37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΖΗΛΩΤΗ

Ο ζηλωτής είναι άνθρωπος ταγμένος. Η ζωή του είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα σκοπό. Ζει για τον σκοπό. Υποτίθεται ότι με την κατάκτηση του στόχου θα κερδηθεί η Βασιλεία (των Ουρανών ή της γης, αδιάφορο) αλλά δεν περιμένει αυτό ο ζηλωτής για να αποκτήσει νόημα η ζωή του. Το νόημα είναι ο αγώνας για τον σκοπό.

Οτιδήποτε κάνει ο ζηλωτής πρέπει να κατευθύνεται στο σκοπό. Δεν έχει προσωπικό εαυτό που συγκροτεί τις σκέψεις, τις πράξεις, τα έργα, τις σχέσεις. Οι σχέσεις πρέπει να υπηρετούν το σκοπό. Μπορεί να συναναστρέφεται λοβοτομημένους, ανεγκέφαλους, ιδιοτελείς, εγληματίες, αρκεί αυτό να ευνοεί τον αγώνα για το σκοπό. Ο Μπόρχες το δίνει υπέροχα αυτό με τον σαμουράι που για να εκδικηθεί τον θάνατο του αφέντη του παραπλανά τον δολοφόνο διάγοντας βίο επαιτείας, αλητείας και ατιμίας.

Ο ζηλωτής δίνει νόημα στη ζωή του αλλά θυσιάζει τον προσωπικό του εαυτό. Ετεροκαθορίζεται. Και εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία ο προσωπικός εαυτός αλλά ο σκοπός. Αλλά έτσι ο σκοπός γίνεται ένα τέρας που καταβροχθίζει το πρόσωπο.

Προσοχή, δεν μιλάμε για ατομικισμό αλλά για προσωπικό εαυτό. Ένας άνθρωπος καλός, που τάχει βρει με τον εαυτό του, με ενδιαφέρον για την οικογένειά του και τους συνανθρώπους του, σωστός πολίτης που δεν κάνει το δικό του αδιαφορώντας για τους άλλους φαίνεται να έχει συγκροτήσει έναν προσωπικό εαυτό. Όταν όμως ένας τέτοιος άνθρωπος, για τον σκοπό ή το "καθήκον" προβαίνει σε κτηνωδίες, όπως συνέβη με ένα μεγάλο ποσοστό γερμανών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο, σημαίνει ότι εγκαταλείπει τον προσωπικό εαυτό και η ευκολία της εγκατάλειψης σημαίνει με τη σειρά της έλλειψη στερεότητας και βάθους.

Don Aera Patera

4 σχόλια:

AπΙφ είπε...

Εξαιρετικό. Ξεπέρασες και τον εαυτό σου Don!!

Koupakia είπε...

Ώρες ώρες έχει έμπνευση το άτομο!

Ανώνυμος είπε...

Ζηλωτής: Αυτός που ζηλεύει, ο ζηλότυπος.΄
Η αγία γραφή (παλαιά διαθήκη) αναφέρει το Θεό ως "ζηλωτή".
Άραγε τι ζηλεύει ο θεούλης;
Κ.Λ.

Don Aera Patera είπε...

Ο "δικός μας" Θεός προσδιορίζεται με συγκεκριμένες ιδιότητες : Πανάγαθος, Παντοδύναμος κλπ. Στις ιδιότητές του δεν περιλαμβάνεται αυτή του ζηλιάρη. Αν όμως ήταν ο Θεός ζηλιάρης θα ζήλευε ασφαλώς τις ιδιότητες που δεν έχει : Του Στ' αρχίδια του, του Τραμπαρίφα και του Κουκουρούκου. Αυτές που κατέχουμε σε περίσσεια σε τούτο τον ευλογημένο τόπο.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)