37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Χρόνια πολλά και ένα αρθράκι

Χρόνια πολλά σε όλους τους επισκέπτες του blog. Στο interna corporis ανέβασα ένα κείμενο που έγραψα για τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις συνέπειές της. Ρίξτε του μια ματιά και πείτε μου τη γνώμη σας.

Γιώργος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιωργάρα μου, κατ' αρχάς χρόνια πολλά σε σένα και στους υπόλοιπους Γιωργάρες του μπλογκ, έστω και καθυστερημένα.

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου. Μπορώ να πω και πολύ κατατοπιστικό, για τα όσα τεκταίνονται σε γενικές γραμμές σήμερα στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Πολλά από αυτά χρήζουν μιας πιο συστηματικής συζήτησης, όπως π.χ. το αν είναι σε θέση σήμερα η μαρξιστική οικονομική ανάλυση να εξηγήσει τη φύση, τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού γίγνεσθαι.
Το άλλο ζήτημα, του τι μέλλει γενέσθαι, δυστυχώς, όπως κι εσύ εμμέσως ομολογείς, μόνο φιλοσοφικές προσεγγίσεις μπορούμε να κάνουμε.
Όχι ότι είναι κακό κάτι τέτοιο, αντιθέτως μάλιστα. Προσωπικά δε ρέπω προς αυτή την αναζήτηση εδώ και πολλά χρόνια, έστω και χωρίς αποτέλεσμα.
Μια παρατήρηση μόνο: Η αντιπαραβολή του αριστοτελικού "ορθού λόγου" προς την πλατωνική "ιδεοποίηση" επαναφέρει τη συζήτηση στις ρίζες της ανθρώπινης φύσης.
Τερατόμορφες κοινωνίες γεννήθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Ο φανατισμός ελλοχεύει...
Ίσως εκεί να βρίσκεται και η ρίζα του σημερινού προβλήματος:
Στην αδυναμία παραγωγής νέων φιλοσοφικών ρευμάτων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και - κυρίως - να δίνουν κατευθύνσεις για την πορεία της ανθρωπότητας προς το μέλλον.
(Αλήθεια βρε θηρίο, που στο καλό θυμήθηκες τον Βηθλεέμ Οργόνη;;;)

Κ.Λ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)