37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΓΑΖΑ: ΟΠΩΣ ΓΚΕΤΤΟ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Πολλές μέρες τώρα ήθελα να γράψω. Και είχα πολλά. Λίγο οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του Κώστα και του Φιλελεύθερου Τζουτζέ - δεν εννοώ φυσικά τις «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδορμο» αναρτήσεις του - λίγο τα όσα διαδραματίζονταν για άλλη μια φορά στη Γάζα, ο χρόνος όμως ήταν λίγος και τον έκανε ακόμα λιγότερο η νοσηλεία της μητέρας μου.
Θα ξεκινήσω από τη Γάζα λοιπόν. Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί εκεί, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, απότην ώρα που θα γεννηθούν είναι καταδικασμένοι σε ισόβια δεσμά. Δε μπορούν να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου - αλήθεια 2 εκατομμύρια έγκλειστους δε φιλοξενούσε στα ντουζένια του το Άουσβιτς-Μπιρκενάου; - είναι καταδικασμένοι να ζουν σε απόλυτη φτώχεια, να κάνουν σύντροφο ζωής τον τρόμο του θανάτου, να ζητιανεύουν τα ψίχουλα της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.Προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει, έστω και ένας, άνθρωπος που, ζώντας κάτω από τέτοιες συνθήκες, δε θα ασπαστεί την τυφλή βία κατά όσων, δικαίως ή αδίκως θεωρεί υπεύθυνους για την κατάστασή του. Δε με εκπλήσσει λοιπόν το ότι οι κάτοικοι της Γάζας υπερψήφισαν στις Παλαιστινιακές εκλογές τη Χαμάς, για την πολιτική ιδεολογία της οποίας έχω πάρει θέση κατ' επανάληψη.
Τα βίντεο που μας έστελνε ο Γιώργος Καρατζάς είναι εύγλωττα σχετικά με την καταστροφή που προκάλεσε η ισραηλινή εισβολή. Η απελπισμένη αντίσταση των Παλαιστίνιων ενόπλων - δεν αντιστάθηκε μονάχα η Χαμάς , αλλά κάθε άνθρωπος που διέθετε έστω και κυνηγετικό όπλο, σύμωνα με άλλες μαρτυρίες - μου θύμισε την αντίσταση του Γκέττο της Βαρσοβίας. Κι εκεί, όπως και στη Γάζα, σιδερόφρακτες μαριονέτες κατέστρεψαν τα πάντα. Κι εκεί, όπως και στη Γάζα, αυτοί που αντιστάθηκαν απελπισμένα αποκλήθηκαν τρομοκράτες.
Η διαφορά; ο άιχμαν, συνελήφθη, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά από τα αποτρόπαια εγκλήματά του και πλήρωσε το τίμημα των πράξεών του. Οι σημερινοί Άιχμαν, θα πεθάνουν ήσυχοι στα κρεβάτια τους. Με πλάκα τα παράσημα για τις υπηρεσίες τους στην Πατρίδα, τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.
Διάβασα κι άκουσα αυτές τις ημέρες άπειρες φορές τη φράση «δεν υπάρχει Κράτος στον κόσμο που θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα επιθέσεις με ρουκέτες» Συμφωνώ. Οι κύριοι και οι κυρίες που ορθά ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, ξεχνούν να πουν ότι επίσης δεν υπάρχει κρατική οντότητα στον κόσμο που θα αποδεχόταν αδιαμαρτύρητα την απόλυτη βία ενός αποκλεισμού σαν αυτό της Γάζας. Το γιατί έγινε το μακελιό αυτό στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το εξήγησα σε προηγούμενη ανάρτησή μου. Όταν όμως η Ευρωπαϊκή ένωση λέει δια του εκπροσώπου της ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συνομιλήσουμε με τους τρομοκράτες της Χαμάς», οι οποίοι, σημειωτέον κέρδισαν εκλογές καθ' όλα ελεύθερες, τότε περιμένω το επόμενο μεγάλο κύμα Παλαιστινιακής προσφυγιάς. Γιατί η κατ΄λασταση στη Γάζα δε μπορεί να πάει άλλο. Ή θα εξοντωθούν οι Παλλαιστίνιοι ή γίνου πρόσφυγες. Και τότε...

ΓιάννηςΧρ.

Υ.Γ. Ευθύς μόλις ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Ισραηλινών η Χαμάς, γιόρτασε τη «νίκη της» με ένα απίστευτο πογκρόμ κατά όσων θα μπορούσαν να της ασκήσουν κριτική. 20 μέλη της Φατάχ, οι πιο πολλοί με χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, δολοδφονήθηκαν ως «συνεργάτες του εχθρού». Εκατοντάδες άλλοι ήταν πιο τυχεροί. Συνελλήφθησαν και κακοποιήθηκαν μονάχα.

2 σχόλια:

Koupakia είπε...

Χωρίς να επικροτώ τη ΧΑΜΑΣ, (άλλωστε ουδόλως συμπαθώ τους Παλαιστίνιους, διότι, όταν εγώ πήγαινα τα δολάρια μου στην τράπεζα να τα ανταλλάξω με 11 κορώνες, οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο έκαναν μαύρη αγορά με 33 δολάρια αλλά έμειναν και εκτός εστίας σε νοικιασμένα δωμάτια παρά το πολύ καλό επίεπδο της φοιτητικής εστίας και βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνω τα πόσα κόκκινα μεροκάματα που έκανα για αυτούς),αλλά θεωρώ ξευτίλα και τη συμπεριφορά της Φατάχ και του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, των ημερών όχι μόνο της σφαγής αλλά και του αποκλεισμού;

Καμία!

Η Δυτική Όχθη τι έκανε λοιπόν;

Περίμεναν να εξολοθρεύσουν οι Εβραίοι τη ΧΑΜΑΣ για να κυριαρχήσουν οι λεγόμενοι μετριοπαθείς.

Αυτό άλλωστε προέκυπτε και από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα που είναι Άραβας.

Εντάξει!
Καλό το τσουβάλιασμα αλλά υπάρχουν και ενστάσεις γιατί στην ουσία ταυτίζεσαι με αυτό που στην αρχή του σχολίου σου κατακρίνεις!

Όσο και αν διαφωνεί ο φίλος μου ο Τζουτζές.

Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή από τα σκληρά λόγια!

Δυστυχώς!

leon είπε...

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κυριαρχία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι πολλοί.
Ο πρώτος είναι η συστηματική υποστήριξή της από το Ισραήλ στις δεκαετίες του '80 και του '90.
Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής διαφθορά των κυβερνητικών στελεχών της Φατάχ, αυτών που ήρθαν μετά τη συμφωνία του Όσλο από την Τυνησία και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Σήμερα, τα αξιολογότερα στελέχη της Φατάχ, είτε έχουν δολοφονηθεί από τους Ισραηλινούς, είτε σαπίζουν στις Ισραηλινές φυλακές. Αυτοί που κυβερνάνε τη Δυτική Όχθη είναι λαμόγια του κερατά.
Όπως άλλωστε και η ηγεσία της Χαμάς, που από την ασφάλεια της Δαμασκού μπορεί να αποφασίζει για τη ζωή και το θάνατο άλλων ανθρώπων.
Οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν ήταν, και η πληροφορία αυτή είναι διασταυρωμένη, από αυτούς που ξόδεψαν πολλλά χρόνια στους αγώνες για την Παλαιστίνη. και επειδή δεν ανήκαν στα λαμόγια της Φατάχ δε μπόρεσαν αν φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δεν επιτρέπεται να το αποσιωπούμε.
Μένει μια τελευταία λεπτομέρεια. θεωρούσα, θεωρώ και θα θεωρώ τη Χαμάς, μια λάιτ εκδοχή της Αλ Κάιντα, της ισλαμικής εκδοχής του ναζισμού. Όμως η Χαμάς κέρδισε εκλογές που όμοιό τους, από άποψη δημοκρατικότητας, δεν είχαν στον Αραβικό κόσμο. Και ανατράπηκε με πραξικόπημα, καθ' υπόδειξιν της Δύσης.
Όσοι λοιπόν επιθυμούν πραγματική λύση στο Παλαιστινιακό, πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους ότι, αφ' ενός το Ισραήλ δεν είναι δυνατό να έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, αφ' ετέρου ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς τη Χαμάς.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)