37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙΤΕΥΟΥΝ ΗΠΑ- Άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων ζητά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Αριθμός Είδησης: 5939771
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 03/12/2007 22:29 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου)
ΗΠΑ- Άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων ζητά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης - Δήλωση Κύπριου πρέσβη
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζητά την άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι αποτελεί "αναγνώριση" της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία προτείνει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού θεωρεί ότι "η ερχόμενη χρονιά μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη στην αναζήτηση μιας περιεκτικής διευθέτησης", αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει ότι επαφίεται στους Κύπριους, τονίζοντας: "Μόνο με απαραίτητη πολιτική βούληση, συνοδευόμενη με συγκεκριμένες ενέργειες, θα δοθεί η ευκαιρία για πρόοδο και για πιθανές νέες πρωτοβουλίες".
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλεί τις δύο πλευρές να δώσουν τέρμα στην "αλληλοεπίρριψη ευθυνών" και να επιδείξουν "μεγαλύτερη ευελιξία και πολιτικό θάρρος".
Ο κ. Μπαν ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότειναν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.
Όσο αφορά την άρση της λεγόμενης "απομόνωσης" της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο κεφάλαιο "Παρατηρήσεις" της έκθεσης, αναφέρει: "Είναι λυπηρό που η συνεχιζόμενη συζήτηση για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων μετετράπη σε συζήτηση γύρω από την αναγνώριση. Η αναγνώριση ή υποβοήθηση της απόσχισης θα ήταν αντίθετη στα ψηφίσματα του Σ.Α. Κατά προτίμηση το αντικείμενο τέτοιων προσπαθειών θα έπρεπε να είναι η δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των πλευρών, προωθώντας περαιτέρω την ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ώστε η επανένωση του νησιού να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα".
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι "η διατήρηση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και παρομοίων δεσμών δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση. Αντίθετα, θα ωφελήσει τους Κυπρίους οικοδομώντας εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα πιο ισοδύναμο πεδίο και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επανένωση του νησιού. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους πρωταγωνιστές να επαναδιαμορφώσουν τη συζήτηση και τις πράξεις τους στην κατεύθυνση της επίτευξης αυτού του σημαντικού στόχου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α.".
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και για τις προτάσεις που υπέβαλαν, αναφέρει: "Από τότε, οι κύριες διαφορές μεταξύ των πλευρών περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, όπως και την ανάγκη χρονοδιαγράμματος".
Για τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνει ότι της εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των πλευρών, τονίζοντας: "Η κ. Μπακογιάννη επαναβεβαίωσε την πεποίθηση ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου".
Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του που η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου (στη Λευκωσία μεταξύ Παπαδόπουλου-Ταλάτ) δεν οδήγησε σε πρόοδο. "Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε, επαναλαμβάνοντας τη σημασία όπως το Σ.Α. υιοθετήσει την έκθεση του προκατόχου μου (Κόφι Ανάν) της 28ης Μαΐου 2004 και της άρσης από τη διεθνή κοινότητα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό την υποστήριξή του στη διευκόλυνση του συμβολικά σημαντικού ανοίγματος της Οδού Λήδρας. Συμφώνησε στη σημασία του θέματος", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαν.
Όσο αφορά τη λειτουργία και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες των πολιτών στην ουδέτερη ζώνη, σεβόμενη πλήρως τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Όμως, παρόμοιες δραστηριότητες δεν θα επιτρέπονται σε βάρος της σταθερότητας και της ασφάλειας, για τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη φέρουν άμεση ευθύνη. Καλώ τα μέλη και των δύο κοινοτήτων να σεβαστούν την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή αυτή. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζω την νομική γνωμάτευση της Κομισιόν που υποστηρίζει αυτή τη θέση".
Δήλωση πρέσβη Α. Μαυρογιάννη
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, με χθεσινή γραπτή δήλωσή του για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει τη διαφωνία της κυβέρνησης για τις θέσεις που παρουσιάζει ο Μπαν Κι Μουν, ιδιαίτερα στο σημείο της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει ότι "η έκθεση εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για έξι ακόμη μήνες με την ίδια αριθμητική δύναμη, τους ίδιους όρους εντολής και το ίδιο επιχειρησιακό δόγμα. Χαιρετίζουμε την εισήγηση αυτή".
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι "η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους έξι μήνες. Η πλευρά μας έχει επιφυλάξεις και ενστάσεις σε ότι αφορά τον τρόπο καταγραφής ορισμένων γεγονότων και σε ότι αφορά την ορολογία που χρησιμοποιείται. Επισημαίνω ιδιαίτερα την ένσταση της πλευράς μας στην συμπερίληψη αναφοράς στην ούτω καλούμενη "απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας". Θέση μας είναι ότι είναι καιρός να τεθεί τέρμα σε αυτό το μύθο. Δεν υπάρχει απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είτε ως άτομα είτε συλλογικά ως τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όμως, στα κατεχόμενα η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια παράνομη οντότητα, την ούτω καλούμενη "ΤΔΒΚ" που έχει καταδικασθεί από τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην παράγραφο 3 του ψηφίσματος 550 το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν την ούτω καλούμενη "ΤΔΒΚ" που είναι αποτέλεσμα αποσχιστικών ενεργειών και να μην την διευκολύνουν ή να την βοηθήσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο. Οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απολαύουν όλων των δικαιωμάτων με μόνους περιορισμούς αυτούς που επιβάλλει το ίδιο το κατοχικό καθεστώς".
Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει επίσης ότι "εκφράσαμε τη διαφωνία μας ήδη από το 2004 όταν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα αναφορά για τρόπους άρσης της λεγόμενης απομόνωσης και κυρίως για το αμάλγαμα που επιχειρείτο ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας που η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί και στους πολιτικούς στόχους που επιδιώκει η τουρκική πλευρά μέσα από το πρόσχημα της δήθεν άρσης της απομόνωση. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά του ότι στην ανά χείρας έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα της άρσης της απομόνωσης η έκθεση ρητά διευκρινίζει και μάλιστα δις στην σχετική παράγραφο, ότι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτό είναι για μας καθοριστικής σημασίας. Σαφώς λοιπόν οτιδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση οποιασδήποτε διεθνούς επαφής της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλους τους τομείς, πρέπει να είναι σύμφωνο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η έκθεση ως έδει και ως όφειλε επαναφέρει την ουσία της αρχής της νομιμότητας και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε άλλη ερμηνεία".
Ο Κύπριος πρέσβης σημειώνει: "Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ενώ γίνεται αναφορά στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης ως συντελεστή που μπορεί να συμβάλει στη λύση απουσιάζει αναφορά στις συνέπειες της κατοχής, στην σημασία της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών τους και στις συνέπειες του οικοδομικού οργασμού και της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που είτε δημιουργούν νέα τετελεσμένα δυσχεραίνοντας τη λύση, είτε μέσω της αντιμετώπισής τους θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος. Επισημαίνουμε επίσης ότι η έκθεση καταγράφει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο από τα τουρκικά στρατεύματα στα Στροβίλια και στην Λουρουτζίνα και τους περιορισμούς που θέτει στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία και αλλού σε σχέση με τη διακίνηση της Δύναμης".
Καταλήγοντας, αναφέρει: "Τέλος, παρά το ότι γίνεται όπως συνήθως προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις είναι σαφές ότι η στάση της πλευράς μας καταγράφεται σε γενικές γραμμές ως εποικοδομητική, παρά το ότι η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει πρόοδος. Η πλευρά μας έχει επιδείξει την πολιτική της βούληση. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει όπως έχει φανεί στις προσπάθειες για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου καθώς και σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης περιλαμβανομένου του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)