37 χρόνια μετά... Μια απόπειρα για να θυμηθούμε, να σκεφτούμε, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε. (Πριν από 37 χρόνια ιδρύθηκε η ΠΑΜΚ ΓΚΥΖΗ, μια μικρή οργάνωση μαθητών, στα πλαίσια της τότε ΠΑΜΚ. Τα μέλη της έδεσαν δεσμοί βαθείς, με αντοχή στο χρόνο. Μπορεί οι δρόμοι μας - πολιτικοί και κοινωνικοί - να χώρισαν μετά... Όμως κάπου στο βάθος σιγόκαιγε η λαχτάρα να βρεθούμε ξανά, να μιλήσουμε, να ελπίσουμε... Άλλωστε δεν άλλαξε τίποτε από τότε στις καρδιές μας. Οι καρδιές των ανθρώπων δεν αλλάζουν...)

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Σκέψεις μ' αφορμή το λυντσάρισμα Χατζηδάκη...

Ένας από τους λόγους που αμέσως μετά την πτώση της χούντας το 1974, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή περιόρισε τους αρχιχουνταίους στα σπίτια τους και κατόπιν τους συνέλαβε και τους έκλεισε – αν θυμάμαι καλά – σε ένα ξενοδοχείο στην... Τήνο, ήταν και το ότι έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να τους προστατεύσει από «την μήνυν του λαού»... Του λαού βεβαίως που ελάχιστα (έως καθόλου) ενόχλησε τους χουνταίους στο εθνοσωτήριο έργο τους, επί επτάμιση χρόνια.
Σήμερα, ο «αγανακτισμένος λαός», προπηλακίζει χύδην στους δρόμους τους απροστάτευτους πολιτικούς, ενώ οι εκφράσεις «Και οι τρακόσοι να κρεμαστούν στο Σύνταγμα», «Να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», «Έχουμε κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου» κλπ, εκφέρονται όλο και δυνατότερα, από ανθρώπους που δεν το περιμένεις καν.
Σε κάποιο βαθμό είναι βέβαια αναμενόμενες διάφορες αντιδράσεις «αγανάκτησης» εκ μέρους κάποιων μειοψηφιών, ακόμα κι αν ξεπερνούν τα όρια και το μέτρο. Αναμενόμενες και – ίσως σε ελάχιστες περιπτώσεις – δικαιολογημένες.
Αν όμως αυτό το κλίμα γενικευθεί, τότε τα πράγματα όχι μόνο δυσκολεύουν, αλλά και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οχλοκρατικό χάος.

Απέχουμε από το σημείο αυτό.
Ακόμα τα πράγματα ελέγχονται. Η κυβέρνηση παίρνει – έστω και ανόρεχτα, έστω και βασανιστικά αργά – τα μέτρα που απαιτούνται.
Παρατηρούνται όμως κάποια ανησυχητικά φαινόμενα:
- Η κυβερνητική πλειοψηφία των 160, μέσα σε επτά μήνες έχει μειωθεί στους 156, με πλήθος κυβερνητικών βουλευτών να μη φαίνονται διατεθειμένοι να υποστούν τις συνέπειες της αντιδημοφιλίας.
- Η κρίση στην Ευρώπη διευρύνεται επικίνδυνα, ενώ οι ηγεσίες της δεν φαίνονται ικανές προς το παρόν να την ανακόψουν, με πρώτη και καλύτερη την γερμανική.
- Ο επί δεκαετίες καλοπληρωμένος και παραχαϊδεμένος ευρύτερος δημόσιος τομέας στην πλειοψηφία του δεν εννοεί να συμπαραταχθεί ενεργά στην αντιμετώπιση της κατάστασης, λειτουργώντας ακόμα και σήμερα ως απαιτητικός πελάτης ενός συστήματος που βρίσκεται ήδη νεκρό στα χέρια των τεκτόνων του.
- Καμία προοπτική δεν φαίνεται στον ορίζοντα οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες μας να περιχαρακωθούν στον κύκλο του δημιουργικού ρεαλισμού, με πρώτες και καλύτερες αυτές που αποτελούν το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ»...

Ένα ευρύ μέτωπο «αντιμνημονικών», φύρδην – μύγδην, αριστεροί, υπεραριστεροί, σούπερντουπεραριστεροί, ο Κουρής, το Κόντρα Τσάνελ, ο Αυτιάς, ο Δελαστίκ, ο Σαμαράς, ο Πανάρας, ο Άνθιμος, ο καθηγητής Μητρόπουλος και δε συμμαζεύεται, αποτελούν προς το παρόν μια υπολογίσιμη μεν, αλλά αντιμετωπίσιμη κατάσταση.

Βάρδα μην πάρουν κεφάλι...

Τότε θα δούμε σε live slow motion πώς ένα κράτος διαλύεται στα εξ ων συνετέθη μια φορά κι ένα καιρό...

Κ.Λ.

22 σχόλια:

Koupakia είπε...

Βάρδα μη βγουν οι καναπεδάτοι στο δρόμο!
Τότε θα δούμε οι σκηνές του ξυλοδαρμου του υπερφίαλου και αλαζόνα αφισοκολλητη της ΟΝΝΕΔ να είναι παιδική χαρά!

Λυσάνιος είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα έρχονται...
Εύχομαι να διαψευσθώ αλλιώς μας βλέπω να μας φιλοξενούν οι...Βουλγάρες φίλες μας στην πατρίδα τους σαν ανταπόδοση στην δική μας φιλοξενία....
Ήδη ψάχνω Βουλγάρα με σπίτι στην Σόφια...

Don Aera Patera είπε...

Συμφωνώ με τον Κ.Λ. και επιμένω σε αυτά που έγραψα. Η κοινωνία αυτή δεν είναι δυστυχώς ικανή να επιβιώσει. Η πρόταση του Λυσάνιου θα ήταν μια κάποια λύση αν οι Βουλγάρες, άφραγκους όντες, δεν μας ξαπέστελναν πυξ - λαξ.

Ανώνυμος είπε...

Θα γράψω και κάτι ακόμα. Ο Ενάμισης πριν από κάτι μήνες, πολύ οργισμένος, όπως άλλωστε είναι και τώρα, μου έλεγε ότι βλέπει εμφύλιο. Δεν το πιστεύω ακόμα γιατί δεν βλέπω ποιοι θα πολεμήσουν ποιους. Όλοι τα βάζουν "με κείνους που τους παίρνουν τα λεφτά". Την απάντηση την έχω δώσει ήδη στα κείμενά μου. Δυστυχώς δε μπορώ να πολεμήσω στα χαρακώματα. Γιατί θα πρέπει να πολεμήσω και ενάντια στον Ενάμιση (θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου) που αγανακτεί γιατί θίγεται οικονομικά έχοντας δύο καλές συντάξεις για δύο άτομα, σπίτι, οικόπεδο, άλλο οικόπεδο και μία εργαζόμενη στο δημόσιο και αποκαταστημένη κόρη. Ή έχουν γίνει τόσο φραγκολάτρες οι παλιοί αριστεροί ή δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Δε μπορώ να τα πω αλλιώς. Είμαι οργισμένος αλλά δε μπορώ να πολεμήσω παλιούς συντρόφους. Δηλαδή είμαι όμηρος. Κι ας ξέρω ότι η πατρίδα χάνεται. Ποιανού η θέση είναι πιο τραγική; Η δικιά μου ή του Ενάμιση;

Ανώνυμος είπε...

Πριν δύο μέρες μία ομάδα 15 ατόμων ηλικίας 14 με 15 χρόνων (όχι μόνο Ελληνικής αλλά και Αλβανικής, Ρουμάνικης ταυτότητας)επιτέθηκε σε έναν πακιστανό και τον χτύπησε άσχημα. 'Οπως ήταν πεσμένος, ο τελευταίος του έριξε και μία κλωτσιά στην κοιλιά. Παρόμοια περιστατικά εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αττικής είναι καθημερινά. 'Ολα αυτά δεν γίνονται,αν μη τι άλλο, χωρίς την σιωπηλή αποδοχή μικρού η μεγάλου μέρους της καναπεδάτης κοινωνίας.
Γ.Κ.

ΑπΙφ είπε...

Aπ΄όλα όσα περιγράφεις - τα υπογράφω και με τα δυό μου χέρια - περισσότερο με ενδιαφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία. Για την ευρύτερη Αριστερά ,κοινοβουλευτική και εξω-έσω γκροπουσκουλοπική ,είναι τελείως μάταιο να κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων.Έχουν κυρήξει τον πόλεμο με ότι αυτό μπορεί να συμβολίζει.Η Ν.Δ ώς αξιωματική αντιπολίτευση δικαιούται να λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω, έτσι και αλλιώς δεν την παίρνουν στα σοβαρά ούτε οι ψηφοφόροι της με τις κουταμάρες περί μηδενισμού του χρέους εν μια νυκτί.Ο μεγάλος κίνδυνος παραμονεύει στο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί και δεν θέλει να στηρίξει την προσπάθεια για τις μεγάλες αλλαγές. Οι δυσαρεστημένοι τάχαμου "ιδεολόγοι"
που βλέπουν ότι και υπουργοί δεν γίνονται και πρέπει να αρχίζουν να δουλεύουν για την επανεκλογή τους αδιαφορώντας για την μάχη που εξελλίσεται .Χωρίς μιά συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα δυστυχώς η προσπάθεια θα πάει χαμένη.
Όσο για τον (αγαπημένο μας) Ενάμιση δεν είναι έκπληξη που έχει επιστρέψει στις αντιλήψεις της δεκαετίας του 70. Άλλωστε δεν είναι ο μόνος..........

Vatopedinos είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σας μόλις ανακοινώσει,ο μαϊμού υπουργός Εθνικής Οικονομίας:πόσα χρήματα εισέπραξε από τις οφσόρ και τους φοροφυγάδες!
Για να υπάρχει μια σύγκριση βρε αδέρφια!

Don Aera Patera είπε...

Φίλε μου Δισυπόστατε και Τρισμέγιστε είσαι δέσμιος της προκατάληψής σου. Ποια προηγούμενη κυβέρνηση γνωρίζεις να έχει κηρύξει τέτοιο πόλεμο στους φοροφυγάδες; Δεν ξέρω τι έχει εισπράξει απ' αυτούς γιατί σίγουρα όταν πιάνεται κάποιος να χρωστάει 5 μύρια δε μπορεί να τα δώσει αυτόματα και γίνεται διακανονισμός. Αν δε γίνει αυτό και γίνουν κατασχέσεις κλπ το κράτος θα πάρει πολύ αργότερα χρήματα που τα έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη, για να μην πω ότι θα πάρει τα εργαλεία του Καράμπελα. Όσο για τις οφσόρ, υπάρχουν νόμοι που δε μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν. Για τον μαϊμού που λες, αυτός προσπαθεί ενώ οι μισοί βρίζουν, προπηλακίζουν και δέρνουνε και οι άλλοι μισοί βλέπουν ειδήσεις στον καναπέ. Ο Μαϊμούς δεν έχει δείξει να υπερασπίζεται τους οφσόρ γιατί άλλωστε δεν έχει οφσόρ σαν κάτι παλαιότερους που το παίζανε κι αριστεροί. Εντάξει, δε μιλάω για Βουλγαράκηδες και σία γιατί χωριό που φαίνεται...

Koupakia είπε...

ηλαδή Ντον, αν κατάλαβα καλά, επειδή ανήκω, (σύμφωνα με τα κιτάπια της εφορίας), στους 35000 πιο πλούσιους Έλληνες, πρέπει να συμφωνήσω με το συνεχές λιάνισμά μου και παράλληλα να δικαιολογήσω τους μηχανισμούς του μαϊμού Υπουργού, που αφήνουν ελεύθερους τους φοροφυγάδες και τους οφσόρηδες.

Έχει τη λογική του!
Αν δεν πληρώσουμε εμείς οι έχοντες και κατέχοντες, ποιος πρέπει να πληρώσει, ο σκαφάτος που παίρνει και το επίδομα αλληλεγγύης;

Don Aera Patera είπε...

Τελικά ωρέ Κουπάκια ή εγώ δεν καταλαβαίνω τι γράφω ή εσύ δε με πιάνεις. Δεν πειράζει, θα μας πιάσει και τους δυο ο Μαϊμούς. Πρόκειται δε να σε προσκαλέσω να βγάλουμε φωτογραφία σε δύο καναπέδες face to face για να 'χουμε να θυμόμαστε.

ΑπΙφ είπε...

Προ 35 περίπου χρόνων κάποιος Υπουργός του Καραμανλή(του μεγάλου),νομίζω ο Λάσκαρης, ζήτησε να του δείξουν έναν που να αρρώστησε από το νέφος.Ήταν η εποχή που άρχιζε ο κόσμος να παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση με το νέφος της Αθήνας. Σήμερα άπιστοι Λυσσανιο-Κουπάκηδες, και όχι μόνο φυσικά, ζητάνε να τους δείξει ο Υπουργός των Οικονομικών πτώματα φοροφυγάδων από εκτελέσεις στο Γουδί ( μήπως στην Εκάλη θα ήταν πιο σικ ;).Η επιβολή ταμειακών μηχανών μέχρι και στα περίπτερα ,η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η φορολόγηση με βάση πραγματικά εισοδήματα και όχι μαϊμού τεκμαρτά η επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης και ένα σωρό άλλα μέτρα δεν κτυπούν την φοροδιαφυγή άραγε ; Αλλά ακόμη και αν ο Υπουργός προσπαθήσει να κανει τα στραβά μάτια για μερικες κατηγορίες φοροφυγάδων μην ανησυχείτε. Γι΄αυτό τον λόγο έρχεται η Τρόϊκα κάθε τρείς μήνες. Για να ελέγχει αν όλοι οι Παπακωσταντίνου κάνουν αυτά που πρέπει στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής !!

Don Aera Patera είπε...

ΑπΙφ φίλε μου είσαι πραγματικά καταιγιστικός και έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά γιατί πήρε η μπάλα και τον Λυσάνιο;

ΑπΙφ είπε...

Ζητώ συγνώμη από τον Λυσσάνιο ,τον μπέρδεψα με τον Βατοπεδινό. Μπορεί το λάθος να έγινε γιατί μου άρεσε πιο πολύ η σύνθεση Λυσσανιο-Κουπάκηδες από Βατοπεδινο-Κουπάκηδες.
Έτσι και αλλιώς ήταν λάθος μου.

Don Aera Patera είπε...

Σου έχω εξηγήσει Παμμέγιστε ότι Βατοπεδινός και Κουπάκιας είναι οι δύο υποστάσεις της μίας και μοναδικής θεϊκής ουσίας. Αλλά το γήρας ουκ έρχεται μόνον!

ΑπΙφ είπε...

Βγαίνει και ως λογικό συμπέρασμα άλλωστε.Τόσες κούπες έχει κερδίσει το Βατοπέδιον τα τελευταία κάποια χρόνια στο πεδίο της διαφθοράς και της λαμογιάς.

Vatopedinos είπε...

1. Συμφωνώ οι καναπεδάτοι να βγάλουν φώτο!
2. Χαίρομαι ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων.
3. Οι έχοντες και οι κατέχοντες ουδέποτε θα πληρώσουν, αλλά θεωρώ δίκαιο επιτέλους να πληρώσει, ο υδραυλικός, ο περιπτεράς και ο λαϊκατζής.
4.Θα έλεγα ότι η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τιμία αλλά και να φαίνεται αλλά ο ΓΑΠ περί αυτού δεν έχει ακούσει τίποτε και κάνει μλκς!

Όπως έγραψε και το μεγαλύτερο λαμόγιο της Χώρας, ο Μ.Κ., "ο ΓΑΠ θα έχει την τύχη του γκαντέμη"!

Προσυπογράφω!

Ανώνυμος είπε...

Αν ο ΓΑΠ θεωρει οτι δεν του φθανει η κοινοβουλευτικη του βαση γιαυτο υπαρχει η Μπακογιαννη.
Μονο που θα χρειαστει να αλλαξει το μιγμα πολιτικης : οχι φοροι και απολυσεις στο Δημοσιο και ΔΕΚΟ για να πεσει το ελλειμμα.Γιαυτο καλο ειναι οι βαθυπασοκοι να κατσουν στα αυγα τους με την κυβερνηση τους για το δικο τους καλο.
Οσο για εκεινους που δε θελουν να συγκρουσθουν με παλιους συντροφους τους υπαρχουν αλλοι που ειναι ετομοι να τους αντικαταστησουν.
Και στον προηγουμενο εμφυλιο η δεξια κατεβηκε με επικεφαλης τον παππου του ΓΑΠ.Βαλτε ενα Κιλτιδη ή ενα Βοριδη στο Υπουργειο Δημοσιας Ταξης -τα Προστασιας του Πολιτη ειναι ανεκδοτα - και αφηστε τον να δρασει και θα δειτε πως θα γινει η δουλεια.

Don Aera Patera είπε...

Θα σταθώ στα τελευταία λόγια του ανώνυμου. Το υπουργείο είναι περισσότερο παρά ποτέ προστασίας του πολίτη. Εκτός αν πολίτης είναι ο κουκουλοφόρος, ο μπαχαλάκιας και ο τρομοκράτης και δεν είναι ο μαγαζάτορας που επι προηγούμενων κυβερνήσεων έβλεπε το μαγαζί του λίμπα σε μόνιμη βάση. Ας θυμηθούμε μόνο τι έγινε με τα Δεκεμβριανά του Αλέξη και τι δεν έγινε στην επέτειο που όλοι περιμένανε χειρότερα αλλά σφίξανε οι κώλοι. Επίσης, όπως και να το κάνουμε, οι ομάδες Δίας στις γειτονιές κάνουν δουλίτσα. Για τους πολίτες πάντα.

Don Aera Patera είπε...

Ά, και για να μην το ξεχάσω. Δουλίτσα μάλλον καλύτερη από τους 5000 αγροφύλακες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εκτός πάντως από την πλάκα και την καλοδεχούμενη παρέμβαση κι επώνυμων κι ανώνυμων και πρώην και επόμενων, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και καμιά θέση βρε αδερφέ. Τι να κάνουμε που έγραφε κι ο συχωρεμένος ο Βλαδίμηρος.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω το υπενοησα ως προς τις προτασεις.Οσο για την προηγουμενη κυβερνηση οσο ειναι η σημερινη σοσιαλιστικη ηταν αυτη δεξια.Μιλαμε για πραγματικη δεξια και οχι γελοιογραφια.
Ο κυριος ογκος των δαπανων ειναι μισθοι και συνταξεις.Αν η κυβερνηση δεν θελει να κανει απολυσεις μπορει να δωσει αδεια ανευ αποδοχων 4 μηνες σε ολους τους δημοσιους υπαλληλους εκ περιτροπης.Με τον τροπο αυτο απαλλασσεται απο το 1/3 του μισθολογικου κοστους και το ελλειμμα μηδενιζεται ενω σε καθε στιγμη εργαζονται τα 2/3 των ΔΥ.
Για να μη βαθυνει η υφεση απο την πτωση της καταναλωσης των σε υποχρεωτικη αδεια ΔΥ α) διαβεβαιωνει οτι δεν θα υπαρξουν απολυσεις και η μονιμοτητα τους παραμενει β) προτρεπει τις τραπεζες και το Ταμειο Παρακαταθηκων-Ταχυδρομικο ταμιευτηριο να δωσουν χαμηλοτοκα μισθοδανεια στους ανευ αποδοχων ΔΥ.
Εγγυηση η μονιμοτητα τους.Ουσιαστικα ετσι μεταφερεται μερος του δημοσιου χρεους σε ιδιωτικο των ΔΥ ως ανταλλαγμα να μη θιγει το προνομιο τους της ασφαλους εργασιας.
Το ιδιωτικο χρεος στην Ελλαδα ειναι απο τα μικροτερα της Ευρωπης ενω στις στατιστικες μετραει μονο το δημοσιο.
Οσο για τη προστασια του πολιτη συμφωνω οτι οι κουκουλοφοροι κλπ ειναι προβλημα.

ΑπΙφ είπε...

Διάβασα με προσοχή την πρόταση σου.
Η πρόταση σου λοιπόν αντιμετωπίζει το Δημόσιο σαν έναν ενιαίο χώρο όπου εκεί μέσα εργάζονται 600.000 και βάλε υπάλληλοι και όλοι κάνουν την ίδια ( γραφική ) εργασία. Αν πράγματι ήταν έτσι η εκ περιτροπής εργασία ίσως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ,άλλωστε κάτι παρόμοιο εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα.Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Για παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε άδεια στο 1/3 των δασκάλων και των καθηγητών στα σχολεία μας και να μην έχουμε την ολική διάλυση των σχολείων μας; Μπορούμε να δώσουμε άδειες στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό χωρίς να τινάξουμε στον αέρα όλο το - προβληματικό - σύστημα υγείας;; θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά σταματώ εδώ για να τονίσω ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις . Σκέψου κάτι καλύτερο λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Εχετε δικιο.Ωστοσο απο διαφορους κυκλους (Αλ.Παπαδοπουλος κλπ) διαρρεεται οτι το 30% των υπαλληλων ειναι περιττοι-συμπεριλαμβανομενων ΔΕΚΟ,ΟΤΑ κλπ.
Εαν ειναι ετσι θεωρω οτι η προταση της αδειας ανευ αποδοχων με εγγυηση μη απολυσης εχει να προσφερει ισως οχι τοσα πολλα αλλα καποια οπωσδηποτε.
Για τα νοσοκομεια και μερικες αλλες υπηρεσιες ισως περικοπες δε γινονται.Για τα σχολεια ομως οπου μεγαλος ογκος υπαλληλων γινονται.
Να επιφορτισθουν οι παραμενοντες περισσοτερες διδακτικες ωρες,να ενοποιηθουν ταξεις.Ειναι δυσκολη η κατασταση αλλα εστω και το 20-25% του μισθολογικου κοστους να κοπει θα πεσει αισθητα το ελλειμμα.
Εαν δε εξηγηθει οτι το μετρο θα εφαρμοσθει μονο για 2 χρονια και μετα θα εχουν πληρη απασχοληση μπορει να μην υπαρξουν μεγαλες αντιδρασεις.

Powered By Blogger

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες

Επισκέψεις (από 01/03/2008, 18:00 μμ)