37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε τη γρίπη των χοίρων. Μάθαμε ότι στο Μεξικό έχουν σημειωθεί 1600 κρούσματα και έχουν πεθάνει άνθρωποι. Πενήντα στην αρχή, 86 μετά, 103 αργότερα και, προς το τέλος της χθεσινής ημέρας 149. Μάθαμε επίσης ότι έχουμε 40 κρούσματα στις ΗΠΑ και άλλα 3 στην Ευρώπη.
Και είδαμε στα κεντρικά δελτία των 20.00 τους παρουσιαστές να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση «διότι αφήνει αυτούς που ήρθαν από το Μεξικό να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο δρόμο».
Κι ακούσαμε παρουσιαστές «έγκυρων τηλεοπτικών δικτύων», κυρίως του SKY NEWS και του FOX NEWS, να μας λένε ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό της κοινής γρίπης, της γρίπης των πουλερικών και της γρίπης των χοίρων. Και οι ίδιοι άνθρωποι μας διαβεβαίωσαν ότι μισό εκατομμύριο Βρετανοί και κάτι εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Κι ακούσαμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ετοιμάζεται να κηρύξει συναγερμό επιπέδου 4 ή 5 (τα ανώτατα επίπεδα).
Κι ακούσαμε...
Άκουσα όμως χθες το μεσημέρι στο CITY 99,5 έναν επιδημιολόγο - ζητώ συγνώμη που δε συγκράτησα το όνομά του - να λέει ότι:
  1. Δεν υφίσταται λόγος πανικού. Η γρίπη των χοίρων είναι εδώ και χρόνια επαγγελματική νόσος των εργαζομένων στα χοιροστάσια.
  2. Τα υπάρχοντα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι απολύτως επαρκή για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίτων.
Διάβασα επίσης τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα στις ανταποκρίσεις των ASSOCIATED PRESS και REUTERS, στις οποίες εξηγούσε ότι «πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, δε συντρέχει όμως λόγος συναγερμού».
Λίγο αργότερα μια άλλη ανταπόκριση του ASSOCIATED PRESS μας ενημέρωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία ROCHE μπορεί να παράσχει σε 24 ώρες τις απαραίτητες ποσότητες TAMIFLU (του εμβολίου που κατασκευάστηκε για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών) για 5.000.000 ανθρώπους.
Και λίγο αργότερα οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν ότι στα διεθνή χρηματιστήρια έγινε ράλι των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών.
Και λίγο αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων με ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι η νέα μορφή ιού της γρίπης πρέπει να ονομαστεί «Μεξικανική γρίπη» και όχι γρίπη των χοίρων γιατί ο ιός δεν έχει απομονωθεί σε ζώα.
Και μετά από όλα αυτά θυμήθηκα την ιστορία με τη γρίπη των πουλερικών. Και τότε μας είχαν πει ότι μπορεί να μετρήσουμε εκατομμύρια νεκρών. Μας είχαν επιβάλει να μην τρώμε αλανιάρικα κοτόπουλα. Πάμφτωχες χώρες υποχρεώθηκαν να ξοδέψουν απίστευτα ποσά, τα οποία δανείστηκαν με τοκογλυφικά επιτόκια, για να αγοράσουν τις απαραίτητες ποσόστητες TAMIFLU για τον εμβολιασμό ανθρώπων και πουλερικών. Πόσοι είναι παγκοσμίως οι νεκροί από τη γρίπη των πουλερικών από το 2005 μέχρι σήμερα; Λιγότεροι από 1000. Σαφώς λιγότεροι από όσους πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από επιπλοκές της απλής γρίπης. Αριθμός που δε μπορεί να συγκριθεί με τις εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων κάθε χρόνο των ανά τον κόσμο πολέμων, τα εκατομμύρια των νεκρών ετησίως από την πείνα, τα 1,2 εκατομμύρια των νεκρών ετησίως από ασθένειες οφειλόμενες στην αδυναμία πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Ούτε καν με τις χιλιάδες των νεκρών παγκοσμίως, που οφείλονται σε ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις, για τις οποίες σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει η πολιτική ασύστολης χορήγησης αντιβιοτικών για ψύλλου πήδημα.
Κι ακόμα παρατήρησα ότι οι καταστροφικές πληροφορίες από το Μεξικό δεν περιείχαν μια σημαντικότατη πληροφορία. Σε πόσο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν οι 149 θάντοι; Αλλά και κάτι άλλο. Όποιος διάβασε τις ανταποκρίσεις από το Μεξικό πρόσεξε ότι γίνονταν λόγος για «θανάτους που πιστεύεται ότι οφείλονται στη γρίπη των πτηνών»
Προς τι λοιπόν ο πανικός; Την απάντηση πιστεύω ότι δίνει σαφώς το ράλι των μετοχών των φαρμακοβιομηχανιών στα χρηματιστήρια. Μια πανδημία - ο ΠΟΥ έχει εξευτελίσει τον όρο τα τελευταία χρόνια - σημαίνει εκτόξευση των κερδών των φαρμακοβιομηχανιών.
Μούφα λοιπόν ο συναγερμός; Προσωπικά αυτό πιστεύω. Όχι γιατί πρέπει να αποκλείσουμε να έχει όντως υπάρξει κάποια μετάλλαξη του παλιού γνωστού ιού της γρίπης των χοίρων. Όμως οι μεταλάξεις των στελεχών του ιού της γρίπης είναι σύνηθες φαινόμενο. Δεν προκαλούν ωστόσο πάντα συναγερμούς. Φοβούμαι ότι ο ΠΟΥ έχει αλωθεί από το λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών, έχει απεμπολήσει το λόγο για τον οποίο τον δημιούργησαν τα Ηνωμένα Έθνη και συμπεριφέρεται ως παπαγαλάκι των φαρμακοβιομηχανιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, όπως και στην περίπτωση της γρίπης των πουλερικών, ο συναγερμός ξεκίνησε από το Μεξικό μια χώρα που φιγουράρει μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις σε ζητήματα διαφθοράς των κρατικών υπαλλήλων.
Δεν είναι τυχαία επίσης και η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει σχετικά με το αν τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να αντιμετώπίσουν τη «νεα φονική μορφή γρίπης ή όχι». Τα παπαγαλάκια της ROCHE που θησαύρισε με το TAMIFLU και προσπαθεί τώρα να πουλήσει όλα τα αδιάθετα αποθέματα και να ανοίξει νεα γραμμή παραγωγής μας λένε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Τα παπαγαλάκια των ανταγωνιστών της μιλούν για 4 - 6 μήνες μέχρι να κατασκευαστεί νέο εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντιμέτωποι, για άλλη μια φορά, με πράξη θεσμικής τρομοκρατίας. από την οποία οι λίγοι θα γίνουν πολύ πλουσιότεροι και οι πολλοί πολύ φτωχότεροι.

Γιάννης Χρ.

Υ.Γ. Το θέμα έχει και μια ευτράπελη πτυχή. Η εκ Κυπριακής Δημοκρατίας Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία κυρία Αντρούλα Βασιλείου έβγαλε το μεσημέρι ταξιδιωτική οδηγία για Μεξικό και ΗΠΑ. μια ώρα αργότερα η εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής ανακοίνωνε στους δημοσιογράφους ότι «η Επίτροπος είχε εκφράσει προσωπικές απόψεις»

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένα ΜΜΕ που παίζουν με τα νεύρα πολλών συνανθρώπων μας προβάλλοντας υπέρμετρα το θέμα. Η υπερβολή σπέρνει τον πανικό και τον τρόμο και δεν συμβάλλει στην σωστή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να καταναλώνουμε χοιρινό κρέας, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει ουδεμία πιθανότητα μετάδοσης του ιού H1N1 έπειτα από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Βασική προϋπόθεση για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων είναι το καλό ψήσιμο του κρέατος σε μέγιστη θερμοκρασία τουλάχιστον 120 βαθμών Κελσίου.

leon είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Συμφωνώ μαζί σου ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μόνο που πλέον δεν ξέρω ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Η εμφάνιση ενός μεταλλαγμένου ιού της γρίπης ο οποίος προκαλεί πιο έντονα συμπτώματα και κατά συνέπεια είναι περισσότερο επικίονδυνος για τη ζωή των ομάδων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κλονισμένη υγεία, βρέφη κ.λ.π) ή η τρομολαγνεία των ΜΜΕ.
Είδα σήμερα το SKY NEWS να προβάλλει εκτενέστατο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να ασθενήσουν από τη γρίπη των χοίρων έως και το 1/4 των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας.
Την ίδια ώρα:
1. Έμαθα από ανταποκρίσεις πρακτορείων ότι η κοινή γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο 250.000 - 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
2. Άκουσα στο SKY NEWS πάλι, τον Υπουργό Υγείας του Μεξικού να μας λέει ότι μόνο 18 από τα 1600 ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν αποδειχθεί ότι οφείλονταν στον ιό Η1Ν1, κανένα από τα οποία δεν ήταν θανατηφόρο. Ο ίδιος άνθρωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι βέβαιο πως οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί οφείλονται στον εν λόγω ιό». Ισχυρίστηκε επίσης ότι όλοι οι νεκροί αν είχαν διακομιστεί εγκαίρως σε νοσοκομεία θα είχαν σωθεί.
3. Παρακολούθησα από την τηλεόραση του BBC τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα η Επίτροπος για την Υγεία κυρία Ανδρούλα Βασιλείου και την άκουσα να επισημαίνει ότι «σε όλα τα κρούσματα που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά - τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχαν πληροφορίες σχτικά με την πορεία των ασθενών στη Νέα Ζηλανδία και στο Ισραήλ - οι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά στις αγωγές που τους χορηγούνται με τα υπάρχοντα σκευάσματα».
Από όλα τα παραπάνω συνάγω ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια σύγχρονη εκδοχή του ψεύτη βοσκού. Όχι γιατί, όπως επισήμανα και στην αρχή του σχολίου μου, ο ιός Η1Ν1 δεν είναι σοβαρός, μετην έννοια ότι πρόκειταιο για ιό αυξημένης επικινδυνότητας για της ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά γιατί εδώ και τρεις μέρες είμαστε σε όλο τον πλανήτη θύματα μιας πρωτοφανούς εκστρατείας τρομοκράτησης και παραπληροφόρησης.Ένα πράγμα θα σου επισημάνω μονάχα. Το μεσημέρι μέτρησα περισσότερα από 700 πρωτοσέλιδα από εφημερίδες όλου του κόσμου - σε γλώσσες που είμαι σε θέση να διαβάσω φυσικά, άρα ήταν πολύ περισσότερα - με ιστορίες φρίκης και τρόμου γύρω από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων. Κι αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο κι από τη χειρότερη πανδημία.

Γιάννης Χρ.

leon είπε...

Αγαπητέ φίλε,
Συμφωνώ μαζί σου ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μόνο που πλέον δεν ξέρω ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Η εμφάνιση ενός μεταλλαγμένου ιού της γρίπης ο οποίος προκαλεί πιο έντονα συμπτώματα και κατά συνέπεια είναι περισσότερο επικίονδυνος για τη ζωή των ομάδων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κλονισμένη υγεία, βρέφη κ.λ.π) ή η τρομολαγνεία των ΜΜΕ.
Είδα σήμερα το SKY NEWS να προβάλλει εκτενέστατο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ενδέχεται να ασθενήσουν από τη γρίπη των χοίρων έως και το 1/4 των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας.
Την ίδια ώρα:
1. Έμαθα από ανταποκρίσεις πρακτορείων ότι η κοινή γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο 250.000 - 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
2. Άκουσα στο SKY NEWS πάλι, τον Υπουργό Υγείας του Μεξικού να μας λέει ότι μόνο 18 από τα 1600 ύποπτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν αποδειχθεί ότι οφείλονταν στον ιό Η1Ν1, κανένα από τα οποία δεν ήταν θανατηφόρο. Ο ίδιος άνθρωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι βέβαιο πως οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί οφείλονται στον εν λόγω ιό». Ισχυρίστηκε επίσης ότι όλοι οι νεκροί αν είχαν διακομιστεί εγκαίρως σε νοσοκομεία θα είχαν σωθεί.
3. Παρακολούθησα από την τηλεόραση του BBC τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα η Επίτροπος για την Υγεία κυρία Ανδρούλα Βασιλείου και την άκουσα να επισημαίνει ότι «σε όλα τα κρούσματα που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στον Καναδά - τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχαν πληροφορίες σχτικά με την πορεία των ασθενών στη Νέα Ζηλανδία και στο Ισραήλ - οι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά στις αγωγές που τους χορηγούνται με τα υπάρχοντα σκευάσματα».
Από όλα τα παραπάνω συνάγω ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια σύγχρονη εκδοχή του ψεύτη βοσκού. Όχι γιατί, όπως επισήμανα και στην αρχή του σχολίου μου, ο ιός Η1Ν1 δεν είναι σοβαρός, μετην έννοια ότι πρόκειταιο για ιό αυξημένης επικινδυνότητας για της ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά γιατί εδώ και τρεις μέρες είμαστε σε όλο τον πλανήτη θύματα μιας πρωτοφανούς εκστρατείας τρομοκράτησης και παραπληροφόρησης.Ένα πράγμα θα σου επισημάνω μονάχα. Το μεσημέρι μέτρησα περισσότερα από 700 πρωτοσέλιδα από εφημερίδες όλου του κόσμου - σε γλώσσες που είμαι σε θέση να διαβάσω φυσικά, άρα ήταν πολύ περισσότερα - με ιστορίες φρίκης και τρόμου γύρω από τη λεγόμενη γρίπη των χοίρων. Κι αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο κι από τη χειρότερη πανδημία.

Γιάννης Χρ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε John,

Και οι δύο αιτίες που ανέφερες είναι κατά την γνώμη μου οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κατά τα άλλα, ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολή, εκτός ότι σπέρνει τον πανικό και τον τρόμο, σκοτώνει. Η υπέρμετρη και συνάμα υπερβολική προβολή του θέματος αυτού (και οποιουδήποτε θέματος γενικά) από μια μεμονωμένη μερίδα ΜΜΕ μπορεί να οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία.

Τις προάλλες διάβασα ένα καυστικό σχόλιο στο Indymedia της Αθήνας που υποστηρίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η γρίππη των χοίρων, ανεξάρτητα αν προχωρήσει σε πανδημία ή όχι, είναι πραγματικό εισάκουσμα των προσευχών των φιλελεύθερων πολιτικών και των δημοσιογράφων τους για ένα θέμα που να καίει ώστε να αποπροσανατολιστούν οι αναγνώστες εφημερίδων και οι τηλεθεατές της τηλεόρασης και να φύγει η προσοχή τους από την πολιτικά δύσκολη οικονομική κρίση.

Δεν ξέρω αν διάβασες το σχόλιο αυτό στο τοπικό Indymedia, αλλά κάτι μου λέει ότι υπάρχει πάντα ένα αντίδοτο στην τρομερή ασθένεια. Δυστυχώς όμως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ιατροφαρμακευτικό τομέα δείχνουν προκλητικά απρόθυμες να διαθέσουν το σωτήριο εμβόλιο στην αγορά, επικαλούμενες το οικονομικό κόστος. Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους, dear!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)