37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ!


Νέα ειδικότητα : Χειρουργός-νηπιαγωγός ! Αναίμακτη επέμβαση σε ενήλικες με την βοήθεια των media που στη συνέχεια χειραγωγούνται σα νήπια! Τι δηλώνουν επ' αυτού τρεις κορυφαίοι καθηγητές : Θεόδωρος Μουσόπουλος, Χρήστος Παχόπουλος και Άκης Φαυλόπουλος! Όλα αυτά και πολλά άλλα στην εκπομπή του ΑΝΤIKOYKOY CHANNEL "Στην αγκάλη του Μορφέα".

ELENA CEAUSESCU

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Α, ΡΕ, ΓΛΕΝΤΙΑ!

Σας το χρώσταγα και δεν το ξεχνώ. Σήμερα που είναι καλύτερα η μάνα μου σας δίνω μια τζούρα, έτσι για να το θυμηθούμε και να το ξανακάνουμε. Και σ' ανώτερα (από 45, 100 και πάει λέγοντας...). Και ο ταβερνιάρης να μας πετσοκόψει λιγότερο! Με το μαλακό ρε Νικολάκη, είπαμε, εμείς δεν είμαστε εξουσία, θάλεγα εντελώς το αντίθετο!


Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Εκοιμήθη έγκαιρα;

Η άνοδος του Χριστόδουλου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το 1998, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την συντηρητικοποίηση και τον αναχρονισμό, που σιγά - σιγά επέστρεφαν στην ελληνική κοινωνία, μετά από πολλά χρόνια μεταπολιτευτικής χαλαρότητας.

Ικανότατος αγκιτάτορας - ίσως ο ικανότερος της δεξιάς από καταβολής - μπόρεσε και όχι μόνο εξέφρασε αυτή την τάση, αλλά την προώθησε ακόμα πιο δραματικά μέσα στο σώμα της ελληνικής πραγματικότητας με τις παρεμβάσεις του. Ιδιαίτερα στη νεολαία. Όπως όλες οι μεγάλες και ισχυρές προσωπικότητες στην ιστορία, εξέθρεψε με την παρουσία του φαινόμενα που κάτω από άλλες συνθήκες, πιο ομαλές, δεν θα εκτρέφονταν.

Αποτέλεσε τον καταλύτη, που μετάλλαξε τα ήρεμα νερά μιας μάλλον πολύχρονης, εκσυγχρονιστικής, πολιτικής ηγεμονίας του Κ. Σημίτη. Κυρίως κατόρθωσε - σαν αρχιεράρχης - να ενεργοποιήσει στον απώτατο βαθμό τον "χαμένο πατριωτισμό" στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και να τον ενώσει υπόγεια με το κυρίαρχο αναχρονισμό της ΝΔ και της δεξιάς παράταξης γενικότερα.

Το "όπισθεν ολοταχώς" ψηλάφησε πολλές κρυμμένες πτυχές της παραδοσιακής "ευρωφοβίας" των Ελλήνων και τις φανέρωσε ανέλπιστα έντονα. Και ο λόγος του σ' αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πολιτικής του εκσυγχρονισμού διέγειρε αποτελεσματικές αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα.

Αποδιοργάνωσε τις προοδευτικές δυνάμεις στον κυρίαρχο (μέχρι πρότινος) χώρο του ΠΑΣΟΚ και της "δημοκρατικής παράταξης" κι έτσι η νίκη της ΝΔ το 2004 και η έκτοτε κυριαρχία της οφείλεται εν πολλοίς και στον ακατάβλητα διεισδυτικό του λόγο.

Θεωρώ μεγάλη συμφορά για την ιστορία αυτού του τόπου την παρουσία του Χριστόδουλου. Αντιλαμβάνομαι τις κοινωνικές αιτίες που τον επέβαλλαν, αλλά ήταν υπερβολικά χαρισματικός, υπερβολικά φιλόδοξος και κατά τη γνώμη μου αν ζούσε περισσότερα χρόνια θα έβλαπτε την Ελλάδα, όσο κι ο Μακάριος την Κύπρο.

Ο θάνατός του - ανθρώπινα κατανοώ τη θλίψη όσων τον αγάπησαν - θεωρώ ότι απελευθερώνει δυνάμεις και επαναφέρει μια ισορροπία λίγο πριν από την κατάρρευση. Ίσως και να έφυγε την κατάλληλη ώρα...

Κ.Λ.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Η άποψη του Απιφ...

Το πιο κάτω κείμενο αναρτήθηκε από το φίλο Απιφ ως σχόλιο στην δική μου τοποθέτηση.
Δεν το αναρτώ εδώ μόνο και μόνο "για να σπάσει η ομοιομορφία του blog", όπως παρατηρεί ο Απίφ - και εδώ που τα λέμε έχει δίκιο - αλλά για να γίνονται πιο γνωστές και διαφορετικές απόψεις και να εμπλουτίζεται ο - όποιος - διάλογος στο ταπεινό μας "μπλογκάκι"...

"Απιφ είπε...
TΟ ερώτημα πράγματι είναι αυτό.

Μπορεί ή δεν μπορεί ο Γιώργος?
Μέχρι τώρα η απάντηση που δίνεται μέσα σ΄αυτό το blog είναιεντυπωσιακά ομοιόμορφη.
Μου θυμίζει Γενάρη 2004 όταν ο Γιώργος αναλάμβανε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Σαν να σταμάτησε ο χρόνος, σαν να είχαμε συμφωνήσει όλοι μαζί ότι τα τέσσερα πρώτα χρόνια μπορούμε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια.
Άλλωστε εμείς δεν βιαζό-μαστε (και ας γράφουμεσε όλα τα άρθρα ή τα σχόλια μας ότι η Διακυβερνηση Καραμανλη είναι επι-κίνδυνη για τον τόπο ).
Όμως ας δούμε τι ακριβώς ζήτούσαμε από τον Γιώργο για να απάντήσουμεεν συνεχεία αν μπορεί ή όχι.
Συνοπτικά.
1. Να μας αφηγηθεί ένα νέο όραμα,ενα νέο σχέδιο για το μέλλον αυτού του τόπου το οποίο θα ενσωματώνει εκείνες τις ιδέες για τις οποίες τον πιστέψαμε.
2. Να αφήσει την Ιστορία να ασχοληθεί με το παλαιό Πασοκ και να συγκροτήσει το Νέο Πασοκ. Οι σκόρπιες ιδέες για την κοινωνία των πολιτών για την συμετοχική Δημοκρατία για τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τις νέες τεχνολογίες(όλα αυτά τα έχει πει ο Γιώργος )να πάρουν σάρκα και οστά .
3. Να αντιπολιτευθεί με ριζοσπαστικές αλλά κοινωνικά δίκαιες προτάσειςγια όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ευρισκόμενος πάντα ένα βήμα (ή περισσότερα) απότην κυβέρνηση .
Τι απ΄όλα αυτά πέτυχε ο Γιώργος ?
1. Κανένα όραμα δεν παρουσίασε στον Ελληνικό Λαό , κανένα Νέο σχέδιο που θα ξεπερνούσε την κρίση και στα πλαίσια του Πασοκ αλλά και στην κοινωνία.
2.Το παλαιό Πασοκ ζεί και βασιλεύει.Στην κορυφή οι μηχανισμοί ανέγγικτοι στην βάση η οσμή του πτώματος καλύπτει τα πάντα.
Ακόμη και η ορολογία των πρώτων μηνών έχει εξαφανιστεί και φυσικά ούτε λόγος για δημιουργία Ομίλων που θα αμφισβητούσαν το Αλάθητο του Αρχηγού .
3. Ειδικά για την αντιπολίτευσή του η απογοήτευση είναι τεράστια .
Δεν μπορώ να συγκρατήσω ούτε μία πρόταση τα 4 χρόνια,που να άξιζε πραγματικά να μνημονευθεί.
Μήπως μπορεί κανείς να μου θυμίσει κάτι,για το ασφαλιστικό, για την παιδεία,για τις σχέσεις εκκλησίας -κράτους και τόσα άλλα ?
Αντ΄αυτών έπεσε στην παγίδα των προεκλογικών παροχών μοιραζωντας Ευρό.
Σε όλη αυτή την πορεία έκανε 1 βήμα εμπρός και 2 βήματα πίσω.
Απ΄όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι ηπροσωπική μου θέση σπάει την ομοιομορφία του Blog.
Συναισθηματικά είμαι μαζί του αλλά η απάντησή μου με πολιτικούς όρους είναι : Oχι ο Γιώργος δεν μπορεί.
Δεν γνωρίζω αν ο Βενιζέλος μπορεί ούτε υιοθετώ τα επιχειρήματα τηςπλευράς του ετσι όπως τα εκθέτει ο Κ.Λ. όμως μου προξενεί εντύπωση η ευκολία με την οποία υιοθετούνται τα αντιΒενιζελικά επιχειρήματα.
Δηλαδή ότι ο Βενιζέλος είναι κάτι μεταξύ υπονομευτή και οργάνου του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα !!
Κατά την γνώμη μου τα επιχειρήματα αύτα παραπέμπουν στην μεγάλη κατάρατης αριστερής μας συνείδησης. Κάθε εσωκομματικός αντίπαλος πρέπει να απαξιώνεται εν ανάγκη να διασύρεται(εξοντωνεται) με απεχθείς χαρακτηρισμούς (χαφιες,προδότηςκ.α)Ψεκάστε ,σκουπίστε τελεώσατε.
Με συνοπτικές διαδικασίες σας ξαποστελνουμε σε ότι έχουμε πρόσφορο την συγκεκριμένη χρονική στιγμη απο την Σιβηρία στα νύχια της Ασφάλειας ή στην διαγραφή από το Πασοκ."

Για την αντιγραφή

Κ.Λ.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Είναι πολιτική η διαφορά

Η διαφαινόμενη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ θέτει ένα ερωτήματα που καλό είναι, όποιος ευαισθητοποιείται – ακόμα – με τα συμβαίνοντα στο χώρο της προοδευτικής παράταξης, να το απαντήσει:
* Υπάρχει εμφανής πολιτικοϊδεολογική διαφορά μεταξύ «Παπανδρεϊκών» και «Βενιζελικών» που να δικαιολογεί αυτή τη διάσπαση;
Ή πρόκειται για μια κίνηση που προωθείται, θάλπεται και υποκινείται από άλλα, εξωκομματικά – επιχειρηματικά – εκδοτικά κλπ συμφέροντα;

Παρόλα όσα λέγονται, πιστεύω ότι στην πραγματικότητα η σύγκρουση αυτή αποκαλύπτει με πολύ εμφαντικό τρόπο πραγματική ιδεολογική και πολιτική διαφορά.

Αρκεί κανείς να αναγνώσει κάπως καλύτερα το βασικό ισχυρισμό – επιχείρημα των οπαδών του Βαγγέλη Βενιζέλου:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει την ικανότητα να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο Βενιζέλος είναι ικανότερος, εξυπνότερος, άρα αυτός μπορεί».

Για τον καθένα μας, αυτό το επιχείρημα μπορεί να φαντάζει από καταλυτικό έως γελοίο. Όμως υποκρύπτει μια βασική αντίθεση με την έως τώρα πορεία και εικόνα του Παπανδρέου:
«Εμείς θέλουμε εξουσία. Όσο το δυνατό ταχύτερα. Όσο το δυνατό ισχυρότερη».

Από την άλλη, ο Παπανδρέου επιλέγει να αποστασιοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερο από το μοντέλο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και να θέσει τέλος στο εξωθεσμικό «παιχνίδι – συναλλαγή» της εκάστοτε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τα ποικιλώνυμα συμφέροντα για να λάβει σε αντάλλαγμα την υποστήριξή τους, προκειμένου να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Κακά τα ψέματα… Αυτή η διαφορά δεν είναι μια προσωπική διαφορά ικανότερου, εξυπνότερου, αποτελεσματικότερου κλπ.
Είναι μια καθαρά πολιτική διαφορά και αφορά την αντίληψη του πολιτικού για τη σχέση του με την εξουσία.
Ο χυδαίος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι εντεταλμένοι κήρυκες του «αντιπαπανδρεϊσμού» να μας πείσουν ότι «δεν κάνει το παιδί», προσδίδει ακριβώς σ’ αυτή τη σύγκρουση έντονο πολιτικό άρωμα…

Αν κανείς λάβει τον κόπο να διαβάσει τις επιφυλλίδες ενός από αυτούς, θα διαπιστώσει ότι μεταφέρει επιχειρήματα γηπεδικής εξέδρας και οπαδικής νοοτροπίας, για να πείσει ότι οι υποστηρικτές και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται «ως καρπαζοεισπράκτορες» γιατί «δεν κερδίζουν στις εκλογές»…

Καμία πολιτική ανάλυση. Καμία αναφορά στις κοινωνικές διεργασίες. Μόνο ένας χυδαίος οπαδισμός και μια λατρεία για την εξουσία, που όμως δεν αφορά κοινωνικές διεκδικήσεις, αιτήματα, οράματα, αλλά την ωμή κατάληψή της και τη «καθ’ ημάς» άσκησή της.

Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται όραμα. Αυτή η σήψη, η διαφθορά που κατατρώγει τα πάντα και τους πάντες δεν θεραπεύεται με μια «ικανή προσωπικότητα» που θα «πάρει τα γκέμια». Πολύ δε περισσότερο αν αυτή η προσωπικότητα βρίσκεται προσδεμένη στο κλυδωνιζόμενο άρμα των συμφερόντων που κρατούν τη χώρα σε μια ιδιότυπη (και κερδοφόρα γι αυτούς ) ομηρία.

Κι αυτοί που πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα, είναι οι πολιτικές πρωτοπορίες αυτού του τόπου.

Όχι πρόχειρα, όχι υποκριτικά.

Μεθοδικά, σοβαρά και δομικά.

Θα πάρει χρόνο. Όμως, καλοί μου φίλοι, δεν πρόκειται να γίνουμε εμείς υπουργοί, αν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία… Άρα δε βιαζόμαστε...

Εμείς είμαστε ο λαός.

Κι ο λαός τα προβλήματά του τα λύνει μόνος του, με αγώνες και προσπάθεια…

Κ.Λ.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Κείμενο Διαβούλευσης

Αναρτώ ένα κείμενο διαβούλευσης - πολιτική παρέμβαση ομάδας πολιτών Χολαργού - Παπάγου, για το ΠΑΣΟΚ, στο interna-corporis.blogspot.com
Κ.Λ.

Δεν κοιτάζουν τα μούτρα τους;

Βρε παιδιά, έχω μια απορία, που έχει σχέση και με την ανάρτηση "Δεν κάνει το παιδί..." (πιο κάτω):

Δηλαδή ο Γιώργος είναι ανίκανος.

Ενώ όλοι οι άλλοι, ικανότατοι:

  • Ο Καραμανλής, μέσα σε τέσσερα χρόνια, τα έχει κάνει μπάχαλο. Γελάει σύμπας ο ελληνικό λαός.
  • Το ΜΕΓΚΑ την πάτησε από ένα δημοσιογραφάκι και τώρα τρέχει να γλυτώσει την "κυρία" του από την κατηγορία της ψευδορκίας.
  • Ο μέγας Ψυχάρης και οι συν αυτώ απότυχαν παταγωδώς να πλασάρουν τον Βενιζέλο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
  • Οι Μάκης και Θέμος έχασαν αυγά και πασχάλια και όσονούπω και την εφημεριδάρα τους...
  • Ο Μητσοτάκης, που βγάζει και χρησμούς, δεν κατάφερε με 48% να κυβερνήσει ούτε τρία γεμάτα χρόνια...

Δεν κοιτάζουν τα μούτρα τους καλύτερα;

Τζούφιος πρωθυπουργός

Σε λιγότερο από δυο μήνες κλείνει τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός.

Θυμάται κανείς κάποια πρωτοβουλία του, κάποια παρέμβασή του, κάτι τέλος πάντων που να δικαιολογεί την ύπαρξή του σ' αυτό το δόλιο Μέγαρο Μαξίμου;


Παντελώς άγνωστος στην Ευρώπη - τον μπερδεύουν με άλλους όταν τον συναντούν μπροστά τους οι άλλοι ηγέτες - άοσμος και άχρωμος παρακολουθεί μάλλον από υποχρέωση τις συνόδους κορυφής και αναμασά τα ίδια και τα ίδια...


Ανίκανος να επιλέξει συνεργάτες, ανίκανος να χαράξει στρατηγική, ανίκανος να διοικήσει ακόμα και το πρωθυπουργικό του γραφείο...


Φαφλατάς κι αερολόγος, χωρίς εμφανή ίχνη κουλτούρας στην προσωπικότητά του, θυμίζει βαριεστημένο τεμπέλη που τον έχουν υποχρεώσει να πιάσει δουλειά στην επιχείρηση του μπαμπά...


Τζούφιος πρωθυπουργός...


Μήπως εκπροσωπεί μια τζούφια κοινωνία;
Κ.Λ.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Κορόιδα!..

Κάτι μου λέει ότι πριν από μέρες έγινε συνωστισμός από δημοσιογράφους στο Μαξίμου, που τρέξανε να δώσουνε από μια κόπια του dvd ο καθένας και να πάρουν "το κάτι τις" τους.



Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα, η μεταμοντέρνα αυτή έκδοση της ΝΔ που μας έχει καθίσει στο σβέρκο (και ζέχνει ρε γαμώτο...) κυβερνάει με τους δημοσιογράφους και τους γκαλοπατζήδες παραμάσχαλα.



Απλά εμείς, τα κορόιδα, ήρθαμε στις 16 Σεπτέμβρη να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε μασήσει όλο το κουτόχορτο που μας τάισαν...

Υ.Γ. Αυτός ο... "πνευματικός κόσμος της χώρας" που στο καλό έχει κρυφτεί;

Κ.Λ.

"Δεν κάνει το παιδί..."

Το ακούμε από παντού, το έχουμε εμπεδώσει:

"Ο Γιώργος; Δεν κάνει ... το παιδί..."

Το είπε ο Μητσοτάκης (ποιός;;;;)

Το λέει κάθε μέρα σε όλους τους τόνους το "ΒΗΜΑ"... ( ο Ψυχαρολαμπράκης)

Το διατυμπανίζουν στο "ΜΕΓΚΑ" οι μεγάλοι (τεράστιοι) βιρτουόζοι της δημοσιογραφίας Πρετεντέρης, Τρέμη κλπ...

Το λέει ο ... επίδοξος Αριστοφάνης "Λάκης"...

...κι ο "Μάκης ο Σουγιάς"...


Ναι...

Έχουν δίκιο...

Δεν κάνει το παιδί...

Δεν κάνει για πρωθυπουργός αυτού του τεράστιου, βρωμερού μπουρδέλου...

Εδώ χρειάζεται τσατσά έμπειρη και κωλοπετσωμένη (νταβατζήδες έχουμε...)


Το Γιώργο αφήστε τον έξω...

Να έχουμε και κάποια ελπίδα, σε περίπτωση που σιχαθούμε τον εαυτό μας

...και αφού πρώτα κάνουμε εμετό...


Κ.Λ.

Συμφωνούμε (φιλαράκι είναι άλλωστε...)

"...Νομίζω πως έφτασε η στιγμή να το παραδεχτούμε: από την ημέρα που συνελήφθησαν όλα τα μέλη της επαναστατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», η χώρα πάει κατά διαόλου – μας έχουν πνίξει τα σκατά. Όσο καιρό ήταν ελεύθεροι, όλα λειτουργούσαν ρολόι – από τότε που τους μπουζουριάσανε στη στενή, έχουν καταρρακωθεί όλοι οι θεσμοί. Αποδεικνύεται πως τα μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν εγγύηση για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Η δημοκρατία μας έχει ανάγκη την 17Ν. Δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ελεύθερο τον Δημήτρη Κουφοντίνα; Έστω τα Σαββατοκύριακα…"

Από τον "pitsirikos.blogspot.com"...

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε...

Κ.Λ.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

ΓΙΩΡΓΟ ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥ ΤΗΝ ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ : ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΜΠΟΥΛΗ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ!

Χθες το μεσημέρι στο στέκι του AGAPITO η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ έκανε συγκέντρωση νίκης. Ο χώρος της συγκέντρωσης ήταν αδύνατο να επαρκέσει για το συγκεντρωμένο πλήθος. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν : ΧΟΝΤΡΕ ΔΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΣΟΠΑΝΗΣ! Οι φωτογραφίες είναι φτωχές για να περιγράψουν τον ενθουσιασμό που επικράτησε και την διάχυτη πεποίθηση ότι έτσι πέφτει η συμμορία (αν δε διαλέξει τα μπαλκόνια).

































Σ.Σ. Μην πιστεύετε αυτά που σας γράφω. Κάλλιστα όμως θα μπορούσε νάταν έτσι! Αρκετά τους χαϊδέψαμε και τους σεβαστήκαμε. Ας τους αποκαλέσουμε όπως τους αξίζει!


Την ευθύνη παίρνει ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΖΟΥΤΖΕΣ.












Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Το περιβάντολ

Είπαμε: Με την "Πανδώρα" του "ΒΗΜΑΤΟΣ" μας χωρίζουν πολλά.
Αλλά όχι τόσα, ώστε να μην εκτιμάμε το χιούμορ της...
Από τη στήλη της, σήμερα:

"...Με την ευκαιρία, είναι εκνευριστικό να ακούς κατά κόρον ανθρώπους υποτίθεται μορφωμένους να μιλούν για «περιβαντολογικά» (sic) προβλήματα, θέματα, ζητήματα κτλ., ενώ ο σωστός τύπος του επιθέτου είναι περιβαλλοντικός.
Εφόσον προτιμούν τον τύπο «περιβαντολογικός», τουλάχιστον ας μη μιλούν για «περιβάλλον»... ας το πουν «περιβάντολ»! Γιατί όχι; Το περιβάντολ, του περιβάντολος. "

Κ.Λ.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Σιορ Διονύσης και Χατζιαβάτης...

Πριν από μέρες είχα γράψει εν είδει σχολίου ένα κείμενο, στο interna-corporis που μάλλον πέρασε απαρατήρητο - πέραν του φιλελεύθερου τζουτζέ, που το τίμησε με την προσοχή του .



Λόγω των όσων απίθανων διαδραματίζονται στις μέρες μας, θεωρώ ότι έχει κάποια αξία να το μεταφέρω κι εδώ, μπας και το τιμήσει και κανένας άλλος...



Επειδή είναι μεγάλο, ανεβάζω εδώ ένα μικρό μέρος του και το υπόλοιπο θα το βρείτε εδώ, πατώντας με τον κένσορά σας.



"...Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, έχει την αφετηρία του στην συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Είκοσι περίπου χρόνια μετά την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, κληθήκαμε πια στα σοβαρά, να μετάσχουμε στο στενό πυρήνα αυτής της ενοποίησης, που αν τελικά ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Ευρώπης ανά τους αιώνες...

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. αποτελούσε επιλογή του πλέον προοδευτικού κομματιού της ελληνικής αστικής τάξης και φυσικά του εκσυγχρονιστικού ρεύματος, που κατ'εξοχήν εκπροσωπεί ο Κ. Σημίτης.

Δεν νομίζω όμως ότι ήταν επιλογή συνολικά του ελληνικού λαού.

(Όπως δεν νομίζω ότι ήταν επιλογή του λαού και η είσοδός μας στην ΕΟΚ).

Η συμμετοχή μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης μπορεί να έφερε και να φέρνει χειροπιαστά ωφέλη στην οικονομία μας, όμως σιγά -σιγά άρχισε να καταδεικνύει με τραγικό τρόπο τα ασυμμάζευτα χάλια του (ανατολίτικου) κράτους, την έλλειψη σύγχρονων θεσμών και - κυρίως - την παντελή έλλειψη ευρωπαϊκής κουλτούρας σε ένα μεγάλο (πλειοψηφικό) κομμάτι του ελληνικού λαού.

Οι όποιες - λίγες - αλλαγές προσπάθησε να επιφέρει στην οκταετία του ο Σημίτης προσέκρουσαν σε μια παγιωμένη με τα χρόνια αντίληψη για την εξουσία, το κράτος και την πολιτική που είναι - δυστυχώς - ευρύτατα διαδεδομένη και βαθύτατα ριζωμένη στη νοοτροπία του νεοέλληνα.

( η συνέχεια εδώ...)

Κ.Λ.

Γιατί όχι!..


Ο διάσημος μάγος Γκαετάνο Τριζιάνο θα πετύχει τελικώς το ακατόρθωτο;

Να δούμε...

Προτείνω, σε περίπτωση επιτυχίας, να τον φωνάξουμε κι εδώ.

Αν κάτι πρέπει σώνει και καλά να μεταφέρουμε από τη γείτονα, γιατί να είναι ο Μπερλουσκόνι; Ας είναι ο Γκαετάνο Τριζιάνο, το Θηρίο!..

Κ.Λ.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΕΒΑΖΩ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ανεβάζω κάτι που νομίζω ότι γενικά ανταποκρίνεται στις ανησυχίες μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές μας, μικρές ή μεγάλες. Ψηλέ νομίζω ότι άμεσα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου.

"Γίνε εσύ η αλλαγή!"
'Γίνε εσύ η αλλαγή!'
Το κάλεσμα του Γιώργου Παπανδρέου στους bloggers για ανάληψη πρωτοβουλιών αυτό-οργάνωσης ενόψει του Συνεδρίου επαναθεμελίωσης του ΠΑΣΟΚ βρήκε πρόσφορο έδαφος! Μια ομάδα από ιστολόγους, με ενεργή ακτιβιστική δράση έκανε το μεγάλο βήμα και προχώρησε στη δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ διαλόγου, του eforum.gr, ως εργαλείο ζωντανής δημιουργικής διάδρασης, όχι μόνο για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και για την σύνθεση τους, με στόχο και την κατάθεση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την διάχυση των σε όσους περισσότερους πολίτες. Διαδραστικό, ενημερωτικό, ανοικτό το εργαλείο αυτό είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικής δουλειάς δυναμικών bloggers, ατομικών και συνεργατικών (οι bloggers και τα συνεργατικά blogs παρατίθενται στους Σχετικούς Συνδέσμους).Η πορεία προς το Συνέδριο και η πρωτοβουλία αυτών των ενεργών πολιτών υπογραμμίζει ότι οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το Διαδίκτυο συνιστούν λειτουργικό εργαλείο που εδράζει γύρω από την κοινωνία της γνώσης και την κοινωνία των πολιτών. Είναι πεποίθηση ότι η τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν την προωθητική δύναμη για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της κοινωνίας. Η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία με τον πολίτη να ελέγχει τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και τη νομή της εξουσίας, η συμμετοχή στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, στην ανθρώπινη ολοκλήρωση, με περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και γνώση. Η ακτιβιστική αυτή δράση επιβεβαιώνει το αυτονόητο, η κοινωνία οφείλει να προωθεί την ηλεκτρονική συμμετοχή ώστε να γίνεται η τεχνολογία σημαντικό εργαλείο που προτάσσει ακριβώς τη συμμετοχική δημοκρατία. Να ενισχύει τη συμβολή σε περαιτέρω συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορα ουσιαστικά θέματα. Υλοποιείται η δυνατότητα οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους, τα ερωτήματά τους, να είναι προσκεκλημένοι μέσα από ηλεκτρονικές ακροάσεις, μέσω κυκλωμάτων, σε συζητήσεις, είτε σε ένα πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού βήματος, είτε σε ένα e-forum ή σε ένα blog."… Σύντροφοι, αυτό-οργανωθείτε. Παντού και με κάθε τρόπο. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Είναι δικό σας. Είναι κτήμα όλων, όχι ιδιοκτησία κάποιων παραγόντων. Αυτό-οργανωθείτε στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, στην πόλη και στο χωριό, στους χώρους εκπαίδευσης και στα μαζικά κινήματα, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στους χώρους των τεχνών και των γραμμάτων, στους μικρομεσαίους, στις γυναίκες και στους νέους, στον κυβερνοχώρο – στο διαδίκτυο, μαζί με τους bloggers, στα κινήματα για το Περιβάλλον. Οργανωθείτε, με δική σας πρωτοβουλία, με τη δική σας αυτενέργεια και με τη δική σας μέθοδο, χωρίς κανέναν περιορισμό. Στήστε παντού δίκτυα φίλων και μελών. Εκφραστείτε ελεύθερα, χωρίς καπέλα και άνωθεν αυθεντίες. Δώστε στο ΠΑΣΟΚ την ζωντάνια και τον δυναμισμό της ελεύθερης και δημιουργικής συμμετοχής. Δώστε στο Κίνημά μας οξυγόνο δημοκρατίας. Οι πολλαπλές αυτές πρωτοβουλίες θα ενταχθούν συστηματικά και με σεβασμό στις δομές του Κινήματός μας, κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής μας δουλειάς…" - από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ας δώσουμε όμως το λόγο στους ίδιους τους ακτιβιστές αυτής της πρωτοβουλίας:"Το ΦΟΡΟΥΜ ΔΙΑΛΟΓΟΥ και ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ (eforum.gr), είναι μια πρωτοβουλία ΠΟΛΙΤΩΝ στα πλαίσια του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ του ΠΑΣΟΚ.Είναι μια ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ πρωτοβουλία, σε συνέχεια της πρόσκλησης του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για κατάθεση απόψεων, ιδεών, για διάλογο, για ενεργή συμμετοχή.Το ΦΟΡΟΥΜ είναι ΑΝΟΙΧΤΟ σε όλους όσους συμμερίζονται την πεποίθηση ότι ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ για μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΔΙΚΑΙΗ, ΑΝΟΙΧΤΗ, για μια ΖΩΗ με ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, είναι ΩΡΙΜΕΣ και απαιτούν την συμβολή του καθενός και όλων μαζί σε μια διαδικασία κατάθεσης εμπειριών, προσφοράς ιδεών, και συμμετοχής.Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το διαδίκτυο, από μια ομάδα ενεργών "ακτιβιστών" που σαν φίλοι, μέλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή απλά σαν ενεργοί πολίτες, διαθέτουν ατομικά ή ομαδικά "μπλογκ". Ωστόσο, η πρωτοβουλία ανήκει σε ΟΛΟΥΣ εσάς που θέλετε να "μιλήσετε". Που πιστεύετε ότι έχετε να πείτε κάτι χρήσιμο ή σπουδαίο. Τα κείμενα της συζήτησης θα προωθηθούν με κάθε τρόπο στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΠΑΣΟΚ καθώς και σε όσους περισσότερους πολίτες μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσου επικοινωνίας.Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου για να διευρύνουμε και να εμπλουτίσουμε τον διάλογο, είμαστε όμως ανοιχτοί και σε εσάς που δεν διαθέτετε την πρόσβαση, τις τεχνικές γνώσεις ή τον εξοπλισμό για αυτό.Συμμετέχετε στον διάλογο και τις συζητήσεις που αφορούν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ, την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, τον ΡΟΛΟ των ΠΟΛΙΤΩΝ, τις ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ που φέρνουν την ΑΛΛΑΓΗ.ΓΙΝΕ Η ΑΛΛΑΓΗ που θέλεις να δεις στην Ελλάδα...Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!"Ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά, η προτροπή του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι πλέον άσκηση επί χάρτου αλλά πραγματικότητα. Πράγματι το μεγάλο στοίχημα είναι, στη πορεία προς το Συνέδριο του Κινήματος, να κερδηθεί η μάχη της μετατροπής της μεγάλης συμμετοχής των μελών και των φίλων του Κινήματος στη διεργασία εκλογής Προέδρου, σε ένα διαρκές, καθημερινό Κίνημα πολιτικής ανασύνταξης, κοινωνικής αναγέννησης και εθνικής προοπτικής. Να μετατραπούν οι οργανώσεις του Κινήματος, σε οργανώσεις άμεσου διαλόγου, επιμόρφωσης και δράσης, συνδέσμους της κοινωνικής συνοχής και ενισχυτές της συμμετοχικής δημοκρατίας."… Καλούμαστε να οργανώσουμε το Κίνημά μας στο χωριό, στη γειτονιά, στον χώρο δουλειάς, στους επαγγελματικούς χώρους, στους χώρους παιδείας. Καλούμαστε να αναπτύξουμε νέες μορφές δράσης, που εξασφαλίζουν μια δομή, όχι μόνο για το Συνέδριό μας, αλλά καθημερινά, και σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά ακόμα περισσότερο, και αύριο ως κυβέρνηση, μια δομή συνεχούς διαβούλευσης. Με δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη διαβούλευση γύρω από τα μεγάλα θέματα που τον αφορούν. Με επιμόρφωση, για να ζει ο πολίτης σε μια αποκεντρωμένη κοινωνία, που θα έχει ευθύνες, που θα έχει εξουσία, για να έχει και την γνώση, να μπορεί να ασκεί αυτή την εξουσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς το δικό του συμφέρον. Την συλλογικότητα, την αυτονομία των πολιτών, των Φίλων, των Μελών, την αυτονομία της πολιτικής ζωής.…" - από την ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (28/11/2007)Η πρωτοβουλία αυτή των ακτιβιστών ιστολόγων εδράζει πάνω σε μια σειρά από απόψεις, ένα είδος πολιτικού μανιφέστου, που στοχεύει στην σε βάθος αλλαγή, όχι μόνο της καθημερινότητας της ζωής μας, αλλά και του πολιτικού συστήματος. Επιζητεί, μέσα από τη διαδραστική του μορφή να διατυπώσεις τις θέσεις εκείνες που θα πρέπει να συζητηθούν και να εξεταστούν σε βάθος από το Συνέδριου του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων. Συνοψίζοντας τα βασικά σημεία (οι επί μέρους θέσεις παρέχονται με τη μορφή link στο eforum.gr): • Η αλλαγή που θέλουμε απαιτεί γνώση και διαρκή επιμόρφωση. • Η αλλαγή που θέλουμε είναι να δώσουμε επιτέλους ζωή σε κάτι που βαριανασαίνει. θέλουμε Δημοτικές Οργανώσεις κύτταρα δημιουργίας, χώρους διαλόγου και δράσης, πεδία ανάδειξης νέων στελεχών, συναθροίσεις πολιτικής αλλά και πολιτισμού, σώματα μελών αλλά και φίλων.. • Η αλλαγή που θέλουμε αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Θέλουμε πρόσβαση στην πληροφορία, εύχρηστες υπηρεσίες και αξιόπιστες πληροφορίες ώστε να διαμορφώσουμε έναν οργανωμένο πολιτικό διάλογο που στοχεύει στην παραγωγή συγκεκριμένων χρήσιμων αποτελεσμάτων. Θέλουμε ένα εργαλείο αμφίδρομης πληροφόρησης και επικοινωνίας, ένα μέσο συνεργασίας, αυτό-οργάνωσης και κινητοποίησης, ένα χώρο αρχειοθέτησης, αλλά και μια δημόσια σφαίρα συγκέντρωσης και δημόσιας συζήτησης, πολλαπλών κατευθύνσεων. Θέλουμε ένα διαδίκτυο για την επίτευξη πολιτικών στόχων, αλλά και για τη διαμόρφωση πολιτικών δραστηριοτήτων εκτός Διαδικτύου. Θέλουμε σεβασμό και πίστη στην ανοιχτή διαδικτυακή κοινότητα, στους bloggers, στα κινήματα του ιντερνέτ στους κανόνες αυτο-ρύθμισης τους, στις αρχές της δεοντολογίας τους. • Η αλλαγή που θέλουμε είναι έξω από την πόρτα μας. θέλουμε το διάλογο με τους πολίτες εκεί που ζουν, εργάζονται, διασκεδάζουν, μελετούν, αθλούνται. Στη γειτονιά, στο χωριό, στην αυλή του σχολείου, στο πάρκο, στο αθλητικό κέντρο, στο χωράφι, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο, στην πλατεία, στο καφενείο, στο μπαρ, στην παραλία. • Η αλλαγή που θέλουμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. • Η αλλαγή που θέλουμε είναι Δημοκρατική και Προοδευτική. Θέλουμε ένα Κόμμα αποτελεσματικό, ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες. Ένα Κόμμα Αξιών και όχι Αξιωματούχων. Ένα κόμμα ιδεών και όχι ιδεοληψιών. Ένα κόμμα Συμμετοχής και όχι Αποκλεισμών. Δεν θέλουμε εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις για την κατάληψη θέσεων. Δεν θέλουμε "μαγαζάκια" , "στρατούς" , "μηχανισμούς" και "κλειστές πόρτες". Θέλουμε αμφίδρομη επικοινωνία , οριζόντια και κάθετη, ασύμμετρη και ανεμπόδιστη δικτύωση προς κάθε κατεύθυνση. • Η αλλαγή που θέλουμε είναι και σε πρόσωπα και σε πολιτικές. θέλουμε την αλήθεια για την πολιτική, τις προθέσεις ατόμων και ενώσεων ατόμων που αφορούν ιδέες και σχέδια για το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας. • Η αλλαγή που θέλουμε ανταποκρίνεται στο νέο κοινωνικό μοντέλο. Θέλουμε μια νέα κοινωνική συμμαχία, επαναπροσδιορισμό των "μη προνομιούχων", ανάδειξη των "αδυνάτων". Θέλουμε να ορίσουμε το νέο κοινωνικό πορτραίτο της ελληνικής κοινωνίας που αποκαλύπτει σημαντικές μεταβολές στην κοινωνική σύνθεση και διαστρωμάτωση και βάζει συνεπώς σε νέα βάση την εκπροσώπηση των κοινωνικών δυνάμεων και τη συγκρότηση ενός ετερογενούς κοινωνικού – πολιτικού συνασπισμού • Η αλλαγή που θέλουμε είναι για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Για εμάς αλλά προπάντων για τα παιδιά μας. θέλουμε ρόλο και μέλλον για τους νέους σε μια κοινωνία πολιτών που παράγει και προάγει γνώση, προϊόντα, υπηρεσίες ποιότητας, σε μια κοινωνία που μοιράζεται κάθε μορφής πλούτο, και μοιράζει Ζωή. Θέλουμε τη νέα γενιά , να είναι γενιά ξεχωριστή, διαφορετική, να είναι διαφορετική απ’ την προηγούμενη, όπως και η προηγούμενη ήταν διαφορετική απ’ την προ προηγούμενη. Θέλουμε να είναι κινηματική και δραστήρια. Μακριά από ναρκωτικά, μακριά από το εφήμερο μοδάτο, μακριά το "ρεύμα" των Media και της εποχής. Θέλουμε τη Νέα Γενιά της αμφισβήτησης αλλά και της συμμετοχής, της διαμαρτυρίας αλλά και της αναζήτησης, της άρνησης αλλά και της ανατροπής. Θέλουμε τους Νέους όπως οφείλουν και πρέπει να είναι. Δεν θέλουμε να μας ακούσουν οι Νέοι. Θέλουμε να ακούσουμε τους Νέους. • Η αλλαγή που θέλουμε φέρνει στο επίκεντρο τον πολίτη και την κοινωνία που ζει.Το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδηθεί η μάχη της μετατροπής της μεγάλης συμμετοχής των μελών και των φίλων του Κινήματος στη διεργασία εκλογής Προέδρου, σε ένα διαρκές, καθημερινό Κίνημα πολιτικής ανασύνταξης, κοινωνικής αναγέννησης και εθνικής προοπτικής. Να μετατραπούν οι οργανώσεις του Κινήματος, σε οργανώσεις άμεσου διαλόγου, επιμόρφωσης και δράσης, συνδέσμους της κοινωνικής συνοχής και ενισχυτές της συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι ώρα της ευθύνης για όλους, έχει ουσιαστικά σημάνει η ώρα της ανατροπής που θα οδηγήσει στην αυτονομία της πολιτικής. Με δημιουργικές προτάσεις, που θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι η πολιτική αυτονομία είναι η υπέρβαση της κρίσης, η επιβεβαίωση της σχέσης του Κινήματος με τον λαό, ο οδηγός στον άλλο δρόμο, για την Δίκαιη Κοινωνία, για την Δυνατή Ελλάδα. Για την κοινωνία που όλοι οι δημοκράτες πολίτες θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει.
εκτύπωση αποστολή
Σχετικά Κείμενα
Γράφουμε ένα νέο διήγημα για την Ελλάδα
Προσδοκίες για ένα νέο ξεκίνημα αλλαγής
Σχετικοί Σύνδεσμοι
Γιώργος Κρόγιας
Στέφανος Παπανώτας
Θέλω να πω μια γνώμη
AlmaLibre13
Chouvi
Notebook84
Ντίνα Σδράλλη
Πρόχειρο Τετράδιο
Γίνε εσύ η αλλαγή
O Korinthios
Politis.net
4gap.org
221
Σχετικές Φωτογραφίες
'Γίνε εσύ η αλλαγή!'


Φιλελεύθερος τζουτζές

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Εδώ εκβιαστής, εκεί εκβιαστής....

Ένα μήνα τώρα σύσσωμη η ελληνική κοινωνία κινείται στο ρυθμό της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου. Λαλίστατα παπαγαλάκια περιφέρονται σε κανάλια και blog ισχυριζόμενα ότι επίκειται η δημοσιοποίηση και άλλων dvd, με ακόμα πιο πικάντικο περιεχόμενο. Με κομμένη την ανάσα η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα πράγματα όπως- όπως. Κάθε της κίνηση όμως ανοίγει ένα καινούριο απόστημα. Θα πέσει ή δεν θα πέσει η κυβέρνηση; Ήταν ο Ζαχόπουλος το θύμα του εκβιασμού ή ο Πρωθυπουργός; Ήταν οργανωμένο κύκλωμα εκβιαστών με διεθνείς διασυνδέσεις ή μια μικρομεσαία παρέα μιας κυρίας που «ήθελε μονάχα να μονιμοποιηθεί»; Και πώς γίνεται να κινδυνεύει ξαφνικά με διακοπή κυκλοφορίας η πρώτη σε πωλήσεις κυριακάτικη εφημερίδα;

Και τι λέει για όλα αυτά η κοινωνία; Αν κρίνουμε από τη σπουδή με την οποία οι συμπολίτες μας έσπευσαν να αγοράσουν το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της περασμένης Κυριακής, αλλά και τις πρώτες δημοσκοπήσεις, περιμένουν τα επόμενα dvd για να κατασπαράξουν την κυβέρνηση. Οι ίδιοι που επιβράβευσαν τους «κουμπάρους», που θεώρησαν το σκάνδαλο της κλοπής των αποθεματικών των Ταμείων εξ ίσου σοβαρό με το «σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», που αδιαφόρησαν για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που επιβράβευσαν την κυβερνητική ανικανότητα το περασμένο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές.

Το αν είχε εξωσυζυγικές σχέσεις ο Χρήστος Ζαχόπουλος ή ο Πρωθυπουργός ή η σύζυγος του τελευταίου κανονικά δε θα έπρεπε να αφορά κανένα. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, εφήμερες ή και σταθερές, φαίνεται ότι είναι συνυφασμένες, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να εξηγηθούν, με τα ανώτατα Κρατικά αξιώματα. σε καμιά πολιτισμένη χώρα όμως - και με τη δήλωση αυτή καθιστώ σαφές ότι δε θεωρώ τις ΗΠΑ πολιτισμένη χώρα - δεν πέφτει η Κυβέρνηση. Εκτός κι αν οι εξωσυζυγικές σχέσεις έχουν επιπτώσεις στην άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων. Πριν 20 χρόνια οι Έλληνες αδιαφόρησαν παντάπασι (όπως θα έλεγε και ο Καβάφης), και ορθώς, για την εξωσυζυγική σχέση το τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με την κυρία Δήμητρα Λιάνη. Τον τιμώρησαν όμως, ορθώς επίσης, για την αθέμιτη προσπάθειά του να ελέγξει το χώρο των ΜΜΕ(υπόθεση Κοσκωτά), όσο και αν αυτό παραφουσκώθηκε από τους θιγόμενους. Σήμερα, αυτοί που έχουν συγχωρήσει στην Κυβέρνηση πλείστα όσα πολιτικά ανομήματα, θέλουν να την κατασπαράξουν γιατί, όπως λένε τα παπαγαλάκια, «ο Πρωθυπουργός, ή μάλλον η σύζυγός του έχουν ή είχαν κάποτε εξωσυζυγικές σχέσεις». Δυσάρεστη διαπίστωση: 20 χρόνια μετά ο πολιτικός πολιτισμός αυτής της χώρας έχει κατρακυλήσει πολλές δεκαετίες πίσω.

Δεν ενοχλεί τους συμπολίτες μας το πολιτικομιντιακό παρακράτος που έχει αρχίσει να ξηλώνεται με αφορμή τα απόνερα της απόπειρας αυτοκτονίας του Χρήσοτυ Ζαχόπουλου. Δεν τους απασχολεί που (για να δανειστώ μια φράση του Πέτρου Τατούλη σε πρόσφατη συνέντευξή του) οι δημοσιογράφοι από μαντρόσκυλα της Δημοκρατίας έχουν μεταβληθεί σε σκυλάκια της Εξουσίας Περιμένουν μονάχα κάθε βράδυ στα δελτία των 08.00 να δουν νέες γαργαλιστικές εικόνες από την κλειδαρότρυπα της μικρής οθόνης. Και να ακούσουν νέες ιστορίες με φίδια, για οργανωμένο κύκλωμα εκβιαστών και πρακτοριλίκια, όπως στα αστυνομικά μυθιστορήματα.
Προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι έχουμε να κάνουμε με κανένα σατανικό κύκλωμα εκβιαστών. Τα οργανωμένα κυκλώματα εκβιαστών τηρούν συνωμοτικούς κανόνες. Για να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εδώ εκατοντάδες άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν δει «αμαρτωλά dvd». Ο καθένας τους έχει και μια άλλη εκδοχή να προσφέρει. Είμαι πεπεισμένος ότι το 99% από αυτούς δεν έχουν δει τίποτα. Αλλά και το 1% είναι υπερβολικά πολλοί.Οι επαγγελματίες εκβιαστές ζητάνε τα χρήματα σε ρευστό. Δε ζητάνε να τους τα καταθέσουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι επαγγελματίες εκβιαστές αν δεν πιάσει ο εκβιασμός τους παίρνουν το αίμα τους πίσω δημοσιοποιώντας τα στοιχεία που καίνε. Δεν τα περιφέρουν, ενώ διαπραγματεύονται ακόμα στα ΜΜΕ.
Φοβούμαι ότι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί ως κοινωνία είναι να μάθουμε ότι τελικά η κυβέρνηση έπεσε γιατί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού δε μονιμοποιούσε μια συμβασιούχο υπάλληλο, με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Γιατί θα είναι ο επιστημονικός ορισμός της απόλυτης ξεφτίλας μιας κοινωνίας.

Γιάννης Χρ.

"...das Ende des Festes..."


Κ.Λ.

Για σπάνιο καρκίνο του μαστού από ορμονοθεραπεία

Στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", αλιεύσαμε το πιο κάτω δημοσίευμα, που έχω τη γνώμη ότι πρέπει να το διαβάσουν όσες - και όσοι - περισσότεροι γίνεται...

"Κίνδυνος για σπάνιο καρκίνο του μαστού από ορμονοθεραπεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τρία μόνο χρόνια λήψης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης είναι αρκετά για να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σχετικώς σπάνιας μορφής καρκίνου του μαστού.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστίνης επί τρία χρόνια ή και περισσότερα εμφάνιζαν τετραπλάσιες πιθανότητες για λοβιακό καρκίνο του μαστού (αρχίζει από τους λοβιακούς αδένες, εξ ου και η ονομασία του), μορφή της νόσου που παρουσιάζεται περίπου στο 10% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του εντύπου «Cancer Εpidemiology, Βiomarkers and Ρrevention» και η οποία περιελάμβανε 1.500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (εξ αυτών οι 1.044 έπασχαν από καρκίνο του μαστού ενώ οι υπόλοιπες όχι) είναι μία από τις πολλές με τις οποίες επιχειρείται αποσαφήνιση της εικόνας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη λήψη θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης.
«Προηγούμενες μελέτες κατέδειξαν ότι έπειτα από πέντε ή περισσότερα έτη συνδυασμένης ορμονοθεραπείας αυξάνεται ο συνολικός κίνδυνος για καρκίνο του μαστού» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρίστοφερ Λι από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Ηutchinson και προσέθεσε:
«Η δική μας μελέτη που ήταν η πρώτη η οποία σχεδιάστηκε ειδικά με στόχο την εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της συνδυασμένης ορμονοθεραπείας και του λοβιακού καρκίνου του μαστού μαρτυρεί ότι ακόμη και μια σημαντικά μικρότερη περίοδος έκθεσης σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου».
Από το σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη όσες λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αντιμετώπιζαν τριπλάσιες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα των ασθενών.
Οσες λάμβαναν συνδυασμένη ορμονοθεραπεία επί τρία και πλέον χρόνια αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες για λοβιακό καρκίνο του μαστού.

Κ.Λ.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Έχουμε θεσμούς; Ή μήπως έπεσαν κι αυτοί από κάποιο μπαλκόνι;

Μέσα σε όσα κωμικά και τραγικά συμβαίνουν στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες, υπάρχει και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και το οποίο, όπως διαπιστώνω παρακολουθώντας την επικαιρότητα, δεν επισημαίνει κανείς, ή σχεδόν κανείς, ενώ θα έπρεπε να είναι από τα κορυφαία προς συζήτηση θέματα:

1. Στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού της χώρας, συγκεκριμμένα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατέχει πολιτική θέση και του οποίου τα καθήκοντα προβλέπονται από το νόμο, δίνει ραντεβού σε κάποιο (δημοσιογράφο όπως είπε) προκειμένου αυτός να του παραδώσει ένα στοιχείο που άπτεται της συμπεριφοράς κάποιου ανώτερου κρατικού λειτουργού (DvD).
2. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε (και ποιά) συναλλαγή.
3. Το στοιχείο αυτό κρατείται σε κάποιο συρτάρι του Πρωθυπουργικού Γραφείου, χωρίς κανείς να λάβει γνώση του περιεχομένου του, σύμφωνα με τα όσα λέει ο διευθυντής αυτός.
4. Κάποιες μέρες αργότερα ανασύρεται και παραδίδεται στον Εισαγγελέα.

Κανείς όμως αξιωματούχος ή υπάλληλος του πρωθυπουργικού Γραφείου δεν έχει θεσμικά το δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις, παραδόσεις υλικού, αναλήψεις κλπ. έξω από το χώρο του γραφείου του.
Είθισται να προσέρχονται στο πρωθυπουργικό γραφείο πολίτες ή να απευθύνονται ταχυδρομικά ή και τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό, για κάποιο θέμα που τους απασχολεί, για καταγγελίες κλπ. Αυτό γινόταν πάντοτε και θα γίνεται και αποτελεί υποχρέωση του πρωθυπουργικού γραφείου να λαμβάνει γνώση και να κατευθύνει τις επιστολές αυτές ή τις καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ή στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η έκφραση αυτή του πολίτη.

Εδώ έχουμε μια σειρά απαράδεκτων και αντιθεσμικών πράξεων του πρωθυπουργικού γραφείου, που σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική χώρα, θα είχε επιφέρει μέχρι και την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Α. Από πού κι ως πού (πού περιγράφεται σε ποιό νόμο ή διάταξη καθορισμού των καθηκόντων του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού) μπαίνει στον κόπο ο κύριος αυτός να δίνει ραντεβού σε ξενοδοχεία και να παραλαμβάνει υλικό κατά τρόπο εξωϋπηρεσιακό και μετά να το μεταφέρει στο γραφείο του;
Αυτό το υλικό πρωτοκολλήθηκε; Πότε; Ποιός το έλεγξε;

Β. Αν ειπώθηκε προφορικά στη συνάντηση τι ακριβώς αφορά το υλικό αυτό, γιατί ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού το παρέλαβε; Με ποιό δικαίωμα, αφού αφορούσε προφανώς υποκλεμμένες ιδιωτικές πληροφορίες για πρόσωπα, οι οποίες καλύπτονται απόλυτα από το νόμο περί προσωπικού απορρήτου; Γιατί δεν δήλωσε ξεκάθαρα στον συνομιλητή του, ότι αυτό το υλικό προφανώς είναι προϊόν εγκλήματος και θα πρέπει να το παραδώσει στον εισαγγελέα; Αλλά κι αν ακόμα έκανε το λάθος και το πήρε στα χέρια του, γιατί δεν το προσκόμισε αμέσως, την ίδια κιόλας ημέρα, στον αρμόδιο εισαγγελέα, αφού αποτελούσε ξεκάθαρα προϊόν εγκλήματος;
Αν πάλι δεν του ειπώθηκε τι ακριβώς περιλαμβάνει το dvd, τότε πώς, με ποιό δικαίωμα παραλαμβάνει υλικό που δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει; Πώς εκθέτει με τον τρόπο αυτό το Πρωθυπουργικό Γραφείο;

Γ. Πώς επικαλείται ο ίδιος άνθρωπος το "δημοσιογραφικό απόρρητο" ενώ βρίσκεται σε μια καθαρά κρατική, πολιτική θέση, είναι στην ουσία μετακλητός υπάλληλος του Πρωθυπουργικού Γραφείου και δεν αποβάλλεται την ίδια στιγμή από τον Πρωθυπουργό;

Δ. Γιατί, αντίθετα, επί μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που εκφράζει επίσημα τις θέσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του, τον καλύπτει και συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι πράγματι, επειδή ο άνθρωπος αυτός τυχαίνει να είναι και δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, καλύπτεται από το "δημοσιογραφικό απόρρητο";

Ε. Γιατί τέλος ο ίδιος άνθρωπος μεταβάλλει τη στάση του και τελικά... προσέρχεται στον ανακριτή και σύμφωνα με τα όσα θρυλλούνται αναφέρει το όνομα του προσώπου που του παρέδωσε το dvd;

Ή είμαστε συντεταγμένη πολιτεία, με κανόνες και συγκροτημένα όργανα, ή παίζουμε τις κουμπάρες!..

Το Πρωθυπουργικό Γραφείο δεν είναι τσιφλίκι ή χώρος αναψυχής κανενός. Είναι χώρος στέγασης και λειτουργίας του Ανώτερου Πολιτειακού Οργάνου, του εκάστοτε Πρωθυπουργού της χώρας καθώς και των υπηρεσιών που εκ του νόμου έχουν ταχθεί για τη λειτουργία του Γραφείου του...

Και καλά, αυτοί μπορεί να μην ξέρουν ούτε πού βρίσκονται... συμβαίνουν αυτά, ενίοτε, ακόμα και με την ψήφο του ελληνικού λαού.
Αυτοί που ενημερώνουν - υποτίθεται υπεύθυνα - την κοινή γνώμη, δεν μπορούν να το επισημάνουν;
Ή μήπως τους διαφεύγει;
Κ.Λ.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Και τώρα Θέμο μου τι λες;;;


Ποιός είπε ότι ο Θέμος λέει αλήθεια, ότι δεν συναλλάχθηκε με την "κυβερνώσα δεξιά"...

Ιδού το πειστήριο!

Τα"κορίτσια" του (ποιός δεν τα ξέρει...) συμμετείχαν ανοικτά, σε party της νεολαίας της "κυβερνώσας δεξιάς"...
(ΔΑΠ ΤΕΙ...)
1. Μήπως η συναλλαγή έχει φτάσει πολύ βαθύτερα απ' ότι νομίζουμε;
2. Οι Dj ILITo και SIR PALOU ποιοί είναι και τι ρόλο παίζουν άραγε στην όλη υπόθεση;
Πολύ φοβούμαι ότι ΚΑΙ αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα...
Κ.Λ.



...Από τον Da Ponte στον Ζαχόπουλο (κι ακόμα παραπέρα)...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Βήματος" της περασμένης Τετάρτης, η παράδοση του dvd στον Ανδριανό έγινε από δημοσιογράφους νυκτερινής τηλεοπτικής εκπομπής και πίσω από αυτή την συναλλαγή βρίσκεται μυστηριώδης (και ερεβώδης άραγε;) ανήρ ονόματι... "Δον Τζιοβάνι"!

"...«πίσω από το πρόσωπο που λειτούργησε ως ταχυδρομικό περιστέρι βρίσκονται γνωστοί μεγαλοδημοσιογράφοι, οι οποίοι, αφού πρώτα διοχέτευσαν το επίμαχο υλικό, στη συνέχεια έσπευσαν να παρουσιασθούν ως θεσμικοί παράγοντες που έχουν επίγνωση του δημοσιογραφικού τους ρόλου και διακρίνονται για το υψηλό αίσθημα ευθύνης». Ο συγκεκριμένος ρεπόρτερ, όπως υποστηρίζουν, αν και είχε πλήρη επίγνωση του ρόλου του, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις ακριβείς διαστάσεις του θέματος, ούτε βεβαίως όσα τεκταίνονταν στο παρασκήνιο από το «βαθύ λαρύγγι» της υπόθεσης. Με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σκιαγραφούν τον ρόλο του ως «βαποράκι που δουλεύει για τους εμπόρους ειδήσεων» και ως «παιδί για όλα τα θελήματα του Δον Τζιοβάνι».

Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιός είναι αυτός ο... "Δον Τζιοβάνι", αλλά μετά από όλα αυτά τα βαρύγδουπα συνωμοτικά ψευδώνυμα, (θυμάστε; "Ηγούμενος"... "Αρχιεπίσκοπος"...) μπορούμε ταπεινά να ομολογήσουμε ότι σε σχέση με το θαυμαστό κόσμο του "Βήματος"... τύφλα νάχουν ο "Ταινίας"... ο "Σαρδανάπαλος"... ο "Λουκάς"... και η "Δεντρολιβανιά"!.. (Tres banal...)
(και μιας κι ο λόγος για το "Βήμα", αυτή η "Πανδώρα" πού έχει πάει; Ξέρει κανείς;)

Κ.Λ.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Μέρες που είναι...

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που (θα) έχουμε, πολλά από όσα γράφονται αυτές τις ημέρες στις εφημερίδες έχουν ενδιαφέρον.

Επέλεξα δύο άρθρα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ":

Το πρώτο είναι του Α. Παπαχελά κι έχει σαν στόχο να περιγράψει σε γενικές γραμμές την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Το δεύτερο είναι μια "ψυχογραφία" του Χρ. Γιανναρά, για τον Κώστα Καραμανλή.

Φυσικά και δεν συμφωνώ με την γενικότερη λογική των αρθρογράφων, αλλά όπως και να έχει το πράγμα, έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τίνι τρόπω έχει αρχίσει η αποκαθήλωση του ξεγραμμένου - πια - "Μπούλη"... (ή "Δάμαλου" αν προτιμάτε)...

Τα άρθρα τα δημοσιεύω στο έτερο blog μας, λόγω μεγέθους, δηλαδή εδώ (στο interna-corporis.blogspot.com)

Κ.Λ.

ΖΟΜΠΙ

Η κατάσταση στους πολιτικούς χώρους Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η "ωφέλεια" που έχουν τα μικρά κόμματα της αριστεράς και της άκρας δεξιάς μου θυμίζουν τον παλιό Σαββόπουλο :
"Είμαστε οι πρώτοι και ακολουθάνε αναστημένοι χίλιοι νεκροί". Μόνο που, στην καλύτερη περίπτωση, οι νεκροί ανασταίνονται σαν ζόμπι.

ΖΑΕΙ ΑΚΟΜΑ

Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα ότι πέθαναν ο νεοζηλανδός Χίλαρι που ύψωσε τη σημαία στο Έβερεστ και ο ρώσος στρατιώτης Μίνιν που ύψωσε τη σημαία στο κατακτημένο Βερολίνο. Αυτός που πριν από κάτι χρόνια ύψωσε τη σημαία της ηθικής και της αντι-διαφθοράς ζάει ακόμα...

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

Χειροτερεύει η υγεία του Ζαχόπουλου. Εμένα γιατί μου θυμίζει η υπόθεση τον συχωρεμένο Σορίν Ματέι;

ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ

Πούναι η Ηδύλη, πούναι ο ΑπΙφ, πούναι e-las, πούναι Ανέμελος, πούναι ο Μότσαρτ, πούναι ο Πουτσίνι. Τέλος πάντων. Συνεχίζω να ενημερώνω.

Ο ΣΤ' ΑΡΧΙΔΙΑ του και η συμβία του εξακολουθούν να παρκάρουν προκλητικότατα από το πρωί μέχρι το βράδυ τη μαούνα τους στον εμπορικότατο πεζόδρομο της Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι. Οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας (τρομάρα της!) έχουν σταματήσει πια. Ένα έμπιστο πουλάκι μου σφύριξε ότι ο εν λόγω "κύριος" ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο του δημάρχου Χαλανδρίου με τον οποίο είναι κολητός - κάτι σα Ζαχόπουλος - Καραμανλής ένα πράγμα.

Αμετανόητος φιλελεύθερος τζουτζές.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

ΣΟΚΕΡΕΣΑ

Από παλιότερη επίσκεψη στην Ξάνθη. Μη το χάσετε.

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ

Ένας προσωπικός μου φίλος, πιο προσωπικός δεν γίνεται, γνωρίζει καλά τον ξενοδόχο - καρδιολόγο - δημοτικό σύμβουλο της Σκιάθου. Συμμετείχε στην ομάδα που του έκανε υδρογεωλογική μελέτη για γεώτρηση στο οικόπεδο του ξενοδοχείου - Ακτή Βασιλιά της Σκιάθου. Κι είχε να μου λέει ότι από την αμοιβή τους τους αφαίρεσε την αξία των μπαρμπουνιών με τα οποία τους "τραπέζωσε".

Φιλελεύθερος τζουτζές.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Η άποψη του Γ.Κ.

Το πρωί της ημέρας των Ευρωεκλογών του 1984 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι το βράδυ όλοι θα τον συμβούλευαν τι να κάνει. Μαζί με μία άλλη δήλωσή του όπου συνιστούσε να ψηφιστούν κόμματα με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έδωσε την εντύπωση ότι βιαζόταν να ασκήσει τις προνομίες που του παρείχε το Σύνταγμα, δείχνοντας στον Παπανδρέου το ποιός έχει την πολιτική ισχύ.
'Ισως το μόνο πρακτικό αποτέλεσμά της να ήταν η επόμενη , κακή, επιλογή του Σαρτζετάκη σε αυτό το αξίωμα.
Με την πολυτέλεια που δίνει η απόσταση του χρόνου να διαβάζουμε καθαρώτερα την πραγματικότητα, η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική του πόσο λάθος την διάβαζαν ο πολύπειρος Καραμανλής και αυτοί που τον συμβούλευαν.
Το στελεχιακό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας, δημάρχοι και μέλη δημοτικών συμβουλίων, Πρόεδροι κια μέλη διοικήσεων οργανισμών, συνδικαλιστές με μία πρόχειρη αριθμητική, ξεπερνούν τις 50.000 και το ποιόν του είναι ευανάγνωστο στην κοινωνία. 'Ηταν αυτό το προσωπικό της Ν.Δ. τόσο φθαρμένο και ανίκανο να ανανεωθεί, που χρειάστηκαν 23 χρόνια γιά να επανέλθει.
Την επομένη των εκλογών του 2004 πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρζαν την εκλογική ήττα στρατηγική. Πολλές φορές λέξεις δύσκολες χρησιμοποιούνται για να αποκρύψουν αυτό που υποτίθεται ότι θέλουν να περιγράψουν. Οι τεχνικοί όταν, εκτελώντας ένα έργο, τα θαλασσώνουν, λένε στον πελάτη ότι υπήρξε αστοχία υλικού. Θολώνει ο πελάτης και συνεχίζει να πληρώνει.Στην περίπτωση του όρου στρατηγική ήττα, αφού επαναλήφθηκε το 2007, θα πρέπει λίγο να τον συζητήσουμε.
Νομίζω ότι κατ' ουσίαν περιγράφει την γήρανση και την φθορά του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Δημόσια διοίκηση προβληματική, συνδικαλισμός απαξιωμένος, δήμοι μπαίνουν μιά χαρά ανθρώποι και βγαίνουν ειδήμονες στον συμβιβασμό και την συναλλαγή. Οργανωμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα πιθανόν να θέλουν διασπασμένο το ΠΑΣΟΚ γιά να διαιτητεύουν εκ του ασφαλούς και με το αζημίωτο. Αυτά όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν διασπάσεις. Αυτές είναι το φυσικό επακόλουθο της φθοράς και της αδυναμίας ανανέωσης.
'Ηδη συντελεσμένες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν μορφή αναπόφευκτα σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας στις Ευρωεκλογές, αν όχι πριν από αυτές. Ο διχασμός της παράταξης είναι διαφορετικό θέμα.
Οι γενιές του 114, του Πολυτεχνείου και η δικιά μας της μεταπολίτευσης, με αντιδεξιά αντανακλαστικά, έδιναν σπάταλα αυτά τα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ τις εφεδρείες που χρειάζονταν. Τελευταία φορά ο Σημίτης, δείγμα της παραζάλης το ότι τον μπλέξανε σε κάτι που δεν τον αφορούσε, κατάφερε το 96 να αντλήσει από εκεί νέες δυνάμεις.
Τώρα αυτές οι δεξαμενές είναι στερεμμένες και γεμάτες μούργα.
Στην σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα όπου αν μη τι άλλο το 10ωρο δεν είναι η εξαίρεση, στελεχη επιχειρήσεων θεωρούνται γηρασμένα ήδη στα σαράντα τους. Η πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, άλλωστε ποτέ δεν ήταν.
Βέβαια ούτε με καλέσματα, ούτε με εκθέσεις ιδεών πρόκειται να έρθουν αυτές οι γενιές στο ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει το κοπο πάντως να το προσπαθήσουν αν μη τι άλλο είναι ένας τρόπος να επανέλθει η αθωότητα σε αυτό το κόμμα, να αποφευχθεί ο διχασμός ή να δοθεί περιεχόμενο στις επερχόμενες διασπάσεις.
Γ.Κ.

Ο Δημήτρης, ο Μιχάλης και η Μίνα...

Πρόκειται για τρεις ανθρώπους από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μου, για το Δημήτρη, τον Μιχάλη και τη Μίνα (τα ονόματα είναι τυχαία, τα πρόσωπα όμως απολύτως υπαρκτά)

Ο Δημήτρης είναι 45 χρονών, επιχειρηματίας, με καταστήματα και εισαγωγική εταιρεία. Ένας άνθρωπος με περιουσία σεβαστή. Είναι επίσης απόφοιτος μεγάλου πολυτεχνικού ιδρύματος των Η.Π.Α.
Στις εκλογές του 04 και του 07 ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος; Του είχαν υποσχεθεί μια καλή θέση στο... δημόσιο!..
Σήμερα βέβαια είναι απογοητευμένος, γιατί οι υποσχέσεις που του έδωσαν φαίνεται να μην υλοποιούνται...
Συνεχίζει το "επιχειρείν" βρίζοντας δεξιά κι αριστερά "τους πολιτικούς"...

Ο Μιχάλης είναι 50 χρονών δημοσιογράφος, με μια αρκετά καλή σταδιοδρομία στο παρελθόν, όπου είχε κυκλοφορήσει και κάποιο πετυχημένο - για ένα διάστημα - εξειδικευμένο περιοδικό.
Στις εκλογές του 04 και του 07 ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος; Του είχαν υποσχεθεί μια καλή θέση στο... δημόσιο!..
Σήμερα βέβαια πιστεύει ότι οι "αγώνες" του έχουν δικαιωθεί εν μέρει, διότι όπως μαθαίνω το τελευταίο διάστημα έχει διοριστεί σύμβουλος παρά τω... (κάποιο υπουργό)...
Θεωρεί ότι η θέση είναι για μικρό χρονικό διάστημα, ότι απλά θα απολυθεί όταν ο συγκεκριμμένος υπουργός αποχωρήσει από το υπουργείο. Είναι δυσαρεστημένος, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει και προς το παρόν το... παίζει παράγων...

Η Μίνα είναι 35 χρονών, κομμώτρια. Χωρισμένη, με παιδιά, δύσκολα τα έβγαζε (και τα βγάζει) πέρα, με τα χτενίσματα. Η μητέρα της έχει κομμωτήριο, αλλά κι οι δύο μαζί δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να το εκσυγχρονίσουν και να το δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.
Στις εκλογές του ο4 και του 07 ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος; Της είχαν υποσχεθεί ότι κάπου θα τη βολέψουν...
Σήμερα η Μίνα έχει διοριστεί ως συμβασιούχος στο δήμο της περιοχής της (δεξιός δήμος) ως οδοκαθαρίστρια... Με 1000 ευρώ καθαρά, μισθό.
Η Μίνα με τη σειρά της ...προσέλαβε μια αλλοδαπή, της παρέδωσε τη σκούπα και το καροτσάκι, της δίνει 500 ευρώ και κρατάει για λογαριασμό της τα υπόλοιπα... Κατά τα άλλα, εξακολουθεί να χτενίζει...
Κι αυτή πιστεύει ότι "τη δουλεύουν" οι πολιτικοί και ότι "της δίνουν ένα ξεροκόμματο"...

Τέτοια παραδείγματα πιστεύω ότι μπορεί να αναφέρει ο καθένας πάμπολλα... Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι κάποιες σπάνιες περιπτώσεις. Αντίθετα, αποτελούν περίπου τον κανόνα των ψηφοφόρων της ΝΔ και ίσως παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ.
Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε "εγωϊστικούς σοσιαλιστές"... Από τη μια λατρεύουν το κράτος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν μια μόνιμη δουλειά στο δημόσιο. Από την άλλη το βρίζουν και το λοιδωρούν γιατί το κράτος επιβάλλει στους πολίτες και... κάποιες υποχρεώσεις...
Στο βάθος πιστεύουν ακράδαντα, ότι "το κράτος τους χρωστάει" προσωπικά, σ' αυτούς... Εκφράζονται πολιτικά, κατά καιρούς, από το "Λαϊκό ΠΑΣΟΚ" ή από τη "Λαϊκή Δεξιά"...
Τώρα που απογοητεύονται (στο βαθμό που απογοητεύονται) από το... πολιτικό μας σύστημα (διότι απλούστατα δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ να διοριστούν), μοιραία καταφεύγουν στα "μικρά κόμματα", πιστεύοντας ότι έτσι εκδικούνται τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Απ' τη μια λες ότι αν είχαν προσπαθήσει να καλυτερέψουν την εργασία τους όσο έχουν προσπαθήσει για να ...διοριστούν στο δημόσιο, τώρα θα ήταν όλοι τους σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Απ' την άλλη δεν μπορείς να μην σεβαστείς και το επιχείρημα που λέει ότι "καλύτερα τα 1000 ευρώ σίγουρα, στο ράθυμο κι ανθρώπινο δημόσιο, παρά να τρέχω όλη μέρα σαν ρομπότ στην ελεύθερη αγορά"...

Τι να πεις...
Α, ρε κατακαημένε Γιωργάκη, (που λέει ο λόγος)...

Κ.Λ.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Ξεφτίλα!..

Μιας και έχουμε πάρει αμπάριζα τελευταία τους δημοσιογράφους και τα όσα - άδολα κι απονήρευτα - μας σερβίρουν από τις εφημερίδες τους, ας πάρει η μπάλα και τον συμπαθή (ολυμπιακός γαρ) Θέμο Αναστασιάδη που έγραψε στο "Πρώτο Θέμα":

"...Απαξ όμως ο πρωθυπουργός διώχνει κάποιον τόσο δικό του, αμέσως μόλις σιγουρευτεί για τα καταγγελλόμενα, έχει λειτουργήσει σωστά και αποκαθιστά και την πολιτική τάξη και την τιμή της κυβέρνησης. Μία επιπλέον παρένθεση: σε καμία περίπτωση ο Καραμανλής ή οποιοσδήποτε άλλος αρχηγός κυβέρνησης ή κόμματος, δεν ευθύνεται για το αν ένας υπουργός, υφυπουργός ή διοικητής Οργανισμού το ρίξει στις «παράνομες» σχέσεις, ειδικά στους γελοίους και επικίνδυνους «γεροντοέρωτες». Δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων κανένας πρωθυπουργός ποιο από τα στελέχη του θα εκμεταλλευτεί τη θέση του για να έχει… «γκόμενες». Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Ξεμωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι..."

Αυτά γράφει ο συμπαθής...
Έχω όμως κάποιες απορίες:

1. Πώς προεξοφλεί ο Αναστασιάδης ότι πρόκειται ΜΟΝΟ για μια απλή "ροζ" ιστορία;
2. Πώς "σιγουρεύτηκε" ο Πρωθυπουργός για την "ροζ ενοχή" του Ζαχόπουλου, με ποιόν τρόπο; Αυτό δεν απασχολεί τον δημοσιογράφο;
3. Το ότι ο Ζαχόπουλος έπεσε από τον 4ο όροφο στο κενό "για μια παράνομη σχέση" γίνεται πιστευτό από ένα ευφυή άνθρωπο;
4. Τι σόι πρωθυπουργός είναι αυτός που οι διάφοροι υφιστάμενοί του χρησιμοποιούν το όνομα του ως... αφροδισιακό στις ιδιαίτερες ερωτικές τους εκτονώσεις; (Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τα λένε...) Έτσι αποκαθιστά την "τιμή της Κυβέρνησής του"; Ποια τιμή βρε;
5. Δεν υποψιάζει τον δημοσιογράφο το γεγονός ότι "κάποιος άλλος δημοσιογράφος" έδωσε λάθρα ένα DVD στο γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία και τον έλεγχο που έκανε "βρέθηκε πειραγμένο" ήτοι μονταρισμένο; Δεν τον απασχολεί ΠΟΙΟΣ το μοντάρισε;
6. Δεν τον απασχολεί ότι εστάλη το DVD στον εισαγγελέα την πιο κατάλληλη ώρα, για να στηθεί η κατηγορία κατά της ερωμένης του Ζαχόπουλου και να... επιβεβαιωθεί το "ροζ" της όλης ιστορίας;
Αλλά όπως φαίνεται δεν έχει τέτοιες απορίες ο Θέμος...

Το ότι ασχολούμαι με το παραπάνω θέμα, ένας είνα ο λόγος:

Δεν ανέχομαι να με δουλεύουν διάφοροι - συμπαθείς και μη - κονδυλοφόροι και να μην αντιδρώ... Έστω κι έτσι.

Κ.Λ.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

Συνεχίζω να σας βομβαρδίζω με δημιουργίες της ΑΝΤΙΚΟΥΚΟΥ ΦΙΛΜ. Ρίξτε ντομάτες αλλά κάντε κάτι. Αρχίζω να νοιώθω σα ναυαγός στον Ειρηνικό.


ΚΑΛΑΝΤΑ, ΞΑΝΘΗ.

Ολίγον ετεροχρονισμένο αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Χρόνια σας πολλά άνθρωποι διαφορετικοί και τόσο ίδιοι!

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Στη Μνήμη Ελένης Σκιάνη

Αγαπητοί φίλοι,

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς του Δεκέμβρη δε μου επέτρεψαν να σας ενημερώσω σχετικά με τα χρήματα που συγκεντρώσαμε το βράδυ που μαζευτήκαμε στου Γιώργου. Κατέθεσα τα €320 που μαζέψαμε εκείνο το βράδυ στις 19 Δεκεμβρίου στη Διεθνή Αμνηστία. Συνεννοήθηκα επίσης στο τεύχος του περιοδικού τους που θα εκδοθεί τέλη Μαρτίου να μπει μια αναφορά στην προσφορά μας.Για όσους θέλουν να συνεισφέρουν οι Τραπεζικοί Λογαριασμοί της Διεθνούς Αμνηστίας είναι:
Εθνική Τράπεζα: 151/62087033
Αγροτική Τράπεζα: 017/01021822-92
Τράπεζα Πειραιώς: 5029-017683-035

Όσοι καταθέσουν χρήματα σε κάποιον από τους λογαριασμούς να ζητήσουν να γραφεί αιτιολογία: στη μνήμη Ελένης Σκιάνη και να μου στείλουν ένα e-mail στη διεύθυνσηyannisch@otenet.gr με την ημερομηνία κατάθεσης, την τράπεζα και το ποσό που κατέθεσαν.

Γιάννης Χρυσοβέργης

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Αποσπάσματα από ενδιαφέρον άρθρο του Ν.Κοτζιά

Νίκος Κοτζιάς: Μια νέα στρατηγική για την αντιπολίτευση
Από το blog ‘Θέλω να πω μια γνώμη’ – 17/12 Ολόκληρο το άρθρο του Ν. Κοτζιά απο την Αξία του Σαββάτου.

"Είναι φανερό ότι η χώρα συσσωρεύει προβλήματα με ρυθμούς περισσότερους απ’ αυτά που μπορεί να λύσει. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται όλο και μεγαλύτεροι όγκοι ελλειμμάτων στην πολιτική και την πολιτική δημοκρατία, στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον και στις διεθνείς σχέσεις. Προκειμένου να αλλάξει αυτό το κλίμα χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες από πλευράς αντιπολίτευσης. Απαιτούνται τολμηρές προτάσεις. Η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει να αντιπολιτεύεται με τον σημερινό τρόπο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα είναι πεπεισμένο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προοπτικές να δώσει κάτι το φρέσκο, κάτι το καινούργιο και πολύ λιγότερο κάτι το λυτρωτικό για τη χώρα που έχει βαλτώσει. Οι έλληνες έχουν καταλάβει. Εκείνο που είναι το ζητούμενο είναι κατά πόσο υπάρχει εναλλακτική στρατηγική για τη χώρα και δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών πολιτικών.

Η αντιπολίτευση οφείλει να παρουσιάσει προτάσεις πειστικές, άμεσες, αλλά και ενταγμένες σε μια πολιτική μακράς πνοής. Να πείσει ότι αυτές της οι προτάσεις είναι εφαρμόσιμες και γνωρίζει πώς να τις εφαρμόσει.Προτεραιότητα στην ΠολιτικήΤο ΠΑΣΟΚ σήμερα, βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης συγκυρίας. Έχει απαξιωθεί σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων μαζί με την πολιτική εν γένει. Η διεθνής σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε ακόμα βαθύτερη κρίση από το ίδιο και δεν παράγει πολιτικές προτάσεις από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει σχήματα και στρατηγήματα. Η θεωρητική συζήτηση στην αριστερά εν γένει δεν είναι καρπερή, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας παντελώς απούσα. Λίγοι είναι οι κριτικοί διανοούμενοι που προτάσσουν την κριτική δημιουργική σκέψη τόσο των τεχνοκρατικών προγραμμάτων εμπλουτισμού, όσο και της μικροπολιτικής των μέσων. Συνολικά στη χώρα υπάρχει έλλειμμα παραγωγής σύγχρονης πολιτικής σκέψης και πολύ περισσότερο στρατηγικής. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα και για το ΠΑΣΟΚ.

Η ζωή, βέβαια, είναι αντιφατική. Οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζει, τις συνοδεύουν η εμφάνιση νέων δυνατοτήτων. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σήμερα σε πορεία πρακτικής υπέρβασης των νεοφιλελεύθερων δογμάτων που κυριάρχησαν τα τελευταία 25 χρόνια. Η αγοραία αντίληψη για την προτεραιότητα της αγοράς βρίσκεται σε υποχώρηση. Το ΠΑΣΟΚ όφειλε να έχει φέρει στη Βουλή νόμο με τον οποίο θα διασφάλιζε σε μια εποχή που ονομάζω ως εποχή «προστατευτικής παγκοσμιοποίησης» τις ελληνικές στρατηγικές επιχειρήσεις. Να τις προστατέψει πριν απ’ όλα, από ενέργειες τάχατες ιδιωτικοποίησης μέσω των οποίων θα καταλήξουν αυτές στα χέρια τρίτων κρατών και όχι κάποιας «αφηρημένης αγοράς». Όφειλε, επίσης, να φέρει στη Βουλή νόμο για την φορολόγηση των υπερκερδών και τον έλεγχο της τοκογλυφίας και των αεριτζήδων «της μεσολάβησης». Τέλος να προτείνει και να προωθήσει ειδικά μέτρα διασφάλισης της έννομης λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μέτρα προστασίας του παιδιού, καθώς και καταπολέμησης της φτώχειας στα πλαίσια μιας πολιτικής ενάντια στις εσωτερικές ανισότητες που παράγει η παγκοσμιοποίηση. Διότι όπως δείχνουν όλες οι διεθνείς μελέτες η φτώχεια αποτελεί εμπόδια ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης μιας χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει, ακόμα, να εμβαθύνει στην ανάλυση των διεθνών σχέσεων και των επιπτώσεων που έχουν οι παγκόσμιες αλλαγές στην διεθνή θέση της χώρας. Στις εναλλακτικές στρατηγικές για την εξωτερική πολιτική και στα «διδάγματα» από την παγκόσμια εμπειρία ως προς τη λύση σύγχρονων προβλημάτων. Οφείλει ακόμα, να δώσει πειστικές απαντήσεις σε τέσσερις μεγάλες στρατηγικές προτεραιότητες: την ουσιαστική πολιτική αυτονομία του Πολιτικού Συστήματος. Την αναμόρφωση της εκπαίδευσης σε σύνδεση με την έρευνα και τον τύπο ανάπτυξης της χώρας που προκρίνει. Την επανάκαμψη του συστήματος υγείας και περίθαλψης στην κοινωνική δικαιότητα και αποτελεσματικότητα. Την δημοκρατική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με τρόπο που να υπερβαίνει καθυστερήσεις και ασυμμετρίες, να διευρύνει τις χωρητικότητές της, να διασφαλίζει την πραγματική δημοκρατική αποτελεσματικότητα του δημοσίου.

Δίπλα στις μεγάλες στρατηγικές, από τις οποίες θα απορρέει και η καθημερινή παρέμβαση, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προβάλλει άμεσους στόχους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερβεί την παγίδα του προγράμματος που διαμόρφωσε προεκλογικά. Τότε που χάθηκε η πολιτική σε έναν (τιμο-)κατάλογο 224 αιτημάτων. Αιτημάτων που συγχέαν ανάμεσα στο τι ανήκει στην πολιτική στρατηγική και τι στους άμεσους στόχους. Με αυτό τον κατάλογο δε, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να ορίσει τις άμεσες προτεραιότητες του, να διαχωρίσει ανάμεσα σε κύριους και δευτερεύοντες στόχους. Και αυτό το έπαθε διότι υπήρξε σύγχυση ανάμεσα σε μια γραφειοκρατική - τεχνοκρατική προσέγγιση και σε ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το σημερινό της τέλμα. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη προβολής συγκεκριμένων αρχών και αξιών, όπως της προστασίας και ενδυνάμωσης του πολιτικού συστήματος, αλλά και επιμέρους στόχων γενικότερης σημασίας, όπως της προστασίας του πρασίνου στο Λεκανοπέδιο και της άμεσης μετατροπής του αεροδρομίου στο Ελληνικό σε μητροπολιτικό πάρκο χωρίς τσιμεντοκατασκευές. Αλλαγή προσωπικού, νοοτροπίας και κατεύθυνσης Το να πείσει κανείς για τις προτάσεις του, απαιτεί πρώτα να υπάρξει μια δημιουργική και δημοκρατική επεξεργασία. Απ’ αυτή τη σκοπιά, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να επιστρατεύσει όλες του τις δημιουργικές δυνάμεις και να απαλλαγεί από τον «βάλτο». Να απαλλαγεί από εκείνους που θέλουν να κυβερνήσουν και πάλι χωρίς να έχουν ιδέα –κάτι που χαρακτηρίζει και τη σημερινή κυβέρνηση- για ποιο λόγο η παρουσία τους είναι απαραίτητη στη χώρα. Να βάλει μπροστά την πολιτική από την οργάνωση και να κατανοήσει ότι η πολιτική είναι επιστήμη και τέχνη. Γνώση και αξιοποίηση της εμπειρίας και όχι κάποια τεχνική μικροπολιτικής ίντριγκας ή μανούβρας.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι, πως θα προκύψουν φρέσκες ιδέες για την πολιτική της αντιπολίτευσης; Η απάντηση δεν είναι απλή, αλλά επιτακτική. Οι νέες ιδέες θα προκύψουν από νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχουν αναδειχτεί επαρκώς. Από την αξιοποίηση των καλύτερων παλαιότερων στελεχών του, των οποίων η γνώση και πείρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Από την λειτουργία των θεσμών και των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέψει την προσέλκυση ατόμων με καλύτερα προσόντα από εκείνους που διαχειρίζονται τις υποθέσεις της αντιπολίτευσης. Από την επανασύσταση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ με πολιτικούς όρους, την προσέλκυση επιστημόνων που έχουν κάτι να πουν, και όχι να παράγουν μονοδιάστατα δημόσιες σχέσεις προς κάλυψη του ναρκισσισμού τους. Προκειμένου να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια διαφορετική ποιότητα, ώστε να γίνει ελκυστικό σε άξιους ανθρώπους, οφείλει να παράγει πολιτική. Η ίδια η οργανωτική του ανανέωση προϋποθέτει παραγωγή πολιτικής. Αυτό δεν έγινε δυνατό, διότι τα τελευταία χρόνια τα αρμόδια όργανα μόνο αυτό δεν έκαναν. Οι ειδικοί θεσμοί που διέθετε το ΠΑΣΟΚ, είχαν κατά καιρούς επικεφαλής ανθρώπους χωρίς γνώσεις επί των κοινωνικών επιστημών. Ζωντανούς αρνητές της αρχής ότι η πολιτική είναι επιστήμη και όχι δημόσιες σχέσεις. Η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα ήταν και είναι συχνά υποταγμένη σε προσωπικές στρατηγικές ανέλιξης. Το ίδιο το Πολιτικό Συμβούλιο συμπεριφέρθηκε ορισμένες φορές ως να έδινε μάχη χαρακωμάτων και σύμπλευσης με τις μικροπολιτικές στήλες, παρά ως κέντρο παραγωγής πολιτικής.

Στην χώρα υπάρχουν οι δυνάμεις της Aριστεράς που δίνουν την δική τους μάχη. Συχνά με επιτυχία και τρόπο ωφέλιμο για το μέλλον της χώρας. Όμως, το μέγεθος και οι δυνατότητές τους είναι πιο περιορισμένες από ότι ένα κόμμα με το μέγεθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν αυτό πλεύσει σε δημιουργικά ύδατα σύγχρονης πολιτικής. Με αυτή την έννοια και απ’ αυτή την πλευρά, η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο της δημιουργικής προοδευτικής πολιτικής μας αφορά όλους μας."
Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)