37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Όποιος έχει υπομονή ας διαβάσει...

Το δικαίωμα στη λουτροθεραπεία...

Tου Πασχου Μανδραβελη

Μια από τις παροχές του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους του, είναι και η λουτροθεραπεία. Ο ασφαλιστικός φορέας πληρώνει σύμφωνα με εγκύκλιο που υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο του οργανισμού (www. ika. gr):
- «Στις περιπτώσεις που η λουτροθεραπεία πραγματοποιείται σε ιαματικές πηγές που βρίσκονται κοντά στο τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και είναι δυνατή η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή του, καταβάλλονται: στο ακέραιο οι δαπάνες της καθ’ ημέρα μετάβασης και επιστροφής και τα 3/4 της αξίας των λούσεων».
- «Στις περιπτώσεις που η λουτροθεραπεία πραγματοποιείται σε ιαματικές πηγές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας του δικαιούχου καταβάλλονται: τα 4/5 των εξόδων μετάβασης και επιστροφής και τα 3/4 της αξίας των λούσεων».
- «Το ειδικό επίδομα λουτροθεραπείας, το οποίο για μεν τους ασφαλισμένους είναι ίσο με το επίδομα ασθένειας και υπολογίζεται όπως και αυτό, για δε τους συνταξιούχους είναι ίσο με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 4ης ασφαλιστικής κλάσης, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά».
Οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν στους γιατρούς και παίρνουν γνωματεύσεις. Συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές (πιθανόν αμειβόμενες) και εγκρίνουν τη δαπάνη.
Οι ασφαλισμένοι την πρώτη ημέρα πάνε στο αρμόδιο ΙΚΑ στην πόλη λουτροθεραπείας και δηλώνουν την άφιξή τους. Από εκεί παίρνουν κάποια κουπόνια, τα οποία παραδίδουν στο κέντρο λουτροθεραπείας, το οποίο φροντίζει να τα σφραγίζει κάθε μέρα για να δηλώνεται η παρουσία τους. Ξαναπάνε στο ΙΚΑ την τελευταία ημέρα για να δηλώσουν την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Δεν γνωρίζουμε τι θεραπεύει η λουτροθεραπεία, αλλά μάλλον πρέπει να είναι πανάκεια. Κι αυτό επειδή από μια έρευνα που έγινε στο ΙΚΑ Πτολεμαΐδας διαπιστώθηκε ότι ένας στους τρεις ασφαλισμένους χρειαζόταν λουτροθεραπεία. Ετσι, το 2007 πήγαν για λουτροθεραπεία 1.230 άτομα και ο οργανισμός κατέβαλε 440.823,14 ευρώ. Το 2008 πήγαν 1.222 άτομα και οι ασφαλισμένοι πήραν 471.318,21 ευρώ. Το 2009 πήγαν για λουτροθεραπεία 1.133 άτομα και έλαβαν 444.317,30 ευρώ. Το 2010 όμως πήγαν μόνο 583 άτομα και το ΙΚΑ πλήρωσε μόνο 189.806,98 ευρώ.
Αποθεραπεύτηκαν; Πολλοί ασφαλισμένοι δεν ξεκίνησαν τη διαδικασία, ενώ 304 από αυτούς πήραν γνωμάτευση από γιατρό, πέρασαν από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή δεν προσήλθαν να πάρουν την τυπική πλέον απόφαση του διευθυντή ώστε να πάνε για λουτροθεραπεία.
Υπήρξε όμως ένα συμβάν που προφανώς έπαιξε ρόλο. Στις αρχές της σεζόν το ΙΚΑ πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα λουτρά του Αργους Ορεστικού. Οι ελεγκτές βρήκαν εκεί μόνο δώδεκα άτομα από τα εβδομήντα που έπρεπε να αποθεραπεύονται.
Για την υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας, αλλά το αστείο βρίσκεται αλλού. Το ΙΚΑ αποφάσισε να κόψει τα επιδόματα μόνο για εκείνη τη μέρα εκείνων που αποδεδειγμένα απουσίαζαν. Φυσικά ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστικούς φορείς για τις περικοπές λόγω... Μνημονίου και την ανάλγητη επίθεση της κυβέρνησης στα κεκτημένα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Για την αντιγραφή:
Κ.Λ.
(Τελικά είχε άδικο ο Πάγκαλος... Δεν τα φάγαμε μαζί...)

2 σχόλια:

Don Aera Patera είπε...

Φίλε Κ.Λ. είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρεις όχι τόσο γιατί γινότανε αλλά περισσότερο γιατί κάτι τέτοια δε θέλουμε να σταματήσουν να γίνονται. Και εδώ είναι η διαφωνία μου με τον Κουπάκια, όταν ισχυρίζομαι ότι αυτή η κυβέρνηση, έστω εξ ανάγκης, είναι η πρώτη που στέκεται σε τέτοιες καταστάσεις και προσπαθεί να τις ξεψαχνίσει. Όπως είναι η πρώτη φορά που η ΣΔΟΕ ακολουθεί τον δρόμο του χρήματος για "επαγγελματίες" (καλλιτέχνες με τεράστια νυχτοκάματα, ατζέντηδες, στοιχηματίες, πιασάκηδες διατητές, εφοριακούς, μπάτσους κλπ)που κατέχουν περιουσία χωρίς να δικαιολογούνται τα έσοδα. Παλιά αυτό γινότανε αραιά και που σαν αντεκδίκηση μετά από κάρφωμα.
Φοβάμαι όμως ότι συνειδητά τα διαγράφουμε όλα αυτά για να κλαψουρίσουμε ότι μόνο εμάς σφάζουνε.

Ανώνυμος είπε...

'Ενα καλοκαίρι Παρασκευές υπέφερα από τις λουτροθεραπείες. Κατέβαινα με το ΚΤΕΛ στην Εθνική στην διασταύρωση γιά το χωριό μου που απέχει 8 χιλιόμετρα και έπαιρνα τηλέφωνο το Θωμά τον ταξιτζή. Δεν μπορώ πάω τις θειάδες γιά μπάνιο στις αλυκές, περίμενε κάποιος θα περάσει να σε πάρει, μου έδινε και συμβουλές. Τα χάκια μου τα πήρα πρόσφατα, κλαιγότανε ότι άφησε απλήρωτο το ΤΣΑ επειδή του χρωστούσε η Νομαρχία 10.000 από τα προγράμματα. Από το κράτος νάχεις να λαβαίνεις, θα τα πάρει μαζεμένα. Πάντως οι υπερβολές και οι καταχρήσεις σε αντίστοιχα προγράμματα δεν ακυρώνουν το γεγονός ότι κάποιος κόσμος δικαιούται κάποιες απολαβές από ένα δίκαιο κράτος Πρόνοιας, τα έχει δουλέψει τα λεπτά με το παραπάνω.
Γ.Κ.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)