37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Περί ντόπας και διατροφικών συμπληρωμάτων

«Δεν υπάρχει ντόπα, υπάρχουν κμονάχα διατροφικά συμπληρώματα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πύρρος Δήμας., με τη συνήθη αφοπλιστική του ειλικρίνεια. «Αν δεν πάρεις διατροφικά συμπληρώματα δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξεις τα δεκάωρα της καθημερινής εντατικής προπόνησης, που συνεπάγεται ο πρωταθλητισμός», συμπλήρωσε.
Και έτσι έχουν τα πράγματα. Ο πρωταθλητισμός είναι μια υπερεντατική απασχόληση. Το σώμα καταπονείται πέρα από τα όρια της φυσικής του αντοχής. Και ο μόνος τρόπος να αντέξει αυτή την καταπόνηση και να βελτιώνει ο αθλητής τις επιδόσεις του είναι να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα. Τα οποία παρέχουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι οποίες κάθε τόσο εισάγουν στην αγορά ένα νέο κοκτέηλ πιο αποτελεσματικό. Κι αφού αποκομίσουν τα προβλεπόμενα κέρδη, βαφτίζουν το κοκτέηλ επικίνδυνο - όταν έχουν και το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι ισχύει και τι όχι - και βεβαίως προμηθεύουν τα εργαστήρια που είναι επιφορτισμένα με την ανίχνευση των απαγορευμένων ουσιών με το απαραίτητο τεστ. Πάντα με το αζημίωτο φυσικά.
Γιατί η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) δεν αστειεύεται. Οι έλεγχοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο στόχος για «καθαρούς Αγώνες» είναι πλέον προτεραιότητα της ΔΟΕ σε κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση. Βέβαια το ντόπινγκ εξελίσσεται και αυτό. Με τη μορφή των «διατροφικών συμπληρωμάτων» που περιγράψαμε. Έχουν περάσει οι εποχές που οι πρωταθλήτριες στα 30 τους χρόνια εξαφανίζονταν λόγω αλλαγής φύλλου και οι πρωταθλητές πέθαιναν στα 35 τους από μυστηριώδεις καρκίνους. Τώρα οι πρωταθλήτριες και όμορφες είναι και παιδιά κάνουν. Και δεν είναι λίγοι οι πρωταθλητές που έχουν φθάσει τα 50 χωρίς να έχουν εμφανή τουλάχιστον προβλήματα υγείας. Με δυο λόγια τα «διατροφικά συμπληρώματα» δε σκοτώνουν πια, άμεσα τουλάχιστον.
Σε αυτό το παιγνίδι εισβάλλουν συχνά - πυκνά διάφορα μ ικρομάγαζα οι ιδιοκτήτες των οποίων νομίζουν ότι θα πιάσουν την καλή. ει΄σαγουν ένα αντίγραφο κάποιου «διατροφικού συμπληρώματος» σε χαμηλή τιμή και απευθύνονται κυρίως σε πρωταθλητές φτωχών χωρών, που δεν έχουν και πολλά χρήματα. Ή σε εξυπνάκηδες τσιφούτηδες. Στους πελάτες αυτών των μικρομάγαζων επιπίπτει η δαμόκλειος σπάθη της WADA.
Και επειδή εμείς οι Έλληνες νομίζουμε ότι είμαστε έξυπνοι και όλοι οι άλλοι Κουτόφραγκοι - άλλωστε η κυρία Φανή Χαλκιά το είχε πει ξεκάθαρα στις δηλώσεις της μετά από το χρυσό μετάλλιο το 2004, «εμείς οι Έλληνες έχουμε τον πρωταθλητισμό στα γονίδιά μας», όλοι οι άλλοι είναι καταδικασμένοι, από καταβολής κόσμοιυ και στο διηνεκές να βλέπουν τη πλάτη μας - πιστεύουμε ότι θα πάρουμε ολυμπιακά μετάλλια ψωνίζοντας «διατροφικά συμπληρώματα» από τους πειρατές και όχι από τους «επίσημους προμηθιευτές». Κι επειδή το έξυπνο πουλί από τημύτη πιάνεται, αισίως 15 πρωταθλητές μας - και έπεται συνέχεια λένε ανεπιβεβαίωτες φήμες - πιάστηκαν στα πράσα.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει πάντως στην υπόθεση Κεντέρη - Θάνου, που είναι εντελώς διαφορετικής φύσης. Η BALCO ήταν ένα μικρομάγαζο στην Καλιφόρνια που είχε κατορθώσει να συνεχίσει να ποτίζει τους πελάτες του με απαγορευμένη ουσία, χωρίς τα τεστ των επίσημων προμηθευτών να μπορούν να την εντοπίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν όλο και περισσότεροι πρωταθλητές να αφήνουν τους επίσημους προμηθευτές και να απευθύνονται στη BALCO, που ήταν και φθηνότερη γιατί πούλαγε μόνο μέσω διαδικτύου.
Για να μπορέσουν οι επίσημοι προμηθευτές να τη βγάλουν από τη μέση χρειάστηκε το κάρφωμα ενός καψούρη: του πρώην συζύγου της Μάριον Τζόουνς. Η συνέχεια ήταν απλή. Μπουκάρησε στη BALCO η Εφορεία για να ελέγξει, τάχατες, το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής. Κι έτσι, εκτός από τη φοροδιαφυγή, βρήκαν και το πελατολόγιό της. Κι όσους ήταν σε αυτό τους ξέσκισαν. Η Μάριον Τζόουνς αυτή τη στιγμή είναι στη φυλακή. Το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο πρώην σύζυγό της και μπαμπά του παιδιού της Τιμ Μοντγκόμερι. Δεν ήταν λοιπόν δυνατό να τη γλυτώσουν ο Κεντέρης και η Θάνου!
Αν κάτι πρέπει να μας προβληματίσει είναι η εμμονή των Ελλήνων προπονητών να αγοράζουν «διατροφικά συμπληρώματα» από αμφίβολης ποιότητας μαγαζιά. Και το μείζον ερώτημα είναι: Είναι τσιγκούνες οι ελληνικές Ομοσπονδίες ή οι προπονητές βγάζουν μέσω αυτής της μεθόδου το κάτι τις τους παραπάνω;

Γιάννης Χρ.

2 σχόλια:

Ηδύλη είπε...

-Πώς την έπιασαν;Δεν ήταν εντάξει τα ούρα;
-Όχι εντάξει ήταν τα ούρα...απλά την έπιασαν να κατουράει όρθια

Για την μεταφορά:"Ηδύλη"

Ανώνυμος είπε...

Το πιο εκπληκτικό είναι η επανεμφάνιση της Ηδύλης. Αυτό το κορίτσι είναι σαν τη Χαλκιά. Πραγματικός κομήτης!!!!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)