37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΑΝΟΔΟΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Μεγάλη αύξηση της αποχής, σημαντικές απώλειες των σοσιαλιστών και άνοδος των κομμάτων της σκληρής Δεξιάς, αλλά και της Αριστεράς είναι τα κοινά στοιχεία των δυο εκλογικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα χθες στη Γερμανία και στην Πορτογαλία.
Στη Γερμανία ο μεγάλος ηττημένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που συγκεντρώνει μόλις 23,1%, το χειρότερο ποσοστό του από το 1949. Με απώλειες και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που συγκεντρώνει 33,9% έναντι 36,2% στις εκλογές του 2005. Μεγάλος νικητής το Δεξιό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, που εδώ και μια δεκαετία ευαγγελίζονται την απόλυτη κατάργηση του κοινωνικού κράτους, με 14,5%. Μεγάλος νικητής επίσης το Κόμμα της Αριστεράς που με 12,1% αυξάνει το ποσοστό του κατά πέντε σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες. Ενισχυμένοι λίγο παραπάνω από δυο ποσοστιαίες μονάδες ειναι οι Πράσινοι με 10,5%. Η επόμενη κυβέρνηση είναι βέβαιο πως θα είναι ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Ελεύθερων Δημοκρατών, που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δραστικής περιστολής των κοινωνικών προγραμματων και ακραίας μονεταριστικής πολιτικής. Και τούτο διότι τις απόψεις των Ελεύθερων Δημοκρατών συμμερίζονται και όλα τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Οι σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν ακριβά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. και, κυρίως, την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική - μπροστά σε αυτήν η πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη φαντάζει κομμουνιστική - που άσκησαν στην επταετία 1998-2005, όταν συγκυβερνμούσαν με τους Πράσινους. Στις προηγούμενες εκλογές, είχαν την ευκαιρία, από αριθμητική άποψη, να συγκυβερνήσουν με τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα. Όμως το ενδεχόμενο αυτό απέρριπταν μετά βδελυγμίας τόσο οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι. Έκτοτε έχει τρέξει πολύ νερό στο μύλο, όμως γεγονός είναι ότι ακόμα και τώρα, στην ιδέα της συγκυβέρνησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο - γιατί σε επίπεδο ομόσπονδων κρατιδίων υπάρχουν ήδη συνασπισμοί Αριστερού Κόμματος, Πράσινων, Σοσιαλδημοκρατών - δεν είναι ακόμα εφικτός.
Η νίκη της Δεξιάς στη Γερμανία θα επιδράσει σημαντικά και στις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λάτρεις της μονεταριστικής ορθοδοξίας στην Επιτροπή και στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα αποκτούν ένα σημαντικό πολιτικό σύμμαχο, της γερμανική κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ακόμα εντονότερες περιοριστικές πολιτικές στην Ευρωζώνη, ακόμα περισσότερη αύξηση της ανεργίας, ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Και δεδομένης της αδυναμίας της Αριστεράς να προσφέρει μια άλλη προοπτική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουμε περαιτέρω ενίσχυση των ακροδεξιών και ευρωφοβικών εθνικιστικών κομματων.
Στην Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές αναδεικνύονται πρώτη πολιτική δύνμαμη με 36,5% σημειώνοντας ωστόσο απώλειες της τάξης των 8,5 ποσοστιαίων μονάδων. Δεύτερο αναδεικνύεται το Κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 30,2% και άνοδο μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τις εκλογές του 2005.Ενισχυμένη είναι και η ακροδεξιά. Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο - Λαϊκό Κόμμα (μοναρχικοί) παίρνει 10,24% σημειώνοντας άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων. Ενισχυμένο το αδελφό κόμματου Σύριζα το Bloque de Ezquera 9,2% αύξηση τριών σχεδόν ποσοστιαίων μονάδων. Τέλος, ο συνασπισμός Κομμουνιστικού Κόμματος - Πράσινων παραμένει στάσιμος με ποσοστό 7,53% (7,23% το 2005). Ως πλέον πιθανή μορφή κυβέρνησης είναι ένας συνασπισμός Σοσιαλιστών Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί και μια κυβέρνηση των Σοσιαλιστών με την Αριστερά, αν και οι «πληγές» της περιόδου 1975 - 76 δεν έχουν κλείσει ακόμα.
Μεγάλος νικητής όμως και στις δυο αναμετρήσεις είναι η αποχή. Στη Γερμανία έφτασε το 27,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1949 και στη Πορτογαλία το 39,5%. κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

Γιάννης Χρ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάπου άκουσα ότι οι Τούρκοι τώρα τα έβαψαν μαύρα, αφού οι ισχυροί υποστηρικτές τους για την είσοδό τους στην Ε.Ε. ήταν οι σοσιαλδημοκράτες του SPD...
Αληθεύει;
Κ.Λ.

leon είπε...

Δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί και το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) είναι ισχυρός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Γιάννης Χρ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)