37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ

Το έτος είναι μονάδα, ο χρόνος είναι μέγεθος. Παρ' ημίν, η λέξη χρόνος χρησιμοποιείται και για να δηλώσει έτος. Η σύγχυση δε μου φαίνεται αθώα. Ο χρόνος που γίνεται έτος υπονοεί επανάληψη, κυκλικότητα και όχι ανοιχτότητα προς το άπειρο μέλλον. Δείχνει επιθυμία να παραμένουμε επί τα αυτά και όχι να αλλάζουμε. Ο τρόμος των πραγματικών αλλαγών και όχι της λέξης "αλλαγή" που χρησιμοποιείται για να τον ξεγελάσει είναι βαθειά ριζωμένος μέσα μας.

Η ελληνική κοινωνία και ο ομαδικός της άνθρωπος δεν έχει ελπίδα όσο αρνείται το ανοιχτό μέλλον. Όλα τριγύρω μας θα αλλάζουνε και όλα εντός μας θα παραμένουνε τα ίδια. Μέχρι το μέλλον να απομακρυνθεί τόσο ώστε να γίνει ξένο προς εμάς.

Don Aera Patera

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πριν κάποια χρόνια ένας καλός φίλος μου χάρισε ένα βιβλίο, η ιστορία των συμβόλων, του ΡουμανοΑμερικάνου φιλόλογου Μιρτσέα Ελιάντε. 'Ηταν ένα βιβλίο, ένας κόσμος. 'Οταν πήγα στην Ρουμανία το 2001 βρήκα δύο βιβλία του στο σωρό, τα αγόρασα και επειδή δεν ξέρω ρουμάνικα σου τα έστειλα μέσω της κατερίνας. Μου τα ξαναέστειλες χωρίς να τα διαβάσεις. Ο Μιρτσέα λέει ότι ο χρόνος κύκλος είναι Ιερός και ότι εμείς που ζούμε στον χρόνο της νεωτερικότητας δεν μπορούμε να τον καταλάβουμε γι' αυτό τον μισούμε.
Γ.Κ.

Don Aera Patera είπε...

Μάλλον πρόκειται για παρεξήγηση. Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο και μου κάνει εντύπωση γιατί σέβομαι τα βιβλία αν και είμαι πολύ αργός στο διάβασμα. Πάντως αυτό το θέμα του χρόνου - κύκλου είναι παγίδα διότι δε μας αφήνει να εφορμήσουμε στο ανοιχτό μέλλον. Η παραδεδομένη ιερότητα που δε μας επιτρέπει να ανοιχτούμε στο μέλλον είναι θηλειά στο λαιμό μας.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)