37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ Το Πολυεργαλείο...

Μια πρώτη αποτίμηση από την πλευρά μου:

1. ΠΑΣΟΚ: Το πολυεργαλείο…
Στον τάφο του Ανδρέα έγραψαν, το 1996, «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ( 1918 – 1996 ) ΙΔΡΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ»… Τίποτε άλλο, ούτε πρωθυπουργός, ούτε τίποτα. Κι αυτοί που το έγραψαν ήξεραν καλά τι έγραφαν… Με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το 1974, ο Ανδρέας άλλαξε οριστικά τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Δημιούργησε ένα πολιτικό «πολυεργαλείο» με χαρακτήρα κινηματικό (κι όχι κομματικό) και με την ανάλογη ευελιξία που σχεδόν κανένα σοσιαλιστικό κόμμα στον κόσμο δεν διαθέτει.
Έτσι λοιπόν, μετά πεντέμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται με όρους παντοδυναμίας και με τον τρίτο κατά σειρά Πρόεδρό του κυριολεκτικά κυρίαρχο.
Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία.
Για λόγους που έχουμε κατά κόρον αναφέρει εδώ, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της χώρας. Με σοβαρή και υπεύθυνη εργασία, κάθε φορά επεξεργάζεται στόχους και πολιτικές στη συγκυρία και τις επιβάλλει μακροπρόθεσμα. Αυτό έπραξε το ’81 και μετά ο Ανδρέας, αυτό έπραξε ο Σημίτης και αυτό θα κάνει κι ο Γιώργος στα – τουλάχιστον οκτώ – χρόνια που μέλλεται να κυβερνήσει. Και η επιτυχία του φαντάζει ευκολότερη από τους προηγούμενους ηγέτες, αφού εντελώς ανέξοδα – οικονομικά και πολιτικά – μπορεί να επιφέρει μεγάλες και εντυπωσιακές αλλαγές στο πολιτικό πεδίο και στην εγκαθίδρυση νέου θεσμικού πλαισίου διαφάνειας και πολιτικής αξιοπιστίας. Στην οικονομία όλα θα εξαρτηθούν από την δυνατότητα που υπάρχει να αλλάξουν οι προϋποθέσεις στην ίδια την Ευρωπ. Ένωση, αλλά και στο κλίμα αισιοδοξίας που θα επικρατήσει εσωτερικά, από δω και μπρος.

2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Άμωμι εν οδώ αλληλούια…
Το κόμμα – κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, αργοσβήνει πια, αναζητώντας τον έβδομο και αρκετά σύντομα τον όγδοο αρχηγό του, αδύναμο να ακολουθήσει τις εξελίξεις, παρασυρόμενο στην πολιτική ανυποληψία. Η διάλυση είναι πλέον ορατή και αν δεν επέμβουν σοβαρές (πούντες όμως;) δυνάμεις, θα σέρνεται για χρόνια ανίκανο να ορθοποδήσει. Έχω κατ’ επανάληψη πει τη γνώμη μου, ότι η δυστυχέστερη για τον τόπο συνθήκη είναι το ότι δεν υπάρχει σοβαρό εναλλακτικό (πέραν του ΠΑΣΟΚ) κόμμα εξουσίας. Τα αίτια είναι πολλά και σύνθετα. Η πραγματικότητα όμως απλή και ορατή…

3. ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός Τσίπρας…
…κανένα επί πλέον σχόλιο.

4. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αν σοβαρευτούν…
…ίσως να επιβιώσουν και με καλύτερους όρους από τους σημερινούς. Χρειάζεται όμως οργανωτική συγκρότηση και σταθερή ηγεσία, κι όχι αδιέξοδες – δήθεν – δημοκρατικές διαδικασίες που νομιμοποιούν κάθε πικραμένο. Και συναινετικές προθέσεις, όπως βλέπω να δείχνει ο Νίκος τελευταία.

5. ΛΑΟΣ: Ο καλύτερος σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ…

6. ΚΚΕ: Ο φτωχός, τεθλιμμένος συγγενής της θνήσκουσας…
Άνευ περαιτέρω σχολίων…

Κ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)