37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΑΓΚΩΤΟ


Κι οι σύντροφοί τούς φτύνανε και τους σταυρώναν
Κι αυτοί, γαλήνιοι, το δρόμο παίρνουνε π' άκρη δεν έχει
Χωρίς το βλέμμα τους να σκοτεινιάσει ή να λυγίσει
Όρθιοι και μόνοι μες στη φοβερή ερημία του πλήθους.
(Μιλώ – Μανόλης Αναγνωστάκης)

Αυτή την χαρά και την αγαλλίαση νοιώθω όταν βαδίζω με το μέτωπο ψηλά προς την αυριανή κάλπη, παρέα με τους αληθινούς συντρόφους και όχι τα λαμόγια του χθες που ψάχνουν το ρεύμα και το κύμα. Αυτούς που ποτέ δεν προσφώνησα συντρόφους γιατί γνώριζα βαθειά μέσα μου ότι το συντροφιλίκι τους ήταν για τη θέση, τη μάσα και την τσέπα.

Και ακόμα μεγαλύτερη αγαλλίαση νοιώθω όταν όλοι οι πονεμένοι για τα χρόνια που ήταν, δημοκρατικά – μην το ξεχνάμε, στην απέξω, ξεσαλώνουνε τώρα και πανηγυρίζουν αλαλάζοντες «ποιο Πα.Σο.Κ;».

Θα σας πω ποιο Πα.Σο.Κ., μη βιάζεστε.

Α) Αυτό που διατήρησε την ελπίδα στη χώρα, αποτρέποντας με νύχια και δόντια την άτακτη χρεωκοπία. Σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, μην το ξεχνάμε. Με κόντρα τον Σαμαρά τον ξεφτίλα που χρειάστηκε η κίνηση με το δημοψήφισμα για να ξεβρακωθεί και να συρθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβέρνηση που υπονόμευσε για να γίνει αυτός πρωθυπουργός, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Β) Αυτό που κατάφερε, μέσα σε συνθήκες λυσσώδους αντίδρασης λόγω της αναπόφευκτης μείωσης των εισοδημάτων αλλά κυρίως λόγω της αμφισβήτησης προνομίων των συντεχνιών, να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του κράτους με συγχωνεύσεις οργανισμών και κυρίως με τη μεγάλη μάχη με τους νονούς των φαρμάκων. Μάχη που η συνδικαλιστική οργάνωση των νοσοκομειακών γιατρών θεώρησε ότι δεν την αφορά.

Γ) Αυτό που κίνησε διαδικασίες για τον εντοπισμό των λαμογίων σε όλα τα επίπεδα : Από τον υπουργό, μέχρι τους τυφλούς και τους κουφούς του Ι.Κ.Α. Φοροφυγάδες  σε όλη την φορολογική κλίμακα. Και αυτό όχι τυχαία αλλά με ενεργοποίηση μηχανισμών και δυνατοτήτων.

Ξέρω τι θα πουν αυτοί που θέλουν το Πα.Σο.Κ. πολιτικά νεκρό. Και τόσα χρόνια γιατί δεν τάκανε αυτά; Η απάντηση είναι αυτονόητη για τους καλοπροαίρετους. Στην Ελλάδα, αν δε μπει το αγγούρι στον κώλο δεν τρέχουμε. Αυτός λοιπόν που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ανυπαρξία τέτοιων πρωτοβουλιών, ήταν ο ακίνητος Μπούλης. Μη ξεχνάμε ότι «κυβέρνησε» έξη ολόκληρα χρόνια. Το αγγούρι μπήκε στον κώλο επί των ημερών του. Τι έπραξε; Απολύτως τίποτα. Αλλά ξέχασα. Τον κυνηγάγανε οι μυστικές υπηρεσίες όλου του κόσμου για να τον σκοτώσουνε. Πού να προκάνει να κυβερνήσει!

Ας μη γελιόμαστε. Υπάρχει ένδεια στην πολιτική, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς στην Ελλάδα. Αν υπάρχει όμως ένας πολιτικός χώρος και κάποια στελέχη που είναι πραγματικά υποψιασμένα για το αύριο, αυτά είναι στο Πα.Σο.Κ. Τα άλλα είναι άρες, μάρες, κουκουνάρες.

Πελεκάνος Ερημικός

8 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Το να ψηφίζεις, αγαπητέ Πελεκάνε, ΠΑΣΟΚ, εκτός του ότι είναι δικαίωμα σου, εγώ τουλάχιστον, το βλέπω λογικό, σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις! Το να το διατυμπανίζεις, δεν το βλέπω σοφό!
"Κρείττον σιγάν ή λαλείν μάτην"!
Ωστόσο,η επιχειρηματολογία σου δεν αντέχει σε κριτική!
Γι αυτό θα προσπαθήσω να την ανατρέψω με χιούμορ και μάλιστα με τη ... σκληρότερη εκδοχή του, τη σάτιρα!
Θα σταθώ μόνο στην προτελευταία παράγραφο της ανάρτησης σου και θα σου υπενθυμίσω ότι το αγγούρι που φάγαμε το΄09, ή αν θες που μας πρόσφερε ο Καραμανλής τότε, κάποιος το φύτεψε, το καλλιέργησε, το μεγάλωσε, το έκοψε, το συσκεύασε, μας το έφερε στο σπίτι, πήρε τα κέρδη του από την όλη διαδικασία και την έκανε!
Και αυτός, επειδή η μνήμη ούτε κοντή είναι ούτε επιλεκτική, δεν είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ!
Εκτός αν τρελάθηκαν κάπου δυόμιση εκατομμύρια ψηφοφόροι ξαφνικά και εγκατέλειψαν το Κόμμα που "...τόσα πολλά πρόσφερε στην Ελλάδα"!
Γι αυτό επιμένω στο ότι, ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα δεν ήλθε ξαφνικά! Κάποιοι, εργάστηκαν σκληρά για να το ... πετύχουν!
Και δυστυχώς, αυτοί που έφεραν εδώ δεν έχουν καταλάβει τίποτα ακόμα, με αποτέλεσμα να βγαίνει ο Λοβέρδος, με την προσπάθεια του οποίου σε γενικές γραμμές συμφωνώ αλλά τη θεωρώ πρόχειρη και ξεπερασμένη από τα λάθη και τις παραλείψεις 35 χρόνων και φορτώνει το πρόβλημα στον ... Πικραμένο!!!
Αυτά, μόνο σοβαρά δεν είναι εκτός και αν ισχύει το " ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του"!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σαλωνίτη, ως νομικός που είμαι, βλέπω ότι προτιμάς την θεωρία του "ισοδυνάμου των όρων", για να βρεις τι ήταν αυτό που έφερε το έγκλημα. Έτσι όμως μπορεί κανείς να φτάσει ως τον Αδάμ και την Εύα και άκρη να μη βγάζει, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μαγκάκης, ο καθηγητής μου.
Γι αυτό όλοι πια στον κόσμο δέχονται ως αιτία του παράνομου αποτελέσματος, την "πρόσφορη αιτία".
Μη ψάχνει λοιπόν για το ποιος φύτεψε το αγγούρι, ποιός το πότισε κλπ... Αλλά ποιός το έπιασε και το έχωσε στον κώλο μας...
Αυτός φταίει.
Όλα τα άλλα είναι μάλλον προϊόν του αντιπασοκισμού σου, (κατά τον αντικομμουνισμό)που φυσικά έχει πέραση...
Κι όσο για το αν θα πρέπει να διατυμπανίζουμε την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, έχεις δίκιο, μπορεί αύριο μεθαύριο να έχουμε και πογκρόμ, αλλά βλέπεις τόσο ο Πελεκάνος, όσο κι άλλοι από μας έχουμε από παιδική ηλικία μάθει να κοιτάζουμε την κοινωνία στα μάτια, να μην κρυβόμαστε. Με όποιο κόστος, που προς το παρόν περιορίζεται στα ειρωνικά σχόλια των αδαών και τις κακίες των υστερόβουλων...
Κ.Λ.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Όπως το γράφεις είναι αγαπητέ ανώνυμε! Η "πρόσφορη αιτία"!
Η πρόσφορη, αυτή που προσφέρεται για να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες με τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!
Όσο για το "ισοδύναμο των όρων" κάνεις λάθος γιατί στην περίπτωση της συγκεκριμένης πολιτικής περιόδου της χώρας δεν μπορεί να ισχύσει το "η ισχύς της αιτιώδους αλυσίδας είναι ίση προς την ισχύ οποιουδήποτε από τους κρίκους της"!
Το αντίθετο πρεσβεύω!
Και ατυχώς για σένα η ιστορία με δικαιώνει μέσω της ανταπόδοσης ψήφου προς τα κόμματα!
Και, επιτέλους! Κόφτε αυτό το παραμύθι του "πογκρομ" γιατί δεν πουλάει πια! Τα σημερινά παραμύθια δεν έχουν δράκους! Και όσα έχουν ξεμείνει στο ράφι με δράκους κάνουν τα παιδιά και γελάνε!
Την κοινωνία στα μάτια την κοιτάνε όλοι όσοι δεν έκλεψαν δε διορίστηκαν από το παράθυρο, δούλεψαν οκτάωρα και δεκάωρα,κυνήγησαν καριέρες στη ζωή τους με προσωπικό και οικογενειακό τίμημα,πλήρωναν τους φόρους τους, μεγάλωσαν παιδιά που δε διόρισαν στο δημόσιο γιατί δε θέλησαν να χτυπήσουν πράσινες και γαλάζιες πόρτες και υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής τους καθαρότητας τους!
Από μόνο του το "διαβατήριο" ΠΑΣΟΚ , δε σου δίνει το δικαίωμα να "κοιτάς την κοινωνία στα μάτια"!

Ανώνυμος είπε...

Σαλωνίτη:
1. Ξέρω πολλούς που χτύπησαν και κόκκινες πορτούλες για να διοριστούν και διορίστηκαν και ωφελήθηκαν με μεταθέσεις, αποσπάσεις, τζάμπα υπερωριες κλπ... Άστο, αν νομίζεις ότι μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν αυτή τη δουλειά, είσαι μάλλον εκτός. Στη σύγχρονη ελλάδα κανείς δεν είναι αθώος.
2. Εμείς ακριβώς επειδή δεν έχουμε χτυπήσει καμιά πόρτα, κόκκινη, πράσινη, μπλε, δεν κοιτάμε κάτω. Εγώ άλλο είπα: Ότι δεν κρύβω και δεν έκρυψα ποτέ τις πεποιθήσεις μου και τις πράξεις που συνεπάγονται. Κι αυτό δεν έχει σχέση με ΠΑΣΟΚ ΝΔ κλπ...
3. Κατά τ άλλα, περί πρόσφορης αιτίας, μπορείς να εντρυφήσεις στο κατατοπιστικό τόμο "Βασικές Αρχές Γενικού Ποινικού Δικαίου" του Αλ. Μαγκάκη...
Κ.Λ. (και όχι ανώνυμος....)

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμος:
Ως επιμύθιο:
Σου έχω δείξει ότι είμαι άτομο που "κρύβει τις πεποιθήσεις του" και μάλιστα φοβούμενο τις συνέπειες; Το γεγονός όμως ότι κάποιοι δεν κρύβουν τις κομματικές τους πεποιθήσεις δε μας κάνει κατ΄ισομοιρία ικανούς να "κοιτάμε την κοινωνία στα μάτια"!
Για το Καθηγητή Μαγκάκη, καλό, σοφό και χρήσιμο θα ήταν να διαβάσεις και το τελευταίο ιδιόχειρο σημείωμα του! Έτσι, ως "πρόσφορη αιτία" του Ελληνικού δράματος!
Υ.Γ.
Το Κ.Λ., δε συνιστά επώνυμο, πόσο μάλλον ηλεκτρονική ταυτότητα!
Όχι ότι με ενδιαφέρει, βέβαια!

Ανώνυμος είπε...

Ούτε το Σαλωνίτης είναι επώνυμο
Κώστας Λαγωνικάκος εγώ...
Και συμβουλεύω λιγότερο φανατισμό φίλε μου, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.
Τέλος...
Κ.Λ.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αγαπητέ κώστα, αν έμπαινες στον κόπο να κάνεις ένα "κλικ" στο προφίλ μου θα έβλεπες ότι υπάρχει mail με πλήρες ονοματεπώνυμο, πέραν της φωτογραφίας φυσικά, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζεται ως ... "απόδεικτικό" και από τις διωκτικές αρχές!
Όχι και όποιος δε "ψηφίζει δαγκωτό" ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζεται φανατικός!
Γιατί, βάσει των τελευταίων εκλογών υπάρχουν κάπου 9 εκατομμύρια Έλληνες ... φανατικοί!

Ανώνυμος είπε...

Μην τσακωνεσθε.Το ΠΑΣΟΚ ειναι στη φαση που ηταν η ΝΔ το 1981.
Μολις ειχε ολοκληρωσει μια μακρα πορεια που εφερε την Ελλαδα στην ΕΟΚ πριν απο την Ισπανια και την Πορτογαλια,με χρεος/ΑΕΠ 25% και πληρη σχεδον απασχοληση.
Κανεις ομως δεν ειχε διαθεση να μιλησει με τα επιχειρηματα αυτα.Επεφταν σε αυτια κουφων.Κυριαρχουσαν τα Ταγματα Ασφαλειας,τα ξερονησια ή οι χουντικοι.
Ετσι και οσα εκανε ο Λοβερδος σβηνουν απο οσα εκανε ο Τσοβολας και ο ΓΑΠ πληρωνει τον πατερα του.
Ετσι λειτουργει η πολιτικη.
Ποσοι αντισταλινικοι υπηρχαν στο ανατολικο μπλοκ το 1980 και ποσοι οταν ο Σταλιν εκανε τα εγκληματα του;
Υπαρχει μια συσσωρευση αμαρτιων που ξεσπαει και πληττει ενα κινημα οτα ακριβως αυτο εχει ωριμασει.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)