37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Δημοκρατία στην καθημερινότητά μας...

Δεν είναι μόνο το ζήτημα του παρκινγκ, φίλε Γ.Μ.Σ.
Η άθλια εικόνα που παρουσιάζουν οι πόλεις μας αποτελεί πρώτιστο θέμα για όλους, είναι τελικά θέμα δημοκρατίας.
Οι δημοτικοί άρχοντες - που κατ' αρχήν είναι οι υπεύθυνοι για την εικόνα αυτή - αδιαφορούν και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι κάποια έργα - βιτρίνα και το μοίρασμα της "πίττας" στους εργολάβους και τα διάφορα άλλα μικρο - ή μεγαλοσυμφέροντα στην περιοχή.
Οι πολίτες εν πολλοίς είναι απαίδευτοι σε ζητήματα ποιότητας ζωής και δεν έχουν συναίσθηση των υποχρεώσεων ενός πολίτη, παρά μόνο των - πολλές φορές κακώς εννοούμενων - δικαιωμάτων του.

Πεζοδρόμια - άβατα. Σκατά σκύλων σε κάθε τετραγωνικό μέτρο. Πλάκες ξηλωμένες από τις ρίζες των δέντρων, δέντρα ακλάδευτα, μηχανάκια κι αυτοκίνητα ακόμα και μπροστά στις εισόδους των πολυκατοικιών. Διάφορα απίστευτα εμπόδια, όπως κουβούκλια του ΟΤΕ, κολώνες, σήματα της τροχαίας, σκουπίδια, εμπορεύματα, κολωνάκια, κάγκελα κλπ. κλπ...
Θέλεις να περπατήσεις, να κατέβεις στο μετρό ή στη στάση του λεωφορείου με τα πόδια;
Ε, λοιπόν, είναι αδύνατο!..
Ο μόνος τρόπος να διαβείς στην πόλη σου, είναι να πάρεις το Ι.Χ. σου. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι μας είναι ΠΑΝΤΟΤΕ ελεύθεροι. Δεν τολμάει κανείς να αποθέσει π.χ. τη σακκούλα με τα σκουπίδια του στη μέση του δρόμου. Θα τον πάρει ο διάολος! Μπορεί όμως ανετότατα να την παρατήσει στο πεζοδρόμιο.
Ζούμε την δικτατορία του τροχοφόρου. Του Ι.Χ....
Κι όλα αυτά είναι ζητήματα δημοκρατίας. Ελευθερίας της κίνησης.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι καταδικασμένα να υφίστανται το φασισμό των άλλων, αλλά και την έλλειψη πραγματικής φροντίδας από το δήμο τους.
Οι ηλικιωμένοι είναι καταδικασμένοι να κάνουν σλάλομ ανάμεσα σε σκουπίδια, σκατά, δέντρα, αυτοκίνητα και ένας θεός οίδε τι άλλο, για να πάνε στο κοντινό μπακαλικάκι, με κίνδυνο να γλυστρήσουν και σπάσουνε κανένα πόδι.
Κι όλοι εμείς πρέπει τελικά να περπατάμε όχι στο πεζοδρόμιο, αλλά στο δρόμο, με κίνδυνο κάποιος έξυπνος Ι.Χής που βιάζεται να μας πατήσει και να μας ζητάει και τα ρέστα μετά... (Κι άντε να βρεις το δίκιο σου).

Τι κάνουμε;
Βρίζουμε ο ένας τον άλλο και χαλάμε τη μέρα μας, κάθε μέρα...
Κουνάμε το κεφάλι και σκεφτόμαστε το γνωστό: "Δεν είμαστε λαός, ρε!.."

Προτείνω να ανοίξουμε μια συζήτηση για όλα αυτά. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο (ΑπΙφ).
Πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για "δημοκρατία στην καθημερινότητα"...
Κ.Λ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

17/11/2007- 17:20 page 932
Πρόγραμμα Τοπικών Γραφείων 52 Νομών.

Nstylopoulos said:

Με αφορμή το θέμα επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να αναφέρω 1) την ανάγκη αλλαγής ξεπερασμένων δομών και 2) τη σημασία των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου.
Οι νομαρχιακές και οι τοπικές οργανώσεις είναι ξεπερασμένες δομές, που δεν μπορούν να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστοι είναι οι ευχαριστημένοι από την λειτουργία τους. Ελάχιστοι συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους. Καιρός είναι να αλλάξει αυτό το μοντέλο κομματικής λειτουργίας που απωθεί πολλούς. Ακόμη και οι οργανώσεις της νεολαίας (πχ. ΠΑΣΠ) χαρακτηρίζονται από αυθαιρεσία και πολλοί εκμεταλλεύονται το όνομα του ΠΑΣΟΚ για δικά τους οφέλη.
Δεν αναβαθμίζονται και δεν βελτιώνονται αυτές οι δομές. Απλά τελείωσαν. Πρέπει να αλλάξουν.
Η αυτό-οργάνωση είναι πραγματικά η μόνη λύση που θα εξασφαλίσει διαφάνεια, μαζική συμμετοχή, ενθουσιασμό.
Θα εξαλείψει χαρακτηρισμούς όπως «κομματόσκυλο» κτλ και θα φέρει τους πολίτες πίσω στην πολιτική.
Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ενθαρρύνουν την αυτό-οργάνωση, τη δημιουργία τοπικών πολιτικών ομάδων και blogs στο ίδιο το επίσημο site τους: http://www.democrats.org/ (Ρίξτε μια ματιά στο site στη δεξιά στήλη στο «party builder” ή κάτω από το «action»…)

Καλύτερα το επίσημο ΠΑΣΟΚ να έχει 1000 blogs και τοπικές ομάδες αυτό-οργάνωσης παρά 50 "επίσημες" νομαρχιακές....
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συμφωνώ.

Το πρόγραμμα «για τις 52 πολιτείες» των Δημοκρατικών ΗΠΑ, όντως, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να κερδηθούν οι εκλογές με σύνεση και οργανωμένη προσπάθεια.

Αυτό που είναι απόλυτα απαραίτητο είναι να υπάρχει γραφείο ΠαΣοΚ σε κάθε οικισμό (Τοπικό Γραφείο).

Το «Τοπικό Γραφείο», σε άμεση διοικητική εξάρτηση με την εκλογική επιτροπή του κόμματος θα έχει συγκεκριμένους, εφικτούς και υλοποιήσιμους στόχους να καλύψει ( υπηρεσίες στο κοινό, Ηλιότοπους, εγγραφές Μελών και Φίλων, δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις τοπικές και γενικές ανάγκες).

Τα μηνιαία, τριμηνιαία και λοιπά πλάνα εργασίας συνεχώς και δημόσια (διαδίκτυο) παρακολουθούνται και αναθεωρούνται εάν χρειάζεται από την κομματική Διοίκηση (Γραμματέας κλπ).

Ο κόσμος να δει «ζωντανό, αστραφτερό ΠαΣοΚ».
Να δει ότι το ΠαΣοΚ είναι σφιχτός Οργανισμός που «ξέρει», που «μπορεί» και που «πράττει» και αποκεντρωμένα.

Το Πρόγραμμα «Τοπικών Γραφείων» να στηρίζεται σε έμμισθα επαγγελματικά οργανωτικά στελέχη, Εθελοντές Μέλη και Φίλους και Κομματική Νεολαία.

Να μην έχει καμία σχέση με υποψήφιους Βουλευτές, Δημάρχους και λοιπούς μηχανισμούς Εξουσίας "αποκατάστασης".

Στις ΗΠΑ το πρόγραμμα «52 πολιτείες» δείχνει να λειτουργεί.
Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν πλειοψηφίες ακόμα και σε περιοχές κάστρα των Ρεπουμπλικάνων. (Εκλογές Γερουσίας και Βουλής Αντιπροσώπων).
Φιλικά

Βασίλης Αλμπάνης
17/11/2007 –new001-

(Μεταφορά από το διάλογο στην ιστοσελίδα του www.dialogos.pasok.gr)
Κ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης:
"Γ.Παπανδρέου:

... Σύντροφοι, αυτοοργανωθείτε. Παντού και με κάθε τρόπο. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Είναι δικό σας. Είναι κτήμα όλων, όχι ιδιοκτησία κάποιων παραγόντων. Αυτοοργανωθείτε στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, στην πόλη και στο χωριό, στους χώρους εκπαίδευσης και στα μαζικά κινήματα, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στους χώρους των τεχνών και των γραμμάτων, στους μικρομεσαίους, στις γυναίκες και στους νέους, στον κυβερνοχώρο – στο διαδίκτυο, μαζί με τους bloggers, στα κινήματα για το περιβάλλον.
Οργανωθείτε, με δική σας πρωτοβουλία, με τη δική σας αυτενέργεια και με τη δική σας μέθοδο, χωρίς κανέναν περιορισμό. Στήστε παντού δίκτυα φίλων και μελών. Εκφραστείτε ελεύθερα, χωρίς καπέλα και άνωθεν αυθεντίες. Δώστε στο ΠΑΣΟΚ την ζωντάνια και τον δυναμισμό της ελεύθερης και δημιουργικής συμμετοχής. Δώστε στο Κίνημά μας οξυγόνο δημοκρατίας.
Οι πολλαπλές αυτές πρωτοβουλίες θα ενταχθούν συστηματικά και με σεβασμό στις δομές του Κινήματός μας, κατά την διάρκεια της προσυνεδριακής μας δουλειάς."

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα το:

"...Οργανωθείτε, με δική σας πρωτοβουλία, με τη δική σας αυτενέργεια και με τη δική σας μέθοδο, χωρίς κανέναν περιορισμό. Στήστε παντού δίκτυα φίλων και μελών. Εκφραστείτε ελεύθερα, χωρίς καπέλα και άνωθεν αυθεντίες..."
Κ.Λ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)