαρχος της συνοικίας έδινε σε έναν δρόμο της το όνομα του Κωνσταντίνου Καλαγκού, ενός Ελληνα γιατρού που είχε ζήσει και δουλέψει στο Yesilkoy.

Η όλη τελετή έγινε σε ανοιχτό χώρο, με ελληνικούς και τουρκικους χορούς και πανηγύρια, μουσική και μεζέδες. Ο γιoς του γιατρού που ζει τώρα στην Ελβετία ήταν επίσημος καλεσμένος και μίλησε στους συγκεντρωμένους Τούρκους, Ρωμιούς, Εβραίους και Αρμένιους που ζουν στην συνοικία. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από τις τηλεοράσεις έως τις εφημερίδες αναφέρθηκαν εκτενώς στο συμβάν.



Ολες οι πρόσφατες εξελίξεις στην γειτονική χώρα κινούνται σε μια κατεύθυνση εντελώς αντίθετη με το κλίμα κρίσης που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Από τις αρχές του χρόνου, τουρκικό κυβερνητικό κανάλι (TRT-6) εκπέμπει 12 ώρες το 24ωρο στην κουρδική γλώσσα, που ήταν απαγορευμένη μερικά χρόνια πριν. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει έναν τηλεοπτικό σταθμό και στην αρμενική.

Πριν από μερικές εβδομάδες ξεκίνησε στο Ίντερνετ η συλλογή υπογραφών συγνώμης για την γενοκτονία των Αρμενίων, ένα θέμα ταμπού στην τουρκική κοινωνία και το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας, οι απλοί πολίτες αρχίζουν να μιλούν ανοικτά για την προστασία των μειονοτήτων, θέτοντας ερωτήματα για το παρελθόν.

Το κύμα συγνώμης έγινε μόδα. Στη Σμύρνη μια ομάδα πολιτών ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο "Ζητάμε συγνώμη που τους εκλέξαμε”, αναφερόμενη σε δύο ντόπιους βουλευτές που έχουν στραφεί κατά των μειονοτήτων. Με μια κυβερνητική απόφαση επεστράφη η τουρκική ιθαγένεια στον διάσημο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που, μετά από εξορίες και φυλακίσεις, είχε πεθάνει άπατρις στην Μόσχα. Για την τουρκική αριστερά, η κίνηση έχει μεγάλη συμβολική αξία.

Ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε συγνώμη από τους Αλεβίτες, μια θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας και ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει σε Μουσείο ένα εστιατόριο στο οποίο δεκάδες Αλεβίτες είχαν σκοτωθεί το 1992 μετά από τρομοκρατική ενέργεια του τουρκικού παρακράτους. Οσο αποκρουστική κι αν είναι, η τηλεοπτική συνέντευξη του διάσημου Τουρκου ηθοποιού που ομολόγησε ότι σκότωσε 10 Ελληνοκυπριους το 1974 είναι αποτέλεσμα του προηγούμενου κλίματος.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το βαθύ κράτος και εμμέσως το στρατιωτικό κατεστημένο δέχονται -μέσω της υπόθεσης Εργκενεκόν- το ένα χτύπημα με το άλλο. Οπως μεταδίδει στην εξαιρετική ενδιαφέρουσα ανάλυση του (δες διπλανές στήλες), ο Νιαζί Νταλιανσί, ανταποκριτής του Tvxs στην Κωνσταντινούπολη, έχουν μέχρι τώρα συλληφθεί ή ανακρίνονται δεκάδες πολίτες υπεράνω υποψίας “απόστρατοι στρατηγοί, αξιωματικοί του στρατού,πανεπιστημιακοί καθηγητές και πρώην τομεάρχες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, αρχηγοί αστυνομίας, δικηγόροι...”

Ο στρατός που κινούσε τα νήματα όλων των ελληνοτουρκικών κρίσεων βρίσκεται σε υποχώρηση. Ο Αλί Μπαϊράμογλου, ειδικός για στρατιωτικά θέματα, έγραψε ότι “πρόκειται για μια ολοκαίνουργια περίοδο στην Τουρκία. Οικοδομούμε ένα νέο, καθαρό μέλλον”. Και πάνω από όλα για να υπάρξει μια κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες θα πρέπει να φανατιστεί η κοινή γνώμη και των δύο πλευρών. Πώς συμβιβάζονται όλα αυτά με την όξυνση στο Αιγαίο στους πηχαίους ελληνικούς τίτλους;

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Κάποια τουρκικά αεροπλάνα παραβίασαν το FIR Αθηνών (και όχι τον εθνικο εναέριο χώρο), αλλά αυτό είναι μάλλον συνηθισμένο, όπως και οι αναχαιτίσεις. Το περιστατικό με την φρεγάτα είναι λιγότερο συνηθισμένο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Διαβάζουμε στην “Ελευθεροτυπία” ακριβώς 20 χρόνια πριν, στις 14/1/1982: “Οξύ διάβημα στην Αγκυρα, συνάντηση Α. Παπανδρέου - πρεσβευτή ΗΠΑ, Μπερνς, για πρωτοφανή παραβίαση των χωρικών υδάτων μας - τουρκικό πολεμικό φτάνει 40 μίλια από τη Ραφήνα.

Οι ετήσεις τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου που ξεκινούν στα 6 μίλια από τις ελληνικες ακτές. Η φρεγάτα έκανε στροφή σε κάποιο σημείο και η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε ότι παραβίασε όχι τα ελληνικα χωρικά ύδατα αλλά τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης. Ηταν όμως η παραβίαση αυτή συνειδητή πράξη πρόκλησης από την Τουρκία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», το τουρκικό γενικό επιτελείο ξεκίνησε έρευνα για να δει αν η φρεγάτα κινήθηκε εκτός πορείας. Αν, όπως γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο, στηνόταν μια κρίση τύπου Ίμια -στην οποία είχε πρωτοστατήσει η φανατική και συνήθως καθοδηγούμενη «Χουριέτ»- η αντιδραση τόσο της εφημερίδας όσο και του τουρκικού γενικού επιτελείου δεν θα ήταν τελείως διαφορετική;

Την απάντηση έδωσε προχθές η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 5,6 δις ευρώ. Για να εισπράξει το ίδιο περίπου ποσό, ο κ. Αλογοσκούφης φορολόγησε το Σεπτέμβριο τους νέους με μπλοκάκια και γενικώς ό,τι περνούσε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Ενα ανάλογα ποσό μάζεψε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα με τα ομολογα που θα πρέπει να ξεπληρώσει η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια πληρώνοντας υψηλό τόκο.

Ειναι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Σε συνθήκες βαρύτατης οικονομικής κρίσης, μια κυβέρνηση δίνει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς που όπως είναι γνωστό στους ειδικούς ελάχιστα συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας- ανεξάρτητα ποιέες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι έμποροι όπλων, όσοι θα πάρουν τις μίζες και βέβαια το κομματικό ταμείο εν όψει εκλογών...


Σ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ


Για την αντιγραφή και την προσυπογραφή των παραπάνω απόψεων

Γιάννης Χρ.

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΡΙΑ


Έχουν περάσει 34 χρόνια από το 1975...
Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)