37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Για σπάνιο καρκίνο του μαστού από ορμονοθεραπεία

Στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", αλιεύσαμε το πιο κάτω δημοσίευμα, που έχω τη γνώμη ότι πρέπει να το διαβάσουν όσες - και όσοι - περισσότεροι γίνεται...

"Κίνδυνος για σπάνιο καρκίνο του μαστού από ορμονοθεραπεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τρία μόνο χρόνια λήψης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης είναι αρκετά για να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σχετικώς σπάνιας μορφής καρκίνου του μαστού.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστίνης επί τρία χρόνια ή και περισσότερα εμφάνιζαν τετραπλάσιες πιθανότητες για λοβιακό καρκίνο του μαστού (αρχίζει από τους λοβιακούς αδένες, εξ ου και η ονομασία του), μορφή της νόσου που παρουσιάζεται περίπου στο 10% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του εντύπου «Cancer Εpidemiology, Βiomarkers and Ρrevention» και η οποία περιελάμβανε 1.500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (εξ αυτών οι 1.044 έπασχαν από καρκίνο του μαστού ενώ οι υπόλοιπες όχι) είναι μία από τις πολλές με τις οποίες επιχειρείται αποσαφήνιση της εικόνας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη λήψη θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης.
«Προηγούμενες μελέτες κατέδειξαν ότι έπειτα από πέντε ή περισσότερα έτη συνδυασμένης ορμονοθεραπείας αυξάνεται ο συνολικός κίνδυνος για καρκίνο του μαστού» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρίστοφερ Λι από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Ηutchinson και προσέθεσε:
«Η δική μας μελέτη που ήταν η πρώτη η οποία σχεδιάστηκε ειδικά με στόχο την εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της συνδυασμένης ορμονοθεραπείας και του λοβιακού καρκίνου του μαστού μαρτυρεί ότι ακόμη και μια σημαντικά μικρότερη περίοδος έκθεσης σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου».
Από το σύνολο των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη όσες λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αντιμετώπιζαν τριπλάσιες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα των ασθενών.
Οσες λάμβαναν συνδυασμένη ορμονοθεραπεία επί τρία και πλέον χρόνια αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες για λοβιακό καρκίνο του μαστού.

Κ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)