37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΝΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Η διακοπή των εργασιών της Βουλής το βράδυ της 8ης Μαΐου άφησε, όσους πιστεύαμε ότι οι θεσμικές εκτροπές ανήκουν στην προ της 23ης Ιουλίου 1974 ελληνική Ιστορία εμβρόντητους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε, νύχτα, μετά τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και σε ώρα που όλες οι σαββατιάτικες εφημερίδες είχαν κιόλας τυπωθεί, τη λήξη της συνόδου της Βουλής, 50 ολόκληρες μέρες πριν την κανονική ημερομηνία λήξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για θεσμική εκτροπή και είχαν δίκιο διότι
σύμφωνα με το άρθρο 40 του Συντάγματος η Βουλή δεν μπορεί να μείνει κλειστή για περισσότερο από 30 ημέρες τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο Τμήμα Διακοπών της Βουλής πρέπει να συγκληθεεί στις 8 Ιουνίου. Όμως, κάθε χρόνο, πριν τη λήξη της Κοινοβουλευτικής Συνόδου, έχουν ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής οι ημερομηνίες σύγκλισης των Τμημάτων Διακοπών και η σύνθεση του καθενός από αυτά. Στις 8 Μαΐου ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει, κατά τη λήξη της συνεδρίασης την ημερήσια δια΄ταξη της επόμενης εβδομάδας.
Η εκτροπή αυτή, που μάλλον οφείλεται στο ότι επρόκειτο στις 10 Μαΐου να στείλει ο Ανακριτής στη Βουλή την υπόθεση της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Ε, δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η γνώμη για τον Κάρολο Παπούλια ουδέποτε υπήρξε θετική. Ως Υπουργός Εξωτερικών βαρύνεται με την ευθύνη της απουσίας ελληνικής ατζέντας στη συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός μετά την κρίση του 1987, που είχε φέρει Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου. Με αποτέλεσμα η συζήτηση να γίνει όχι επί θεμάτων που θα είχε θέσει η Ελλάδα - μιας και αυτή είχε προκαλέσει την κρίση - ή, επί του συνόλου των θεμάτων που οι δυο χώρες ήθελαν να συζητηθούν, αλλά αποκλειστικά και μόνο επί των θεμάτων που έθεσε η τουρκική πλευρά.
Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστώνεται με την πρόσκληση στη δεξίωση της 24ης Ιουλίου όλων όσοι είχαν, φυλακιστεί από τη Χούντα. Βαρύνονταν όμως και με μια επίσκεψη στην Αλβανία χωρίς να έχει συνενοηθεί προηγουμένως με το Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο όταν σηκώθηκε κι έφυγε, αντί να πάει στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογότου, επειδή 30 πειραγμένοι - έστω εγκάθετοι - διαδήλωναν κατά της παρουσίας του στα΄Τίρανα. Τηρουμένων των αναλογιών, οι αμερικανοί Πρόεδροι Μπους ο πρεσβύτερος και Κλίντον θα έπρεπε να έχουν διατάξει βομαβαρδισμό της Αθήνας, μιας και βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών.
Δε γνωρίζω,ούτε και με ενδιαφέρει να μάθω αν η συμμετοχή του Κάρολου Παπούλια στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα ήταν απόρροια πολιτικής ανεπάρκειας ή συνειδητής απόφασης.
Αυτό που με τρομάζει είναι ότι ακόμα και αυτοί που κατάγγειλαν το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δε διανοήθηκαν να καλέσουν τους πολίτες σε μια διαδήλωση, έστω και για την τιμή των όπλων.
Με τρομάζει ακόμα που ούτε ένα πρωτοσέλιδο στον κυριακάτικο τύπο δεν επισήμανε πως έχουμε να κάνουμε με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
με τρομάζει πολύ περισσότερο που η θεσμική αυτή εκτροπή δεν είναι η πρώτη αυτής της Κυβέρνησης.
Πριν από ένα χρόνο αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε από το ΠΑΣΟΚ, νοθεία από μέρους της ΝΔ στη διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας. η νοθεία αποδείχθηκε και από το βίντεο της αναμετάδοσης της ψηφοφορίας από το κανάλι της Βουλής. Σύσσωμα τότε τα ΜΜΕ χλεύασαν το ΠΑΣΟΚ για την καταγγελία αυτή.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, κι ενώ η Αστυνομία ήταν επιδεικτικά απουσα από την Αθήνα αλλά και τις άλλες πόλεις, ο Μεϊμαράκης ζήτησε τη σύγκλιση, νύχτα και πάλι, Κυβερνητικής Επιτροπής όπου πρότεινε την κήρυξη Κατάστασης έκτακτης Ανάγκης. Το σχέδιο απέτυχε χάρη στη σθεναρή αντίδραση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Λίγες μέρες αργότερα το ΓΕΣ παράγγελνε από το ισραήλ, χημικά, χειροπέδες μια χρήσης, γκλομπς και ασπίδες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όταν ο Αλέκοπς Αλαβάνος κατήγγειλε το περιστατικό στη Βουλή έγινε αντικείμενο χλεύης από τα ΜΜΕ.
Την επόμενη ακριβώς ημέρα, ο Αλέκος Αλαβάνος επανήλθε με νέα ερώτηση, αυτή τη φορά σχετικά με τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τις μυστικές υπηρεσίες εκατοντάδων, ενδεχομένως και χιλιάδων, πολιτών. Με δεύτερη ερώτηση την ίδια μέρα ο Μιχάλης Καρχιμάκης α[ποκάλυπτε ότι οι παρακολουθήσεις αυτές ήταν και νομότυπες, καθώς ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο ίδιος άνθρωπος που εμπόδισε ανεπιτυχώς τη διαβίβαση της δικογραφίας του Βατοπεδίου στη Βουλή, εξέδιδε εντολές παρακολούθησης στο σωρό.
Λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή, συνελήφθησαν απ΄πο αστυνομικά όργανα πράκτορες της ΕΥΠ ενώ προσπαθούσαν να τοποθετήσουν μηχανήσμούε υποκλοπής σε τηλεφωνικό κουτί της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Όλα αυτά πέρασαν χωρίς να προκαλέσουν την παραμικρή αντίδραση. Σαν να ήταν απολύτως φυσιολογικά.Κι αυτό είναι που με τρομάζει περισσότερο. Διότι ναι μεν ο Κάρολος Παπούλιας παραβίασε το Συνταγμα, όμως, δυστυχώς, ΔΕ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙ ΑΥΤΟ.

Γιάννης Χρ.

1 σχόλιο:

Koupakia είπε...

Με μεγάλη μου λύπη, ο συμπατριώτης μου Πρόεδος δεν στάθηκε στο ύψος του και δεν αντέδρασε στο πραξικόπημα, όπως επίσης δεν αντέδρασε και στην περίπτωση των κρίσεων στα επιτελεία, όπου τον έγραψε κανονικά η κυβέρνηση!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)