37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Το σχόλιο:

1. Στον "φιλοπασοκικό" τύπο διακινείται σήμερα, ως ευφάνταστο εύρημα υποβοήθησης της - εμφανώς πλέον - πριμοδοτούμενης υποψηφιότητας Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το εξής:
Υπάρχει - λέει - μια σοβαρή αντίφαση, που εξάγεται από τις απαντήσεις σε γκάλοπ (απ' ότι μου φαίνεται μιας και μόνο, συγκεκριμμένης δημοσκοπικής εταιρείας) γύρω από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ οι ψηφοφόροι - συνολικά - σαφώς αναδεικνύουν τον Βενιζέλο ως αξιότερο αντίπαλο του Καραμανλή, από την άλλη, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να ψηφίσουν για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Παπανδρέου!
"Ο Παπανδρέου νικά τον Βενιζέλο, που νικάει τον Καραμανλή"! αναφωνεί το ΕΘΝΟΣ. Ενώ ο Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ διατείνεται ότι "όταν ψηφίζεις για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Παπανδρέου, νικητής από αυτή την κάλπη βγαίνει ο "μάγκας" Καραμανλής!.."
Με τον τρόπο τους λοιπόν κλείνουν το μάτι στον μέσο "πασόκο" και του λένε - με αρκετή δόση πικρίας βέβαια: "Καλά, είσαι σοβαρός τώρα; Πώς ψηφίζεις έτσι; Για σύνελθε!.."

2. Έκπληκτοι οι "διαμορφωτές της κοινής γνώμης" διαπιστώνουν καθημερινά όλο και περισσότερο, ότι αυτή τη φορά, δεν... τα κατάφεραν, όπως συνήθως, να κατευθύνουν δηλαδή το "πόπολο" εκεί όπου τα δικά τους συμφέροντα - και συνεπώς και του συστήματος - επιτάσσουν: Προς την εκλογή του πληθωρικού ευφυολόγου... Παρότι πλουσιοπάροχα υπόσχονται σύντομα μια νέα κυβερνητική ευωχία...
Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Ή το προϊόν που πουλάνε δεν αξίζει τα λεφτά του
Ή δεν το πουλάνε καλά
Ή... ο λαός ξαφνικά αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη "μικρή" δική του επανάσταση!

Πιστεύω ότι συμβαίνει μάλλον το τελευταίο, με κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις:
Πολύ απλά, οι "διαμορφωτές" παρέλειψαν να εκτιμήσουν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει εδώ και χρόνια - πλέον - την εκλογική προτίμηση ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας: Του "μεσαίου" τμήματος.
Απογοητευμένο - το τμήμα αυτό - από την πολυετή πορεία του ΠΑΣΟΚ στις εκσυγχρονιστικές ατραπούς, θιγμένο και "ριγμένο" από το μοίρασμα της πίτας τα ύστερα Σημιτικά χρόνια, απέβαλε τα - όποια - ιδεολογικά χαρακτηριστικά του και συντάχθηκε στη λογική του "για όλα φταίει η διαπλοκή"... Οι "νταβατζήδες" δηλαδή.
Ο "μάγκας" Καραμανλής - που με τόση θέρμη υποσχέθηκε τη ρήξη με τη Διαπλοκή - έγινε ελκυστικότερος κάθε άλλου. Κέρδισε τα στρώματα αυτά με τον οξύ λόγο του περί "νοικοκυρέματος" και περί "χτυπήματος της διαπλοκής". Και τον ψήφισαν.
Τέσσερα χρόνια άρκεσαν για να έλθει (αργά αλλά σταθερά) η πικρή διάψευση... Όχι μόνο δεν νοικοκυρεύτηκε τίποτα, όχι μόνο δεν χτυπήθηκε η περίφημη διαπλοκή, αλλά ο συμπαθής αυτός κύριος εμφανώς πλέον έχει υποκύψει στους αδίστακτους εκπροσώπους της, ικανοποιώντας τους όλα τα (κερδοφόρα) κέφια.
Κι έρχονται σήμερα οι ίδιοι εκπρόσωποι - όλοι πια ξέρουν ποιοί είναι, τους κάρφωσε σε όλους τους τόνους ο άπειρος κ. Μ. Κεφαλογιάννης και γι αυτό τώρα κοιτάζει το Υπουργείο του από την... τηλεόραση - και εμφανώς πριμοδοτούν τον ευφυή κύριο συνταγματολόγο (τους), εναντίον του "ανίκανου" "Γιωργάκη"... Καλός ο Καραμανλής, σκέφτονται οι "διαμορφωτές", αλλά έχει ημερομηνία λήξης. Πρέπει να πάμε παρακάτω κάποια στιγμή. Κι ο Γιώργος μας κάνει νερά... Δεν ελέγχεται εύκολα και έχει και παράξενες ιδέες, που πολύ δύσκολα αφομοιώνει η έτσι κι αλλιώς συντηρητικοποιημένη κοινωνία. Τι μένει; Ένας αντιΚαραμανλής, που καθηλώνει τη σκέψη και ξέρει να "παίζει"...

Μόνον οι ηλίθιοι δεν θα καταλάβαιναν το παιχνίδι.
Ξαφνικά, ο "ανίκανος Γιωργάκης", έγινε για όλον αυτόν τον απογοητευμένο κόσμο ο άνθρωπος που ΕΜΠΡΑΚΤΑ πια αντιστέκεται στους "νταβατζήδες"... Να τα βρει μαζί τους; Αποκλείεται. Ό,τι και να είναι, είναι ένας Παπανδρέου. Και επί πλέον τον πολεμούν οι ίδιοι με τέτοια σφοδρότητα.
Ξαφνικά, ο "δυσνόητος Γιωργάκης" βρίσκει ανοιχτά αυτιά, έτοιμα να καταβροχθίσουν κάθε του λέξη. Υπονόμευση - αυτονομία της πολιτικής - καθαρές λύσεις.
Ότι δεν θα πετύχαινε από μόνος του ο "Γιωργάκης" ούτε σε δύο τετραετίες, φαίνεται ότι του το προσφέρουν στο πιάτο τα ξυπνοπούλια των "γνωστών συμφερόντων"!
Η αποϊδεολογικοποίηση, από πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ εξακοντίζεται σε εν δυνάμει συγκολλητική ουσία. Ένα πλήθος ψηφοφόρων φαίνεται ότι θα συρρεύσει στις 11/11 στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ για να πει ένα μυριόστομο ΟΧΙ (μεγάλο σαν κι αυτό της 28ης Οκτωβρίου) στους "νταβατζήδες" και τα ξυπνοπούλια τους! Και μαζί μ' αυτό να θάψει και τις φιλοδοξίες του ευφυούς συνταγματολόγου...
Τώρα, αν ο Γιώργος αποδειχτεί και "πονηρός", πολύ σύντομα όλοι θα τρίβουν τα μάτια τους...

Κώστας Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)