37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Αριστερίστικη γκρίνια

Σε άμεση σχέση με την προηγούμενη ανάρτηση, ανεβάζω την ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, για τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης 8/10.

Γιώργος

Άρχισε η «πράσινη ανάπτυξη»…

Επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια και απόπειρα εισβολής στο Στέκι Μεταναστών

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει την τρομοκρατική επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια, καθώς και την απόπειρα αστυνομικής εισβολής στο Στέκι Μεταναστών.
Χτες το βράδυ, εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή των Εξαρχείων, εισέβαλαν σε μπαρ, προσήγαγαν μεγάλο αριθμό ατόμων που έπιναν υπόπτως ποτό, και υπέβαλαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους ακόμα περισσότερα. Μάλιστα, μια ομάδα ασφαλιτών επιχείρησε να εισβάλει στο Στέκι Μεταναστών της οδού Τσαμαδού, πράγμα που αποτράπηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων. Μετά τη χτεσινή βραδιά, έγινε φανερό ότι όταν η νυν κυβέρνηση μιλούσε προεκλογικά για «πράσινη ανάπτυξη», εννοούσε την πλήρη ανάπτυξη και κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ. Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Βούγια περί πάταξης της ανομίας (δηλαδή των θαμώνων των Εξαρχείων) είναι συνεπείς τόσο με το ήθος του όσο και με την πολιτική ιστορία του.

Αθήνα 9/10/09 *Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα*

11 σχόλια:

αιρετικός είπε...

Όμως το έτος 2009 η γκρίνια αυτή δεν αντέχεται. Κάντε λίγο υπομονή θα έχετε καλίτερες ευκαιρίες για αριστερίστικη γκρίνια τους επόμενους μήνες.

Παρείσακτος είπε...

Χαίρομαι που εμφανίστηκε επιτέλους κι άλλος ένας "αιρετικός". Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Δε μ' αρέσουνε τα αστυνομικά ντου αλλά και δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο ήταν αποτέλεσμα του κακού χαρακτήρα του Βούγια ή της ιστορικής πολιτικής διαδρομής του.
Θα συμβούλευα πάντως τους δικτυακούς να βγαίνουν λίγο από το καβούκι των στεκιών και να συναντάνε την πραγματική κοινωνία των μεταναστών στη γειτονιά, στα θερμοκήπια του Μαραθώνα, στα μαγαζάκια που ξεδίνει. Επιμένω δε και στους τσιγγάνους που οι δικτυακοί αγνοούν παντελώς, προφανώς γιατί δεν ταιριάζουν στα καλούπια τους.
Τεντώστε τ΄αυτιά σας βρε και μην το παίζετε εργολάβοι της κοινωνικής ευαισθησίας!

Ανώνυμος είπε...

Η επιδρομή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στο "Στέκι Μεταναστών", ένα χώρο συνάντησης Ελλήνων με ξένους μετανάστες, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου εδώ και χρόνια, λειτουργεί εδώ και χρόνια, διοργανώνει μαθήματα ελληνικών για ξένους, έχει νομικούς που βοήθησαν αρκετούς να τακτοποιιήσουν τα χαρτιά τους (κοντά στα άλλα και την κουνιάδα μου), έχει υπερασπιστεί μετανάστες απέναντι στην αυθαιρεσία της αστυνομίας και των παρακρατικών και πιθανό να έχει προβεί και σε άλλες ενέργειες που μου διαφεύγουν.
Φρόντισε λοιπόν πρώτα εσύ να έχεις μάτια και αυτιά ανοιχτά και μετά να υποδεικνύεις στους άλλους τί θα κάνουν.

Γιώργος

Παρείσακτος είπε...

Γιώργο, η αντιπαράθεσή σου σε αυτά που γράφω και το ύφος σου δείχνει προσωπική εμπάθεια που δε μπορώ να καταλάβω. Προσωπικά, αναφέρομαι σε καταστάσεις και δε θίγω άτομα. Μη νομιστεί αδυναμία. Μη νομιστεί. Όσο για το ποιος έχει μάτια ανοιχτά, άστο να το κρίνει η ιστορία που λένε...

Ανώνυμος είπε...

"Εργολάβους κοινωνικής ευαισθησίας" χαρακτήρισες τους ανθρώπους του Δικτύου. Είναι αυτό προσβολή ή δεν είναι; Γιατί λοιπόν ενοχλείσαι που σου απάντησα ανάλογα;

Γιώργος

Παρείσακτος είπε...

Κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ή δεν καταλαβαίνεις πραγματικά; Τους δικτυακούς όχι εσένα. Εδώ όμως είναι και το ζουμί. Συγχέεις την ατομικότητα με την ομάδα ή μάλλον υποτάσεις την ατομικότητα στην ομάδα. Εδώ βρίσκεται και η κύρια διαφορά μας. Μιλάω σαν παρείσακτος και όχι σαν εκπρόσωπος του κόμματος, του δικτύου, της γειτονιάς κλπ ώστε να θίγομαι προσωπικά όταν κάποιος σχολιάζει το κόμμα, το δίκτυο, τη γειτονιά και πάει λέγοντας.
Όταν λοιπόν υποτιμάς την αξία της ατομικότητας δε διστάζεις να την προσβάλλεις. Απλά πράγματα.

αιρετικός είπε...

Επειδή από ένα μικρό μου σχολιάκι προήλθε αυτός ο γόνιμος διάλογος θα ήθελα να προσθέσω μερικές σκέψεις.
Το σχόλιο δεν αντιμάχεται τις ενέργειες του Δικτύου για τα δικαιώματα των μεταναστών, αντίθετα αυτές τις επικροτώ και με τα δυό μου χέρια.Απλώς σχολιάζω την διάθεση της "αριστερίστικης" πολιτικής αντίληψης να επιβεβαιώση τον θεμέλιο λίθο της ανάλυσης της που επικεντρώνεται στο δόγμα - Όλοι ίδιοι είναι, τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν -.Φυσικά η μία ξεχωριστή πολιτική που θα οδηγήσει την κοινωνία στον Παράδεισο κατέχεται από έναν μόνο φορέα που είναι ή κόμμα ( ΚΚΕ π.χ )
ή γκρουπούσκολο ( εδώ εμπίπτουν άπειρα αριστερίστικα σχήματα) ή και άτομα ακόμη. Αυτή η σπουδή είναι η γκρίνια που δεν αντέχεται.
Δηλαδή αφού μετά την παρέλευση μιας ολόκληρης εβδομάδας από τις εκλογές δεν ανετράπη το πολιτικό σκηνικό εμείς πανηγυρίζουμε για την δικαίωση τις πολιτικής μας.
Η αριστερίστικη γκρίνια δεν μπορεί να περιμένει....και για αυτό γίνεται πολλάκις γελοία .

Ανώνυμος είπε...

Προς παρείσακτο: Από ανθρώπους αποτελείται το δίκτυο (εν μέρει και από εμένα μαζί), οπότε σαφώς προσβάλλεις ανθρώπους όταν μιλάς με τέτοιον τρόπο. Και όταν προσβάλλεις, επόμενο είναι να προσβάλλεσαι, με όποια ιδιότητα και αν μιλάς.
Προς αιρετικό: Εύστοχη η παρατήρησή σου για την "προκρούστεια" λογική προσέγγισης της πραγματικότητας, που δυστυχώς εξακολουθεί να διακατέχει πολύ κόσμο μέσα στην Αριστερά. Και είναι μεγάλη υπόθεση το να μπορεί κανείς, χωρίς προκαταλήψεις, να "σκύβει πάνω στο ίδιο το αντικείμενο και τις ιδιαιτερότητές του" (ατάκα που δανείζομαι από τη Σχολή της Φρανκφούρτης). Η όλη "γκρίνια" πάντως, όπως και να το κάνουμε, θεμελιώθηκε πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός (αστυνομική αυθαιρεσία), που θρέφει τον καταγγελτικό λόγο.

Γιώργος

Παρείσακτος είπε...

Άλλη μια απάντηση γιατί απαιτείται. Κριτικάτω αντιλήψεις και μάλιστα ομαδικές αντιλήψεις και όχι ανθρώπους. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να συγκρίνεις: αναφέρεσαι προσωπικά σε μένα μα απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (άσχετο αν μου προκαλούν απλά χαμόγελο),ενώ εγώ κριτικάρω φερ' ειπείν την "εργολαβική αντίληψη για την κοινωνική ευαισθησία" που σημαίνει, γιατί κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, ότι μονοπωλούμε την κοινωνική ευαισθησία και οι άλλοι είναι κοινωνικά αναίσθητοι. Και γενικά φυσικά, εμείς είμαστε οι αγωνιστές, εμείς είμαστε οι κατέχοντες την αλήθεια που δεν πρέπει να αμφισβητείται και οι "άλλοι" είναι τζουτζέδες, ταλιμπάν και δε συμμαζεύεται.
Κρύβεσαι πολύ πίσω από την ομάδα. Σου προτείνω την σχετικά καινούργια γερμανική ταινία "το κύμα".

Ανώνυμος είπε...

Διαστρεβλώνεις τα ίδια σου τα λόγια. Δεν μίλησες για "εργολαβικές αντιλήψεις" αλλά για "ανθρώπους που το παίζουν εργολάβοι της κοινωνικής ευαισθησίας". Μας έκανες και υποδείξεις "να ανοίξουμε τα αυτιά μας", αγνοώντας τη δουλειά που έχει κάνει ο συγκεκριμένος χώρος για τους μετανάστες. Αυτές είναι οι απαράδεκτες εκφράσεις και όχι η δική μου απάντηση, όπου απλώς σε έβαλα στη θέση σου.
Το "κύμα" το είδα πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Μιλούσε για έναν άνθρωπο που χωρίς να το θέλει έγινε ηγέτης και συμπαρέσυρε νέα παιδιά σε ολισθηρές ατραπούς. Εγώ στην πραγματική μου ζωή έχω γνωρίσει κάποιον άλλον που του άρεσε να είναι αρχηγός, που άρέσκετο να προσβάλει όποιον δεν πήγαινε με τα νερά του και που τωρα ενοχλείται που δεν συμμερίζομαι τις ιδεοληψίες του. Σαν να λέμε, "η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία".

Γιώργος

Παρείσακτος και αηδιασμένος είπε...

Μπράβο, αφού το είδες πριν από ενάμιση χρόνο είσαι καλύτερος! Αυτό δε θέλεις να πεις; Τα υπόλοιπα ανήκουν σε σφαίρα άλλης επιστήμης! Και βέβαια δεν πρόκειται να ξαναδώσω σημασία στο εμετικό σου ύφος.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)