37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ...

Πρόσφατα γνώρισα τυχαία, σε μια συναναστροφή, ένα νέο άνθρωπο (το μικρό του όνομα είναι Κώστας), ένα νιόπαντρο παλικάρι, με λαμπερό χαμόγελο και θετική παρουσία.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν, η κουβέντα το έφερε, μας είπε ότι είναι εθελοντής στις κατασκηνώσεις του Όρους Πατέρα. Του ζητήσαμε να μας πει γι αυτό. Μας είπε ότι "είναι απλά μια ανάγκη του, να συμμετέχει εθελοντικά σε μια υπόθεση που πιστεύει ότι έχει αξία"...


Ο Κώστας είναι οικονομολόγος. Δεν φαίνεται να έχει κάποια δραστηριότητα πολιτική ή συνδικαλιστική. Από την άλλη δείχνει ένα απόλυτα συνειδητοποιημένο άτομο, με άποψη για τη ζωή και για την κοινωνία. Ένας καθ' όλα ενδιαφέρων άνθρωπος.


Ο Κώστας απλά, κάνει αυτό που του προσφέρει γαλήνη και ευχαρίστηση. Προσφέρει ο ίδιος εθελοντικά εργασία έτσι ώστε να λειτουργούν οι κατασκηνώσεις που ίδρυσε ο αξέχαστος αγωνιστής του λαού μας Παπα - Πυρουνάκης, στην Ελευσίνα, για παιδιά φτωχά και από διάφορες χώρες, διαφορετικές θρησκείες και δόγματα.


Ο Κώστας μας μίλησε με θέρμη για τον εθελοντισμό. Γενικότερα, διαπίστωσα κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, ότι πολύ λίγα πράγματα σκεφτόμαστε διαφορετικά...


Αυτός όμως κάνει περισσότερα από μένα. Είναι περισσότερο και με αυθεντικότερο τρόπο ενταγμένος σ' αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε "κοινωνική συμμετοχή"...




Το έψαξα λίγο στο internet και βρήκα την ιστοσελίδα του Σωματείου "ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ"


Μου φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Είναι η ακόλουθη: www.kataskinosi.gr/




Σημασία έχει να κάνει κανείς αυτό που μέσα του προσδιορίζεται όχι ως "χρέος", αλλά ως "ανάγκη".


Σημασία έχει όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν.


Η "ιδιώτευση" είναι "ιδιωτεία"...

Πιο κάτω μεταφέρω ένα μικρό κείμενο από το home της ιστοσελίδας, για όποιον ενδιαφέρεται:

"ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
Βασικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία προσφέροντας την δυνατότητα να δουν την θετική όψη της και να ζήσουν για 21 μέρες μακριά από την μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης σε μια στοργική, δίκαιη, καλά οργανωμένη κοινωνία που δεν τα απορρίπτει εξ αιτίας της προέλευσής τους ή για την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση.
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΙΑΤΑ
Παράλληλος στόχος είναι η δραστηριοποίηση των Νέων ανθρώπων για να προσφέρουν στα παιδιά την δημιουργική τους διάθεση, την φαντασία, τις γνώσεις, το κέφι και κυρίως την αγάπη τους. Οι Νέοι πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται μέσα από τις Τέχνες και τον Αθλητισμό, να έρχονται συχνά σε επαφή με τη Φύση και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα.
Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ανεξάρτητα από καταγωγή, εθνικότητα, φύλο, ηλικία, θρήσκευμα,οικονομική και οικογενειακή κατάσταση.Οι Κατασκηνώσεις μας είναι χώρος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
μπορείτε να καταθέσετε ένα ποσό στους λογαριασμούς
08067172687 της
ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ168-00-2002-004752 της ALPHA BANK5025-010577-269 της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ0026-0056-01-0200373065 της EUROBANK
ή μέσω Internet στο
Win for Life της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
να κάνετε τις αγορές σας με μια πιστωτική κάρτα winlife Visa της Τράπεζας Πειραιώςστην οποία θα δηλώσετε Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα."

Κ.Λ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Κώστα σε συγχαίρω για τις τελευταίες παρεμβάσεις και την αρθρογραφία. Θίγεις θέματα ουσίας και προοπτικής. Η συζήτηση αυτή έχει κατά την άποψή μου περισσότερο πολιτικό ενδιαφέρον από την απάντηση στην ερώτηση ποιος είναι αριστερός και πως ορίζουμε σήμερα την αριστερά, χωρίς να μειώνω την φιλοσοφική σημασία του ερωτήματος αυτού.
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν έχει ούτε στρατηγική, ούτε τακτική σημασία.

Ένα κόμμα που προσβλέπει στη βελτίωση της κοινωνικής λειτουργικότητας επ' ωφελεία των ατόμων που συγκροτούν την κοινωνία, οφείλει να κάνει μια ανάλυση των κοινωνικών ομάδων, να δει τους στόχους και τις προοπτικές τους, τον τρόπο που εξυπηρετούνται αυτά χωρίς να αδικούνται οι άλλες ομάδες και φυσικά ποιες από τις ομάδες συγκροτούν την ατμομηχανή της θετικής εξέλιξης, το περίγραμμα της οποίας θα πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια.

Βάζω το θέμα των κοινωνικών και όχι μόνο των ταξικών ομάδων. Η ταξική ανάλυση είναι υποσύνολο της κοινωνικής ανάλυσης και όχι υπερσύνολο, όπως θεωρεί η παραδοσιακή μαρξιστική αριστερά.

Το λάθος της αυτό το έχει πληρώσει ακριβά, όταν για παράδειγμα, σε εξουσιαστικές συνθήκες, δε μπόρεσε να κατατάξει ούτε τους τσιγγάνους, ούτε τις εθνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες, ούτε τους ομοφυλόφιλους, ούτε, ούτε, ούτε, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα νεκροταφεία, τα ψυχιατρεία και τα γκούλαγκ.

Ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για όλους, σε όλους τους τομείς, όχι γενικόλογο αλλά συγκεκριμένο, χωρίς να τάζει λαγούς με πετραχείλια αλλά να ξεχειλίζει από τη διάθεση για δημιουργία και κοινωνική συνοχή με τρόπο κατανοητό και πειστικό, είναι αυτό που θέλουμε και περιμένουμε.
Γ.Μ.Σ.

Υ.Γ. Εξακολουθώ να περιμένω πιο ενεργή συμμετοχή από μερικούς φίλους. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τις βεβαιότητες και να ανακαλύψουμε ξανά την αξία του δημιουργικού διαλόγου.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)