37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Δεν θα πω κάτι άλλο από αυτό που λένε όλοι. Η πορεία του Ολυμπιακού στο μπάσκετ από τον Γενάρη και μετά ήταν απλά απίστευτη. Πέταξε έξω τις δύο τουρκικές από το TOP 16, πέταξε έξω τις σπουδαίες Σιένα και Μπαρτσελόνα, νίκησε το απόλυτο φαβορί με μια άνευ προηγουμένου ανατροπή. Φυσικά όλα αυτά τα επιτεύγματα καταγράφονται πρώτα και κύρια στο ενεργητικό του προπονητικού επιτελείου και πάνω απ' όλους του λατρεμένου μου παππούλη.


Γιατί ήταν η χθεσινή ανατροπή άνευ προηγουμένου; Όχι βέβαια γιατί ο Ολυμπιακός γύρισε από το -19. Τέτοια έχουν ξαναγίνει. Το άνευ προηγουμένου έχει να κάνει με την διαφορά κλάσης των δύο ομάδων. Πρώτη φορά πετυχαίνει τέτοια ανατροπή ομάδα πολύ μικρότερης κλάσης από την ομάδα που είχε προηγηθεί.


Πού βασίστηκε η επιτυχία του Ολυμπιακού, όχι μόνο στον χθεσινό αγώνα αλλά και στους προηγούμενους; Στην εκπληκτικά αποτελεσματική άμυνα. Που βασίζεται η καλή άμυνα; Στο καλό πλάνο, στα αθλητικά προσόντα και την καλή προπόνηση των παικτών και κυρίως στη θέληση, τη φλόγα και τον ενθουσιασμό. Εκεί υπερέχει συντριπτικά ο Ολυμπιακός όλων των αντιπάλων του, στη φλόγα και στον ενθουσιασμό.

Η φλόγα και ο ενθουσιασμός με κάνουν αισιόδοξο και για την έκβαση των πλέι οφ. Αρκούν όμως για το μέλλον;


Σε βάθος χρόνου, είναι απόλυτα φυσικό μια ομάδα να χάνει την αρχική φλόγα και τον φοβερό ενθουσιασμό. Μετά τον λόγο παίρνει η κλάση. Οι παίχτες του φετινού Ολυμπιακού έχουν αρκετές ελλέιψεις σε ατομικό επίπεδο, εκτός φυσικά του αρχηγού Σπανούλη που είναι μεγάλη κλάση.


Θέλω να πω απλά ότι δεν σημαίνει απαραίτητα πως, με τους ίδιους παίχτες, ο Ολυμπιακός του χρόνου θα κάνει περίπατο σε Ελλάδα και Ευρώπη γιατί οι μικροί θα έχουν βελτιωθεί. Του χρόνου ο ενθουσιασμός θα υπάρχει αλλά δεν θα είναι ο ίδιος και οι αντίπαλοι θα είναι πια υποψιασμένοι. Εκεί θα πρέπει να μιλήσει η κλάση. Για να μην είναι η φετινή πορεία απλά μια μεγάλη έκπληξη, αντίστοιχη της Λιμόζ του Μάλκοβιτς πριν από είκοσι χρόνια.

Πελεκάνος Ερημικός

3 σχόλια:

ΑπΙφ είπε...

Εγώ επιθυμώ να πάω την αυτοκριτική μου μερικά βήματα μακρύτερα. Δεν πίστευα ότι ο Σοφός ( από σήμερα κόβεται το παππούλης) μπορούσε να αναστήσει τον Ολυμπιακό. Δεν πίστευα σε πολλούς από τους νέους παίκτες. Συγκεκριμένα εκτιμούσα ότι ο Σλούκας θα κατέληγε σε μια μικρομεσαία Ελληνική ομάδα και δεν κάνει για τον Θρύλο , ήμουν απογοητευμένος με την πρόοδο του Παπανικολάου και πίστευα ότι είχε ακόμη ελάχιστο χρόνο για να δείξει ότι δεν θα γίνει ο νέος Ταπούτος, για τον Κέσελι είχα την ισχυρή πεποίθηση ότι ήταν τελειωμένος και φυσικά ότι με τον Κατσίβελη πλέι – μέικερ , τον Παπαδόπουλο σέντερ, και τον Βασιλόπουλο τραυματία δεν πας πουθενά. Να προσθέσω τις απολύτως αποτυχημένες μεταγραφές των δύο Αμερικάνων ,έχω ξεχάσει και τα ονόματά τους, στην αρχή της περιόδου. Στα θετικά έβλεπα την τεράστια κλάση του Σπανούλη την ποιότητα του Πρίντεζη και ξεχώριζα από τους νέους τον Μάντζαρη λόγω της εξαιρετικής ικανότητας του στο αμυντικό κομμάτι και την ωριμότητα του συνολικά. Με αυτές τις κρίσεις εκτιμούσα ότι η ομάδα ουδεμία τύχη είχε ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα .Σήμερα, μετά την μυθική (;) πορεία των τελευταίων 4 – 5 μηνών είμαι τρισευτυχισμένος για την παταγώδη πρόβλεψη μου . Η μοίρα μας έδωσε , ίσως με πανωτόκι, αυτό που μας πήρε το1995 στο Τελ-Αβίβ!

xaidoukos είπε...

Συμφωνώ τα μάλα με ΑπΙφ. Κι εγώ, όπως και όλοι βέβαια κι όταν λέμε όλοι εννοούμε όοολοι που λέει και η γνώστή διαφήμιση,πιστεύαμε αυτά τα πράγματα και μας διέψευσε όλους το πάθος αλλά και η τεράστια ικανότητα αυτών των παιδιών.Γιατί και άλλοι είχαν πάθος αλλά δεν φτάσαν ποτέ να πιούν νερό απο την πηγή.Εδώ θα διαφωνήσω με τον πελεκάνο που ενώ κάνει μια πολύ σωστή-όπως πάντα- ανάλυση των δεδομένων και επιχειρεί να δεί και την αυριανή μέρα,ακόμα έχει μια καχυποψία,μια προκατάληψη προς το πρόσωπο του παππούλη-Σοφού-κουμπάρου ή όπως θέτε πες τε τον,Ντούσαν Ίβκοβιτς αλλα και προς το ταλέντο αυτής της ομάδας. Αυτό που έδωσε την κούπα στον Ολυμπιακό χθές δεν ήταν μόνο η άμυνα και το απαράμιλλο πάθος.Ήταν ένα σύνολο πραγμάτων που εντέλει δείχνει ικανότητα. Μόνο αν μπορείς να βγάλεις ικανότητα μπορείς να κάμψεις τις αντιστάσεις ομάδων με τέτοια διαφορά κλάσης. Μαγικά και τυχερά πέταλα δεν υπαρχουν.Αυτός ο Ολυμπιακός όσο κι αν δεν γεμίζει το μάτι σε κανένα,όσο κι αν παίζει με ενάμιση σέντερ και ενάμιση πλευ, όσο κι αν τα σκατώνει ώρες ώρες και δεν βλέπεται,είναι σαν τον Φρέντυ Κρούγκερ:ζεί σε ένα όνειρο,δέν πεθαίνει ποτέ και στο τέλος θα σε πετσοκόψει.

Λυσάνιος είπε...

Είδα το ματς από το 53-34.
Τότε σκέφτηκα "μπα,τέτοια συντριβή"....
Κι όμως από τότε άκουγα τον σχολιαστή να λέει για την μεγάλη ανατροπή του Ολυμπιακού....
Μιας κι έχωπαίξει σκάκι...
Το γεγονός είναι όταν μια "κερδισμένη θέση" την έχεις "στήσει" κάπως,τότε απλά το ματς "αρχίζει από την αρχη".
Αφού ο Ολυμπιακός κάλυψε την διαφορά γιατί και να μην κερδίσει....

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)