37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία Νο3

Με έκθεσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτικών Οργανώσεων της Τουρκίας καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση του αρμενικού ζητήματος, τόσο μεταξύ των Τούρκων , όσο και μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων, «για να μη μεγαλώσουν κι άλλες γενιές ποτισμένες με το εθνικό μίσος».
Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη φωτισμένη αυτή πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των Εργοδοτικών Οργανώσεων. Ούτε μπορώ να προβλέψω τις αντιδράσεις του δικαστικού και του στρατιωτικού κατεστημένου.
Δε μπορώ όμως να μη θαυμάσω την πρωτοβουλία. Πολύ περισσότερο που οι αντίστοιχες ελληνικές οργανώσεις ξέρουν μονάχα να ζητάνε κρατική ρποστασία της κερδοφορίας τους και απελευθέρωση των απολύσεων. Όπως και δε μπορώ να μη θυμηθώ, με αφορμή αυτή την έκθεση, την υπόθεση των Ιμίων. Τότε που, η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων διέγραψε για τρια χρόνια το φωτορεπόρτερ που είχε αναρτήσει την τουρκική σημαία στη νησίδα, διότι «ο δημοσιογράφος καταγράφει τα γεγονότα και ενημερώνει το κοινό, δεν τα δημιουργεί». Ειρήσθω εν παρόδω, ο εν λόγω άνθρωπος δεν ξαναβρήκε δουλειά ως φωτορεπόρτερ σε ΜΜΕ και τώρα κάνει το φωτογράφο του Δήμου του Μποντρούμ για να ζήσει. Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ παρακολουθούσε «δειλή μοιράια κι άβουλη αντάμα», τους τηλεοπτικούς αστέρες να παραπληροφορούν την ελληνική κοινή γνώμη, με ένα και μόνο στόχο: την έξαψη του εθνικισμού.
Η ιστορία των λαών της Βαλκανικής και της Εγγύς Ανατολής είναι γεμάτη από σφαγές. Όλες οι εθνικές ιδεολογίες χτίστηκαν πάνω στα θύματα που προκάλεσε ο «τρισκατάρατος άλλος». Οι επίσημες ιστοριογραφίες έχουν διαγράψει από τα σχολικά εγχειρίδια όλες τις αναφορές ειρηνικής συνύπαρξης των πληθυσμών.
Η πρωτοβουλία της Τουρκικής Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Οργανώσεων βαδίζει στα βήματα της κοινής προσπάθειας Γάλλων και Γερμανών, που μετά από δέκα χρόνια κοπιώδους δουλειάς, συνέγγραψαν την κοινή Γαλλογερμανική ιστορία για τα σχολεία. Στην καθ' ημάς Ανατολή οι συνθήκες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει για τέτοιου είδους τολμηρά βήματα. Γι' αυτό και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως όταν προέρχεται από επίσημο φορέα, είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Και στα δικά μας

Γιάννης Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)