37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ


Ο αληθινός Οιδίπους δεν έγινε ποτέ πατροκτόνος, δεν παντρεύτηκε ποτέ τη μάνα του και δεν τυφλώθηκε. Ιδού πώς έχει η αληθινή ιστορία.


Ο Οιδίπους πίστευε από πεποίθηση στην πατροκτονία σαν απαραίτητη προϋπόθεση προόδου. Αποφάσισε λοιπόν να παραμονέψει τον πατέρα του που είχε να τον δει τριάντα χρόνια, σε ένα τρίστρατο και βασίστηκε στην υποτιθέμενη υπεροχή του δικού του αλόγου που ήταν βελτιωμένη αναπαραγωγή της ράτσας που εξέτρεφε ο πατέρας του όταν ζούσαν μαζί.


Όταν ο πατέρας πέρασε από το τρίστρατο, ο Οιδίπους δεν πρόφτασε ούτε να τον δει, τέτοια ήταν η ταχύτητα του αλόγου που δεν προερχότανε από τη γνωστή ράτσα αλλά από διασταυρώσεις με άλλες ράτσες, πιο δυνατές και πιο γρήγορες.


Ο Οιδίπους δεν παντρεύτηκε ποτέ τη μάνα του γιατί ουδέποτε έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας. Άλλωστε, δεν είχε λύσει ποτέ του κανένα αίνιγμα.


Ο Οιδίπους δεν τυφλώθηκε ποτέ, απλά ήταν πάντα άτομο μειωμένης όρασης.


ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και εγένετο νυξ και έρεβος και εξελεύσοντο άπαντα τα θηρία του δρυμού.
Γ.Κ.

Παρείσακτος είπε...

Μια άλλη θεωρία λέει ότι ο Οιδίπους δεν γράφεται Οιδίπους αλλά Ηδύπους, κάτι δηλαδή σαν το τρυφερό πόδι του φαρ ουέστ. Αυτά για τους ρέκτες της ορθογραφίας και της ετυμολογίας.

leon είπε...

Και μια άλλη θεωρία λέει ότιαν ο Σοφοκλής δεν είχε γράψει αυτή την απίστευτη τραγωδία, την ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στην οποία τίθεται το μείζον ζήτημα της σύγκρουσης καθηκόντων καθώς η αντιγόνη καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους νόμους της Πολιτείας (την εντολή του Κρέοντα να μείνει άταφος ο Πολυνείκης) και στις επιταγές της συνείδησής της, ουδείς θα είχε ασχοληθεί με τις μαλακίες του Οιδίποδα.

Γιάννης Χρ.
Υ.Γ. Πάλι σας το γάμησα με τη σοβαροφάνειά μου, ε;

Παρείσακτος είπε...

Διαφωνώ. Ο Οιδίπους ή Ηδύπους θέτει ένα τεράστιο ζήτημα ταυτότητας. Ουαί και αλίμονον αν δεν γνωρίζεις ποιος είσαι!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)