37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Επαναστατικός Αγώνας: "Τα emo, εχθροί του λαού"!


Διάβασα την προκήρυξη του ΕΑ. Μετά από πολλά – πολλά χρόνια, προσπάθησα να συγκεντρωθώ και να διαβάσω ένα μακρόσυρτο κείμενο αυτού του είδους…
Αυτό που αποκόμισα από την ανάγνωση, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εντυπωσιακό παράδοξο της ελληνικής πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα κείμενο κάποιου ημιμαθούς, που προσπαθεί να πείσει ότι γνωρίζει. Ενός πρώην (;) μαρξιστή – λενινιστή που προσπαθεί να πείσει ότι είναι «ελευθεριακός αντιεξουσιαστής», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στο σκοτεινό χώρο που κινείται. Η όλη δομή του κειμένου, αλλά και τα όσα αναφέρει, πείθουν και τον πιο βλάκα που θα το διαβάσει, ότι πρόκειται για ένα «στημένο» κείμενο. Για ένα κείμενο που δεν διαθέτει αυθεντικότητα, ούτε στο στυλ γραφής, ούτε στη δομή του όλου κειμένου.
Λίθοι πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι…

Πουθενά, ούτε μια λέξη για Καραμανλή, για ΝΔ, για υπουργούς αυτής της κυβέρνησης που μην το ξεχνάμε, κυβερνάει πέντε χρόνια τώρα.
Λεπτομερείς αναφορές για ΠαΣοΚ, για Παπανδρέου, για ΚΚΕ, για ΣΥΝ, για ΛΑΟΣ… Πουθενά η δεξιά, η ΝΔ, ο Καραμανλής… Σα να μην υπάρχουν… Στη θέση αυτών που κυβερνούν, τοποθετείται «το καθεστώς», «η πολιτική εξουσία», «το κράτος»… έτσι απρόσωπα… Για να προσωποποιηθεί βέβαια όταν αναφέρεται στο ΠαΣοΚ με Παπανδρέου, με Βερελή, με Βενιζέλο… Επίσης μια ισχνή αναφορά σε «σκάνδαλα» που όμως τα έκαναν «οι κατέχοντες την πολιτική και οικονομική εξουσία»!.. Όχι η ΝΔ και οι υπουργάρες της!..

Βρίθει το κείμενο λαθών, τόσο συντακτικών, όσο και ορθογραφικών. Σε αρκετές δε περιπτώσεις δεν βγαίνει σαφές νόημα για το τι θέλει να πει ακριβώς ο… ποιητής… Επίσης παρατίθενται μια σειρά από ιστορικά γεγονότα σα να θέλει κάποιος να πείσει ότι είναι γνώστης της ιστορίας του αριστερού κινήματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Αφού εξαντλείται στο να βρίζει και να καταριέται πατόκορφα τους μπάτσους «τα ένοπλα σκυλιά» κλπ, κάνει και μια εμβριθέστατη οικονομική ανάλυση του στυλ «οι τοκογλύφοι που πίνουν το αίμα των λαών» και προβλέπει ότι αυτή τη φορά η κρίση θα είναι τελειωτική και γι αυτό και πρέπει το «ένοπλο μαζικό κίνημα» να βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα. Τοποθετεί ακόμα και τα συμπαθέστατα emo στην χορεία των εχθρών του κινήματος, με ό,τι και να σημαίνει αυτό («… όσοι μας λένε ότι οι αγώνες γίνονται με ειρηνικούς τρόπους, δίνοντας λουλούδια σε δολοφόνους ή με προσευχές ή με σιωπηλές καθιστικές διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα, είναι απλά ψεύτες, απατεώνες, εχθροί του λαού και συνένοχοι των δολοφόνων…»!!!)

Τέλος μας περιγράφει το… άμεσο μέλλον στο κέντρο των Αθηνών, το οποίο έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι «…η κυβέρνηση έχει φύγει από τη χώρα…» και έρχεται το ένοπλο χέρι του λαού για να αποκαταστήσει την επαναστατική τάξη!.. Πρόκειται για την μέλλουσα «επαναστατική κομμούνα των εξεγερμένων των Αθηνών»… (Μπρρρρ...)

Παραλήρημα βλακείας;
Αποκύημα άγνοιας;
Κυπατζήδικη προσπάθεια;
Στ’ αλήθεια δεν μπορώ να καταλήξω σε κάτι από όλα αυτά. Είναι και το ότι προσπαθώ να απομακρυνθώ από τις λογικές της «πρακτορολογίας»… Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο με ένα κείμενο σαν αυτό.

Πάντως σε μένα δεν μοιάζουν καθόλου με «τρελαμένα παιδιά»…
Τα τρελαμένα παιδιά δεν αναλίσκονται σε παπαριές εννέα σελίδων, που στο κάτω της γραφής δεν λένε και τίποτε σε κανένα. Τα τρελαμένα παιδιά έχουν άλλα χαρακτηριστικά…
Με δυο λόγια:
Παράξενα πράγματα!..
Κι επικίνδυνα…
Πολύ επικίνδυνα…
Κ.Λ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Κώστα, δεν είναι θέμα πρακτορικής προβοκάτσιας. Δυστυχώς, στην πολιτική μας χαρτογραφία, αυτός ο μικρός χώρος υπάρχει και δεν θα εκλείψει αν δεν γίνει ένας πιο γενικός μετασχηματισμός στο χάρτη.
Ο δογματισμός που τρέφεται στο ευρύ φάσμα της αριστεράς, τροφοδοτεί με τη σειρά του αυτές τις τάσεις, οι οποίες πιστεύουν ότι συνοψίζουν με καθαρό και ειλικρινή τρόπο το "σχέδιο" της μαρξιστικής αριστερά.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και μόνο. Τα άλλα περί πρακτόρων είναι το κλασσικό τέχνασμα απενοχοποίησης.

Ανώνυμος είπε...

"Φαίνεται τελικά ότι μια καθυστερημένη χώρα έχει και την καθυστερημένη τρομοκρατική οργάνωση που της αξίζει"
Η ατάκα είναι του Κούλογλου και νομίζω ότι περιγράφει τα πράγματα ακριβώς...

Κ.Λ.

leon είπε...

Πολύ σωστά Κώστα διαπιστώνεις ότι η εν λόγω προκήρυξη είναι λίθοιπλίνθοι κέραμοι ατάκτως ειρημμένοι. Μάλιστα κάποιοι συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ καταμέτρησαν μερικές δεκάδες copy - paste από παλιές προκηρύξεις της 17Ν και του ΕΛΑ.
Αντιπαρεχόμενος την προκλητική ημιμάθεια θεωρώ υποχρέωσή μου να παραθέσω, ως απάντηση στη ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, που όμως είναι μέρος της ιδεολογίας σύσσωμης της κομμουνιστικής Αριστεράς και της πλειοψηφίας των Αναρχικών, το κείμενο ενός Αναρχικο΄ύ. που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί τον antinews.

«..Aν χρησιμοποιηθεί βία στην επανάσταση αυτό θα είναι μια αναγκαιότητα άμυνας της επαναστατημένης κοινωνίας απέναντι στη κρατική καταστολή…αν η βία θεσμοθετηθεί τότε η κοινωνία αποπροσανατολίζεται από το βασικότερο έργο μιας επανάστασης που είναι η δημιουργία νέων θεσμών, αναγκών, και καταλήγει ο καθένας να καρφώνει τον άλλο ως «αντεπαναστάτη», ως εχθρό…»
Ο συντάκτης αυτού του κεμένου είναι ο Ε. Μαλατέστα.
Ως προς την αλήθεια του φιλελεύθερου τζουτζέ προβληματίζομαι. Κυρίως διότι τοποθετεί το δογματισμό αποκλειστικά και μόνο στη μαρξιστική αριστερά.
Περίεργη άποψη για έναν άνθρωπο που γνωρίζει πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δολοφονήθηκαν εν ονόματι της θρησκείας της Αγάπης. Και επιπλέον δεν ασχολείται με το πόσες εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων στο σημερινό κόσμο καταδικάζονται στην πείνα, πόσα εκατομμύρια ανθρώπων χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που οφείλονται στον υποσιτισμό και όλα αυτά στο όνομα της ΟΡΘΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΕ ΥΜΕΙΝ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ Κ ΦΑΡΙΣΣΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΙΝΟΤΕΡΟΝ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ [CIA] ΦΡΟΝΤΙΖΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΑΙ ΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΧΑ. ΧΑ. ΧΑ JORDAN

Ανώνυμος είπε...

Jordan!
Πού είσαι βρε ψυχή;
Κ.Λ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)