37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η χαμένη τιμή της Ανακύκλωσης και η «ξεχωριστή» κυρία Άννα Δαμιανίδη

Η κυρία Άννα Δαμιανίδη, απλώς ανήκει στην κατηγορία των επιτήδειων. Χλευάζει, όπως και όλοι οι όμοιοί της, αυτούς που κάνουν ό,τι τους υπαγορεύει η συνείδησή τους, διότι ο νους τους είναι πάντα στη λαμογιά. Προσωπικά τους έχω γνωρίσει καλά όλους αυτούς τους εξυπνάκηδες. Αυτούς που την προσωπική τους ανικανότητα να πονέσουν για κάτι - το οτιδήποτε - τη μετατρέπουν σε αρετή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συναισθηματικά ανέραστους ανθρώπους, που γι' αυτό μονάχα άξιοι οίκτου είναι.
Όσο για τη χαμένη τιμή της ανακύκλωσης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ελάχιστοι Δήμοι έχουν ασχοληθεί με την ουσιαστική ενημέρωση των δημοτών για το πώς πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση. Οι περισσότεροι κάνουν όσα καταμαρτυρεί το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ. Μόνο που κι αυτό εκ του πονηρού είναι. Καθ' όσον είναι γνωστό ότι ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, σε συνεργασία με πλήθος Δήμων, προωθεί σχέδια για μονάδες καύσης των σκουπιδιών. Με τις διοξίνες να μολύνουν την ατμόσφαιρα φυσικά. Και τη σπατάλη τεράστιων ποστήτων ανακυκλώσιμων υλικών, που η παραγωγή τους απαιτεί Ενέργεια, περιβαλλοντική ρύπανση, και κατανάλωση πολύτιμων πρώτων υλών.
Συμβαίνει να γνωρίζω ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ξόδεψε χρήμα και εργατοώρες υπαλλήλων του για καιρό πριν αρχίσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Συμβαίνει να γνωρίζω επίσης ότι ο Δήμος Ελευσίνας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης και μαζί μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών του πόρτα - πόρτα. Για να ενημερώσει τους δημότεες του για την χρησιμότητα της ανακύκλωσης, αλλά και να ενημερωθεί από αυθτούς για ενδεχόμενες δυσλειτουργίες του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άλλοι Δήμοι που δρουν έτσι.. Είναι λίγοι αλλά υπάρχουν και είναι παραδείγματα προς μίμηση. Σε μια κοινωνία ωχαδερφισμμού, λαμογιάς και βαθύτατης πίστης στο δόγμα «για όλα φταιν' οι άλλοι».
Όσο για την κυρία Άννα Δαμιανίδη, που τόσο ξεχωριστή αισθάνεται, ισχύει απλώς ο στίχος της Γαλάτειας Καζαντζάκη: «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»

Γιάννης Χρ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήρες από "τα μούτρα" την συγγραφέα του κειμένου που δημοσίευσα, μάλλον κάπως αλλιώς αποκωδικοποιείς τις προθέσεις της...

Δεν μπορώ να ξέρω αν έχεις δίκιο, εγώ πιστεύω ότι άλλες είναι οι προθέσεις του κειμένου...
Πάντως με το να φέρνουμε δύο παραδείγματα δήμων που πιθανώς κάνουν καλή δουλειά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια τεράστια "μαύρη τρύπα" που υπάρχει στο θέμα.

Ξαναρωτάω:
Εισπράττουν ή όχι - οι εταιρείες - από τους καταναλωτές χρήματα για την ανακύκλωση;
Είναι ή όχι ενσωματωμένο το "κόστος ανακύκλωσης" στην τιμή εκάστου προϊόντος;
Γίνονται επενδύσεις από την περίφημη αυτή Εταιρεία Ανακύκλωσης, για εργοστάσια ανακύκλωσης;
Ανακυκλωνεται στην πραγματικότητα, το καθορισμένο πσοστό απορριμμάτων, σήμερα;
Υπάρχουν τεράστια πρόστιμα που επαπειλούνται - από την Ε.Ε. - για την περίπτωση που δεν ανακυκλώνεται το καθορισμένο ποσοστό, στο ενεστώς πενταετές πρόγραμμα;
Ποιοί θα κληθούν να τα πληρώσουν, αν τελικά βρεθούμε "μπόσικοι";
Ποιοί φοβούνται;

Όλα αυτά θέλουν απαντήσεις.
Είναι εύκολοι οι αφορισμοί και - πράγματι - εύκολη η "από καναπέως κριτική"...
Ας δώσουν μια απάντηση λοιπόν αυτοί που δεν κάθονται.
Ας μιλήσουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι κλπ οργανώσεις, που το κατέχουν το θέμα - ελπίζω...
Εμείς να γράφουμε τα δικά μας μπορούμε και αυτό - αν μου επιτρέπεις - έχει την αξία του.

Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Και με το Δήμο Αθηναίων τί γίνεται;

Τους τελευταίους μήνες συνηθίζω να πετάω τα ανακυκλώσιμα υλικά σε έναν μπλε κάδο με την ένδειξη "μόνο χαρτί". Ξέρετε τίποτα για το τί κάνει ο Δήμος Αθηναίων τα υλικά αυτά; Για να μην έχω την αίσθηση ότι τζάμπα ασχολούμαι.

Γιώργος

leon είπε...

Πιστεύω ότι ισχύουν απόλυτα όλα τα ζητήματα που θέτεις. Και για μεν τους Οικολόγους Πράσινους μην περιμένεις να απαντήσουν. Έχουν «μεγαλεπίβολα σχέδια» στο μυαλό τους και φυσδικά δεν ξέρουν πού παν τα τέσσερα. Ναι, στέκομαι σε αυτούς τους δυο Δήμους γιατί για να γίνει καλή δουλειά σε αυτούς χύθηκε πολύς ιδρώτας, από απίστευτα λίγους ανθρώπους. Οι απόψεις των οποίων δεν είναι καλοδεχούμενες από τα ΜΜΕ. εκεί περισσεύει ο χώρος για τους δήθεν σαν την κυρία Δαμιανίδη.

Γιάννης Χρ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κάνετε φίλοι και αναδεικνύετε αυτό το θέμα. Συμφωνώ με τον Κώστα που το ανέδειξε αλλά διαφωνώ με το να πέφτει το βάρος πάντα στα "γκαφρά", για τί να πληρώνουμε τζάμπα κλπ. Πολύ καλά κάνουμε και συγκεντρώνουμε τα ανακυκλώσιμα, άριστα ποιούμε που τα πετάμε στους κατάλληλους κάδους και χαίρομαι που πολλοί συμπολίτες μας έχουν διαμορφώσει ανάλογη συνείδηση και κάνουν το ίδιο. Είμαι αντίθετος στη λογική "αφού δεν ξέρουμε τι γίνεται να μην τα μαζεύουμε και να μην πληρώνουμε". Πληρώνουμε, τα μαζεύουμε και απαιτούμε να λειτουργήσουν ή/και να δημιουργηθούνε οι υποδομές για τη σωστή ανακύκλωση. Τελεία και παύλα. Αυτά δεν είναι παιχνίδια για παιδιά. Είναι η διασφάλιση του μέλλοντός μας.
Σημείωση :Για την ώρα, οι καλύτεροι ανακυκλωτές είναι οι ρακοσυλλέκτες που ξεδιαλέγουν πολύ όμορφα τους κάδους.

Φιλελεύθερος τζουτζές.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)