37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Ο Δημήτρης, ο Μιχάλης και η Μίνα...

Πρόκειται για τρεις ανθρώπους από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μου, για το Δημήτρη, τον Μιχάλη και τη Μίνα (τα ονόματα είναι τυχαία, τα πρόσωπα όμως απολύτως υπαρκτά)

Ο Δημήτρης είναι 45 χρονών, επιχειρηματίας, με καταστήματα και εισαγωγική εταιρεία. Ένας άνθρωπος με περιουσία σεβαστή. Είναι επίσης απόφοιτος μεγάλου πολυτεχνικού ιδρύματος των Η.Π.Α.
Στις εκλογές του 04 και του 07 ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος; Του είχαν υποσχεθεί μια καλή θέση στο... δημόσιο!..
Σήμερα βέβαια είναι απογοητευμένος, γιατί οι υποσχέσεις που του έδωσαν φαίνεται να μην υλοποιούνται...
Συνεχίζει το "επιχειρείν" βρίζοντας δεξιά κι αριστερά "τους πολιτικούς"...

Ο Μιχάλης είναι 50 χρονών δημοσιογράφος, με μια αρκετά καλή σταδιοδρομία στο παρελθόν, όπου είχε κυκλοφορήσει και κάποιο πετυχημένο - για ένα διάστημα - εξειδικευμένο περιοδικό.
Στις εκλογές του 04 και του 07 ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος; Του είχαν υποσχεθεί μια καλή θέση στο... δημόσιο!..
Σήμερα βέβαια πιστεύει ότι οι "αγώνες" του έχουν δικαιωθεί εν μέρει, διότι όπως μαθαίνω το τελευταίο διάστημα έχει διοριστεί σύμβουλος παρά τω... (κάποιο υπουργό)...
Θεωρεί ότι η θέση είναι για μικρό χρονικό διάστημα, ότι απλά θα απολυθεί όταν ο συγκεκριμμένος υπουργός αποχωρήσει από το υπουργείο. Είναι δυσαρεστημένος, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει και προς το παρόν το... παίζει παράγων...

Η Μίνα είναι 35 χρονών, κομμώτρια. Χωρισμένη, με παιδιά, δύσκολα τα έβγαζε (και τα βγάζει) πέρα, με τα χτενίσματα. Η μητέρα της έχει κομμωτήριο, αλλά κι οι δύο μαζί δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να το εκσυγχρονίσουν και να το δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.
Στις εκλογές του ο4 και του 07 ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος; Της είχαν υποσχεθεί ότι κάπου θα τη βολέψουν...
Σήμερα η Μίνα έχει διοριστεί ως συμβασιούχος στο δήμο της περιοχής της (δεξιός δήμος) ως οδοκαθαρίστρια... Με 1000 ευρώ καθαρά, μισθό.
Η Μίνα με τη σειρά της ...προσέλαβε μια αλλοδαπή, της παρέδωσε τη σκούπα και το καροτσάκι, της δίνει 500 ευρώ και κρατάει για λογαριασμό της τα υπόλοιπα... Κατά τα άλλα, εξακολουθεί να χτενίζει...
Κι αυτή πιστεύει ότι "τη δουλεύουν" οι πολιτικοί και ότι "της δίνουν ένα ξεροκόμματο"...

Τέτοια παραδείγματα πιστεύω ότι μπορεί να αναφέρει ο καθένας πάμπολλα... Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι κάποιες σπάνιες περιπτώσεις. Αντίθετα, αποτελούν περίπου τον κανόνα των ψηφοφόρων της ΝΔ και ίσως παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ.
Θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε "εγωϊστικούς σοσιαλιστές"... Από τη μια λατρεύουν το κράτος, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν μια μόνιμη δουλειά στο δημόσιο. Από την άλλη το βρίζουν και το λοιδωρούν γιατί το κράτος επιβάλλει στους πολίτες και... κάποιες υποχρεώσεις...
Στο βάθος πιστεύουν ακράδαντα, ότι "το κράτος τους χρωστάει" προσωπικά, σ' αυτούς... Εκφράζονται πολιτικά, κατά καιρούς, από το "Λαϊκό ΠΑΣΟΚ" ή από τη "Λαϊκή Δεξιά"...
Τώρα που απογοητεύονται (στο βαθμό που απογοητεύονται) από το... πολιτικό μας σύστημα (διότι απλούστατα δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ να διοριστούν), μοιραία καταφεύγουν στα "μικρά κόμματα", πιστεύοντας ότι έτσι εκδικούνται τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Απ' τη μια λες ότι αν είχαν προσπαθήσει να καλυτερέψουν την εργασία τους όσο έχουν προσπαθήσει για να ...διοριστούν στο δημόσιο, τώρα θα ήταν όλοι τους σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Απ' την άλλη δεν μπορείς να μην σεβαστείς και το επιχείρημα που λέει ότι "καλύτερα τα 1000 ευρώ σίγουρα, στο ράθυμο κι ανθρώπινο δημόσιο, παρά να τρέχω όλη μέρα σαν ρομπότ στην ελεύθερη αγορά"...

Τι να πεις...
Α, ρε κατακαημένε Γιωργάκη, (που λέει ο λόγος)...

Κ.Λ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κώστα σε χαιρετώ
Το πρωί της ημέρας των Ευροεκλογών του 1984 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι το βράδυ όλοι θα τον συμβούλευαν τι να κάνει. Μαζί με μία άλλη δήλωσή του όπου συνιστούσε να ψηφιστούν κόμματα με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έδωσε την εντύπωση ότι βιαζόταν να ασκήσει τις προνομίες που του παρείχε το Σύνταγμα, δείχνοντας στον Παπανδρέου το ποιός έχει την πολιτική ισχύ. 'Ισως το μόνο πρακτικό αποτέλεσμά της να ήταν η επόμενη , κακή, επιλογή του Σαρτζετάκη σε αυτό το αξίωμα. Με την πολυτέλεια που δίνει η απόσταση του χρόνου να διαβάζουμε καθαρώτερα την πραγματικότητα, η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική του πόσο λάθος την διάβαζαν ο πολύπειρος Καραμανλής και αυ΄τοί που τον συμβούλευαν.
Το στελεχιακό προσωπικό των κομμάτων εξουσίας, δημάρχοι και μέλη δημοτικών συμβουλίων, Πρόεδροι κια μέλη διοικήσεων οργανισμών, συνδικαλιστές με μία πρόχειρη αριθμητική, ξεπερνούν τις 50.000 και το ποιόν του είναι ευανάγνωστο στην κοινωνία. 'Ηταν αυτό το προσωπικό της Ν.Δ. τόσο φθθαρμένο και ανίκανο να ανανεωθεί, που χρειάστηκαν 23 χρόνια γιά να επανέλθει.
Την επομένη των εκλογών του 2004 πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρζαν την εκλογική ήττα στρατηγική. Πολλές φορές λέξεις δύσκολες χρησιμοποιούνται για να αποκρύψουν αυτό που υποτίθεται ότι θέλουν να περιγράψουν. Οι τεχνικοί όταν εκτελώντας ένα έργο τά θαλασώνουν, λένε στον πελάτη ότι υπήρξε αστοχία υλικού. Θολώνει ο πελάτης και συνεχίζει να πληρώνει.Στην περίπτωση του όρου στρατηγική ήττα, αφού εαναλήφθηκε το 2007 θα πρέπει λίγο να τον συζητήσουμε. Νομίζω ότι κατ' ουσίαν περιγράφει την γήρανση και την φθορά του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Δημόσια διοίκηση προβληματική, συνδικαλισμός απαξιωμένος, δήμοι μπαίνουν μιά χαρά ανθρώποι και βγαίνουν ειδήμονες στον συμβιβασμό και την συναλλαγή. Οργανωμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα πιθανόν να θάλουν διασπασμένο το ΠΑΣΟΚ γιά να διαιτητεύουν εκ του ασφαλούς και με το αζημίωτο. Αυτά όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν διασπάσεις. Αυτές είναι το φυσικό επακόλουθο της φθοράς και της αδυναμίας ανανέωσης. 'Ηδη συντελεσμένες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν μορφή αναπόφευκτα σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας στις Ευρωεκλογές, αν όχι πριν από αυτές. Ο διχασμός της παράταξης είναι διαφορετικό θέμα. Οι γενιές του 114 του Πολυτεχνείου και η δικιάμας της μεταπολίτευσης, με αντιδεξιά αντανακλαστικά, έδιναν σπάταλα αυτά τα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ τις εφεδρείες που χρειάζονταν. Τελευταία φορά ο Σημίτης, δείγμα της παραζάλης το ότι τον μπλέξανε σε κάτι που δεν τον αφορούσε, κατάφερε το 96 να αντλήσει από εκεί νέες δυνάμεις. Τώρα αυτές οι δεξαμενές έιναι στερεμένες και γεμάτες μούργα. Στην σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα όπου αν μη τι άλλο το 10ωρο δεν είναι η εξαίρεση στελεχη επιχειρήσεων θεωρούνται γηρασμένα ήδη στα σαράντα τους. Η πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, άλλωςτε ποτέ δεν ήταν. Βέβαια ούτε με καλέσματα ούτε με εκθέσεις ιδεών πρόκειται να έρθουν αυτές οι γενιές στο ΠΑΣΟΚ. Αξίζει το κοπο πάντως να το προσπαθήσουν αν μη τι άλλο είνοι ένας τρόπος να επανέλθει η αθωότητα σε αυτό το κόμμα, να αποφευχθεί ο διχασμός ή να δοθεί περιεχόμενο στις επερχόμενες διασπάσεις.
Γ.Κ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)