37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Στο βλέμμα του στάλαζε το πικρό τέλος...

28η Οκτωβρίου σήμερα κι εμείς τιμούμε τις γενιές των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, τους πατεράδες, τις μανάδες και τους παπούδες που έδωσαν μάχες και μάτωσαν για μια Ελλάδα λεύτερη και δημοκρατική, μια Ελλάδα περήφανη.

Μορφή του Αγώνα αυτού, ο Άρης! Ο Αρχηγός των ανταρτών του ΕΛΑΣ, ο ανυπότακτος μαχητής των ορέων.


Αντιγράφω εδώ μια παράγραφο από το καταπληκτικό βιβλίο του Χαριτόπουλου "ΑΡΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ":


"...Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας, ο ύψιστος τίτλος τιμής για τον Έλληνα, είναι αυτός του αντάρτη. Του πατριώτη που παίρνει το όπλο και βγαίνει εθελοντικά στο βουνό να πολεμήσει τον κατακτητή. Όπου κι αν ανήκε, είτε στον ΕΛΑΣ και στον Άρη, είτε στον ΕΔΕΣ και το Ζέρβα, είτε στο 5/42 και τον Ψαρρό, ο αντάρτης είναι άκριτος. Αυτός έδινε τη ζωή του και όχι οι άλλοι που εκ του ασφαλούς τους κάνανε και τους κάνουν ακόμη κριτική..."


Κι επειδή πολλοί από μας προλάβαμε και τα ζήσαμε μες τις φαμίλιες μας, τα κυνηγητά, τις αρρώστιες, τη φτώχεια, τους πρόωρους θανάτους, τις φυλακές και τις εξορίες των πατεράδων μας, ας μην τα ξεχνάμε.

Αυτή η αγιασμένη γενιά του '40 μας δίδαξε τι σημαίνει φιλοπατρία, αγώνας ανιδιοτελής για μια κοινωνία ελεύθερη, δημοκρατική, με ανθρωπιά.

Αυτή η γενιά σήκωσε τη σημαία, αυτή την αγάπησε και την τίμησε κι όχι το φασιστοπαπαδαριό που σήμερα χοντραίνει τους κώλους του καλοβολεμένο σε μια πατρίδα που άλλοι ετοίμασαν (δυστυχώς, και) γι αυτούς...

Κώστας Λ.

(Και μια απορία:

Έψαξα έτσι, πρόχειρα και βρήκα στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων:

-Ναπ. Ζέρβας 9 οδοί προς τιμήν του.

- Σντ/ρχης Ψαρρός 4 οδοί προς τιμήν του

- Γρίβας - Διγενής 4 οδοί προς τιμήν του

- Σοφία Βέμπο 7 οδοί φέρουν το όνομά της

- Στέφ. Σαράφης, 10 οδοί προς τιμήν του

- Στρατ. Παπάγος 23 οδοί εις δόξαν του

- Συντ/ρχης Δαβάκης - Πίνδος 10 οδοί

- Ηλέκτρα Αποστόλου 4 οδοί

Ακόμα, "οδοός Πλουμπίδη", "οδός Α. Παναγούλη", "οδός Μανδηλαρά" κλπ...
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΟΔΟΣ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ;

Ακόμα τον φοβούνται... Και μάλλον θα τον φοβούνται πάντα... Όλοι τους!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)