37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ

Σε συνέχεια ίσως με την ανάρτηση του Γιάννη, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μερικές σκέψεις γύρω από την βαθύτερη προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας.
Από μήνες τώρα, είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πια προηγηθεί καθαρά στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, όπως αυτές καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις. Οι λόγοι γνωστοί και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε εδώ σ’ αυτούς. Είναι επίσης καθαρό ότι και στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα και το ζητούμενο πλέον είναι η διαφορά.
Μπροστά σε αυτή την ανελαστική πολιτική κατάσταση, η ΝΔ επιλέγει για μια ακόμα φορά την συνολική απαξίωση και φθορά του πολιτικού συστήματος, έναντι της παθητικής προσμονής ενός αποτελέσματος που με μαθηματική ακρίβεια θα την οδηγούσε το φθινόπωρο σε πρόωρες εκλογές.
Η αναθέρμανση του σκανδάλου SIEMENS δεν της «βγήκε», καθώς μια ποικιλία τακτικών των κατηγορουμένων και απρόβλεπτες αντιδράσεις στις μετρήσεις του εκλογικού σώματος έθεσαν σε κίνδυνο την προεκλογική αυτή «στροφή»… προσέθεσε όμως μερικές πινελιές απαξίωσης του συνολικού πολιτικού συστήματος, στον καμβά της επικαιρότητας…
Τι έμενε;
Η καθολική απαξίωση του δικομματισμού. Η προσδοκία μεγάλης αποχής, χαμηλής συσπείρωσης και για τα δύο μεγάλα κόμματα (της ΝΔ φυσικά χαμηλότερης) και η εκτόξευση των ποσοστών ενός μικρού κόμματος - μορφώματος, σχεδόν άγνωστου στο ευρύ κοινό, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΠΡΑΣΙΝΩΝ στα ύψη.
Τούτο είναι εύκολο να συμβεί καθόσον οι ευρωεκλογές δεν είχαν ποτέ τη δυναμική ενός κορυφαίου πολιτικού γεγονότος και δεν επηρέασαν ποτέ τα πολιτικά πράγματα καθοριστικά. Κατά συνέπεια, τα «μπλε παπαγαλάκια», που είναι φυσικά απείρως περισσότερα και ισχυρότερα από τα τυχόν πράσινα (κι ας λέει η διαφήμιση…) καταφέρνουν να διαμορφώσουν από τηλεοράσεως «κλίμα»… (Πρετεντέρηδες, Λαζόπουλοι κλπ)
Η ελπίδα τους;
Από το ίδιο βράδυ των εκλογών και από την επόμενη μέρα, να μην αποτελεί η (μικρή ή μεγάλη) διαφορά νίκης του ΠΑΣΟΚ το βασικό θέμα συζήτησης, αλλά:
- Η συρρίκνωση του δικομματισμού συλλήβδην
- Η εντυπωσιακή είσοδος μιας νέας δύναμης στο προσκήνιο.
Μέσα σε ένα τέτοιο μετεκλογικό σκηνικό η ΝΔ κερδίζει χρόνο (και – φυσικά – κάποιοι κερδίζουν χρήμα)…
Ως την επόμενη «καμπή» που δεν θα είναι άλλη από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον επόμενο Φεβρουάριο…
Ως τότε όμως έχουμε καιρό…
Κάτι θα βρεθεί…
...Καθώς απέναντι, ο αντίπαλος, επιδεικνύει μια εντυπωσιακή ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της αδίστακτης - καταστροφικής πολιτικής και του εξουσιαστικού θράσους, οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται κάτι ελπιδοφόρο…
Μακάρι βέβαια τα πράγματα να είναι πιο καλά απ’ όσο εγώ τα βλέπω…
Κ.Λ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι θα πει κερδιζει χρονο;οι εκλογες γινονται καθε 4 χρονια.Εχεις την εντυπωση οτι πρεπει να προκηρυσσονται εκλογες μολις περασει μπροστα στις δημοσκοπησεις η αντιπολιτευση;
Αν ειναι ετσι τοτε επρεπε να ειχαν γινει εκλογες απο το τελος του 2000 οταν περασε μπροστα η ΝΔ.Ο Σημιτης κυβερνησε σχεδον 4 χρονια με τις δημοσκοπησεις να δειχνουν και 10-12 μοναδες πισω.
Τωρα μολις περασε μπροστα το ΠΑΣΟΚ εστω και 2-3 μοναδες και ακομη χωρις αυτοδυναμια να γινουν εκλογες.
Γιατι;Και τι φταινε οι Οικολογοι;
Για χρονια το ΠΑΣΟΚ ζητουσε απο το ΣΥΝ συνεργασια και αυτος δεν ηθελε.
Οι Οικολογοι μονοι τους ειπαν οτι ειναι ετοιμοι για συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ.Tρεχει κατι;Ανησυχιες μηπως δεν ειναι μονο του παλι το ΠΑΣΟΚ να φανε καλα;

Ανώνυμος είπε...

Όχι ανώνυμε.
Οι εκλογές δεν γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα γίνονταν εκλογές στις 7 Μαρτίου 2008 και όχι τον Σεπτέμβρη του '07.
Κερδίζει χρόνο θα πει ότι προσπαθεί να μην καταρρεύσει από τους ίδιους του τους βουλευτές.
Οι Οικολόγοι δεν φταίνε σε τίποτε... Απορώ που το είδες αυτό στο κείμενό μου.
Και όσον αφορά για τις ανησυχίες μήπως δεν "φάνε του ΠΑΣΟΚ" χτύπησες λάθος πόρτα...
Ούτε έχω φάει, ούτε προτίθεμαι να φάω ποτέ...
Μου είναι αδιάφορη η αφελής και αρκετά χυδαία προπαγάνδα του τύπου αυτού, διότι δεν είναι αρκούντως πολιτική...

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)