37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Το πρόβλημα αυτό μας έχει βασανίσει πολύ. Τι είμαστε τελικά, Ανατολή ή Δύση; Όχι τι θέλουμε να είμαστε αλλά τι είμαστε πραγματικά.


Νομίζω ότι η απάντηση δόθηκε τελεσίδικα. Όπως συνηθίζουμε να λέμε και σωστά λέμε, στα δύσκολα βγαίνει ο αληθινός εαυτός. Και η απάντηση είναι : Είμαστε Ανατολή!


Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που φιλοσοφικά, ψυχικά και εν τέλει βιωματικά, ανήκουν στη Δύση. Αυτοί στο μέλλον θα ζουν στον αποκλεισμό και στην περιφρόνηση που ζουν οι αντίστοιχοί τους στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.

Πελεκάνος Ερημικός

4 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Πρέπει να αλλάξεις το όνομα σου σε "Πελεκάνος ο (βαθιά)Προβληματισμένος"!
Είναι φανερό ότι η όλη κατάσταση σε έχει βάλει σε πολύ βαθιές σκέψεις και δικαιολογημένα! Ποιος δεν είναι βαθιά προβληματισμένος και ποιος κοιμάται ήσυχα τα βράδια πλέον!...
Το πρόβλημα δεν είναι η "ταυτότητα"!
Η "ταυτότητα" είναι κάτι που σου δίνουν κάποιοι που λέει αυτό που θέλουν αυτοί να είσαι!
Και εδώ εστιάζεται και το μεγάλο λάθος, πιστεύω, της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για ολοκλήρωση!
Δε σεβάστηκε, δε σέβεται,το "είναι" των λαών που θέλει να την αποτελούν και προσπαθεί μια κάστα που έχει στο κοινωνικό DNA της τη βίαιη "ενοποίηση" να αλλάξει αυτό το "είναι" και να το προσαρμόσει σε αυτό το θολό, σκοτεινό και αβέβαιο που θέλει να δημιουργήσει!
Αν η κάστα αυτή, έκανε ένα απλό πέρασμα από το μονοπάτι της Αμερικάνικης Ιστορίας, θα καταλάβαινε το γιατί, ακόμα και σήμερα η Αμερικάνικη κεντρική Κυβέρνηση δεν έχει ακουμπήσει τις πολιτισμικές αταβιστικές εκφάνσεις των λαών που συναποτέλεσαν την Ομοσπονδία! Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οι Πολιτείες έχουν το δικό τους Δίκαιο και η προσχώρηση στις γενικές αρχές του ομοσπονδιακού δικαίου γίνεται σταδιακά και με την άμβλυνση των λόγων που το επέβαλαν σε κάθε περιοχή!Η πανσπερμία πολιτισμών, ηθικών κανόνων, εργασιακής νοοτροπίας ή και δυνατότητας, έγιναν αποδεκτά από την Κεντρική Κυβέρνηση και ακόμα και τώρα αντιμετωπίζονται με σεβασμό, επιείκεια και κατανόηση!
Υπάρχουν και σήμερα περιοχές των ΗΠΑ που αναζητούν την "ταυτότητα" τους ή άλλες που δε διαθέτουν την κοινωνική, πνευματική, θρησκευτική ή και πολιτισμική "ταυτότητα" της Ουάσιγκτον ή της Βοστόνης, αλλά αυτό, δεν τις έχει κάνει αποδιοπομπαίεςς!
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η "ταυτότητα" αλλά το να αποδεχθούν οι "πεφωτισμένοι" της Εσπερίας αυτό που είναι ο κάθε λαός!
Και, πίστεψέ με, ακόμα και ο πιο φιλοευρωπαϊστής στη χώρα αυτή, θεωρεί ότι οι Γερμανοί και η παρέα τους, έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα όρια του σεβασμού, της πολιτικής ηθικής ακόμα και του δικαίου, σε ότι αφορά στη συμπεριφορά τους προς αυτήν τη μεγάλη σε Ίστορία και Πολιτισμό Χώρα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει σύγκριση με Ιράν και Αφγανιστάν καθώς δεν είμαστε μουσουλμάνοι.
Ξέρουμε τι είμαστε.Είμαστε η "Καθ ημάς Ανατολή" όπως το έλεγαν στο 19ο αιωνα που ήξεραν τι ήταν το νεοελληνικό κρατος : το κράτος των χριστιανών της Ανατολής.
Ο Χάντιγκτον τα είχε πει με ακρίβεια αλλά δεν τον άκουγαν γιατί η θρησκευτική κατάταξη των λαών θεωρείται πασε στην Ελλάδα.
Αλλά και το ότι θεωρείται πασέ δείχνει πάλι που είμαστε ακριβως.
Δεν είμαστε Ανατολή ούτε και Δύση.
Στην καθ ημάς Ανατολή από τη Μόσχα ως τη Λευκωσία η συνάντηση μαρξισμού,εκκοσμίκευσης και ορθοδοξίας γέννησε τον Στάλιν,το ΕΑΜ,τον Τσαουσέσκου,το Χριστόφια,το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και το ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι γνωστή και η αρχή του έργου και το τέλος του.
Αλλά στο Ιράν και το Αφγανιστάν δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.'Αλλα υπάρχουν.

ΑπΙφ είπε...

Είμαστε μια κοινωνία όπου οι αρχές της Δημοκρατίας της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών της ελεύθερης ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του, εν κατακλείδι , του υπεύθυνου πολίτη ή είμαστε η κοινωνία της ομάδας ,του όχλου, παρόλα αυτά του ατομισμού, όπου οι νόμοι ερμηνεύονται σύμφωνα με τα συμφέροντα της κάθε ομάδας ή ακόμη και με τις επιθυμίες του κάθε ατόμου; Αυτές κατά την γνώμη μου πολύ-πολύ συνοπτικά είναι οι διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής . Τι μας ζητούν λοιπόν οι ‴πεφωτισμένοι εξ εσπερίας‴ ; Αυτούς του κεκτημένους κανόνες της Δύσης να τηρήσουμε και εμείς, εάν φυσικά θέλουμε να αποτελούμε ισότιμο μέλος της Ένωσης τους. Κανείς δεν μας ζητά να αλλάξουμε την ταυτότητα μας ( το είναι που περιγράφει ο Σαλωνίτης) ,αντιθέτως το προστατεύει με την θέσπιση της απόλυτης ισοτιμίας όλων των πολιτών και όλων των πολιτισμών στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δηλαδή ο μόνος θεσμός εγγυητής της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση !!!Εκτός φυσικά αν θεωρούμε ότι το κλείσιμο των Κουρουπητών η απαγόρευση των υπαίθριων σφαγείων και η θέσπιση ορίων στην περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα αποτελούν μέρος της ‴ταυτότητας μας‴ . Δεν μπορεί βεβαίως να ισχύει το αντίθετο, όπως συχνά επιδιώκουμε , δηλαδή να είμαστε λίγο ή περισσότερο ίσοι απόλους τους άλλους. Στο παράδειγμα της Αμερικανικής κοινωνίας το συμπέρασμα είναι ακριβώς το ίδιο . Δηλαδή η κάθε πολιτεία βεβαίως έχει δικό της Νομοθετικό Σώμα, όπως άλλωστε και κάθε χώρα της Ευρώπης, αλλά υπάρχει ένα Ομοσπονδιακό Σύνταγμα το οποίο όλες οι πολιτείες αναγνωρίζουν και εφαρμόζουν χωρίς αστερίσκους. Η ενοποίηση λοιπόν κρατών και λαών δεν έρχεται σε αντίθεση με την ταυτότητα τους αλλά αν γίνεται στα πλαίσια μίας ελεύθερης επιλογής και μιας ισοτιμίας αυξάνουν την πιθανότητα διατήρησής της στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων ο καθείς αποφασίζει Δύση ή Ανατολή ( χωρίς αστερίσκους ).
Σωστά λοιπόν επισημαίνει ο Πελεκάνος ότι ο Ελληνικός λαός με τις τελευταίες επιλογές του προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον Ανατολίτη εαυτό του.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ο Κουρουπητός, οι χωματερές τα υπαίθρια σφαγεία αναδεικνύουν ένα ανατολίτικο Κράτος!Ένα ανατολίτικο ρουσφετολογικό, πολιτικάντικο και φοβικό Πολιτικό Σύστημα, που δεν παίρνει αποφάσεις γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος που θα το απομάκρυνε από τη μακρόχρονη άσκηση της εξουσίας!Προτιμούσε για χρόνια να πληρώνει πρόστιμα παρά να προχωρήσει σε έργα, γιατί δεν είχε ποτέ το ανάστημα να επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες το ορθό!
Έσκυβε για χρόνια τη μέση τρίβοντας με αυτοϊκανοποίηση τα χέρια του λέγοντας προς το λαό: "Ότι πεις"!
Αν σου θυμίζει η συμπεριφορά αυτή το Χατζηαβάτη, έτσι είναι!
Δεν είμαστε, ως λαός, άμοιροι ευθυνών, αλλά δεν είχαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια ποτέ τους ηγέτες που θα μας οδηγούσαν!Τους οδηγούσαμε εμείς και μάλιστα η χειρότερη κατηγορία πολιτών! Τα λαμόγια!
Όταν ακούς τον Κραουνάκη να δηλώνει ότι λάδωσε για να πάρει επιχορήγηση, με τι κουράγιο να πας να ψηφίσεις ρε γαμώ το!

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)