Στο προηγούμενο σημείωμά μου υποσχέθηκα να επανέλθω με κάποια περισσότερα στοιχεία για το φαινόμενο "Peak Oil".
Πιο κάτω δημοσιεύω μια (πρόχειρη) μετάφραση μέρους των όσων αναφέρονται στην ιστοσελίδα http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Index.html για το θέμα.
Πιστεύω ότι έχουν αξία. Στην αυτή ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς sources (πηγές) για τα όσα αναφέρονται.
"...Αγαπητέ Αναγνώστη:
Το τέλος του πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, πρόκειται να έρθει σύντομα. Αυτό δεν είναι μια ανόητη εξαγγελία κάποιων φανατικών που μιλούν για την Ημέρα της Αποκάλυψης, ούτε για τη Βίβλο, ή για ανόητες και αναπόδεικτες θεωρίες επιστημονικής φαντασίας.
Πρόκειται για το επιστημονικό συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι πλέον γνωστοί και καταξιωμένοι επιστήμονες των τομέων της Γεωλογίας, της Φυσικής και των Οικονομικών Επιστημών, σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτές οι προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, δεν παύουν να είναι επαγγελματίες υψηλού κύρους, συντηρητικοί άνθρωποι, οι οποίοι όμως έχουν τρομοκρατηθεί από την διαπίστωση ενός φαινομένου που ευρέως αποκαλείται “Global Peak Oil”.
Το πετρέλαιο δεν είναι ατελείωτο. Η παραγωγή (εξαγωγή από την πηγή) του πετρελαίου ακολουθεί μια κωδωνοειδή καμπύλη. Αυτό ισχύει είτε αναφερόμαστε σε ένα μόνο κοίτασμα, είτε σε μια πετρελαιοπαραγωγή χώρα, είτε για το σύνολο του πετρελαίου που βρίσκεται στην υφήλιο.
Το πετρέλαιο είναι πάρα πολύ άφθονο όταν βρισκόμαστε στην αρχή της κωδωνοειδούς αυτής καμπύλης και η τιμή του χαμηλή. Όσο όμως ανερχόμαστε και πλησιάζουμε την κορυφή της καμπύλης – πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε παράξει το μισό από το παγκόσμια διαθέσιμο πετρέλαιο, η τιμή του αρχίζει και ανεβαίνει και κατά την πτωτική γραμμή της καμπύλης το πετρέλαιο αυξάνει αντίστροφα την τιμή του κατά πολύ, ολοένα και περισσότερο.
Επίσης αυτό σημαίνει ότι, αν υποθέσουμε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει στην κορύφωσή της (peak oil) το έτος 2005, το έτος 2030 η παραγωγή του παγκόσμιου πετρελαίου θα αγγίζει τα επίπεδα του έτους 1980. Το έτος 2030 όμως, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του 1980. Επί πλέον, η βιομηχανοποίηση και η ανάπτυξη θα έχει συμπεριλάβει πολύ περισσότερο ποσοστό του πληθυσμού, απ’ ότι το έτος 1980. Οι ανάγκες για ενέργεια (πετρέλαιο) θα είναι πολύ μεγαλύτερες από σήμερα, πολύ δε περισσότερο απ’ ότι το έτος 1980. Αποτέλεσμα; Οι ανάγκες δεν θα μπορούν να καλυφθούν. Η ζήτηση θα είναι τεράστια και η προσφορά πολύ μικρότερη. Η τιμή του πετρελαίου, σε αυτές τις ανελαστικές συνθήκες, θα «πετάξει» σε δυσθεώρητα ύψη.
Οι εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες θα καταρρεύσουν και πόλεμοι για τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου θα ξεσπάσουν…
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό. Δηλαδή ένας μέσος άνθρωπος ογδόντα κιλών, αποτελείται κατά 56 κιλά, από νερό. Αυτό το νερό είναι ζωτικό για την επιβίωσή του. Και δεν χρειάζεται να απολέσει ολόκληρη αυτή την ποσότητα των 56 κιλών νερού για να πεθάνει. Μια απώλεια 10 – 15 % (8 – 10 κιλά) νερού, είναι ικανή να τον οδηγήσει στο θάνατο από αφυδάτωση.
Παρόμοια και η οικονομίες μας. Αν μια οικονομία απολέσει ένα 10 – 15 % του δικού της ζωτικού υγρού, του πετρελαίου, θα καταρρεύσει, θα θρυμματιστεί και οι πολίτες των οικονομιών αυτών θα περιπέσουν σε τεράστια ένδεια.
Και μια ελαφρά πτώση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής του. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του ’70, μια μικρή πτώση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, του επιπέδου των 5%, επέφερε σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση της τιμής του σε σχεδόν τετραπλάσια επίπεδα από τα προηγούμενα. Το ίδιο συνέβη και πριν μερικά χρόνια με το φυσικό αέριο στην Καλιφόρνια: Μια προσωρινή μείωση της παραγωγής του, επέφερε αύξηση 400% επί της τιμής του.
Ευτυχώς, όσον αφορά αυτά τα παραδείγματα, το φαινόμενο ήταν παροδικό και οι τιμές αποκαταστάθηκαν με την αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα ζήτησης.
Όσον αφορά όμως την κρίση που θα σημάνει το peak oil στην παγκόσμια οικονομία, τα πράγματα δεν είναι καθόλου τα ίδια.
Έχει υπολογιστεί ότι μετά το peak oil, η παγκόσμια παραγωγή θα μειώνεται βαθμιαία, κατά 3% περίπου, κάθε χρόνο.
Όμως, αν έχουμε και άλλους συνοδούς παράγοντες, όπως πόλεμο, τρομοκρατική δραστηριότητα ή έκτακτα καιρικά ή γεωλογικά φαινόμενα, δεν αποκλείεται αυτή η μείωση να αγγίξει ακόμα και το 7% κατ’ έτος!.. Το εφιαλτικό αυτό σενάριο θα σήμαινε ότι σε μόλις 5 χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου παγκόσμια, θα έπεφτε στο 50%!
Κάποιοι αναλυτές στοιχείων της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναφέρουν ότι ίσως έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο “peak oil” και η πτώση της παραγωγής έχει ήδη εμφανιστεί. Οι συνέπειες είναι ακόμα ανυπολόγιστες. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με σαφήνεια τι σημαίνει για τον παγκόσμιο πολιτισμό μας η αντίστροφη πορεία, από την κορυφή της περίφημης κωδωνοειδούς καμπύλης, προς τα κάτω…
Η «κωδωνοειδής καμπύλη» είναι αποτέλεσμα της εργασίας του Dr.Marion King Hubbert, ενός γεωλόγου που εργαζόταν για την εταιρεία Shell την δεκαετία του ’50. Είχε προβλέψει ότι οι Η.Π.Α. θα έφταναν στο σημείο “peak oil” (δηλαδή η παραγωγή τους σε πετρέλαιο θα κορυφωνόταν) μετά το έτος 1970 και η παγκόσμια παραγωγή, μετά το έτος 2000.
Ο Hubbert επαληθεύτηκε στην πρόβλεψή του για τις Η.Π.Α. Πράγματι, η παραγωγή πετρελαίου εκεί, έφτασε στο μισό των καθόλου διαθεσίμων ποσοτήτων, μετά το έτος 1970 και σήμανε την πρώτη πετρελαϊκή κρίση. Έκτοτε οι Η.Π.Α. ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε πετρέλαιο, με ολοένα αυξανόμενες εισαγωγές από χώρες όπως η Σ. Αραβία, η Βενεζουέλα, ο Καναδάς κλπ.
Το ζήτημα είναι αν ο Hubbert έχει ήδη (;) επαληθευτεί και για την πρόβλεψή του για το έτος του παγκόσμιου Peak oil.. ."
Κ.Λ.
37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2012
(164)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (17)
- ► Ιανουαρίου (17)
-
►
2011
(777)
- ► Δεκεμβρίου (11)
- ► Σεπτεμβρίου (31)
- ► Φεβρουαρίου (183)
- ► Ιανουαρίου (178)
-
►
2010
(2192)
- ► Δεκεμβρίου (177)
- ► Σεπτεμβρίου (202)
- ► Φεβρουαρίου (8)
-
►
2009
(221)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (22)
- ► Φεβρουαρίου (39)
- ► Ιανουαρίου (32)
-
▼
2008
(309)
- ► Δεκεμβρίου (44)
- ► Σεπτεμβρίου (35)
-
▼
Μαΐου
(23)
- Γειασάν του μάγκα του Μπούλη μας!..
- Μπράβο παιδιά...
- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, «ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ» ΚΑΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ
- Peak Oil: Καπιταλιστικός μύθος ή οικτρή (πλέον) πρ...
- Πετρέλαιο: Ήρθε άραγε η αρχή του τέλους;
- Του Αβραάμ και του Ισαάκ τα καλά... ...
- Ο Μπερλουσκόπουλος και το πόπολο
- Χρόνια πολλά
- ΕΥΧΕΣ
- ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
- Εν τω μεταξύ στην Τουρκία Νο3
- Περί Σημίτη και πρωτοπόρων
- Ο Κ. Σημίτης, το ρεύμα του και οι πραγματικοί πρωτ...
- Γαλάζια ποντικάκια στη... γαλάζια φάκα!..
- ΜΑΝΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΖΩΗ, ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ...
- Η ΛΙΜΠΙΝΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ (και οι πολιτικές της προεκτ...
- Εν τω μεταξύ στην Τουρκία Νο2
- Εν τω μεταξύ στην Τουρκία... Νο1
- Ζιγκ Ζαγκ στις Νερατζιές και μερικές σκέψεις για τ...
- Δήλωση αντίρρησης συνείδησης στη στρατιωτική θητεία
- Περί χρηματοπιστωτικής κρίσης και κερδοσκοπίας στα...
- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
- ► Φεβρουαρίου (23)
- ► Ιανουαρίου (36)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου