37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Τώρα, που στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν τα πανηγύρια και στη ΝΔ τα πρώτα μαχαίρια έχουν διαδεχθεί το θρήνο και τον κοπετό, είναι ίσως η ώρα για κάποια απόπειρα πολιτικής αποτίμησης του αποτελέσματος, σε πείσμα του πάλαι ποτέ Φιλελεύθερου Τζουτζέ, ο οποίος εκφράζει τις απόψεις του, είτε μέσω λαχανικών, είτε μέσω θελκτικότατων υπάρξεων ανηκουσών στο ισχυρό φύλλο (αν, λέω αν γιατί έχω σε υπόληψη τους λιγοστούς αναγνώστες του παρόντος ηλεκτρονικού χώρου διαλόγου, κάποιος πιστεύει ότι ισχυρό φύλλο είναι οι άνδρες είναι βαθιά νυχτωμένος).
Δεν ξέρω αν αξίζει να σταθώ στο εύρος της ήττας της ΝΔ, της βαρύτερης στη μεταπολεμική ιστορία του συντηρητικού χώρου (πιστεύω βαρύτερη ακόμα και από την ήττα του 1964). Κι αυτό όχι μόνο λόγω του πολύ χαμηλού ποσοσοτού της, αλλά, περισσότερο, διότι έχει χάσει πλέον το μονοπώλιο της πολιτικής έκφρασης των συντηρητικών πολιτών. Και σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο να αναφερθώ στο εύρος της νίκης του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά είναι ήδη χιλιοειπωμένα.
Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ, εκείνο που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι έπεσε θύμα της ίδιας της της νίκης του 2004. Τότε είχε υποσχεθεί κατάργηση του ΑΣΕΠ και επαναφορά του ρουσφετιού ως μοναδική μέθοδο πρόσληψης στο Δημόσιο. Είχε επίσης υποσχεθεί την κατάργηση του ΣΔΟΕ, που, ανεξαρτήτως των προσωπικών περιουσιών που είχαν παράνομα δημιουργήσει πολλά στελέχη του, είχε κατορθώσει να κάνει αυτούς που ποτέ δεν πλήρωναν φόρους να πληρώνουν. Τήρησε και τις δυο υποσχέσεις της, γι αυτό κέρδισε και τις εκλογές του 2007. Η βαριά εκλογική της ήττα είναι απόρροια αυτής της της συνέπειας. Διότι ναι μεν επανέφερε το ρουσφέτι ως μοναδική μέθοδο πρόσληψης στο Δημόσιο, ήταν όμως αδύνατο να ικανοποιήσει τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων για διορισμούς. Ναι μεν κατάργησε το ΣΔΟΕ και σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους οι θαμώνες των σκυλάδικων - είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες - κατέρρευσαν όμως τα δημόσια έσοδα και χρεοκόπησε η ελληνική οικονομία έναν ολόκληρο χρόνο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση (Ο, κατά δήλωσίν του, αποχωρήσας από την πολιτική ζωή Γιώργος Αλογοσκούφης είχε βγει από το Μέγαρο Μαξίμου μια ωραία πρωία του Μαΐου του 2008 και με το χαμόγελο της επιτυχίας χαραγμένο στα χείλη του είχε ανακοινώσει: ο προϋπολογισμός έπεσε έξω). Ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε το ακατόρθωτο. Να περάσει στην Ιστορία ως ο δεύτερος πρωθυπουργός που χρεωκόπησε τη χώρα (ο πρώτος ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, που είχε χάσει κάθε αίσθηση μέτρου στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεών του).
Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ έχει πράγματι ιδιαίτερη αξία. Και τούτο διότι μέχρι τη νύχτα των Ευρωεκλογών υφίστατο έναν απροκάλυπτο και αδικαιολόγητο πόλεμο από τα τηλεοπτικά κανάλια. Θαρρείς και εκπροσωπούσε τους Κόκκινους που θα έρχονταν να πάρουν τις περιουσίες. Είναι σαφές ότι αυτή η νίκη ήρθε, όπως και το 1981, ενάντια στους ιδιοκτήτες των μέσων επικοινωνίας. Από τώρα όμως και στο εξής αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ.
Έχει υποσχεθεί την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κρατική μηχανή. Είναι λοιπόν υποχρεωμένο να λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Και γι αυτό χρειάζεται δυο πράγματα. Το πρώτο είναι πολιτικά στελέχη αποφασισμένα να συγκρουστούν με οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, άρα πρώτα από όλα με την ΑΔΕΔΥ. Το δεύτερο είναι η σύγκρουση αυτή να μη γίνει με όρους που θα παραλύσουν την κρατική μηχανή.
Έχει υποσχεθεί καθαρές και διαφανείς σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τον επιχειρηματικό κόσμο. Καλείται να αποδείξει, επίσης άμεσα, ότι μπορεί να το κάνει χωρίς να παραλύσει η οικονομία. Γιατί ο κρατικοδίαιτος επιχειρηματικός κόσμος απεχθάνεται το επιχειρηματικό ρίσκο και τις καθαρές σχέσεις.
Έχει υποσχεθεί την τόνωση της απασχόλησης. Κι αυτό πρέπει να γίνει με μέτρα που θα δημιουργήσουν μακροχρόνιες παραγωγικές θέσεις εργασίας. Όχι με διορισμούς στο Δημόσιο, όχι με stage, όχι με μια νέα γενιά συμβασιούχων. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να δώσει άμεσα δείγματα γραφής.
Έχει υποσχεθεί τέλος αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου, με έμφαση στην Πράσινη Ανάπτυξη. Κι εδώ έχει πολλά να κάνει και δεν έχει πού να στηριχτεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος απεχθάνεται οριδήποτε το Πράσινο. Οι δυνατότητες κρατικών επενδύσεων έχουν ένα όριο.Και η έλλειψη στελεχών με γνώση του αντικειμένου είναι παραπάνω εμφανής, τόσο στον κομματικό μηχανισμό του, όσο και στη Δημόσια Διοίκηση.
Ο δεύτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αύξησε το ποσοστό του και τις βουλευτικές του έδρες κατά 50%, ξεπερνώντας, για άλλη μια φορά, και τις πιο αισιόδοξες γι αυτό δημοσκοπήσεις. Και θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επιτυχία του για να πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ,για όσο διάστημα η τελευταία θα προσπαθεί να λύσει το ζήτημα της πολιτικής της ηγεσίας. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήρθε εδώ για να μείνει και, ενδεχομένως, σε λίγα χρόνια, να διεκδικήσει και την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης.
Ο τρίτος μεγάλος νικητής είναι αναμφίβολα οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Μέσα σε διάστημα δυο μόλις χρόνων υπερδιπλασίασαν την εκλογική τους δύναμη, περνώντας από το 1,05% στο 2,53%. Η προεκλογική τους εκστρατεία, λιτή και σοβαρή, έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής και εχέγγυα για τη συμπεριφορά τους στη Βουλή αν είχαν περάσει το 3%. Δεν είναι τυχαίο ότι πήραν μόλις 1.000 ψήφους λιγότερες από τις ψήφους των Ευρωεκλογών. Η αποτυχία τους να μπουν στη Βουλή μικρή σημασία έχει. Έχουν μπροστά τους τέσσερα χρόνια για να χτίσουν μια πιο στέρεη πολιτική στρατηγική και κομματικό μηχανισμό, που θα τους επιτρέψουν να μπουν θριαμβευτικά στη Βουλή στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ηττημένος ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε το 8% της εκλογικής του δύναμης, βαθύτατα ανακουφισμένος όμως. Απέδειξε ότι διαθέτει μια σταθερή εκλογική βάση άνω των 300.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι ανέχονται ακόμα και τις πιο χυδαίες πολιτικές συμπεριφορές. Προς το παρόν τουλάχιστον. Το 4,6% όμως είχε πολύ σημαντικές εσωτερικές επιπτώσεις. Τόσο στο ΣΥΝ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού. Οι υπόλοιποι έχουν μπροστά τους δυο επιλογές:είτε να συνεργαστούν μαζί του, είτε να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη. Η γενιά των στελεχών του αντιδικτατορικού αγώνα, που κυριάρχησαν στο κομματικό σκηνικό της δεκαετίας του '90, περνά οριστικά στο περιθώριο. Η αλήθεια είναι ότι ως πολιτικοί δεν ευτύχησαν. Στάθηκαν ανίκανοι να αρθρώσουν ένα διακριτό πολιτικό λόγο του ΣΥΝ, περιφέροντάς τον μεταξύ ενός κακέκτυπου του ΠΑΣΟΚ και μιας trendy εκδοχής του ΚΚΕ. Μια νέα γενιά στελεχών αναλαμβάνει τα ηνία πλέον και καλείται να επιτύχει εκεί όπου οι προηγούμενοι απέτυχαν.
Για το ΚΚΕ δεν υπάρχει τίποτα να πει κανείς. Πλήρωσε το τίμημα των γκρίζων πολιτικών συμμαχιών και οικονομικών συναλλαγών με τη ΝΔ. Η απώλεια του 12% των ψηφοφόρων του του 2007 προς το ΠΑΣΟΚ λέει πολλά.


Γιάννης Χρ.

10 σχόλια:

Παρείσακτος είπε...

Αφού θέλετε πολιτικά σχόλια (άσχετο αν μετά δεν τα ανέχεσθε), όπως με συνέπεια κάνω από την εποχή του Τζουτζέ, θα σταθώ σε μια άλλη πτυχή του αποτελέσματος και θα την ονομάσω ΣΥΡΙΖΑ vs ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ. Μέχρι πρότινος δεν είχα παρακολουθήσει την εκφρασμένη πολιτική άποψη των συγκεκριμένων πράσινων, τώρα όμως που μου δόθηκε η ευκαιρία διέκρινα συνεκτική σκέψη, αποφασιστικότητα και κυρίως συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που οδηγούν σε δουλειά για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα όχι πια απλά της κοινωνίας αλλά της ανθρωπότητας. Αντίθετα, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ξεφύγει από τα καλούπια μιας ξεπερασμένης αριστεράς που επαναλαμβάνει το μόνιμο και τόσο πληκτικό για τους σοβαρούς ανθρώπους μοτίβο των "αγώνων" και των "δρόμων" και "πεζοδρομίων" (που μεταξύ μας έχουν τα κακά τους χάλια). Εδώ είναι και το ζουμί: Προτιμά την παραδοσιακή "μαγική σκέψη" που λέει ότι για να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται ανατροπή του αστικού καθεστώτος και αρκεί η πολιτική βούληση, γυρίζοντας την πλάτη στα επείγοντα ζητήματα που θέλουν γνώση, πρωτοβουλία και δουλειά.
Αυτή λοιπόν η ανέξοδη και τόσο αποπροσανατολιστική θέση του ΣΥΡΙΖΑ επικροτήθηκε από τους "ψαχνόμενους" και "κουλτουριάρηδες" που δεν θέλησαν να ψηφίσουν μεγάλο κόμμα, παρότι είχαν προ οφθαλμών, σαν εναλλακτική επιλογή, την σοβαρή πρόταση των οικολόγων. Νομίζω δε ότι αυτή η επιλογή είναι μια άλλη φούσκα του τίποτα και του αριστερού life style που θα ξεφουσκώνει όσο θα ρυτιδιάζει και το πρόσωπο του "λαμπερού" νεαρού "ηγέτη".

leon είπε...

Βρε καλώς τα τα παιδιά!

Γιάννης Χρ.

Υ.Γ. Δεν είμαι Αλαβάνος

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τους "ψαχνόμενους" και τους "κουλτουριάρηδες", ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε και από ένα σημαντικό ποσοστό νέων ανθρώπων, που κινητοποιήθηκαν στα γεγονότα του Δεκέμβρη και με τη στάση τους ανέδειξαν μια βαθιά δυσφορία που υπάρχει στα ευρύτερα πλειοψηφικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Να τους ρίξουμε κι'αυτούς στο "πυρ το εξώτερον", μαζί με τους οικολόγους, τους Συριζαίους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ;΄Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, η κόλαση μπορεί να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τον παράδεισο των "σοβαρών" που αρέσκονται να κάθονται στο σπιτάκι τους, να λοιδωρούν όποιον πάει να διαμαρτυρηθεί στο πεζοδρόμιο και να ανεβάζουν υλικό οφθαλμοπορνοχαρίας στο διαδίκτυο.

Γιώργος

Παρείσακτος και αδίστακτος με τις Τιτίκες είπε...

Γιώργο με φτιάχνεις. Ξέρεις ότι αυτοί που προτιμούν το σπιτάκι τους από την "παιδική χαρά" έχουν αποδεδειγμένα τρπλάσια (και βάλε) καρύδια από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μη με βάλεις να πω παραδείγματα. Δεν κάνει. Σεμναααααά!

Ανώνυμος είπε...

Και τα καρύδια από πού αποκτήθηκαν; Από το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα; Καμμια αντίρρηση, τιμή και δόξα σε όσους ενεπλάκησαν σε αυτόν τον αγώνα, και σ'εσένα μαζί. Αυτά τα "καρύδια" όμως, ή αλλιώς οι αντιστασιακές περγαμηνές, δεν σε νομιμοποιούν να προσβάλεις και να απαξιώνεις συλλήβδην έναν πολιτικό χώρο που θέλει να έχει μια αριστερή πολιτική στάση, την οποία εσύ επέλεξες να απεμπολήσεις εδώ και δεκαετίες.
"Παραδείγματα" προς αποφυγήν μπορεί κανείς εύκολα να βρει σε όλες τις γενιές και σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Και με αυτήν την έννοια δεν αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για κριτική, πολύ περισσότερο για "αδίστακτη" απαξιωτική στάση.
Όσο για το "σεμνά και ταπεινά",αυτό ισχύει για όλους, ακόμα και για τους γεροντότερους με τα τριπλάσια καρύδια.

Γιώργος

Παρείσακτος τα πάντα όλα. είπε...

Τα καρύδια φίλτατε αναφέρονται σε πολύ πιο πρόσφατη στάση και το ξέρεις. Εκτός αν δε σε συμφέρει να θυμάσαι. Είμαι γέρος και καμαρώνω γιατί μπορώ και δικαιούμαι να τα λέω ακόμα χύμα σαν ένας αληθινός τζουτζές. Αλλά μην παίρνεις τον ΣΥΡΙΖΑ εργολαβία γιατί δε σου αξίζει. Άλλωστε είμαστε οικογένεια, άρα κάτι έχεις από το DNA του αληθινού θάρρους. Βέβαια, σα νεότερος, δικαιούσαι λίγη ακόμα "παιδική χαρά".

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάντως δεν μου λένε τίποτα αυτά τα περί περί "πρόσφατης στάσης". Πιο πολύ σε βλέπω ως "καρυοθραύστη" εδώ και χρόνια τώρα. Κατά τα άλλα, άλλο η ευθύτητα και άλλο οι προσβολές και οι χλευασμοί.

Γιώργος

Παρείσακτος και μάγκας είπε...

Δεν προσβάλω προσωπικά ενώ εσύ το κάνεις, προφανώς με την ορμή του νέου. Αναφέρομαι στη φούσκα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και στο μαυσωλείο του ΚΚΕ. Επιμένω για πρόσφατη στάση, εκεί που κάτι μαρξιστές λάκισαν με ελαφρά. Για θυμήσου καλύτερα...
Πάντως, δεν θα με παρασύρεις να αναφερθώ επί προσωπικού.

Ανώνυμος είπε...

Προσβολές εκτόξευσες, προσβολές εισπράττεις. Ας πρόσεχες.
Οι κοινοτοπίες περί "φούσκας" και περί "μαυσωλείου", δεν έχουν να μου πουν τίποτα που να αξίζει να σχολιαστεί. Τη στερεοτυπική σου σκέψη αναπαράγουν και τίποτα περισσότερο.
Υπαινιγμοί περί "πρόσφατης στάσης" μου φαίνονται φούμαρα. Αν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις βρες τον τρόπο να το κοινοποιήσεις.
Περαιτέρω συζήτηση βρίσκω πως δεν αξίζει τον κόπο να διεξαχθεί.

Γιώργος

Στερεότυπος και απτόητος είπε...

Δε βάζεις μυαλό. Δεν πειράζει. Να προσέχω όμως τι; Έγινε κάτι και δεν το κατάλαβα; Αφού δε μπορούμε να συνεννοηθούμε, ας χαβαλεδιάζουμε καλύτερα. Όσο για τα φούμαρα... με ελαφρά!!!!!!!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)