37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

ΠΕΚΙΝΟ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΑ «ΑΝΦΑΙΑΡ»

Πάγια πρακτική των τηλεοπτικών αναμεταδώσεων των τελετών έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κατά την είσοδο των Ολυμπιακών Αποστολών στο Ολυμπιακό Στάδιο ο φακός να στρέφεται προς τις κερκίδες των επισήμων και να δείχνει τον ανώτερο πολιτικό εκπρόσωπο της χώρας τους στην τελετή.
Χθες κατά την είσοδο της ελληνικής αποστολής ο φακός δεν έδειξε την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών αλλά τον έκπτωτο βασιλιά Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Ο οποίος βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων με την ιδιότητα του επίτιμου μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Έτσι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έμαθαν ότι Αρχηγός Κράτους στην Ελλάδα είναι ο εδώ και 34 χρόνια έκπτωτος βασιλιάς.
Γνωστό σε όλους είναι ότι ο κύριος Γλύξμπουργκ ουδέποτε αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος της 9ης Δεκεμβρίου 1974. Γνωστό σε όλους είναι επίσης ότι σε κάθε ευκαιρία επιδιώκει - ανεπιτυχώς - να θέσει πολιτειακό ζήτημα. Με την έννοια αυτή το χθεσινό βαρύτατο πολιτικό ατόπημα του Αμερικανού σκηνοθέτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφικότητα και να το προσπεράσει κανείς.
Δυστυχώς η απουσία αντίδρασης της Υπουργού Εξωτερικών δεν επιτρέπει αυτή την πολυτέλεια. Και επειδή η κυρία Μπακογιάννη είναι ευφυής πολιτικός - δεν πρόκειται ούτε για τον κύριο Μολυβιάτη ούτε για τον Αντωνάκη Σαμαρά - είναι σαφές ότι η απουσία αντίδρασης ή, για την ακρίβεια, η μη έγκαιρη παρέμβαση για την αποτροπή αυτής της απρέπειας προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τυχαία, αλλά εσκεμμένη. Εντάσσεται στην ίδια λογική με την οποία ο πατέρας της αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, είχε χαρακτηρίσει εν έτει 1986 ανέντιμη τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος του 1974.
Όταν το 1950 ο Νάσερ ανέτρεψε το βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ ο τελευταίος, φθάνοντας στην Ιταλία την οποία επέλεξε για τόπο εξορίας, ρωτήθηκε αν προτίθεται να ανακτήσει το θρόνο του. Η απάντησή του ήταν: «Φίλτατοι σε λίγα χρόνια σε όλο τον κόσμο θα υπάρχουν 5 βασιλιάδες: οι 4 της τράπουλας κι ο βασιλιάς της Αγγλίας».
Αυτή την, ευχάριστη για εμάς πικρή γι αυτούς, μόνο δυο έκπτωτοι βασιλιάδες σε όλο τον κόσμο δεν θέλουν να μάθουν: ο Γλύξμπουργκ και ο Ζώγου της Αλβανίας.
το θλιβερό είναι πως δε θέλουν να την καταλάβουν και αυτοί που κυβερνάνε την Ελλάδα. Όχι γιατί πιστεύουν στην επάνοδο της Μοναρχίας. Αλλά γιατί σκέφτονται να κόψουν καμιά ψήφο από τον Κατρατζαφέρη. Το πρόβλημα είναι ότι, για άλλη μια φορά, εσκεμμένα εκθέτουν τη χώρα - επιτρέποντας τη διάδοση ψευδών πληροφοριών για το πολιτειακό καθεστώς της σε όσους δε γνωρίζουν και εκτιθέμενοι για την«έλλειψη» προνοητικότητάς τους σε όσους γνωρίζουν - στο βωμό των«ψηφαλακίων». Που θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν και χωρίς τη διεθνή έκθεση της χώρας. Θλιβεροί άνθρωποι αλλά, μην το ξεχνλαμε, ΕΜΕΙΣ τους εκλέξαμε.

Γιάννης Χρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)